بررسی محتوایی روزنامه های سه شنبه:
گمانه زنی ها در مورد نصف شدن یارانه نقدی / روحانی در دور بعدی رای می آورد؟
روزنامه های روز سه شنبه بیشترین نگاه خود را به سمت سفر وزیرخارجه انگلیس و دیدار با روحانی و ظریف دوخته اند.
به گزارش گلستان24، روزنامه های امروز اظهارات رئیس جمهور را در مراسم تجدید بیعت با آرمان های امام خمینی (ره) و همچنین سخنان آملی لاریجانی ر ا درباره انتخابات و وظایف شورای نگهبان مورد بررسی قرار داده اند. از سوی دیگر هاشمی رفسنجانی نیز در مشهد حضور پیدا کرده و بار دیگر دولت قبل را به باد انتقاد گرفته است.
فتنه رنگ عوض کرده/ ملیگرا یعنی این .../ بالا بروید، پایین بیایید امنیت اسرائیل تأمین نخواهد شد
روزنامه وطن امروز در گزارشی با عنوان "فتنه رنگ عوض کرده"، به اظهارات آیت الله آملی لاریجانی درباره انتخابات و شورای نگهبان پرداخته است: «اتحاد پلوخوران سفارت» واکنش آیتالله صادق آملیلاریجانی، رئیس قوهقضائیه را برانگیخت. آیتالله میگوید فتنهگران 88 با تشکیل احزاب جدید رنگ عوض کردهاند و شورای نگهبان قانون اساسی، قطعا وظیفه خود را انجام خواهد داد. رئیس دستگاه قضا که پیشتر یکی از فقهای شورای نگهبان قانون اساسی نیز بوده است، همچنین به اظهارات اخیر حسن روحانی که نظارت بر صلاحیت کاندیداها را وظیفه شورای نگهبان ندانسته بود؛ واکنش نشان داد و تاکید کرد این قبیل اظهارات به دلیل ناآشنایی با قانون است.آیتالله البته با کنایه توضیح داده است که برخی حاشیهسازیها، علامتهایی است که از داخل به دشمن خارحی میدهند. آیتالله آملیلاریجانی در همین راستا تاکید کرده است در داخل کشور برخی تلاش میکنند به خارجیها پیغام دهند که در ایران راه باز شده و آنها باید به ایران آمده و تغییرات خود را آغاز کنند.
"ملیگرا یعنی این ..."، یادداشت روز و.طن امروز به قلم حسین قدیانی است در باب تجلیل از خرید کالای ایرانی: هر چند اصحاب اجرا باید بعضی دعوتها را اول از خود شروع کنند و بعضی اندرزها را اول به خود بدهند لیکن گمانم سخن گفتنهای از این قبیل، فی حد ذاته بیشتر مفید به حال مملکت باشد تا آنکه گاه باب میل خصم سخن برانیم، گاه بگوییم؛ «شب پرداخت یارانه به مردم، شب عزای دولت است!» عزا را دولت، باید آن روزی بگیرد که با وجود کالای داخلی اتفاقا مشابه، میرود پول این مردم را و پول کارگر همین مردم را میریزد در جیب اجانب! این ابتکار (!) نه فقط منافی «ملیگرایی» و نه فقط منافی «مذهبگرایی»، که در وهله اول لگد به بدیهیات عقل و خرد و تدبیر و اعتدال است! وقتی ماشاءالله این همه بلدند به دشمن بخندند، چرا به ملت که میرسد، رونمایی میکنند از آن چهره عزادار و عبوس خود؟! یعنی این مردم اندازه «فابیوس» و «هاموند» هم حق ندارند؟! چه سود از چرخیدن کلید درون قفل سفارتخانه روباه پیر، وقتی هم سانتریفیوژها از چرخش باز ایستاده باشند، هم چرخ دیگر کارخانهها؟!
وطن در یادداشتی به بررسی موضع وزیرخارجه انگلیس در قبال نگاه ایران به اسرائیل پرداخته و عنوان آن را "بالا بروید، پایین بیایید امنیت اسرائیل تأمین نخواهد شد" برگزیده است: وزیر خارجه انگلیس روز گذشته در تهران با این ادعا که موضع ایران نسبت به اسرائیل اندکی تغییر کرده به بی بی سی گفته است: «ایران را براساس اقداماتش در قبال اسرائیل قضاوت میکنیم. آنچه در مورد ایران اهمیت دارد رفتار ایران در قبال بازیگران منطقه چه اسرائیل و چه دیگر کشورهاست که معلوم میشود ایران دیگر تهدیدی برای آنها نیست».حمایت یا عدم حمایت، شادی یا عدم شادی، دلواپسی یا سرخوشی و بسیاری از گزارههای متضادی که ممکن است در نتیجه یک واقعه به وقوع بپیوندند، به کلی برآمده از نوع نگاه و تحلیل شخص یا اشخاصی است که در طرفی از اطراف آن جریان واقعند و لذا ممکن است 2 شخص با دیدگاههای کاملا متضاد نسبت به یک واقعه احساس مشترکی داشته باشند و این خود تعبیری است از آنچه که مولانا در نینامه میسراید: «هر کسی از ظن خود شد یار من...»؛ البته گاهی اوقات هم این احساس مشترک، برآمده از یک تحلیل عقلانی نیست بلکه ناشی از غلبه احساسات و ندیدن واقعیات به واسطه جوزدگی مفرط است. فهم این مساله هم کار چندان پیچیدهای نیست چنانکه با مراجعه به گفتههای بزرگان به راحتی میتوان موضع گل به دروازه خودی را تشخیص داد. به عنوان مثال این گفته از حضرت امام(ره) منقول است که «اگر زمانی دیدید دشمن از دست شما خوشحال است، بدانید که اشتباه کردهاید.»
آنها که به احمدی نژاد تقدس دادند، پاسخ دهند/ روحانی در دور بعدی رای می آورد؟/ لابیها در آمریکا و تقویت منافع ملی ایران
روزنامه اصلاح طلب شرق در گزارشی با عنوان "آنها که به احمدی نژاد تقدس دادند، پاسخ دهند"، به بررسی اظهارات هاشمی رفسنجانی پرداخته است: گفت: «باید کسانی که احمدینژاد را تا حد تقدس بالا میبردند، پاسخ بدهند که چگونه به خود اجازه دادند چنین انحرافی در انقلاب اسلامی ایجاد شود». هاشمیرفسنجانی رقابت را شرط اقتصاد سالم و قوی توصیف کرد و گفت: «اقتصاد بدون رقابت و صرفا دولتی، سرنوشت کمونیستها را تکرار میکند که با همه منابع و وسعت کشورها، در همه زمینهها اعتراف به بنبست و شکست کردهاند که فروپاشی شوروی سابق روشنترین مصداق آن است». رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با ابراز تأسف از حرفهای نسنجیدهای که در زمان دولت قبل به دلیل حمایتهای سیاسی از یک جریان از تریبونهای رسمی کشور پخش میشد، گفت: «درباره یارانهای که کارشناسان اقتصادی و اجتماعی برای چگونگی پرداخت آن بحث میکردند، ناگهان اعلام شد پول امام زمان(عج) است و مردم برای برکت دیگر پولهای خود، آن را هزینه نکنند!» هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از سخنان خویش به بحث افزایش نقدینگی و رکود اقتصادی اشاره کرد و افزود: «اگر نقدینگی در خدمت تولید نباشد و افزایشی لجامگسیخته یابد، به رکود اقتصادی میانجامد که نهایت آن فلاکت و استیصال گروههای کمدرآمد خواهد بود». هاشمیرفسنجانی، توافق هستهای را پیروزی سیاسی ایران پس از سالها مشاجره، تهدید، تحریم و مذاکره خواند و گفت: «میبینیم موافقان و مخالفان توافق هستهای با ایران در دولت و پارلمان آمریکا از تواناییهای ایران میگویند. امیدواریم یک اقلیت محدود و مخالف توافق هستهای، دست از لجاجت با مردم بردارند و بگذارند دولت به وظایف خویش عمل کند».
"روحانی اصلاحات را آغاز خواهد کرد"، عنوان مصاحبه شرق با احمد نقیب زاده، استاد دانشگاه و فعال اصلاح طلب است که به موضوع جامعه شناسی جامعه ایرانی در برخورد با پدیده ها اشاره دارد و معتقد است دولت روحانی در دور دوم نیز رای خواهد آورد:من فکر میکنم دولت روحانی همان چیزی است که ایران به آن نیاز دارد. ما هنوز به مرحلهای نرسیدهایم که بخواهیم به صورت زودرس به توسعه سیاسی دست پیدا کنیم. ما هنوز به کسی احتیاج داریم که آستینهایش را بالا بزند و کشور را بسازد. تا الان همه انرژی دولت روحانی روی مسئله هستهای بوده و از این به بعد این دولت وقت دارد خودش را نشان دهد. باید دید اصلاحاتی را که قرار است در داخل انجام دهد، آغاز خواهد کرد یا خیر؟ که من فکر میکنم اصلاحات را آغاز خواهد کرد. در زمینه سیاست خارجی هم من یک نگرانی شدید داشتم و آن این بود که بعد از این توافق بگویند ما جلو جنگ را گرفتیم و روند پیشین سیاست خارجی را ادامه دهند. در این صورت خسران در خسران میبود. در حالی که این توافق باید سرآغاز دگرگونیهای دیگری باشد و ایران در آن صورت واقعا برنده خواهد شد. فکر میکنم بر همین مبنا بود که بعد از توافق، آقای روحانی گفت باید با عربستان وارد گفتوگو شویم و مسئله سوریه را سیاسی حل کنیم. امیدوارم ایشان موفق شود که تغییر در سیاست خارجی باید با سیاست داخلی همراه باشد، ایشان باید مسائلی مانند حصر را مدیریت کند تا به بهترین شکل منافع کشور تأمین شود. من فکر میکنم در دوره بعد ایشان رأی میآورد، البته این گفته من به عملکرد دو سال آینده ایشان ارتباط دارد. تصور من این است که بهزودی مردم دستاوردهای سیاسی وی را خواهند دید و میشود به ایشان برای آینده دل بست.
"لابیها در آمریکا و تقویت منافع ملی ایران"، عنوان سرمقاله شرق است که به موضوع برجام و طرح آن در کنگره و سنا پرداخته: چنانچه به هر دلیل، قوه مقننه آمریکا دست دولت این کشور را در انجام این توافقات ببندد، یک اقدام سیاسی محسوب میشود که راه برای ایران کماکان باز و قوه مقننه آمریکا در جهان منزوی خواهد شد. ایران طبق توافقات میتواند به تعهدات خود عمل کند و تمام کشورها، از جمله اعضای گروه ١+٥ به حمایت از ایران برخواهند خاست و اجماعی جهانی اطراف ایران تشکیل میشود؛ بهعبارتدیگر، زمام پرونده هستهای کاملا به دست ایران خواهد افتاد و دیگر کشورها بههیچوجه حاضر نیستند زیر بار سخنان فراقانونی آمریکا بروند و به خردهفرمایشات مجلسین سنا و نمایندگان آمریکا درباره تحریم ایران گوش فرا دهند، زیرا این بار دیگر قطعنامههای شورای امنیت نه در مخالفت با ایران، بلکه در حمایت ایران صادر شده است؛ اگرچه این حالت نیز برای ایران ضرری اساسی نخواهد داشت، زیرا دیگر کشورها مترصدند در بازار اقتصادی و صنعتی ایران شرکت کنند. همچنین هیچ نگرانیای از نقض تحریمهای یکجانبه آمریکا نخواهند داشت و برعکس این صنایع و بانکهای آمریکا هستند که از حضورنداشتن در بازار ایران ضرر میکنند.
برنامه پساتوافق اوباما براندازی است/ بزنگاههای نفوذ دشمن/ چراغ سبز به خیانتکاران
روزنامه کیهان در تیتر نخست خود به گزارشی از آمریکن اینتر پرایز پرداخته و عنوان آن را "برنامه پساتوافق اوباما براندازی است" انتخاب کرده است: اندیشکده «امریکن اینترپرایز» در گزارشی تصریح کرد: «باراک اوباما» امیدوار است که توافق هستهای با ایران به تغییر سیاستهای تهران و نهایتا تغییر ماهوی جمهوری اسلامی منجر شود.اندیشکده «امریکن اینترپرایز» در گزارشی به قلم «متیو مککینس» هدف پساتوافق «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا را فاش کرد.در این گزارش آمده است:«باراک اوباما» امیدوار است که توافق هستهای با ایران به تغییر سیاستهای تهران و نهایتا تغییر ماهوی جمهوری اسلامی منجر شود.نویسنده این اندیشکده در ادامه به بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای مجمع جهانی اهل بیت علیهمالسلام و اتحادیه رادیو و تلویزیونهای اسلامی اشاره کرد: «آمریکاییها میخواهند از توافقی که هنوز نه در ایران و نه در آمریکا تکلیفش و رد یا قبول شدنش معلوم نیست، وسیلهای برای نفوذ در ایران بسازند اما ما این راه را قاطعانه بستهایم و با همه توان بالای خود، اجازه نفوذ اقتصادی، سیاسی، فرهنگی یا حضور سیاسی در ایران را به آمریکاییها نمیدهیم».«امریکن اینترپرایز» همچنین به اظهارات سرلشکر «محمدعلی جعفری» فرمانده کل سپاه پاسداران در همایش اساتید و نخبگان حوزههای مشهد اشاره کرده است: «از سالهای 77، 78 تهدید دیگری غیر از تهدیدهای امنیتی و دفاعی برای ما ملموس شد که میتوانست انقلاب اسلامی را با مشکل مواجه کند. جلوی پیشرفت انقلاب را بگیرد و آن را به انحراف ببرد و آن تهدید نرم بود... خطر اصلی ما ایجاد انحراف در مسیر انقلاب اسلامی، در داخل است».
سعدالله زارعی در یادداشت روز کیهان با عنوان "بزنگاههای نفوذ دشمن"، به چند راه نفوذ دشمن در داخل اشاره داشته و آنها را بررسی و تحلیل کرده است: «نفوذ» در عرف سیاسی به معنای ورود و تخریب است در این میان ممکن است، تخریب بخشی از هدف نفوذ باشد و یا نتیجه قطعی نفوذ، بنابراین «تخریب» با مقوله نفوذ پیوستگی قطعی دارد. نفوذ و رخنه دارای وجوه مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، علمی و... میباشد. در این میان رسوخ و نفوذ سیاسی نوعا دارای تاثیراتی سریعتر است و حال آنکه در وجوه فرهنگی، اقتصادی و ...، نفوذ نوعا بصورت بطئی و در طول زمان صورت میگیرد. البته هر دو نفوذ در نهایت با هدف «تغییر» دنبال میشود. آنچه طی سالهای اخیر زمزمه آن در کشور شنیده میشود عمدتا نفوذ از نوع سیاسی است اگرچه در حوزههای فرهنگی، اقتصادی نیز تلاش هر روزه دشمن وجود دارد. در بخش سیاسی، نفوذ عمدتا در سه موضوع دنبال میشود؛ نفوذ در ادراک سیاسی، نفوذ در متولیان امور و نفوذ در شبکه تصمیمگیری سیاسی کشور...یکی دیگر از جنبههای نفوذ روی متولیان مدیریت اختلافات آنان است. یک رئیسجمهور در ایران باید بطور طبیعی از یک سو با گروههای ناهمخوان با اهداف نظام، مرز داشته و از سوی دیگر با نیروهای خودی نظام در وحدت نظری و عملی باشد. یکی از شگردهای دشمن این است که با تمرکز روی مواضع یک مقام حریف، خطوط مرزی آن را بهم بریزد و جای دوست و دشمن را برای او عوض کند. این بحث نیاز به تفصیل بیشتری دارد که از حوصله این یادداشت خارج است.
"چراغ سبز به خیانتکاران!"، عنوان بخش نگاه کیهان است و پیرامون بازگشایی مجدد سفارت انگلستان می باشد: درست در سالگرد کودتای 28 مرداد که مردم ایران را دوباره به یاد جنایت و خیانتهای آمریکا و انگلیس علیه کشورمان انداخت خبر کوتاهی در روزنامه گاردین به چاپ رسید:سفارت انگلیس در تهران پس از چند سال تعطیلی روز یکشنبه اول شهریور 94 با حضور وزیر خارجه آن کشور بازگشایی میشود! قرار شد فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه انگلستان در سفر به ایران سفارت این کشور را بازگشایی نماید و طبق معمول همیشه ما خبر را قبل از اینکه در خبرگزاریهای رسمی و یا از زبان سخنگوی وزارت امور خارجه بشنویم در روزنامه رسمی انگلیس خواندیم و روز یکشنبه اول شهریور 94 شد آنچه شد! این پنهانکاری مقامات رسمی وزارت امور خارجه که این روزها گویی عرف هم شده است علامت سوال بزرگی است که نیازمند پاسخگویی شفاف و صریح مقامات مسئول است. اما سوال اساسی شاید آن باشد که چه شد که مقامات ایرانی به این نتیجه رسیدند که روابط خود با انگلستان را دوباره بهبود ببخشند؟ آیا در نوع برخورد و مواجهه خصمانه و دیرینه این کشور در قبال ملت ایران چرخشی حاصل شده است که مردم از آن بیخبرند؟! اگر چنین است طرح و یا ذکر مواردی از آن به شفافسازی هر چه بیشتر اذهان ملت کمک شایانی خواهد نمود.
واکنش نمایندگان به اظهارات مداحان/ گمانه زنی در مورد نصف شدن یارانهها !/ درباره دیپلماسی انگلستان
روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد به موضوع خبر خیز برخی از مداحان برای حضور در انتخابات مجلس اشاره داشته و در گزارشی با عنوان "واکنش نمایندگان به اظهارات مداحان"، آن را بررسی کرده است: درست در کمتر از 7 ماه مانده به انتخابات مجلس و در میان این سردر گمیهای اصولگرایان خبری منتشر شد مبنی بر تهدید سعید حدادیان مداح معروف به «ارائه لیستی متشکل از مداحان در صورتی که اصولگرایان به وحدت دست نیابند» کمی بعد محسن طاهری، رئیس خانه مداحان، مهر تاییدی بر این صحبتهای حدادیان در خصوص ورود مداحان به انتخابات مجلس شورای اسلامی زد و اظهار داشت که هیچ اشکالی ندارد اگر مداحان هم وارد خانه ملت شوند و در این خصوص گفت: حضراتی در مجلس فعلی هستند که نیازی به نام بردن نیز نیست که بعدا در جایی صحبت ما بخواهد پخش شود، خیلی از این آقایان «هر را از بر» از لحاظ سیاسی تشخیص نمیدهند. سید حسین نقوی حسینی نماینده ورامین و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی: من راجع به این گروه نمی خواهم صحبت کنم.نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه و عضو کمیسیون صنایع و معادن: من اطلاعاتی ندارم و قصد اظهار نظر درباره سخنان این فرد ندارم.
در ادامه می خوانیم: محمدصالح جوکار نماینده مردم یزد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی: من اصلا نمی توانم درک کنم طاهری برچه اساسی چنین حرفی را بیان کرده است. اینکه جامعه مداحی بخواهند خودشان لیستی ارائه کنند برای انتخابات مجلس واقعا تازگی دارد. نمی توانم پیش بینی کنم در آن مجلسی که مداحان نماینده آن باشند چه اتفاقی می افتد. هر روز در این کشور با پدیده های جدیدی مواجه می شویم.جواد هروی نماینده مردم قائنات و نائب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات: در خصوص آرایش سیاسی مجلس دهم باید بگویم که بسیار خوشحالم که گروه های مختلف وارد عرصه می شوند و در تلاشند تا دیدگاههای خودشان را به کرسی بنشانند. این جلوه ی خوبی از حکومت مردم سالاری است که میتواند برای ما اسباب خرسندی باشد اما اینکه بخواهیم جامه تخریب به تن کنیم و بگوییم این نمایندگان، کرسی نشین هستند و اگر ما بیاییم بهتر خواهیم بود و چه و چه با معادلاتی که ضرب آهنگ همدلی را رهبری بر آن نامگذاری کردند هم خوانی ندارد.
"گمانه زنی در مورد نصف شدن یارانهها !"، عنوان گزارش یارانه ای آفتاب یزد است: بستر ساز این سناریو و تامین کننده زیر ساختهای اطلاعاتی و اجرایی آن است و در نهایت ضلع سوم یعنی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با هدایت علی ربیعی، که بازوی اجرایی این مثلث در مواردی نظیر حذف یارانه بگیران و اقدامات اجرایی بعدی طبق اطلاعات وزارت اقتصاد و استراتژی سازمان مدیریت و برنامه ریزی است.این سه ضلعی با پیگیریها و دستورهای مستقیم روحانی، وظیفه حساس و خطیر دو نیم کردن مصیبت عظمای یا همان یارانه نقدی را بر عهده دارند؛ دو نیم کردنی که نوبخت به آن اشاره کرد و احتمالا نتیجه آن کاهش رقم یارانه نقدی به حدود 20 هزار تومان خواهد بود البته این موضوع پیامدهای اقتصادی و اجتماعی خاص خود را نیز دارد که به احتمال بسیار سازمان مدیریت و برنامه ریزی مسئول مدیریت این آثار و عواقب است. بدون شک برای کاهش یارانه نقدی به نصف رقم فعلی، الزام اول دولت به کاهش هزینههای جانبی خانوار است که راهکار اصلی آن را باید در تامین خدمات اجتماعی گسترده و تسهیلات دیگر دنبال کرد.اما پرسش اساسی پیش روی دولت و مردم این است که آیا این خدمات و راهکارها با توجه به زیرساختهای فعلی قابلیت اجرایی دارد یا نه و آیا هزینههای آنها از پرداخت یارانه نقدی کمتر است یا خیر؟ به هر حال اینکه دولت چه راهکاری برای ادامه هدفمندی داشته باشد هنوز مشخص نیست. اما یک موضوع روشن است و آن این است که ادامه هدفمندی به روال کنونی نه به مصلحت است و نه دولت خواهان آن است. به هر حال باید منتظر ماند تا معلوم شود هدفمندی در آینده با چه تغییراتی اجرا میشود.
"درباره دیپلماسی انگلستان"، عنوان یادداشتی است که به تحلیل سفر مقامات خارجی برای حضور در ایران پرداخته و ظریف را پرکارترین وزیرخارجه منقطه دانسته است: با یک واقعگرایی قابل درک هم می شود فهمید چرا مسئول سیاست خارجی ایران اکنون خوش شانس و راضی ترین وزیر خارجه منطقه به شمار می رود.زمانی که آقای ظریف با اتکا به نفس همراه با خنده معروفش به مقامهای اروپایی و امروز به همتای بریتانیایی خود میگوید "تهران آماده انجام گفتگوهای همه جانبه برای توسعه همکاریها با جامعه بین المللی بدون محدودیت است"باید مطمئن باشیم در درون یکی از زیباترین ساختمان های سبک قرن نوزدهمی ایران در قلب تاریخی تهران حتما اتفاقات مهم و بی سابقه ای در حال وقوع است. یک مقام ارشد دیپلماتیکی اروپایی مقیم تهران می گوید" وزرای خارجه و هیات های دیپلماتیکی متعددی هستند که می خواهند به تهران بیایند.همه تغییر را احساسمی کنند.احساسی کاملا واقعی".در اینکه سفر وزیر خارجه بریتانیا به تهران به بهانه بازگشایی سفارت این کشور پس وقایع نوامبر 2011تهران و حمله عده ای تنش آفرین و حرفه ای به اماکنی که "تحت حمایت مقررات و کنوانسیون های بین المللی قرار دارد" از اهمیت زیادی برخوردار است شکی وجود ندارد. اما فکر میکنم موضوع سفر آقای هموند به تهران با توجه به شرایط حساس منطقه وضعیتی که در انتظار توافقنامه هسته ای قرار دارد وازهمه مهمتر نبود دیالوگ محلی میان تهران و واشنگتن(که شاید لندن بتواند به دلیل نفوذ در ایالات متحده تا حدی این خلا را پرکند)،به بهانه باز گشایی سفارت موضوع چندان با اهمیتی نیست و با یک مراسم ساده هم می شد درهای سفارت را بازگشایی کرد.
ارسال نظر