چند نمونه از کتاب‌هایی که رسانه‌های غربی، نوجوانان را تشویق به مطالعه‌ی آن‌ها می‌کنند

کتاب‌هایی که جوامع غربی تشویق به خواندن آن‌ها می‌کنند

گلستان 24 ، با قدم گذاشتن به عصر نوین فناوری و افزایش دسترسی به انواع اطلاعات از طریق اینترنت، باگذشت زمان علاقه به مطالعه در میان مردم رو به افول می‌رود. این اتفاق در کشورهای صنعتی و توسعه‌یافته با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد چراکه تکنولوژی و دسترسی به انواع سرگرمی‌ها و اطلاعات از طریق دنیای مجازی، دیگر فرصت و انگیزه‌ای برای مطالعه باقی نمی‌گذارد. در این میان جوامع و دول غربی که همواره در تلاش هستند تا به اهداف و منافع مادی گرایانه‌ی خود دست بیابند به بهانه‌ی بازگرداندن فرهنگ مطالعه به کشورها، کتاب‌هایی را به نوجوانان معرفی می‌کند که هرکدام به طریقی فرهنگ و باورهای اشتباهی را برای خواننده به ارمغان می‌آورد. در این مبحث ما به چند نمونه از کتاب‌هایی که رسانه‌های غربی، نوجوانان را تشویق به مطالعه‌ی آن‌ها می‌کنند، اشاره می‌نماییم:

  1. هزار خورشید تابان کتاب‌

این کتاب به قلم خالد حسینی یک نویسنده‌ی افغانی تبار ساکن ایالات‌متحده‌ی آمریکا است و عمده شهرت وی به سبب نگارش دو کتاب بادبادک‌باز و هزار خورشید تابان می‌باشد.

وی در این کتاب کوشیده‌ است تا رخدادها و تغییرات سیاسی کشور افغانستان را در یک بازه زمانی 45 ساله، یعنی کودتای سال 1973 علیه ظاهر شاه تا حوادث بعد از 11 سپتامبر را روایت می‌کند. ماجراهای این کتاب در قالب روایتی عاشقانه از رابطه‌ی مادر و دختری در بحران‌های سیاسی، جنگ، زن‌ستیزی و امید است.[1]

2- از مسافرها بپرسکتاب‌

این کتاب برای رده‌ی سنی نوجوانان نگاشته شده است و چندین جایزه را از آن خودکرده است. نویسنده در این داستان کوشیده است تا با زبانی شیوا و با قلمی قوی احساسات عاطفی و هم‌جنس گرایانه ی دختری نوجوان را نسبت به دختر دیگری به تصویر بکشد و این عمل را مثبت و بلااشکال جلوه دهد.

کتاب مملو است از واژه‌هایی که در فرهنگ‌های عامیانه ناسزا محسوب می‌شوند و هیچ تناسبی بارده ی سنی مخاطبان که کتاب به آن‌ها عرضه می‌گردد، ندارد.

3-دزد کتاب  کتاب‌

داستان کتاب به سال 1939 برمی‌گردد، به آغاز جنگ جهانی دوم به دستور مستقیم آدولف هیتلر. کتاب در مورد دختر 10 ساله‌ای به نام لیسل ممینگر است. دختری که به همراه برادرش و توسط مادرشان به شهر کوچکی در خارج از مونیخ برده می شوند تا به دست پدرخوانده و مادرخوانده سپرده شوند و از حملات نازی ها به دور بمانند. برادر کوچک وی درراه به دلایل نامعلومی می‌میرد و او به‌تنهایی به خانواده‌ی جدید سپرده می شود. قهرمان داستان کم کم متوجه می‌شود که زندگی کردن در آلمان نازی و در زمانی که کتاب‌ها به دستور هیتلر سوزانده می‌شوند و یهودی‌های کمونیست قتل عام می‌گردند، چه مفهومی دارد. در این کتاب سعی بر آن شده تا مشکلات و رنج های یهودیان به تصویر کشیده شود و آن‌ها را انسان‌هایی شریف، مهربان و مظلوم معرفی کند.

 

4- ناطور دشت The Catcher in the Rye کتاب‌

این کتاب، یکی از جنجال‌برانگیزترین ادبیات نوجوانانه در آمریکا محسوب می‌شود. کتاب ناطور دشت یکی از پر سانسورترین کتاب‌های ادبیاتی در سال های 1961 تا 1982 می‌باشد چراکه به از دست رفتن معصومت های کودکانه در جامعه‌ی پرهرج و مرج آمریکا اشاره می‌کند. رمان در مورد هولدن پسر شانزده‌ساله‌ای است که در مدرسهٔ شبانه‌روزی «پنسی» تحصیل می‌کند و حالا در آستانهٔ کریسمس به علت ضعف تحصیلی (چهار درس از پنج درسش را مردود شده و تنها در درس انگلیسی نمرهٔ قبولی آورده است) از دبیرستان اخراج شده و باید به خانه‌شان در نیویورک برگردد و تمام ماجراها در مورد همین سه روزی است که وی مدرسه را به‌قصد خانه ترک می کند.

یکی از جنجال‌برانگیزترین موضوعات کتاب، در مورد قتل جان لنون، خواننده و چهره‌ی برجسته‌ی موسیقی راک توسط مارک دیوید چپمن است. به نظر می‌رسد، معرفی دوباره‌ی این کتاب توسط رسانه ها، دلیلی بر اعتراف دول غربی بر هرج‌ومرج و بی‌مبالاتی و ناامنی و بی‌مبالاتی در جامعه‌ی آمریکا است.

5- خدمتکاران The help    کتاب‌

این رمان در سال 2009 توسط کاترین استاکت به رشته ی تحریر درآمده است. موضوع داستان به اواسط قرن بیستم میلادی و اواخر دهه‌ی شصت برمی‌گردد؛ زمانی که آمریکا در حال تغییر و تحول است و جنگ ویتنام به اوج خود رسیده است. فاصله بین نسل‌ها گسترش‌یافته و جامعه در حدومرز انفجار قرارگرفته است. در این میان، در ایالت می‌سی‌سی‌پی (یک ایالت جنوبی و بشدت نژادپرست( زندگی رنگین‌پوستان و سفیدپوستان درهم‌تنیده شده است.

ماجراها در جامعه‌ی متوسط و ثروتمند آمریکایی‌های سفیدپوست اتفاق می‌افتد؛ خدمتکارهای رنگین‌پوست در کنار اربابان سفیدپوست. این رمان به صورت داستان های جداگانه روایت می‌شود و اخبار و گزارش‌های آن روز های جامعه‌ی آمریکا به صورت جابه جا در این روایت‌ها گنجانده‌شده‌اند.

این رمان سعی بر آن دارد بر تحولات و بحران‌های جامعه و مردم آمریکا در تاریخی پر از هرج‌ومرج را به تصویر بکشد و نوعی احساس همزادپنداری نسبت به خود را جلب کند.

 

[1] رهبر انقلاب در مورد این کتاب در سال 87، در نمایشگاه کتاب تهران فرموده اند: این کتاب مربوط به جنگ‌های داخلی خود افغانی‌ها با همدیگر است در دوره‌ی طالبان... بعد آمریکایی‌ها می‌آیند و به عنوان نجات‌بخش معرفی می‌شوند. کتاب، مطلقاً به قضایای بعد از آمریکایی‌ها متعرض نمی‌شود. از این اتفاق‌ها هیچ نشان نداده است. حتماً اتفاق‌هایی که بعد از آمریکایی‌ها افتاده، از اتفاق‌هایی که در این کتاب نشان داده‌شده، بدتر است.

ارسال نظر

آخرین اخبار