همه چیز درباره ی پژوهش مخفیانه ی فیس بوک در سال ۲۰۱۲
آیا هر امر قانونی اخلاقی هم هست؟
شبکه خبری فیسبوک، لیست اصلی از استاتوسها، به روزرسانیها، پیغامها و تصاویری است که شما موقع "لاگ این شدن" در فیسبوک به اشتراک میگذارید.
در ژانویهی 2012 فیسبوک به مدت یک هفته تغییرات مشهودی را در اطلاعات نزدیک به 700000 کاربر ایجاد کرد. کاربران وقتی وارد صفحهی خود میشدند، برخی با محتوای شاد و برخی نیز با محتوی غمگین مواجه میشدند و در پایان هفته کاربران شاهد بودند که پستهای جدیدی بر روی صفحه آنان وجود دارد و یا پستهایی حذف و یا برخیها دستکاری شده باشد. نتایج این گزارشات به عنوان بخشی از " مطالعات جدید" در "آکادمی ملی دانش" منتشر شد.
پیشتر از آن نیز مطالعاتی در زمینهی "محتوای روانشناسی" صورت گرفته بود و در آن پژوهشها دادههای کاربران مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته شده بود. اما این بار شرکت فیسبوک شخصا دادههای کاربران را دستکاری نمود. البته این آزمایشات کاملا قانونی بود و جزء حقوقی است که فرد در ابتدای ایجاد صفحه به سایت واگذار میکند، اما آیا این امر اخلاقی هم بود؟
بعد از انتشار این گزارش بسیاری از کاربران این شبکه معترض شدند و اعتراضات بسیاری صورت گرفت و برخی شکایتهای رسمی را هم در پی داشت. تا اینکه سخنگوی فیسبوک در ایمیلی دلیل این کار را این چنین توضیح داد: "این تحقیقات فقط در عرض یک هفته در سال 2012 انجام شد و هیچ کدام از این دادهها با شخص خاصی در فیسبوک به اشتراک گذاشته نشد. ما این کار را در راستای ارتقای خدمات فیسبوک به کاربران انجام دادیم و برای اینکه بفهمیم مردم در برابر محتواهای متفاوت چه عکسالعملی دارند و واکنش آنها را در مواجهه با اخبار مثبت و منفی که از دوستان و یا صفحاتی که دنبال میکنند دریافت کمی کنند را بسنجیم، این کار را انجام دادیم". عصر همان روز نیز یکی از کارمندان فیسبوک در پستی به کاربران اعلام میکند: "میزان آسیبی که از این تحقیقات به کاربران رسیده است بسیار اندک بوده است. ما قصد آزردن کسی را نداشتیم و اطلاعات شما محفوظ است".
نتیجهی این تحقیقات
بر اساس این پژوهش که بر روی 689،003 نفر انجام گرفته بود مشاهده شد، هرچه محتوای پستهایی که کاربران در صفحهی خود میبینند منفی باشد آنان نیز تمایل به انتشار پستهای منفی و محزون دارند و هرچه محتوای پستها مثبت و مفید باشد پستهای شاد بیشتر انتشار مییابد. در طول این پژوهش هیچ کدام از کاربران به یادداشتهای شخصی دوستان خود دسترسی نداشتند.
آیا "هیئت مدیره ی سازمان" این آزمایشات را تأیید کرده بود؟
به گفتهی "سوزان فیسکو "، استاد روانشناسی "دانشگاه پرینستون" و کسی که نتایج مطالعات را برای انتشار، ویرایش کرده بود، گفته بودند؛ با این شرکت تنها در مورد نحوهی آنالیز دادهها صحبت شده بود و دربارهی طریقهی جمعآوری آنها صحبتی از پیش نشده بود و پس از آن سوالهایی را دربارهای اینکه چگونه این امر امکانپذیر است، بحث شد و تحت عنوان بررسیهای داخلی سایت فیسبوک برای آنها مجوز صادر شد.
آیا نباید از کسانی که مورد پژوهش قرار گرفتند کسب اجازه میشد؟
انجمن روانشناسی دیگری در آمریکا در مورد کسب اجازه اینگونه توضیح میدهد: "زمانی که روانشاسان بخواهند تحقیقاتی را انجام دهند و یا ارزیابی، معالجه و خدمات مشاورهای را ارائه دهند؛ چه این امر حضوری باشد یا از غیرحضوری، باید به هر شیوهای از فرد مورد پژوهش رضایت نامه دریافت شود مگر در مورد فعالیتهایی که قانونی و امنیتی باشند این امر مستثنی میشود و دولت دستور آن را صادر میکند.
سرمایه این مطالعات از کجا تأمین اعتبار شده بود؟
طبق گزارشی که از "دانشگاه کرنلی" آمریکا منتشر شده بود، ادارهی تحقیقاتی ارتش آمریکا، بودجهای را باید در مورد پژوهشهای پایهای ارتش پرداخت میکرد و این دولت بود که در انجام این آزمایشات سرمایهگذاری کرده بود.
اما آیا امکان تکرار شدن این آزمایشان در آینده باز هم وجود دارد؟
بله این امر در آینده نیز روی خواهد داد. فیسبوک در گزارشی که سال گذشته منتشر شد، اعلام کرد: به طور میانگین 1500 تکه محتوا وجود دارد که این شرکت در هر زمانی تصمیم بگیرد آن اطلاعات را آشکار و یا پنهان میکند.
نتیجهگیری
متاسفانه بسیاری از سایتها و شبکههای اجتماعی حق دسترسی به تمامی اطلاعات کاربران خود دارند. اگرچه این امر، امری غیر اخلاقی است اما توسط مدیران این شرکتها بصورت امری عادی انجام میشود و هر زمان که بخواهند به اطلاعات کاربران بدون محدودیت دسترسی مییابند. گواه این مطلب تحقیقاتی است که موسسه "آکادمی ملی دانش" در سال 2012 انجام داد. در این اقدام شرکت فیسبوک اقدام به دستکاری بیش از 700هزار نفر از کاربران خود کرد. پیشتر از آن نیز بار دیگر اقدام به جاسوسی از کاربران خود کرده بود و تحقیقی را به بهانه بررسی ابعاد روانشناسی کاربران خود انجام داد. بر اساس بررسیهای انجام شده سرمایه این جاسوسی بزرگ را دولت آمریکا تقبل کرده است و شرکت فیسبوک تاکید کرده است که بعد ازا آن هم هرگاه که نیاز باشد، این اقدام را انجام خواهد داد.[1]
******************************************
گوگل شبکه ی اجتماعی اورکات را برای تمرکز بر روی خدمات محبوب تر می بنند
اولین شبکهی اجتماعی گوگل به نام اورکات orkut، بعد از ماه سپتامبر بسته خواهد شد. شایان ذکر است که این شبکه حدود ده سال قبل فعالیت خود را شروع نموده بود.
گوگل اعلام کرد: شبکهی اجتماعی اورکات را که در هند و برزیل بسیار محبوب است از 30 سپتامبر از دسترس کاربران خارج خواهد شد و این شبکه درخشش خود را در رقابت با فیسبوک از دست خواهد داد.
اورکات که پستها و یادداشتها را بین دوستان به اشتراک میگذاشت. تعداد کاربران سایت را اعلام نکرد. اما طبق آمارهای سایت حدود 50.6% از کاربران این سایت از برزیل و 20.44% از هند هستند در حالی که کاربران آمریکایی این شبکه 17.78% و کاربران پاکستانی 0.86% میباشند.
گوگل در پستی در اورکات بلاگ اعلام کرد: " در دههی گذشته؛ یوتیوب، بلاگر و گوگل پلاس شروع به ارتباطگیری و تبادل اطلاعات و محبوب شدن در سراسر جهان کردند و چون این سایتها در تبادل اطلاعات و ارتباطگیری از اورکات پیشی گرفتند، بنابراین ما تصمیم گرفتیم تا از این شبکه خداحافظی کنیم. "
اورکات در سال 2004 همزمان با فیسبوک آغاز به کار کرد و حالا فیسبوک بزرگترین شبکهی اجتماعی دنیا با بیش از 1.28 بیلیون کاربر است.
این سایت اجتماعی نتیجهی یک " پروژهی 20 درصد" بود که کارمندان گوگل نیمی از وقت خود را در مسائلی غیر کاری در آن مطرح میکردند.
گوگل، شبکهی اجتماعی گوگل پلاس را در سال 2011 راه اندازی نموده و به آرامی در حال جدیدتر کردن این شبکه در کنار خدمات دیگرش است. در حالی که گوگل پلاست نخست با هدف رقابت با فیسبوک راه اندازی شده بود، بعد از چند سال به عنوان سیستم یکپارچهی " هویت کاربر" فعالیت خود را ادامه میدهد.
در جولای سال2010 ، فیسبوک از شبکه اورکات با عنوان پر بازدیدترین شبکهی اجتماعی در کشور هند با 20.9 میلیون بازدیدکننده پیشی گرفت، این آمار در مقایسه با اورکات با 19.9 میلیون بازدید کنندهی هندی، 16% رشد را نشان میدهد.
گوگل اعلام کرد یک آرشیو از اطلاعات کاربران برای قابل دسترسی بودن را حفظ خواهد کرد. اگر شما نمیخواهید یادداشتها و اطلاعاتتان در آرشیو این سایت بماند. قبل از خارج شدن این شبکه از دسترس، به طور کامل از این شبکه انصراف دهید.
ارسال نظر