دوباره «استقلال» دوباره «آزادی»
لزوم برنامهریزی فرهنگی برای جلوگیری از نفوذ تفکرات غربی
به دنبال ارائه تحلیل ساختاری رویدادهای فرهنگی هنری در جهت اصلاح وضع ناگوار به فرآیندی اثربخش و همراستا با تفکر این مرز و بوم خواهد بود.
به گزارش گلستان24، در دوران جدیدی از حکومت رسانه ها بر جهان زیست بسر می بریم و همه چیز در احاطه متن و معنای فرستنده های خبری است، با این تفاوت که دیگر نیاز به تلفکس های قدرتمند نبوده و از طریق یک کلیک، جهان را می توان بمباران خبری نمود؛ شلیک هدف از دل رویداد تا عمق آگاهی و از پیشانی آفریقا تا قلب سیبری. و رسانه ها نقشی برجسته در شکل بخشی به جهان ارتباطات داشته و خواهند داشت.
ارسطو فیلسوف یونانی 2300 سال پیش در اثری با نام "مطالعه معانی و بیان" در زمینه ارتباطات نظر داده و آن را جستجو برای دست یابی به ابزارها و امکانات جهت ترغیب دیگران دانست و بارها این تعاریف بازنمایی شده و جمله ای افزون یافت. برای نمونه ویلبر شرام در کتاب «زندگی و اندیشه پیشتازان علم ارتباطات» به تفسیر عنوان ارتباطات پرداخته و گفت: رومی ها فعل ارتباط communicate را به کار بردند و یونانی ها به ریشه سخنوری و بلاغت رسیده اند. در یونان به تحلیل و آموزش "علم معانی و بیان" پرداختند که در مفاهیم اقناع و تبیین معنا یافت. جهان تبخیر شده ارتباطات از طریق شکل بخشی رسانه ها در این سال ها نمودارهای عجیبی یافت و این در حالی است که جهان سرد ماشینیسم، سوزی تلخ بر چهره مردمان داشته و در کنار بسط و گسترش حوزه های مشاغل و تنوع امکانات، جهان مدرن تهی شده ای را رونمایی کرده است.
در دهکده جهانی ارتباطات که ردیابی واژهها و اتصال به شبکه های همگرایی به فعلیتی عینی رسیده است، تلاش برای به دست آوردن مخاطب از مسیری حقیقی، هنری است که نیاز به شم خبری و دانش مداری خواهد داشت تا در این رقابت دشوار و پیچیده بدون دل بستن به زردنمایی و امواجی دروغ افکن، به دنبال تصاحب نظرگاه مردمان جامعه باشیم، آن هم مخاطبی که با استفاده از موتورهای جست وجوگرایانه به عمق اطلاعات دسترسی خواهد داشت و دیگر در پیله دوران گمراهی نمیتوان محصورش کرد و با تحولات رخ داده در زمینه ارتباطات جمعی و بویژه با گسترش روزافزون فضای مجازی، انتقال دادهها از ایجاد تا گسترش، معنای پیشین زمان و مکان را در نوردیده و تحولی شگرف را در ابعادی چندمنظوره به خود گرفته است. البته نوع بهره مندی از دستاوردهای نوین تکنولوژی و اتصالات خبری در جهانی مجازی خود حدیثی غمگسارانه در کشور بوده و به دلیل نبود نظام فکری ساختارمند، شرایطی نابسامان برای بهره وران این عرصه رخ داده است و این مساله نیاز به چاره اندیشی دارد.
در میان موج شایعه پراکنی شبکه های مجازی که در میان اخبار سریع الوقوع آن ها شاهد کشته شدن بسیاری از زنده گان هستیم! حقیقت شاید موجودی غریب باشد و رمز عبور در این میدان ناموزون، لجن پراکنی و حاشیه افکنی و دروغ پردازی قلمداد شود، مساله ای که به مدرن ترین شکل ممکن در ابعاد سیاسی از طریق رسانه های غربی سال ها است که به اجرا در می آید. در این میان پرسشی بسیار اساسی برجا می ماند که در میان سیل عظیم وارونه گرایی چگونه می توان استوار بود و بدون هر گونه فریب کاری و زرد نمایی، اصیل و حقیقی و در مرز انسانیت به فعالیتی جدی در عرصه اطلاع رسانی پرداخت؟ مساله ای که در شرایط اکنون که موج سواران شایعه بر پایداران حقیقت سوارند، بسیار سخت می نماید.
فرهنگ رسانه ای در چارچوب انتقال مفاهیم ارزنده، اطلاعات پایدار و دانسته هایی بایسته شکل می یابد و این مسیر نیاز به آگاهانی فرهنگ بخش و راهبرانی اندیشه مدار خواهد داشت، چرا که وجود رسانه های شنیداری، دیداری و نوشتاری می تواند همچون شمشیری دو لبه به کارکردی دوسویه ختم شود و از طرفی منجر به فعلیت بخشیدن به نظام تفکری کشور شده و از جهتی ابزاری گمراه کننده در مسیر پیمودن افراد جامعه قلمداد شود.
تاثیر هویت بخش و فرهنگ نمای رسانه ها و نقش تقابل گرایی که در برابر جداسازی و بیگانه طلبی خواهند داشت، این چرخه را در استحاله ای روشن به تفکری گیرا و راهبرنده قرار می دهد و از این رو باید به دنبال شیوههای نوینی در راستای توسعه اطلاع رسانی و گسترش نحوه خبردهی و تنوع موضوعی و بسط ایدههای جذاب، خوانا و همراستا بود و هرگونه غفلت و خواب زدگی در عرصه امروز اطلاعاتی می تواند منجر به دورماندن از جنگ ستارگان خبری جهان محسوب شود. این جبهه خبررسانی وقتی اهمیتی صد چندان می یابد که سرزمین ایران به دلیل نگاهی خود اتکا، در برابر هجمه اطلاعات دروغ افکن رسانه هایی قرار دارد که در عرصه جنگ نرم، کیان و ماهیت فرهنگی این مملکت را نشانه گرفته اند. همانا که ناتوی فرهنگی روشی در دست استعمارگران غربی است تا برای رسیدن به اهداف شوم خود از این طریق اقدام کنند و به تعبیر مقام معظم رهبری، این روش بی صداترین و مخرب ترین ابزار نزد دشمنان است و به جا است که بار دیگر سخن امام خمینی (ره) درباره نقش فرهنگ را یادآور شویم که فرمودند: "مایه خوشبختی و بدبختی همه جوامع، در فرهنگ آنهاست." از این رو در راستای مقابله با جنگ نرم لازم است تا از طریق مفهوم آگاهی بخشی نزد جامعه و ارجاع به فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی خود و نیز گسترش برنامه های ارزنده در راستای فرهنگ و هنر و توسعه تشکل های قرآنی و دینی و نظارت بر روند تولید و عرضه آثار هنری در برابر نفوذ تفکراتی بیگانه به کشور جلوگیری نمود. در این راستا در بخش فرهنگی "سراج24" به دنبال ارائه برنامه هایی هدفمند در تعریف هویتی پویا برای مخاطب و نقد و تحلیل ساختاری رویدادهای فرهنگی هنری در جهت اصلاح وضع ناگوار به فرآیندی اثربخش و همراستا با تفکر این مرز و بوم خواهد بود و از طریق گزارش هایی ویژه سعی داریم راهی به سراپرده حقیقت و کنار نهادن کژی ها به سهم خود داشته باشیم. دل به دیدار دوستان گرانقدر عرصه ادب و هنر و فرهنگ می نهیم و در مسیر جدید به سوی سرافرازی ایران اسلامی گام برمی داریم و خوب می دانیم که خاک گوهرمند این مرز و بوم در طی سال هایی طولانی، بزرگانی در عرصه دین، فرهنگ و ایثار و هنرمندانی متعهد را به دیده جهانیان رسانده است./سراج 24
ارسال نظر