حاشیه های خارج شدن قطار از ریل
از سناریوهای مختلف حادثه خروج قطار تا تناقضگویی مدیران گلستانی
چندی پیش یک قطار مسافربری از خط ریل گرگان به «اینچه برون» خارج شد، موضوعی که در ابتدا سر و صدای رسانهای به همراه داشت و سپس سریع در لابهلای دیگر اخبار گم و به فراموشی سپرده شد.
به گزارش گلستان 24، یک مسئول گلستانی، خبر از خارج شدن قطار مسافربری از ریل میدهد و دیگری آن را انکار میکند، در گزارشی دیگر خبر از دزدیده شدن پیچهای ریل میدهند و دیگری هم عنوان میکند پیچهای ریل شل بوده است.
این همه تناقض در اعلام یک خبر، نشان میدهد علاوه بر قطار برخی از مسئولان گلستانی، خواسته و ناخواسته در موضوع اطلاعرسانی این سانحه از ریل صداقت خارج شدهاند و نوع اخبار هم نشان از بیتجربگی آنان در اطلاعرسانی چنین حوادث ناخواسته و نوع اعلام خبر دلایل وقوع حادثه است.
بدون شک یکی از امنترین مسیرهای عبوری در نه تنها در ایران بلکه دنیا خطوط ریلی است، چراکه تجربه نشان داده این مسیر به دلیل شرایط و تکنولوژی خاص حاکم بر آن میتواند سفری ایمن و بدون خطر را برای سرنشینان خود رقم بزند.
نخستین اخبار حادثه در اکثر سایتهای خبری رسمی و غیررسمی، حاکی از خروج این قطار از ریل طی بعد از ظهر یک روز جمعه در نزدیکی یکی از روستاهای آققلا داشت، موضوعی که با توجه به گذشت مدت نه چندانی از افتتاح این مسیر، حساسیت افکار عمومی را دو چندان ساخته بود.
خبر ابتدا از منابع نامشخصی به بیرون درز پیدا کرد و همین موضوع موجب شد تا مسئولان استان در این زمینه اخبار متفاوتی را به افکار عمومی عرضه کنند، نوع اخبار نیز نشان میداد این اطلاعرسانی ناخواسته است.
بررسی نوع اطلاعرسانی پیرامون این خبر نشان داد که مدیران این استان شمالی هنوز با اطلاعرسانی در وضعیتهای اضطراری و غیرمترقبه که حتی نام آن را نمیتوان شرایط بحرانی قلمداد کرد، آنچنان آشنا نیستند.
* چندگانگی دلایل حادثه خروج قطار از زبان مدیران گلستانی
چه بسا پیچیدگی این موضوع در فقدان یک برنامه اطلاعرسانی مناسب باشد و مجموعه مدیریتی که هنوز اطلاعرسانی به افکار عمومی را ضعف میداند و آنچنان تمایل به خبررسانی در موضوعات اینچنینی ندارد.
بهترین شاهد این موضوع سخنان فرماندار آققلا است که در منطقه هم حضور دارد اما وقوع حادثه خروج از ریل را تکذیب و تنها این حادثه را یک توقف ساده بر اساس مشکلات فنی ارزیابی میکند، در حالی که در کنار دست وی معاون سیاسی و امنیتی استاندار گلستان در مصاحبه با رسانههای خبری ضمن تأیید خبر خروج قطار از ریل دلیل آن را شل بودن پیچهای ریل عنوان میکند.
از سویی دیگر در خبری به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، مدیرکل راهآهن شمالشرق علت خروج قطار مسافربری از ریل گرگان - اینچهبرون را اعلام و گفت: به دلیل باز شدن تعدادی از پیچها، قطار مسافربری گرگان - اینچهبرون از خط خارج شد.
محمدرضا قربانی اظهار کرد: وقوع حادثه در موعد بعد از ظهر، زمانی روی داد که قطار مسافربری از اینچهبرون به سمت گرگان از ریل «باس» خارج و در کیلومتر 506 دچار حادثه شد که البته خوشبختانه هیچ تلفات انسانی در پی نداشت.
وی با اشاره به اینکه ریل باس گرگان «اینچهبرون» آن روز یک بار رفت و برگشت داشته است، تصریح کرد: بعد از ظهر روز حادثه این ریل با داشتن 70 مسافر از خط خارج شد.
این ریل باس گرگان – اینچه برون دو یا سه هفته قبل از حادثه، با حضور «اسحاق جهانگیری»، معاون اول رئیسجمهور افتتاح شد و چه بسا همین موضوع موجب تردید در اعلام حادثه و بیان دلایل پیرامون آن شد.
در این بین سوالاتی نیز در زمینه دلایل این حادثه در ذهن افکار عمومی نقش بسته است که چگونه میشود، راه آهن سراسری گرگان - تهران که سالیان سال از عمرش میگذرد، تاکنون دستخوش چنین دزدیهایی نشده است، اما یک راه آهن تازه تأسیس هنوز یک ماه از افتتاح آن نگذشته، چنین مشکلی را تجربه میکند.
از سوی دیگر این 60 یا 70 پیچی که اصولاً باید توسط دستگاههای خاص باز و بسته شود با چه هدفی و توسط چه کسانی مورد سرقت قرار گرفته است، اگر موضوع بحث مادی و فروش این پیچها بوده که اصلا پذیرفتنی نیست، چراکه این پیچ و مهرهها در بازار هرگز ارزش مادی ندارد و سودی را عاید افراد سارق نمیکند.
سناریوی دیگر این حادثه میتواند خرابکاری با اهداف متعددی باشد که این موضوع هم جدی است و باید توسط دستگاههای متولی استان مورد پیگیری قرار بگیرد، چراکه اگر چنین باشد، این موضوع امنیت مسیرهای ریلی استان را نشان گرفته و باید با عاملان آن به طور جدی برخورد کرد.
از دیگر دلایلی هم که میتواند عامل چنین حادثهای ذکر شود، اهمال و بیتوجهی پیمانکار پروژه و دستگاه نظارتی در اجرای درست پروژه باشد که این موضوع نیز میتواند به عنوان یکی از گزینههای عامل حادثه توسط مسئولان استان مورد پیگیری قرار گیرد تا با روشن ساختن این دلایل دغدغه مردمی که خطوط راه آهن را از جمله بهترین مسیرهای مسافرتی میدانند، رفع شود.
از سویی دیگر پیشنهاد میشود، مسئولان استان دستورالعمل رسانهای خاص را در زمان بروز چنین حوادثی تنظیم کنند تا نوع اطلاعرسانی به گونهای باشد که جامعه خبری دچار تناقض و چندگانگی در اطلاعرسانی نشوند./فارس
ارسال نظر