نشریات گلستان در ایستگاه آینده
تولد نخستین نشریات گلستان در دهه 70، نوید روزهای خوبی به فعالان این عرصه میداد، شروعی پرفروغ که در گذر زمان اکنون محصور اما و اگرهایی است که چندان دلگرمکننده نیست.
به گزارش گلستان 24، پس از جدا شدن گلستان از مازندران و رخنمایی به عنوان یک استان مستقل، رسانههای مکتوب جان تازهای گرفتند و نشریاتی تحت عنوان هفتهنامه استانی عرضاندام کردند.
این حضور با شور و هیجان نویسندگانی جوان و با انگیزه، طراوت خاصی به عرصه اطلاعرسانی میداد و میشد اثرگذاری نشریات را بهویژه نقدهای آنان را در تصمیمات اجتماعی و سیاسی آن زمان احساس کرد، موضوعی که بعدها به مراتب کمرنگ شد تا جایی که با وجود افزایش کمی نشریات، به همان میزان از تاثیر آنان کاسته شد.
این که چه عواملی طی این سالها در کاهش کیفیت اثرگذاری نشریات استانی تاثیرگذار بودهاند، موضوعی است که هم میتوان در عملکرد خود این رسانهها، متولیان دولتی و تغییرات فضای رسانهای کشور بهویژه در عرصه رسانههای مجازی جستوجو کرد.
رسانههای استانی اگر چه شروع امیدوارکنندهای داشتند، اما اکثر آنان برنامهای برای آینده نداشتند و با توجه به افزایش هزینه و نگاه بعضا سودمحورانه، برای بقای خود از افراد بیتجربهای تحت عنوان خبرنگار که هزینه کمتری بر آنان تحمیل میکرد، بهره بردند، موضوعی که به مرور بر کیفیت کارشان تاثیر گذاشت.
این شرایط با توجه به قطع هزینه کاغذ و افزایش دیگر هزینههای جانبی، تا حدودی پیچیدهتر شد، آن هم در استانی که به دلیل نوپا بودن و ضعف زیربنایی در صنعت و شرکتهای خدماتی، ملجاء مناسب حمایتی در حوزه اقتصادی برای آنان نبود و اکثر محتوای مطبوعات در تیراژ محدود و مبتنی بر خبرهای حاضر آمادهای بود که از سایتها، بهویژه خبرگزاریهای استانی استخراج میشد، روندی که هنوز هم در بسیاری از این نشریات ساری و جاری است.
*کیفیت پایین مطبوعات گلستان
در همین شرایط با فراگیرتر شدن اینترنت، شرایط برای مطبوعات استانی بغرنجتر شد و سایتهای اینترنتی بهویژه خبرگزاریهای معتبر و حتی غیرمعتبر یکهتاز میدان شدند، دیگر این یک رسانه خاص نبود که خبرها از وی کپی میشد، بلکه رقبای دیگری نیز وارد میدان اطلاعرسانی شدند و توانستند با توجه به دارا بودن نیروهای ورزیده و استفاده از جاذبههای خاص در عرصه اطلاعرسانی، خبرهای بهروز و فراگیرتری تولید کنند و نوع تعاملات مدیران نیز با این گستره جدید رسانهای بیشتر شد.
شاید همین شرایط بود که بسیاری از نشریات استان، مرعوب فضایی شدند که در آن احساس خفگی و فقدان هویت کنند به گونهای که دیگر آنچنان به دنبال کیفیت نبودند و خبرنگاران شریف آنان در فضاهای اداری به جای «آگاهی»، پیگیر «آگهی» بوده و ناخواسته از رسالت اصلی خبرنگاری در استان فاصله گرفتند.
طبیعی است که این نشریات که از کیفیت آنچنان زیادی برخوردار نبودند، اکنون که اخبار و گزارشها توسط رسانههای خبری در فضای مجازی با سرعت و کیفیت بهتری در اختیار مخاطبان قرار میگرفت، باید نگاه خود را به سمت تهیه گزارشهای خاص و یا تحلیلهای خبری متقن هدایت کنند، موضوعی که با توجه به کمبود نیروهای متخصص و کار بلد، سخت میکرد.
وقتی صحبت از خبر میشود، نمیتوان از خبرنگاران سخن به میان نیاورد، زنان و مردانی که با خبرها زندگی میکنند و به جامعه با این اخبار آگاهی میبخشند، اگر چه آمارهای رسمی و غیررسمی، حکایت از وجود بیش از 350 تا 400 خبرنگار در استان گلستان دارد، اما اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم، تعداد خبرنگار شناسنامهدار و حرفهای در این عرصه به 50 نفر هم نمیرسد که البته بسیاری از همین خبرنگاران نیز به عنوان خبرنگار حرفهای کار نمیکنند و اکثرا در کنار شغل اصلی خود به این حرفه میپردازند.
خبرنگاران با تجربه، کمتر میل به انشای مطالب خود در نشریات استانی دارند و البته اکثر مدیران مسئول این نشریات نیز زیاد به دنبال غنای نشریه خود نیستند و سعی میکنند بیشتر با مدیریت خانوادگی یا محفلی این مجموعه رسانهای را بچرخانند.
در این بین جوانانی هم که به دلیل شرایط خاص، کسب شهرت و یا حتی علاقه وارد این عرصه میشوند، به دلیل فقدان آموزش و تجربه کافی و نیاز به تامین هزینه زندگی، به دنبال رایزنی برای کسب آگهی هستند و البته عنوان خبرنگار را نیز پس از مدتی یدک میکشند و چه بسا مدتی بعد به دلیل شرایط سخت این حرفه را ترک میکنند.
*متولی مطبوعات در گلستان برنامه مدونی برای این بخش ندارد
شاید وجود همین شرایط نه چندان مطلوب در عرصه اطلاعرسانی است که استاندار گلستان را واداشت تا در آئین بزرگداشت روز خبرنگار، بر ساماندهی وضعیت آنان در استان تاکید کند.
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، «حسن صادقلو» در بخشی از سخنانش با بیان اینکه خبرنگاران استان گلستان هنوز سازماندهی نشدند، از این وضعیت انتقاد کرد و گفت: همانگونه که احزاب استان شناسنامه ندارند خبرنگاران استان نیز پالایش نشدند، با توجه به اینکه این موضوع درون مسئلهای است نباید انتظار داشته باشیم که از بیرون اتفاقی بیفتد و انتظار نداشته باشیم که فقط دولت و فرهنگ و ارشاد اسلامی این درهمریختگی را درست کنند.
وی پیگیری موضوعات بیمه، رتبهبندی خبرنگاران، برگزاری نشستهای فصلی با خبرنگاران را از مطالبات منزلتبخشی خبرنگاران برشمرد و گفت: در همریختگی در بین جامعه خبرنگاری وجود دارد که باید جامعیت و ماهیت خبرنگاران ساماندهی شود.
صادقلو از خبرنگاران خواست زودتر خودشان را ساماندهی کنند تا زودتر مسائل بیمه، مسکن و مسائل منزلتی که حق خبرنگاران است پیگیری شود.
باید پذیرفت که قسمتی از تقصیر مورد اشاره خبرنگاران در مطالب استاندار گلستان بهجا و درست است اما بخشی از این مشکلات را باید معطوف دستگاهی دانست که برنامه آنچنانی برای این قشر ندارد و تنها وظیفه خود را در برگزاری مراسمی میداند که هر سال به مناسبت روز خبرنگار برگزار میشود، آیینی که به زعم نظر اکثر صاحبان قلم در خور شأن و منزلت این صاحبان این روز نیست.
تردیدی وجود ندارد کار در عرصه خبر با توجه به لطافت و شرایط سختی که بر آن مترتب است، علاوه بر علم و استعداد نیازمند افرادی است که عاشقانه این حرفه را دوست دارند و با ذهنی خلاق و مبتکرانه دائم تنها به دنبال تولید خبرهای روزمرگی نیستند، بلکه با مطالعه پیرامون موضوعات و اندیشه کافی پیرامون آن، تولیدکننده محتوایی هستند که قابل استناد باشد.
متولیان عرصه رسانه در استان نیز تصور نکنند که تنها در روز خبرنگار متولی این بخش هستند، بلکه باید برای این عرصه چه در حوزه نشریات و جراید استانی و چه خبرگزاریهای رسمی و ثبت شده، برنامه سالانه تدوین کنند و با احترام به استقلال رسانهها نسبت به حمایت آنان بهویژه در حوزه آموزش و افزایش کیفیت کاری تلاش کنند.
انجمنهای صنفی متعلق به خبرنگاران به ویژه خانه مطبوعات استان نیز با تهیه شناسنامه از خبرنگاران واقعی و فعال رسانهها با تهیه دستورالعمل این عرصه و برگزاری جشنوارههای خاص نشریات با هدف رصد این بخش، میتوانند در همریختگی فعلی را مدیریت کرده و هویت تازهای به این عرصه ببخشند.
ارسال نظر