گرچه افزایش سهمیه کود کشاورزی در گلستان، نگرانی کشاورزان را برطرف کرده، اما استفاده بی رویه از کود و سموم سلامتی انسان را به خطر می اندازد که همین امر باعث نگرانی کارشناسان شده است.

نگرانی از تولید ناسالم کشاورزی / بازارچه محصولات ارگانیک احداث شود

یکی از دغدغه های اساسی کشاورزان تهیه نهاده ها و کمبود آنها از جمله کود و سموم بود و این امر کشاورزان را با مشکلات زیادی درگیر می کرد، اما امسال با ازدیاد کود و پر بودن انبارها تقریبا این مشکل بر طرف شده است.

 

به گزارش گلستان 24،اما ازدیاد کود خود عوارض جانبی دارد. استفاده بیش از حد و بکار بردن سموم و کود هایی که دارای دوره کارنس بالایی هستند مصرف کننده ها را با امراضی چون سرطان روبرو می کند که در این بین، به گفته پژوهشگران، سموم استفاده شده در کشاورزی به عنوان یکی از تاثیرگذار ترین عوامل شیوع سرطان شناخته می شود.

 

نتیجه بررسی های محققان درباره کودهای جایگزین در صنعت کشاورزی به مبارزات بیولوژیک و همچنین کودهای ارگانیک و روش های بیولوژیک ختم شده است. زیرا این کود علاوه بر تضمین سلامت انسان ها کیفیت محصولات را بالاتر برده و هزینه های تولید را نیز کاهش می دهد.

 

در انبارها به اندازه نیاز کشاورزان کود موجود است

 

در این رابطه، دبیر هیئت اجرایی خانه کشاورز استان گلستان گفت: خانه کشاورز بزرگترین تشکل کشاورزی کشور است که با مجوز وزارت کشور از سال ۷۹ با هدف دفاع از حقوق کشاورز در چهارچوب قانون، اصول و ارزش های اسلامی شروع بکار کرده است.

 

علی قلی ایمانی افزود: در خصوص تهیه نهاده ها در گذشته با مشکلات زیادی روبرو بودیم که در بعضی اوقات کشاورز ماه ها حواله در دست داشت ولی کود موجود نبود.

 

وی ادامه داد: خوشبختانه در دولت تدبیر و امید با پیگیری های وزیر جهاد کشاورزی وضعیت کود بسیار عالی و طبیعی شده است که الان، هر آن کشاورز مراجعه کند کود در انبارها به اندازه نیاز کشاورز موجود است.

 

وی در جواب به این سوال که در انتخاب سموم مورد استفاده در بخش کشاورزی چه میزان اثراتی چون دوره کارنس، سم ماندگی و کودماندگی برایتان مهم است، گفت: سمومی که ما الان در بحث سبزی و صیفی استفاده می کنیم، ممکن است قیمت بالاتری داشته باشند ولی دوره کارنس آنها بسیار کوتاه است.

 

وی بیان کرد: کارشناسان آزمایش هایی در مورد میزان کود ماندگی و سم ماندگی تمام محصولات انجام دادند که مشاهده شده این میزان یا در حد مجاز و یا پایین تر از حد مجاز بوده و به آن شدتی که بیان می شود نیست.

 

ایمانی در ادامه گفت: البته اگر ما بتوانیم در مبارزات بیولوژیک نظام مند و هدفمند به کمک کشاورز برویم بسیار مطلوب و ایده آل خواهد بود.

 

وی اظهار کرد: مصرف هرگونه سم با هر دوره کارنس، باعث آلودگی محیط زیست، آب ها و احتمالا محصولات کشاورزی می شود که در این بخش هم موسسات معتبر و مورد تایید را باید به کشاورزان معرفی کنیم و هم بر محصولات آنها نظارت قوی داشته باشیم که کشاورزان با استفاده از این گونه نهاده ها دچار خسران و زیان نشوند.

 

وی خاطرنشان کرد: به عنوان تولید کنندگان بخش کشاورزی که وزارت کشاورزی را متولی این بخش می دانیم، انتظار داریم که علاوه بر تولید، وزارت جهاد کشاورزی در بازرگانی محصولات کشاورزی و نابسامانی های بازار با پیگیری جدی که منتج به نتیجه شود به کمک کشاورزان بشتابد.


ایمانی افزود: انتظار است که بخش جهاد کشاورزی در استفاده از نهاده ها فعال تر در جامعه کشاورزی حضور پیدا کند.

 

وی در ادامه گفت: امیدوارم تحقیقات در بخش کشاورزی تقاضا محور و کاربردی شود و از نتیجه تحقیقات به نفع تولید و تولیدکننده استفاده شود.

 

وجود بازارچه محصولات ارگانیک و بیولوژیک واقعاً یک نیاز است

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: در حال حاضر سم به اندازه کافی وجود دارد اما یارانه ای که به آن تعلق می گرفت بین استان ها برای مبارزه بیولوژیک، خدمات کارشناسی، خرید تجهیزات غیر شیمیایی (فرمونها) تخصیص یافته است.

 

اسماعیل متکی افزود: سقفی که در کنترل بیولوژیک در سال داریم یک میلیارد تومان در استان است که با ۲۵ تولید کننده عوامل بیولوژیک برای تولید زنبور تریکوگراما و براکون قرارداد بستیم و ۶۵ درصد هزینه تولید را ما به صورت یارانه ای پرداخت می کنیم و فقط ۳۵ درصد آن سهم کشاورز است.

kod1

 

وی در ادامه گفت: کشاورزانی که از کنترل بیولوژیک و حداقل سموم و کود استفاده کردند، اگر بخواهند باقیمانده سموم را در محصولات خود ارزیابی کنند، می توانند نمونه های محصول خود را به اداره استاندارد برای آزمایش فرستاده تا از سلامت محصول خود مطمئن شده و گواهی سلامت دریافت کنند.

 

وی افزود: محصولاتی که گواهی سلامت دریافت می کنند را در میادین تره بار با ۳۰ درصد افزایش قیمت می توان قیمت گذاشت.

 

متکی اظهار کرد: وجود بازارچه محصولات ارگانیک و بیولوژیک واقعا یک نیاز است، ما در تمام طول سال محصول ارگانیک مثل رب انار داریم.
وی بیان کرد: هفتم دیماه همایش ارگانیک داریم که پس از آن نمایشگاه ارگانیک با حضور تمام کسانی که به نوعی محصول ارگانیک تولید می کنند برگزار می شود.

 

وی ادامه داد: در بحث سموم، فروشگاه های غیر مجاز سم زیادی را داریم که نظارت بیشتر اداره کل تعزیرات، اداره صنعت و معدن و اداره اماکن را نیازمندیم.

 

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان گلستان افزود: برای محصولات ارگانیک ایجاد بازارچه واجب است، باید جایگاهی برای آزمایش، بسته بندی و سپس فروش محصولات ارگانیک در استان در نظر بگیریم.

 

در همین رابطه، مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گفت: از اردیبهشت ۹۳ خود را برای فراهم کردن مقدمات تامین و تهیه کود برای کشت پاییزه آماده کرده بودیم، که این موضوع از طریق واردات کود از خارج کشور و خرید از محل پتروشیمی ها و بنادر صورت پذیرفت که توانستیم ذخیره سازی در استان را افزایش دهیم.

 

حسین محمدی افزود: شرایط خرید برای کارگزاران را راحت تر کردیم، به این معنی که ما قبلا به صورت نقدی کود را در اختیار کارگزاران قرار می دادیم، الان به صورت اعتباری هم می توانند تهیه کنند و در آینده بسیار نزدیک کشاورزان ما بدون اخذ حواله از مراکز خدمات و شرکت های مجاز، مستقیما به کارگزار برای گرفتن کود مراجه می کنند.

 

وی در ادامه گفت: سهمیه سالیانه کود استان حدود ۲۰۰ هزار تن است که در حال حاضر بیش از ۳۵هزار تن کود در انبار ذخیره داریم و از سه انبار ذخیره کود در سال ۹۲ به ۱۰ انبار ذخیره کود در سال ۹۳ ارتقا پیدا کردیم، گستردگی این انبارها از کردکوی تا گنبد است، سهمیه کود در هکتار را به میزان حدود ۱۰۰ درصد افزایش دادیم و تنوع کلی خوبی را هم شاهد هستیم.

 

وی افزود: مبنای حرکت دولت و وزارت جهاد کشاورزی تقویت و پایداری تولید محصولات زراعی و خود کفایی محصولات اساسی است، لذا حمایت نهاده ای از جمله کود در دستور کار دائم دولت قرار گرفت و حماییت کودی مقطعی نخواهد بود.

 

با توجه به مباحث عنوان شده امسال از نظر میزان تامین کود در استان مشکلی نداریم وامیدواریم این موضوع ادامه دار باشد، اما موضوعی را که نمی توان به سادگی از آن گذشت بحث شیوع سرطان در استان گلستان است که به گفته کارشناسان یکی از دلایل مهم و تاثیر گذار آن استفاده بیش از حد سموم و کود ها است و نکته دیگر رعایت نشدن دوره کارنس در محصولات کشاورزی است.

 

امیدواریم با اطلاع رسانی دقیق کارشناسان حفظ نباتات در مورد استفاده کشاورزان از سموم دارای دوره کارنس پایین تر از بروز سرطان به این دلیل جلوگیری کنیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر

آخرین اخبار