لزوم توجه به ایجاد زیرساختها
کبودوال نگین گردشگری علیآبادکتول + تصاویر
جاذبههای گردشگری شهرستان علیآبادکتول از جمله آبشار تمام خزهای «کبودوال»، در سطح ملی و حتی بینالمللی هستند که ضروری است مدیران برای ایجاد زیرساختها برنامهریزی جدی داشته باشند.
به گزارش گلستان 24، اردیبهشت ماه امسال بود که آبشار «کبودوال» آبشاری تمام خزهای که در جنوب شهر علیآبادکتول واقع شده، در نخستین جلسه کمیته ثبت و حریم میراث طبیعی در سال 1394، به ثبت آثار ملی رسید، هر چند قبل از ثبت ملی این منطقه جنگلی نیز، مسافران بسیاری از این مکان دیدنی بازدید میکردند و تقریبا همه مسافرانی که قصد سفر به دیار ثامنالحج (ع) را دارند در گذر از این شهر، دیدن و حتی اقامت در کنار این آبشار دیدنی را از دست نمیدهند.
از سویی با ثبت این منطقه به عنوان ثبت ملی، بدون شک شمار گردشگران و علاقهمندان به بازدید از این منطقه بیشتر خواهد بود و لزوم برنامهریزی و توجه به زیرساختها را در این منطقه بیش از گذشته نمایان میسازد.
این آبشار 7000 ساله از جمله مکانهای دیدنی شهرستان است که به جهت نزدیکی به شهر (تقریبا پنج کیلومتر) و مسیر آسفالت و آسان (فاقد هرگونه گردنه و مسیر صعبالعبور) همه ساله و در تمام فصول سال پذیرای مهمانان و گردشگران ایرانی و خارجی زیادی است، زیبایی چشمنواز این منطقه جنگلی باعث شده تا از آن با عنوان «نگین گردشگری» شهرستان علیآبادکتول یاد شود.
* جذب گردشگر با ایجاد امکانات رفاهی
در طول سالهای اخیر مسئولان شهرستان در خصوص معرفی جاذبههای گردشگری شهرستان به ویژه منطقه «کبودوال» تلاشهای زیادی از خود نشان دادند و با ایجاد زیرساختهای لازم برای اسکان مسافران و فراهم آوردن امکانات رفاهی سعی در کسب رضایت شهروندان و مسافران کردن.
رئیس شورای شهر علیآبادکتول در خصوص برنامهها و طرحهای در دست اقدام این منطقه توریستی گفت: تلاشها در خصوص معرفی «کبودوال» به عنوان یک جاذبه گردشگری ملی و حتی بینالمللی به نتیجه رسیده است و امروز مشکل اصلی اسکان و پارک خودروهای مسافران در این منطقه گردشگری است.
ابوالفضل پاکدامن افزود: در حال حاضر تلاشهای فراوانی برای مرمت جاده منتهی به آبشار اصلی یا همان آبشار تمام خزهای صورت گرفته است و عبور از این مسیر و دسترسی آسان حتی برای سالمندان و بانوان نیز فراهم شده است.
ساخت و افزایش تعداد سکو برای اسکان مسافران، مرمت و افزایش سرویسهای بهداشتی، روکش آسفالت مسیر، تعبیه چادرهای انفرادی و گروهی، آلاچیقها، آب آشامیدنی، فروشگاه، نمازخانه، پارکینگ، ساخت چندین غرفه و عرضه محصولات فرهنگی، صنایعدستی و لوازم و وسایل مورد نیاز مسافران، هماهنگی با نیروی انتظامی شهرستان در جهت استقرار شبانهروزی نیروهای انتظامی در محل پارک جنگلی و ... بخشی از اقدامات انجام گرفته در این مکان گردشگری است.
* سد نگارستان؛ سدی با رویکرد اقتصادی و گردشگری
از دیگر نقاطی که در این شهرستان قابلیت تبدیل شدن به جاذبه گردشگری دارد، سد نگارستان (کبودوال) است که مراحل ساخت آن در سال 1392 به اتمام رسید و هم اکنون در حال آبگیری و بهرهبرداری همزمان است.
این سد که در دو کیلومتری شهرستان علیآبادکتول و در مسیر جاده «کبودوال» قرار دارد علاوه بر فراهم ساختن آب زراعی مناطق پائیندست و تقویت چشمههای زیرزمینی، چشمانداز زیبایی دارد و قابلیتهای گردشگری فراوانی برای آن در نظر گرفته شده است.
ساخت تلهکابین، زیپلاین، ماهیگیری ورزشی و تفریحی، قایقسواری، جتاسکی، اسکی روی آب و ... بخشی از فعالیتهایی هستند که میتوان با استفاده از بستر موجود در آینده به راهاندازی آنها در محوطه سد امیدوار بود.
رئیس شورای اسلامی شهر علیآبادکتول در خصوص احداث تلهکابین بر روی این سد گفت: در حال حاضر به دنبال سرمایهگذار در خصوص احداث پروژه تلهکابین بر روی سد نگارستان (کبودوال) هستیم و فراخوانی نیز در این خصوص منتشر ساختهایم و علاقهمندان به سرمایهگذاری در این خصوص میتوانند با شهرداری این شهرستان تماس حاصل کنند.
پاکدامن هزینه اجرای این طرح را معادل یک هزار و 300 میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: چند روز قبل نیز یک هیئت ایتالیایی به منظور بررسی زمینه سرمایهگذاری از این منطقه جنگلی بازدید کردند و مذاکراتی نیز با اعضای شورای داشتند.
* سایر جاذبههای طبیعی شهرستان علیآبادکتول
جاذبههای طبیعی استان گلستان بیشمار هستند و شهرستان علیآبادکتول نیز از این موهبت بینصیب نمانده است و نقاط دیدنی و گردشگری طبیعی فراوانی در این منطقه به چشم خورد.
دهکدههای ییلاقی (افراخته، زرینگل الستان و سیاه مرزکوه و ...) ارتفاعات شاهوار، چلچلی ذخیرهگاه جنگلی (افراتخته، پونه آرام، زرینگل و سورکش) و زیستگاههای (مارال، ذربین و سرخهدار و زیستگاه انحصاری سرونوش) رودخانه و دهنه زرینگل (این دهنه جنگلی و بکر که در ضلع شرقی علیآبادکتول واقع شده علاوه بر دارا بودن جاذبههای طبیعی و تاریخی بسیار، ذخیرهگاه بینالمللی درختان سرخدار نیز است) که بر ارزش این منطقه افزوده است.
روستاهای کوهستانی ییلاقی همچون افراتخته، خاک پیرزن، شیرینآباد، چینو، میانرستاق و سیاه رودبار در این دهنه واقع شدهاند.
دهنه زیبای محمدآباد کوهستان زیبا و دهنه سرسبز با جنگلهای انبوه یکی از با اهمیتترین مناطق جنگلی و گردشگری استان محسوب میشود.
روستاهای ییلاقی همچون سیاه مرزکوه، چهجا، قریبآباد، گنو، خلیندره، الستان، ماهیان، چلی، بالاچلی، طاویر، وسیعسر و ریگچشمه در این دهنه واقع شدهاند.
دهنه محمدآباد نیز ذخیرهگاه درختان سرونوش و کاج زربین است. این دهنه با داشتن ارتفاعات بلند همچون زیلان، قله چلچلی و ... مکان مناسب برای کوهنوردان است.
* جاذبههای گردشگری تاریخی شهرستان علیآبادکتول
مکانها و نقاط دیدنی این شهرستان به مواهب طبیعی و اکوتوریسم محدود نمیشود و این شهر دارای جاذبههای تاریخی و فرهنگی نیز هست.
در واقع مکانهای دیدنی و تاریخی زیادی در این شهرستان وجود دارند که رغبت گردشگران را برای بازدید از این شهرستان و مسافرت به این منطقه دو چندان میسازد. از جمله مکانهای تاریخی این شهر میتوان به تپههای تاریخی، پل تاریخی فاضلآباد، آسیاب «آبی محمدآبادکتول، تپه کله بست، قبرستان باستانی مایان، بافت بومی محلی و تاریخی روستاهای چلیسفلی و مایان، حمامهای خزینهای غریبآباد، چلی و الستان و ... اشاره کرد.
مدیر جدید اداره میراث فرهنگی،صنایعدستی و گردشگری شهرستان علیآبادکتول در نخستین دیدار خود با امام جمعه علیآبادکتول ضمن اشاره به توانمندیها و ظرفیتهای میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان گفت: در حال حاضر تعداد 102 اثر شناخته شده در شهرستان وجود دارد که تعداد 68 اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
عباس عنایت وجود سه منطقه نمونه گردشگری در شهرستان را بستر مناسب در جذب گردشگر خواند و یادآور شد: در حال حاضر در حوزه صنایعدستی بیش از 500 هنرمند شهرستان شناسایی و مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: اطلاعرسانی و معرفی این ظرفیتها و توانمندیها با بهرهگیری از مجاری مختلف اطلاعرسانی از جمله اقدامات و اهداف این اداره است.
* صنایعدستی شهرستان، محور جذب توریست و اشتغال پایدار
یکی از راهکارهای اساسی در ایجاد اشتغال پایدار، توجه به صنایع و هنرهای دستی است.
شهرستان علیآبادکتول به دلیل وجود اقوام و قومیتهای مختلف و دارا بودن پیشینه و قدمت تاریخی، صاحب صنایعدستی و هنرهای سنتی ذیقیمتی است که بدون شک توجه به هر کدام از این صنایع، علاوه بر جذب گردشگر، مشکل بیکاری تعدادی از جوانان جویای کار را حل خواهد کرد.
صنایع و هنرهای دستی به علت زودبازده بودن، نیاز به مواد اولیه ارزان و در دسترس، عدم نیاز به سرمایهگذاریهای کلان، امکان یادگیری به صورت سنتی یا کلاسیک، سازگاری با محیطزیست و نداشتن آلایندگی، امکان تولید در منزل، داشتن مشتری فراوان در داخل و خارج از کشور، ارزآوری در صورت صادرات، داشتن بازارهای خارجی، نداشتن تاریخ مصرف و ... از جمله صنایعی هستند که توجه به ظرفیتهای بالقوه این صنایع میتواند نقش مهمی در کاهش آمار بیکاران منطقه ایفا کند.
از سویی با صادرات صنایعدستی تولیدی به کشورهای مختلف دنیا به نوعی فرهنگ اصیل و بومی منطقه که مبتنی بر فرهنگ و اصالت و قدمت است، به سایر کشورهای دنیا صادر میشود و زمینهساز آشنایی سایر ملل دنیا با فرهنگ و آداب و رسم مناطق مختلف کشور شده و باب مراودات فرهنگی و اجتماعی گشوده میشود.
در واقع صنایعدستی میتوانند علاوه بر ارزآوری و ایجاد اشتغال، به عنوان سفیران فرهنگی زبان گویای ما در آن سوی مرزها باشند و زمینهساز جذب گردشگران خارجی و ایجاد اشتغال ثانویه برای تعدادی دیگر از جوانان جویای کار باشند.
از صنایعدستی این شهرستان میتوان به قالیبافی، نمدمالی، آجیدهدوزی، ساخت ساز سنتی، بافت پارچههای ابریشمی، چادر شببافی، سوزندوزی، نواربافی و لباسهای محلی کتول که با سکههای قدیمی تزئین میشوند، اشاره کرد.
* سخن پایانی؛
پس از انقلاب صنعتی و اختراع وسایل نقلیه سریعالسیر، توسعه و بهبود وسایل ارتباطی بین کشورهای جهان و کوتاه شدن زمان مسافرت، تسهیلاتی از جهات مختلف برای مسافرت در نقاط مختلف جهان فراهم شد و با افزایش نسبی درآمدها که ناشی از رشد اقتصادی کشورها بود، دگرگونی شگرفی در زمینه سیاحت و جهانگردی پدید آمد.
به طوری که امروزه، جهانگردی علاوه بر جنبههای فرهنگی و اجتماعی به عنوان یکی از فعالیتهای سودآور اقتصادی مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته تا حدی که اقتصاد برخی از جوامع از جمله اسپانیا و کانادا بر این صنعت استوار است.
در واقع صنعت گردشگری یک از صنایع شناخته شده در دنیاست که بدون نیاز به سرمایهگذاری اولیه، باعث ایجاد درآمدهای پایدار در سطح جامعه میشود.
رسیدن به اهداف اقتصادی و اجتماعی نیاز به برنامهریزی و توجه به فاکتورهایی دارد که «معرفی جاذبههای گردشگری شهرستان»، «ایجاد امکانات رفاهی برای گردشگران» و «تلاش در جهت جذب سرمایهگذار» سه عاملی هستند که میتوانند علاوه بر جذب گردشگر منجر به ایجاد درآمدهای پایدار شوند و زمینه رشد و شکوفایی اقتصادی را در جوامع فراهم کنند.
این مهم حاصل نمیشود مگر با همدلی مسئولان و مردم در سایه برنامهریزیهای کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت. در واقع هماهنگی بین نهادها و ادارات متولی و جلوگیری از موازیکاری میتواند در سرعت بخشیدن به اجرای طرحهای برنامهمحور موثر باشد.
در این میان ظرفیتهای تاریخی و طبیعی شهرستان علیآبادکتول میتوانند به عنوان یکی از فاکتورهای توسعه شهرستان مورد توجه مسئولان شهرستان و استان قرار گیرند.
امید است در آینده نزدیک شاهد تحولات چشمگیر در صنعت گردشگری شهرستان و به تبع آن رشد و توسعه پایدار در منطقه و استان باشیم.
ارسال نظر