مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان در نشست خبری عنوان کرد:
افزایش 100 درصدی اعتبارات عمرانی برای طرحهای مهم و شاخص حوزه میراثفرهنگی استان گلستان/ تکمیل پرونده ثبت جهانی دیوار بزرگ گرگان تا شهریورماه سال جاری/ مرمت اصولی و حفظ اصالت میراث جهانی گنبد قابوس اولویت اصلی ادارهکل میراثفرهنگی استان
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان در نشست با خبرنگاران گفت: دیوار بزرگ گرگان یکی از داشتههای ارزشمند تاریخی در سطح استانی و ملی است و تهیه پرونده ثبت جهانی آن یکی از اقدامات شاخصی بود که از سال گذشته آغاز شد و امیدواریم تا شهریورماه سال جاری نهایی شود.
به گزارش گلستان 24، احمد تجری امروز چهارشنبه 29 اردیبهشتماه 1400 در نشست خبری با خبرنگاران استان به مناسبت روز جهانی موزه و هفته میراثفرهنگی، ضمن تشریح اقدامات اخیر این حوزه گفت: با پیگیریهای صورتگرفته در سال گذشته افزایش 100 درصدی اعتبارات عمرانی برای طرحهای مهم و شاخص حوزه میراثفرهنگی استان گلستان را شاهد بودیم که موجب تسریع در اجرای پروژههای این حوزه شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان بیان کرد: دیوار بزرگ گرگان یکی از داشتههای ارزشمند تاریخی در سطح استانی و ملی است و حفظ و حراست و ثبت جهانی آن که طولانیترین اثر تاریخی کشور است یکی از دغدغههای میراثدوستان و همچنین یکی از برنامههای اساسی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان است.
تجری خاطرنشان کرد: تهیه پرونده ثبت جهانی دیوار بزرگ گرگان یکی از اقدامات شاخصی بود که از سال گذشته آغاز شد. ازاینرو تصویربرداری هوایی از دیوار بزرگ گرگان در راستای آمادهسازی، ساماندهی، حفاظت، مرمت و احیا این دیوار تاریخی و تأسیسات وابسته اجرایی شد که در سال جاری تداوم خواهد یافت.
او اضافه کرد: تاکنون حدود 70 میلیارد ریال برای دیوار بزرگ گرگان تأمین اعتبارشده است و امیدواریم با تسریعی که در خصوص پیگیری تدوین پرونده ثبت جهانی این اثر تاریخی صورتگرفته است، این پرونده که سالها تهیه و تدوین آن مطرح بوده است تا پایان شهریورماه سال جاری تکمیل شود.
تجری بیان کرد: پروژه موزه روستایی گلستان یکی از آثار شاخص و محوری استان گلستان است که برنامه داریم بهصورت مرحلهبهمرحله این پروژه را اجرایی کنیم اما بهطوریکه با اجرای اولین فاز قابلیت بازدید برای گردشگران مهیا خواهد شد.
او خاطرنشان کرد: موزه روستایی قرق دومین موزه روستایی در کشور است که کلنگ آن سال 94 به زمین زده شد. مساحت موزه روستایی قرق 50 هکتار است و پیشبینیشده که در 10 فاز 5 هکتاری اجرا شود.
ثبت 40 اثر تاریخی استان گلستان در فهرست آثار ملی در سال 1399
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان با اشاره به عملکرد حوزه ثبت آثار ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان در سال 1399 خاطرنشان کرد: طی سال گذشته 40 اثر استان گلستان شامل 5 اثر ناملموس، 5 اثر طبیعی، 5 اثر منقول و 15 اثر غیرمنقول و همچنین 10 اثر واجد ارزش تاریخی شامل 8 محوطه و 2 بنا نیز در فهرست آثار ملی به ثبت رسید که با ثبت این تعداد، آثار ثبتی و واجد ارزش این استان به 912 اثر رسیده است.
او با اشاره به اینکه در جایجای استان گلستان ظرفیتهای تاریخی بسیار مهمی وجود دارد، گفت: سال گذشته اقدامات قابل قبولی در حوزه پژوهش و کاوشهای باستانشناسی در استان گلستان صورت گرفت که از مهمترین آنها میتوان به گمانهزنی بهمنظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم خرگوش تپه گرگان، بررسی و شناسایی و مستند نگاری و مکانیابی سنگ افراشتههای گورستان تاریخی خالد نبی شهرستان کلاله و کاوش محله سرچشمه شهر تاریخی استرآباد(گرگان) اشاره کرد.
تجری یادآور شد: یکی از پروژههای شاخص حوزه باستانشناسی استان گلستان در سال گذشته کاوش شهر تاریخی استرآباد(گرگان) بود. این کاوش که با اجرای دو ماه کار میدانی به اتمام رسید، از اواسط آبانماه آغاز شد. باستان شناسان در کاوش شهر تاریخی استرآباد به اشیائی با قدمت 800 تا هزار سال رسیدند و طبق کار مطالعاتی صورتگرفته در این کاوش یک دوره تاریخی به شهر تاریخی استرآباد اضافه شد.
مرمت اصولی و حفظ اصالت میراث جهانی گنبد قابوس اولویت اصلی ادارهکل میراثفرهنگی استان
او با اشاره به اینکه همواره گنبد رک میراث جهانی گنبد قابوس و رشد علفهای هرز بر روی این گنبد از دغدغههای معاونت میراثفرهنگی و دوستداران این اثر جهانی بوده، بیان کرد: برای حفظ گنبد قابوس اقدامی اصولی را آغاز کرده و با دانشگاه شهید بهشتی برای تهیه طرح مرمتی این اثر شاخص جهانی قرارداد منعقد کردیم، این مطالعات یک ماه قبل آغازشده و قرار است به تولید آجرهای گنبد برسد و ازآنجاییکه مرمت، حفظ و احیا در بناهای تاریخی مستمر است پیش بینی می شود این اقدامات 10 ماه طول بکشد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان تصریح کرد: اصالت و ظاهر آجرهای استفادهشده در مرمت این گنبد طی دهههای گذشته با آجرهای قدیمی و اصلی بنا بسیار متفاوت بوده و در حال حاضر برای جایگزین کردن آن آجرها میبایست پژوهشها تکمیل شد. حدود 5 دهه قبل گنبد برج قابوس با آجرهایی متفاوت مورد مرمت قرار گرفت و موجب شد پوشش کامل رخ ندهد اما برای ترمیم آن به فکر تولید آجرهای مشابه هستیم.
کشف 6 هزار قلم اشیای تاریخی فرهنگی در گلستان طی سال گذشته
او از کشف 6 هزار قلم اشیای عتیقه در استان طی سال گذشته خبر داد و گفت: 80 مورد از این کشفیات مربوط به کاوش بافت تاریخی گرگان و سایر کشفیات مربوط به حفاریهای غیرمجاز بوده است.
تجری بیان کرد: ارزشگذاری این عتیقهجات که اشیای فلزی، سنگی و سکه هستند زمانبر است و باید بر اساس جزئیات کامل ارزشگذاری کرد.
او با اشاره به اینکه در استان گلستان دو بافت تاریخی در شهرستان گمیشان و گرگان وجود دارد، خاطرنشان کرد: بافت گمیشان ضوابط و طرح ویژهای نداشت و باعث میشد در مجوزها و ساختوسازها ناهماهنگیهایی رخ دهد اما ادارهکل میراثفرهنگی استان از سال قبل ورود پیدا کرد و امیدواریم طرح ویژه این بافت تاریخی در چند ماه آینده به نتیجه برسد. بافت تاریخی گمیشان حدود 65 هکتار مساحت دارد و دارای 130 بنای باارزش ثبتی و 80 بنای واجد ارزش است و همچنین گمیشان جزو 168 شهر تاریخی کشور است که مصوبه شورای عالی معماری شهرسازی کشور را دارد.
تخصیص 120 میلیارد ریال اعتبار به شهر تاریخی استرآباد با مشارکت دستگاههای اجرایی مرتبط در سال گذشته
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان در خصوص شهر تاریخی استرآباد(گرگان) گفت: به دلیل وسعت و تعداد ابنیه تاریخی ارزشمند در این محدوده، اعتبارات دولتی پاسخگوی حفظ، احیا و مرمت این بافت ارزشمند نیست. در استان گلستان به ازای هر بنای تاریخی ۵۰ هزار تومان اعتبار برای حفظ و احیای آن وجود دارد که عملاً اعتبار ناچیزی است.
او بابیان اینکه یکی از راههای حفظ بناهای تاریخی شهر تاریخی استرآباد مشارکت دستگاههای اجرایی مرتبط با این شهر تاریخی نظیر شهرداری، راه و شهرسازی، ادارهکل اوقاف و امور خیریه و همچنین ادارهکل میراثفرهنگی است که خوشبختانه این همافزایی و مشارکت در راستای احیای شهر تاریخی استرآباد شکلگرفته است.
تجری یادآور شد: در این راستای در سال گذشته حدود 120 میلیارد ریال با مشارکت این دستگاههای اجرایی در شهر تاریخی استرآباد هزینه شده است و امیدواریم با همپوشانی و همافزایی اقدامات، مرمت و احیا این اثر تاریخی ارزشمند را تسریع ببخشیم و هدف مشترک همه این دستگاههای اجرایی محقق شود.
او اضافه کرد: راه دیگر برای حفظ و احیا شهر تاریخی استرآباد مشارکت مردم و بخش خصوصی و بهرهبرداری از ابنیه تاریخی این بافت با کاربریهای گردشگری و صنایعدستی است که در این راستا اقداماتی توسط ادارهکل میراثفرهنگی استان اجرایی شده است. تاکنون 10 بنای تاریخی با مشارکت بخش خصوصی در حال مرمت و احیا هستند و با نگاه به کاربریهای گردشگری تجهیز و بهرهبرداری میشوند و خوشبختانه تا به امروز حدود 300 میلیارد ریال با مشارکت تسهیلاتی ادارهکل میراثفرهنگی در این محدوده سرمایهگذاری شده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان گفت: تا دو سال آینده 10 بنای تاریخی شهر تاریخی استرآباد( گرگان) به ظرفیت اقامتی و پذیرایی سنتی افزوده می شود.
او بیان کرد: اگر برای احیا و مرمت این تعداد بنا به اعتبارات دولتی دلخوش بودیم سالها مرمت این ابنیه طول میکشید اما ورود سرمایهگذاران موجب شد تا ضمن تسریع در احیا و مرمت این آثار تاریخی، فصلی نو در احیا و بهرهبرداری از آثار تاریخی در سطح استان اجرایی و عملیاتی شود.
ارسال نظر