بررسی محتوایی روزنامه های پنج شنبه:

با نگاهی به روزنامه های آخرین روز کاری هفته، سفر دوره ای وزیرخارجه ایران به کشورهای منطقه و کشاکش های پرونده مهدی هاشمی، بیشترین توجه مطبوعات را به خود جلب کرده اند.

ظریف بر مدار مقاومت قرار گرفت/ سکوت هاشمی ها به تاسی از پدر!

به گزارش گلستان 24 محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران، از لبنان و سوریه بازدید کرد و به نظر می رسد آنکارا مقصد بعدی وی باشد. تحرکات جدید دیپلماسی ایران در منطقه، به گفته ناظران تمامی نشانه ها را برای حل بحران های منطقه ای به ویژه بحران 4 ساله سوریه دارا است. از سوی دیگر در عرصه داخلی، کماکان رسانه های اصلاح طلب از پیگیری حواشی به زندان رفتن مهدی هاشمی، غافل نشده اند و آن را همچنان در تیترهای اصلی خود جای داده اند. 

نامه خانواده هاشمی پاسخ اژه ای/ پوتین به دنبالاحیای «ابرقدرت شرق»/ خاکریزهای جدید مذاکره بین ایران و آمریکا/ ایران و حل بحران‌های منطقه

روزنامه اصلاح طلب شرق در شماره امروز خود نامه خانواده هاشمی را در تیتر نخست خود قرار داده است. ماجرای کش دار مهدی هاشمی با حاشیه پردازی های جدید به نظر می رسد تمامی ندارد و آیت الله هاشمی نیز به بهانه توافق هسته ای مهر سکوت بر لب خود زده است. هر چند با وجود اظهارنظرهای صورت گرفته فرضیه سکوت باطل است و حکمی که می توانست به مانند همه محکومان اقتصادی با حواشی کمتری اجرا شود، با کار رسانه ای به چالش تبدیل شد و هر روز شاهد یک خبر جدید از اتفاقات پیرامون آن هستیم. شرق در گزارش خود با عنوان " نامه خانواده هاشمی پاسخ اژه ای"، موضوع به زندان رفتن مهدی هاشمی و حواشی آن را بررسی کرده است: خانواده هاشمی در ادامه این نامه در ٥ بند به بیان مطالبی در رابطه با دادگاه برگزارشده، حکم صادرشده و اظهار نظرهای مسئولان درباره این پرونده پرداخته‌اند. انتقادات هاشمی‌ها هم البته بدون پاسخ نماند و چند ساعت بعد از انتشار این نامه، حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای، معاون‌اول و سخنگوی قوه‌قضائیه در حاشیه گردهمایی مدیران کل استانی و ستادی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در مشهد و در جمع خبرنگاران گفت: «اگر مهدی هاشمی مدعی است که در حق وی ظلم شده است، به‌کاربردن این حرف نیز جرم و مصداق افتراست. مجازاتی که برای وی در نظر گرفته شده براساس همان قانونی است که توسط آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در زمانی که مسئولیت در دستگاه‌های متولی داشتند، وضع شده و شورای نگهبان آن را تأیید کرده است». اژه‌ای همچنین در جملاتی شبیه به سخنان دو روز قبل آیت‌الله آملی‌لاریجانی افزود: «قوه‌قضائیه مصمم است برخوردش با مجرمین بدون تبعیض و بدون توجه به اینکه وابسته به چه مقامی و خانواده‌ای هستند یا چه پستی دارند، باشد». موضع‌گیری اخیر محسنی‌اژه‌ای را شاید بتوان صریح‌ترین پاسخ به تحرکات خانواده هاشمی بعد از آغاز دوران حبس مهدی هاشمی دانست. معاون‌اول و سخنگوی قوه‌قضائیه روز گذشته به صراحت از مجرمانه‌بودن سخنان مهدی هاشمی سخن گفت. عنوانی که می‌تواند مشمول نامه روز گذشته خانواده هاشمی هم بشود. هشداری که باید منتظر ماند و دید باعث پایان اظهار نظرهای هاشمی‌ها خواهد شد یا حالا که نام آیت‌الله هاشمی هم به بهانه تصویب قانون در زمان او به میان ماجرا آمده، تنور این مجادله داغ‌تر خواهد شد.

"پوتین به دنبالاحیای «ابرقدرت شرق»"، عنوان گزارشی از شرق در رابطه با تحرکات جدید روسیه در منطقه خاورمیانه و در رابطه با کشورهای این منطقه است: نقش مسکو در خاورمیانه چند وقتی است که پررنگ شده و از روسیه بی‌یال‌وکوپال پس از فروپاشی اتحادجماهیرشوروی، خبری نیست. برخی بر این باورند که «ولادیمیر پوتین» این‌روزها با الهام‌گرفتن از سیاست‌های جنگ‌سرد و استفاده از تجربه دیپلماسی‌اش در دوران اتحادجماهیرشوروی، به خاورمیانه بازگشته و قصد دارد با تحکیم روابط با ایران، سوریه، فلسطین و متحدان سنتی واشنگتن چون عربستان و مصر، نه‌تنها موقعیت خود را به‌عنوان یک ابرقدرت احیا کند، بلکه آمریکا را در موقعیت مذاکره‌پذیری قرار داده و نفوذ کاخ‌سفید را در آسیای‌مرکزی، قفقاز و خاورمیانه محدود کند.ولادیمیر پوتین در قدم نخست برای رسیدن به این هدف، از توانایی‌های نظامی روسیه به‌ویژه در زمینه صادرات اسلحه، استفاده می‌کند. در راستای همین هدف است که مسکو قراردادی را با سوریه امضا کرده که براساس آن، دمشق میزبان سامانه‌های دفاعی موشکی «اس-٣٠٠» خواهد بود. همچنین هم‌زمان با عقد قراردادی با الجزایری‌ها، ارتش این کشور را بازسازی می‌کند و به‌زودی برای نخستین‌بار در تاریخ دیپلماسی‌ روسیه، قرارداد امنیتی با تل‌آویو امضا خواهد کرد. 

روزنامه شرق اشاره ای نیز به سفر ظریف به لبنان داشته و خبرنگار اعزامی این روزنامه گزارشی را با عنوان "خاکریزهای جدید مذاکره بین ایران و آمریکا"، بر روی خروجی شرق قرار داده است. هرچند آمریکا در تیتر خبر آمده است اما با مطالعه متن گزارش هیچ اشاره ای به نقش آمریکا یا آنچه این کشور قرار است در تحولات مربوط به منطقه بازی کند نشده است. به نظر می رسد شرق تلویحا سوریه و لبنان را خاکریزهایی می داند که پس از مدتی محلی برای کشاکش سیاست خارجی دو کشور ایران و آمریکا خواهد بود: یدارهای وزیر خارجه ایران در لبنان، چند منظر دارد. میزبان‌های عرب تمایل دارند از توافق وین و مذاکره با کشورهای ١+٥  بیشتر بدانند. یافتن راه‌حلی برای مسائل سیاسی داخلی کشورهای منطقه شامات که درگیر بحران سیاسی و نظامی هستند و در دیگر سو، به‌روشنی نشان‌دادن سیاست منطقه‌ای ایران.   این سفر در آستانه نهمین سالگرد پیروزی لبنان در جنگ ٣٣ روزه با اسرائیل انجام شد و وزیر خارجه ایران در همه دیدارهای خود این اتفاق را تبریک گفت. او علاوه بر اطمینان‌دهی به میزبانان لبنانی خود در مورد توافق وین، از پتانسیل ایران بعد از توافق وین در حل مسائل منطقه‌ای سخن گفت، آنچه با خطاب مستقیم به اسرائیل از آن سخن می‌گفت؛ از شکست پروژه اسرائیل در منطقه برای ایجاد تصویر هراس‌آلود از ایران به بهانه پرونده هسته‌ای. آنچه به‌نوعی طرحش در سرزمین شامات و در نزدیکی اسرائیل، بی‌محابا‌تر نشان‌دادن سیاست منطقه‌ای ایران است.  

"ایران و حل بحران‌های منطقه"، عنوان سرمقاله شرق است که در راستای موضوع سفرهای رئیس دستگاه دیپلماسی ایران نگاشته شده:  اینکه موضع برخی کشورهای عربی در قبال این تلاش سازنده وزیر امور خارجه چه باشد، از سنگینی وظیفه ایران نخواهد کاست. باید با شجاعت و جدیت، مواضع خود را برای طرف‌های مختلف در منطقه تبیین کنیم که این امر قطعا گوش ‌شنوا نیز پیدا خواهد کرد. حداقل دستاورد این سفرها، تغییر فضای هیأت حاکمه کشورها و سست‌شدن گاردی است که در مقابل ایران گرفته‌اند و این به سود منافع ملی ما و طرف‌های مختلف درگیر در بحران‌های منطقه است. آنها ناگزیر خواهند بود پس از شنیدن دیدگاه‌های ایران از زبان نفر اول دستگاه دیپلماسی، وارد گفت‌وگوی متقابل شوند.

تعلیق در مرز ترکیه/ دموکراسی در ایران کشک نیست!/ علیه حق الناس

روزنامه وطن امروز در تیتر اصلی خود به موضوع ناامنی در خاک ترکیه و حملات مسلحانه به کامیون ها و اتوبوس های ایرانی اشاره کرده است. این گزارش با تیتر "تعلیق در مرز ترکیه"، بر روی صفحه نخست جا خوش کرده: ایران مرز بازرگان را بست. روز گذشته و در پی حمله افراد ناشناس به یک کامیون ایرانی و به آتش‌کشیدن این کامیون، ایران به صورت یکجانبه مرز بازرگان را بست که البته این انسداد مرز تا عصر دیروز ادامه داشت که حوالی بعدازظهر مجددا عبور و مرور از 2 طرف مرز از سر گرفته شد. این حمله به کامیون ایرانی در حالی است که طی هفته‌های اخیر سوء‌قصدهای دیگری نیز به جان مسافران ایرانی صورت گرفته بود.  این سوء‌قصد‌ها البته مصادف شده است با ادامه ناآرامی‌ها در ترکیه به‌گونه‌ای که همزمان با افزایش درگیری‌ها در استانبول و دیگر شهرهای ترکیه، حمله به مسافران ایرانی نیز تشدید شده است. برخی منابع می‌گویند حمله به قطار آنکارا – تهران توسط اعضای پ‌ک‌ک صورت گرفته است. خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه در گزارشی به نقل از نیروهای پلیس این کشور نوشت: اعضای حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) عامل حمله تروریستی به این قطار مسافری بوده‌اند. این قطار با کارگذاشتن مین، مورد حمله قرار گرفته بود. اما این حملات مسلحانه و تداوم ناامنی برای ایرانیان مقیم ترکیه در حالی است که در بعد سیاسی نیز روابط 2 کشور با تنش مواجه شده است. درحالی که قرار بود سفر منطقه‌ای جواد ظریف، روز سه‌شنبه با سفر به ترکیه آغاز شود اما رجب طیب‌اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه مانع انجام این سفر شد. رسانه‌های ترکیه دلیل مخالفت اردوغان با سفر ظریف به خاک این کشور را انتشار مقاله‌ای از جواد ظریف در یک نشریه منتقد اردوغان عنوان کردند.

"دموکراسی در ایران کشک نیست!"، عنوان یادداشتی است که به نقش بی بدیل مردم در سرنوشت کشور اشاره دارد که حتی زمانی که امام خمینی (ره) با شخص یا امری مخالف بودند اما نظر مردم بر آن بود، مخالفت خود را تا زمانی که مردم به آن موضوع واقف شوند، ابراز نمی داشتند: نقطه اتکای امام بعد از خدا حضور مردم در صحنه بود. این را هم متوقف به شعار نکردند. امام جنگ را، اقتصاد زمان جنگ را و مسائل مختلف را متکی به مردم می‌دانستند. تئوری امام به سرعت اثربخشی خود را در مدیریت جنگ نشان داد. در سازندگی هم همینطور. در حضورهای سیاسی برخلاف مدعی‌ترین کشورهای لیبرال - دموکراسی، مردم ایران حضور خود را نشان داده‌اند. در 36 سال گذشته تفکرات مختلفی در ایران مدیریت را در دست گرفته‌اند. در ایران مردم نقش محوری را ایفا کرده‌اند. برخلاف بسیاری از کشورها که حکومت میان احزاب دست به دست می‌شود مردم در ایران با انتخاب‌های خود فراتر از نگاه احزاب و گروه‌های معدود سیاسی انتخاب کرده‌اند. انتخاب‌های آنان همیشه برخلاف پیش‌بینی‌ها بوده است و خودشان مدیریت را دست به دست کرده‌اند. در آمریکا 200 سال است 2 حزب جمهوری‌خواه و دموکرات با هم تعویض می‌شوند. در انگلیس مجادله میان حزب کارگر و محافظه‌کار است. در فرانسه نیز همین‌طور می‌آیند و می‌روند و مردم در دایره انتخاب‌های محدودتری قرار می‌گیرند.

حسین قدیانی در یادداشت روز وطن با عنوان "علیه حق الناس"، به موضوع موضع گیری های متناقض هاشمی رفسنجانی در عرصه های مختلف پرداخته است: «چیزی در صندوق ریخته شد، چیز دیگری خوانده شد»! این ادعای عالیجناب است مربوط به هر 2 مرحله 84! 88 هم که دیگر اظهرمن‌الشمس است! ناظر بر 24 خرداد 92 اما بنازم این همه تناقض را! تا دیروز داعیه داشتند: «این، دموکرات‌ترین انتخابات ممکن است»! حال مدعی شده‌اند: «شورای نگهبان و... آنجا هم بنای دستکاری داشتند، منتهای مراتب این بار نتوانستند»! از نظر ایشان، انتخابات تنها وقتی سالم است که یا خودشان برنده باشند یا نماینده محترم! البته با توجه به جدیدترین اظهارات، حتی در چنین انتخاباتی هم، باز قصدی بوده، ولو آنکه مقصود حاصل نشده باشد! آنی فکر کنید در آخرین رخداد مردمسالارانه خرداد، قالیباف رئیس‌جمهور شده بود! چه می‌کرد ایشان؟ یک وقت هست طرف، گلوی خود را مبدل به بلندگوی دشمن می‌کند؛ یک وقت هست کیلومترها جلوتر از اجنبی، به خصم قداره‌بند خط می‌دهد! طبق نظر اهل فن، بسیاری از سخنان مخدوش چند وقت اخیر این خاندان، جملگی عنوان «مجرمانه» دارد. 

سکوت هاشمی ها به تاسی از پدر/ ظریف با باری از تعهد در منطقه/ مماشات با تندروها هزینه‌ساز است

روزنامه آرمان، ارگان رسانه ای حزب کارگزاران، در صفحه نخست خود با چاپ پورتره ای از خانواده هاشمی گزارشی را با عنوان "سکوت هاشمی ها به تاسی از پدر"، منتشر کرده است و با برشمردن خدمات هاشمی رفسنجانی از پیش از انقلاب، این هجمه ها را مزد وی نمی داند: آیا مزد آیت‌ا... هاشمی که سال‌های عمر خود را فدای آرامش و پیشرفت کشور کرد، اتهامات ناجوانمردانه به ایشان به‌ویژه در سال‌های اخیر بود؟ هاشمی هیچ‌گاه مزد فداکاری‌هایش را نخواست و بارها اعلام کرده که در خدمت به نظام و راه‌ اصیل انقلاب از هیچ کوششی فروگذار نخواهد بود. این یار امام و رهبری حتی در مورد فرزندانش گفت آنها مانند دیگر فرزندان ملت هستند. پس از اعلام نهایی حکم مهدی نیز آیت‌ا... بی‌درنگ تمکین کرد. هاشمی‌ها  گلایه داشتند از اینکه می‌دیدند برخی به خود اجازه طرح تهمت‌های ناروا به بزرگان کشور و دلسوزان را می‌دهند و درباره آنها دروغ‌ها و داستانسرایی‌های کاذبی می‌کنند اما لحظه‌ای به این نمی‌اندیشند که فضای امن و ایمن موجود در کشور نتایج ازخودگذشتگی چه افرادی است. اکنون ظاهرا دوره تهمت زدن به همین دلسوزان است و فضای امن ایجاد شده از سوی آنها به فضای ناامن برای خودشان و فضای عاری از نگرانی برای هجمه‌کنندگان تبدیل شده است. 

"ظریف با باری از تعهد در منطقه" عنوان یادداشتی است که به موضوع دستورکار جدید دستگاه دیپلماسی ایران در منطقه خاورمیانه اشاره دارد:  پس از اینکه رئیس‌جمهور سوریه اعلام کرد تعداد نیروهای نظامی این کشور به اندازه کافی نیست و حتی با وجود اعلام عفو عمومی برای کسانی که از سربازی فرار کردند یا کسانی که غیبت دارند؛ برای اینکه موضوع این کشور بیش از این پیچیده نشود یکی از اولویت‌های وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران مذاکرات در مورد آینده سوریه است. البته فعلا راهکاری وجود ندارد و ما نمی‌دانیم در مورد آن چه تصمیمی اتخاذ خواهد شد اما بی‌سبب نیست که در این زمینه تکاپوی بیشتری صورت گرفته و تحرکات بیشتری در این فضا در آینده صورت خواهد گرفت. حل مناقشات منطقه‌ای پس از توافق هسته‌ای همچنین فضای بازی خوبی در عرصه دیپلماسی برای ایران ایجاد کرده است که از تبعات آن سفر وزرای خارجه آلمان، فرانسه و ایتالیا به کشورمان است. کشورهای منطقه متوجه این مساله شده‌اند که توافق هسته‌ای به نفع همه آنهاست. نظر ایران این است که کشورهای منطقه هم به تکنولوژی هسته‌ای دست پیدا کنند و ایران نیز می‌تواند با آنها در زمینه‌های صلح‌آمیز همکاری کند. به همین دلیل لازم نیست که فضای منطقه امنیتی و به سمت نظامی شدن پیش برود هر چند در پیرامون این مسائل و دوره‌ای که این مذاکرات پیش می‌رفته برخی کشورهای منطقه  به تکاپو افتادند که به تکنولوژی هسته‌ای دست پیدا کنند. در نتیجه به نظر می‌رسد که مسئولیت سنگینی بر عهده وزیر خارجه کشورمان قرار گرفته است و لازم است رسانه‌ها از وی حمایت کافی را برای کسب دستاوردهای بزرگ‌تر و تعامل بیشتر در منطقه به عمل آورند.

آرمان در مصاحبه با لطف الله آجودانی به موضوع انتخابات و آرایش جریان های سیاسی پرداخته است. عنوان این مصاحبه "مماشات با تندروها هزینه‌ساز است "، می باشد:  برای جریان اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان حامی دولت بسیار اهمیت دارد تا با ایجاد انگیزه‌های لازم و استفاده از همه ظرفیت‌های سیاسی و اجتماعی خود، زمینه‌های مشارکت حداکثری برای برگزاری یک انتخابات پرشور را فراهم سازند. همچنین باید سعی شود تا به طرق مختلف اقدام به خنثی‌سازی تحرکاتشان کرد، به هر حال آنها تهدیدی جدی هستند و دقیقا به همین دلیل ممانعت از نتیجه‌گیری شان، ضروری است. ..آنها از همه توان خود استفاده می‌کنند تا به هر شکل ممکن جریان اصلاحات و اعتدال را با چالش روبه‌رو سازند. آنها به دنبال بازسازی و تقویت قدرت خود از پی شکست در رقابت انتخاباتی ریاست‌جمهوری دوره یازدهم هستند. آنها به این مساله آگاه هستند که فضای امید و نشاط به وجود آمده از سال 92 به بعد، باعث می‌شود تا مردم تندروها را به حاشیه رانده تا بلکه مجلسی همسو با دولت تشکیل شود و از این طریق بتوان با استفاده از فضای جدید به وجود آمده برای کاهش مشکلات اقدامات لازم انجام شود. ..گرچه هنوز برای پیش‌بینی دقیق ترکیب مجلس آینده زود است و نیازمند پیگیری روند فعالیت‌های همه طرفین رقابت و آرایش‌های سیاسی و اجتماعی آن تا دقیقه 90 رقابت‌های انتخاباتی هستیم، اما تحقق پیروزی نسبی اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان و طیف مستقل نزدیک به دولت تدبیر و امید در انتخابات مجلس دور از دسترس نیست.

توافق وین، دست آمریکا را برای مقابله با ایران بازتر می‌کند !/ این انتظار بی‌جایی نیست!

روزنامه کیهان، در گزارش اصلی خود به اظهارات جان کری درباره ابعاد توافق هسته ای اشاره کرده است. عنوان این گزارش، "توافق وین، دست آمریکا را برای مقابله با ایران بازتر می‌کند !" می باشد: در حالی که برخی جریانات ذوق زده داخلی توافق هسته ای را سرآغازی برای رابطه با آمریکا عنوان می کنند، وزیر امورخارجه این کشور می گوید توافق وین دست آمریکا را برای مقابله با ایران در سایر حوزه ها بازتر می کند!«جان کری» وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه‌ با رویترز گفت: ما حتی نیازی نیست به شورای امنیت برویم. آمریکا می‌تواند به صورت یکجانبه تحریم‌های ایران را بازگرداند.کری در حالی‌که کشورش لقب تنها جنایتکار هسته‌ای جهان را یدک می‌کشد، در ادعایی مضحک گفت: ایرانی‌ها در یک دوره‌ای به دنبال سلاح هسته‌ای بودند و ما این را به روشنی می‌دانیم، کما اینکه در سال 2003، مچ آنها را در پارچین گرفتیم! این ادعا در حالی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در طول 12 سال نظارت، هیچ نشانه‌ای از استفاده غیرصلح‌آمیز هسته‌ای در کشورمان به دست نیاورد.وی افزود: قفل‌های الکترونیک و دستگاه ارسال امواج رادیویی برای اطمینان بیشتر در تأسیسات هسته‌ای ایران نصب خواهد شد. وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: برخی می‌گویند ایران از محل رفع تحریم‌ها، 150 میلیارد دلار به دست می‌آورد در حالی که میزان واقعی این رقم، 50 تا 55 میلیارد دلار است.

"این انتظار بی‌جایی نیست!"، عنوان یادداشت روز کیهان است که به موضوع تظاهرات سیاهپوستان در فرگوسن آمریکا اشاره دارد که در مراسم سالگرد قتل مایکل براون، راهپیمایی سیاهان با خشونت پلیس سرکوب شد: برخلاف دفعات قبل، آمریکا این بار برای سرکوب سیاه پوستان معترض، علاوه بر نیروهای ضدشورش، از شبه‌نظامیان سفیدپوستی! استفاده می‌کند که نامشان را «حافظان سوگند»OathKeepers گذاشته‌اند. پوشش خاص و ظاهر این افراد خیلی زود نظر هر بیننده را به خود جلب می‌کند؛ لباس شخصی، برخی علائم نظامی، عینک دودی و سلاح‌های جنگی و اتومات، نشانه‌هایی  هستند که در همان ابتدا، بسیار جلب توجه می‌کنند. گفته شده، این افراد متشکل از سربازان سابق و فعلی ارتش آمریکا هستند و در بینشان، عده‌ای از ماموران اطلاعاتی پلیس و مراکز امنیتی آمریکا نیز حضور دارند. نوع پوشش اخبار مربوط به این آدمکشان که در عراق و افغانستان هم حضور داشته‌اند، نیز، مثل نوع پوشش خود آنها «خاص» است. مراکز اطلاع‌رسانی در آمریکا طوری اخبار مربوط به این افراد را پوشش می‌دهند که گویی، گروهی کاملا مستقل و خودجوش هستند که برای تامین امنیت وارد معرکه شده‌اند! پلیس آمریکا نیز ظاهرا به آنها اختیار تام داده تا بدون دردسر، به سرکوب و حتی قتل سیاهانی که به زعم خود، تشخیص می‌دهند، مخل امنیت‌اند، مبادرت ورزند. به گفته معترضان، اگر از سوی سیاه‌پوستان چنین قدرت‌نمایی صورت می‌گرفت، بی‌شک زنده نمی‌ماندند.

ارسال نظر

آخرین اخبار