مناظره نظام الدین موسوی و داریوش قنبری در دانشگاه علم و صنعت
مناظره سیدنظامالدین موسوی مدیرعامل خبرگزاری فارس و داریوش قنبری فعال اصلاحطلب و عضو شورای مرکزی حزب مردم سالاری به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه علم و صنعت تهران برگزار شد.
موسوی: ۱۶ آذر اولین صدای اعتراض به آمریکا بود/ فساد 3هزار میلیاردی را برای اولینبار خبرگزاری فارس افشا کرد/ قنبری: تاریخچه جنبش دانشجویی فراتر از 16 آذر 32 است/ در سیاست خارجی هیچ کشوری دوست و دشمن دائم نیست
به گزارش گلستان24، مناظره سیدنظامالدین موسوی مدیرعامل خبرگزاری فارس و داریوش قنبری فعال اصلاحطلب و عضو شورای مرکزی حزب مردم سالاری به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه علم و صنعت تهران برگزار شد.
موسوی در ابتدای این مناظره با تبریک روز شانزدهم آذر گفت: همین شور و شوقی که در دانشگاهها وجود دارد نشان میدهد که دانشجو زنده بوده و ذلت نمیپذیرد.
موسوی: اولین کسی که نسبت به فساد کرسنت اعتراض کرد خود روحانی است
وی با اشاره به اظهارات قنبری مبنی بر نقشآفرینی محصلان ایرانی در غرب در واقعه مشروطه گفت: نباید در کنار نقش این افراد نقش گروههای دیگر را نادیده بگیریم؛ مقدمه قیام مشروطه، تحریم تنباکو و دیگر کالاهای غربی از سوی شخصیتهایی نظیر ملاعلی کنی و میرزای شیرازی بود.
وی با تأکید بر لزوم آسیبشناسی نقش روشنفکران تحصیل کرده غرب در دوران مشروطه اظهار داشت: به واسطه این همین تحصیلکنندگان در خارج بود که نهضت مشروطه به برخی آزادیهای بیبندوبارانه رسید که نتیجه آن این شد که عامه مردم از نهضت مشروطه بریده و آنقدر شعارهای سیاسی داده شد که جامعه حاضر شد ننگ دیکتاتوری رضاخان را بپذیرد. ولی از عناصر منورالفکر مشروطه رهایی یابد.
مدیرعامل خبرگزاری فارس، با بیان اینکه این روشنفکرها آنقدر فضا را به اسم آزادی خراب کردند که مردم از به حکومت رسیدن رضاخان استقبال کردند، ادامه داد: کسانی مثل تقیزاده که روزگاری ادعای دموکراسی داشتند در ادامه آمدند و تئوریسن دیکتاتوری فردی مثل رضاخان شدند.
موسوی افزود: همین عدم آسیبشناسی جنبش دانشجویی در دوران مشروطه باعث شد که این جنبش به حاشیه برود و حکومت 20 ساله دیکتاتوری رضاخان ایجاد شده و برخی قراردادهای ننگین حاصل شود.
وی با طرح این سؤال که باید ببینیم هدف 16 آذر چه بود و دلیل زنده ماندن این روز پس از 60 سال چیست، گفت: این روز به این دلیل ماندگار است چون اولین صدای اعتراض به استکبار و آمریکا بود که بعد از 28 مرداد شنیده شد.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان ادامه داد: در روز 16 آذر دشمنان برای تحقیر هرچه بیشتر ملت ایران در حالی که همه میدانستند کودتای 28 مرداد از سوی آمریکا انجام شده نیکسون را به ایران دعوت کردند و از همه ننگینتر آنکه رأس کودتا را به دانشکده حقوق دانشگاه تهران آورده و به او دکترای افتخاری دادند.
موسوی با تأکید بر اینکه شعار دانشجویان در آن روز مرگ بر آمریکا و امپریالیسم بود تأکید کرد: کسانی که مدعیاند شعار مرگ بر آمریکا در ایران پس از انقلاب اسلامی شکل گرفته اشتباه میکنند و کسی نمیتواند شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر امپریالیسم را از دامن 16 آذر پاک کند.
وی با اشاره به ویژگیهای دانشجوی آرمانخواه گفت: دانشجوی آرمانخواه به دنبال قلههاست و استکبارستیز بوده و هست و در طول زما نیز گرایش تدریجی به مذهب داشته است.
موسوی با انتقاد از این تفکر که اندیشه جنبش دانشجویی از غرب به ایران وارد شده است اظهار داشت: ما نباید منکر وجود تفکر در کشور خود شویم و باید مقداری نگرشهای مغرضانه برخی افراد با دیدگاههای غربی را کنار بگذاریم.
مدیرعامل خبرگزاری فارس با بیان اینکه برای فهم کامل از پروندههای تاریخی باید نقش همه گروهها را ببینیم، گفت: در این داستان باید همه زمینههایی که منجر به شکلگیری جنبش میشود را در نظر گرفت؛ برخی که مدعیاند ما در تاریخ جنبش دانشجویی مبارزه با استکبار را نداشتهایم یک موضوع اصلی را از تاریخ ایران حذف میکنند و قطعاً ما نمیتوانیم این مسئله را نادیده بگیریم که 16 آذر در اعتراض به کودتای 28 مرداد شکل گرفت.
موسوی با تأکید بر اینکه نباید اینگونه القاء کنیم که جنبشهای دانشجویی فقط در کشورهای در حال توسعه شکل میگیرد اظهار داشت: این تحلیل کامل نیست و ما شاهد بودیم که بعد از سال 1968 جنبشهای دانشجویی در کشورهای اروپایی شکل گرفت و کسی نمیتواند ادعا کند که در آن دوران این کشورها، کشورهای در حال توسعه بودند.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان ادامه داد: در جنبش اشغال والاستریت ما شاهد بودیم که دانشجویان نقش مهمی را ایفاء کردند و حقیقتاً اینگونه نیست که در غرب دانشجویان ورودی به اینگونه مسائل نداشته باشند.
وی با بیان اینکه جنبشهای دانشجویی در همه کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه یکی از ارکان اصلی هستند افزود: دانشجو به واسطه مختصات آرمانگرایانه خود همیشه و همه جا حرف زده و تفکر میکند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس در ادامه این مناظره و در واکنش به شعار برخی دانشجویان علیه وی خطاب به آنها تصریح کرد: بزرگترها و گذشتگان شما در همین دانشگاه حضور داشتند که امروز مارکسیست شدند و دقیقاً همین حرفهای شما را خطاب به ما میزدند و بعضی از بزرگترهای شما مانند سعید حبیبی و علی افشاری یا در آمریکا هستند یا مارکسیست شدند.
موسوی خطاب به این دانشجویان که با ایجاد سروصدا اجازه صحبت به وی را نمیدادند، گفت: شما که ادعای آزادی و دموکراسی دارید لااقل به کسانی که میخواهند حرفهای ما را بشنوند احترام بگذارید و این رفتار شما فقط عدم اعتقادتان را به گفتوگو نشان میدهد. زیرا شما حتی نمیگذارید آقای قنبری که همفکر شما هم هست صحبت کند.
وی در ادامه در واکنش به برخی شعارهای دانشجویان گفت: مزدور کسانی هستند که اجازه حرف زدن به کسی نمیدهند و افکار سرکوبگرایانه نیز در ذهن کسانی است که حتی در محیط دانشگاه به هم فکر خود نیز احترام نمیگذارند و این مایه تعجب است.
موسوی خطاب به برخی حاضران در سالن که با سر دادن شعار مانع از صحبتهای وی میشدند تصریح کرد: من با شکایت دولت مورد حمایت شما به دادگاه رفتم و همین دولت من را به دلیل انتقاد از اردوغان و قرارداد کرسنت محاکمه کرد.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان ادامه داد: افرادی با لوث کردن مسئله آزادی فضا را به شکلی ایجاد میکنند که دیکتاتوری حاکم شود یعنی هرکدام از این افراد یک دیکتاتور کوچک در درون خود دارند.
موسوی اضافه کرد: دیکتاتور کسی است که به رأی مردم تن نداده و جمهوریت نظام را قبول نداشته و یازده میلیون رأی را از 25 میلیون بیشتر میداند و به مخالف خود اجازه حرف زدن نمیدهد.
وی ادامه داد: دیکتاتور کسی است که تاریخ را تحریف میکند و داشتههای بومی ملت خود را فروخته و به اسم جنبش دانشجویی از صدای آمریکا سر در آورده و برای CIA کار میکند.
موسوی افزود: دیکتاتور کسی است که قلههای اوج ملت خود را نمیبیند و میخواهد که همه خفه شوند و فضای گفتوگو را بر نمیتابد.
مدیرعامل خبرگزاری فارس در ادامه با اشاره به توصیههای رهبر کبیر انقلاب اسلامی به جنبشهای دانشجویی گفت: یکی از بزرگترین ایراداتی که امام(ره) نسبت به جنبشهای دانشجویی تذکر دادند مسئله نفوذ بود و خطاب به انجمنهای اسلامی و دفتر تحکیم فرمودند که مراقب این نفوذیها باشید.
وی خطاب به تعدادی از دانشجویان حاضر در سالن تصریح کرد: رفقای شما که سر از VOA در آوردند ولی عقبه واقعی جنبش دانشجویی ایران شعار مرگ بر آمریکاست.
در ادامه این مناظره تعدادی از دانشجویان سؤالات خود را از میهمانان مطرح کردند و یکی از دانشجویان با طرح سؤالی از مدیرعامل خبرگزاری فارس درباره اعلام نتایج انتخابات سال 88 از سوی خبرگزاری فارس، در روز انتخابات سؤال کرد که موسوی پاسخ داد: خبرگزاری فارس موضوع تقلب را مطرح نکرد؛ پیش از انتخابات خطی شروع شده بود که تأکید میکرد قرار است در انتخابات تقلب صورت گیرد و اگر ما به عنوان خبرگزاری فارس ساعت 6 بعد از ظهر آن خبر را منتشر کردیم خانم عفت مرعشی صبح انتخابات اعلام کرد که اگر تقلب شد مردم به خیابانها بریزند و آقای فاتح ظهر روز انتخابات مسئول تبلیغات ستاد آقای موسوی اعلام کرد که ما یک سجده شکر بدهکاریم و موسوی در 21 استان با رأی بالا پیشتاز است.
موسوی با بیان اینکه جریانی به دنبال این بود که حقیقت را به گونهای دیگر جلوه دهد افزود: آقای فرشاد مؤمنی ظهر انتخابات سال 88 اعلام کرد که ما 30 میلیون رأی داریم و در همین شرایط خبرگزاری فارس در آن مقطع بر اساس آمار میدانی و نظرسنجیها این خبر را اعلام کرد اما ما شاهد بودیم که آقای موسوی زمانی که هنوز رأیگیری تمام نشده بود اعلام کرد که من رئیسجمهور ایران هستم.
وی در ادامه این مناظره در پاسخ به انتقاد یکی از دانشجویان مبنی بر سکوت خبرگزاری فارس در قبال فسادهای شکلگرفته در دولت گذشته گفت: در زمان آقای احمدینژاد و از دورانی که بنده به خبرگزاری فارس آمدم معاونت مطبوعاتی دولت قبل حتی یک ریال به ما یارانه نداد و اسناد نیز موجود است اما نکته قابل توجه این است که آقای محمدزاده معاون مطبوعاتی دوران احمدینژاد امروز مسئول روابط عمومی وزارت ارشاد آقای روحانی است.
موسوی با بیان اینکه اگر در دوران احمدینژاد فسادی هم وجود داشت ما به عنوان خبرگزاری فارس آن را افشا کردیم، افزود: فساد 3هزار میلیاردی را برای اولین بار خبرگزاری فارس افشا کرد و من به شکایت افرادی مانند بقایی، مشایی و رحیمی سه بار به دادگاه رفتم اما رسانههای دوم خردادی بر اساس اسناد از فردی مانند مرتضوی برای تأمین اجتماعی پول گرفتند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس با اشاره به موضوع دکل گم شده نفتی تصریح کرد: وقتی خبر گم شدن این دکل نفتی منتشر شد رسانههای اصلاحطلب جنجال کردند که این موضوع مربوط به اصولگرایان است و برای آن جوک هم ساختند ولی وقتی معلوم شد این ماجرا مربوط به مهاجرانی وزیر دولت اصلاحات است همه آنها سکوت کردند.
موسوی با بیان اینکه امثال بنده پای زندان رفتن رحیمی معاون اول دولت احمدینژاد ایستادیم، گفت: فردی مانند آقای زارعی نماینده اصولگرای مجلس همان کسی است که به صورت نماینده دولت در مجلس که میخواست به نمایندگان رشوه بدهد سیلی زد ولی در همان روز بسیاری از نمایندگان حامی دانشگاه آزاد آن پول را گرفتند.
وی خطاب به دانشجویان معترض به اظهاراتش تصریح کرد: فرق ما با شما این است که وقتی به فساد میرسیم دیگر فساد مشایی، بقایی و رحیمی و بابک زنجانی و زنگنه برایمان فرقی نمیکند و همه را بیان میکنیم.
مدیرعامل خبرگزاری فارس، ادامه داد: ما با بسیاری از دوستان اصلاحطلب گفتوگو میکنیم ولی اگر اصل گفتوگو را هم از بین ببریم شعار آزادی از بین خواهد رفت و فنا خواهد شد.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان در ادامه با اشاره به اظهارات داریوش قنبری پیرامون پرونده کرسنت و بیان این مطلب که گازی که قرار بود بر اساس قرارداد کرسنت فروخته شود امروز مردم را مسموم میکند، گفت: باید به آقای قنبری بگوییم که اصلاً گاز مطرح شده در قضیه کرسنت آن گازی که شما میگویید نیست.
وی با بیان اینکه برخی افراد در پرونده کرسنت رشوه گرفتند و اخیراً نیز حکم چهار نفر از آنها صادر شده، گفت: وزیر ارشاد دولت رسماً اعلام کرد که حداقل چهارده میلیارد دلار در قضیه کرسنت ضرر میبینیم و این مبلغ تا 28 میلیارد دلار نیز ممکن است افزایش پیدا کند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس، با بیان اینکه کدام فساد در این کشور به اندازه فساد کرسنت اهمیت دارد و به کشور ضرر میرساند، تصریح کرد: فساد افرادی نظیر رحیمی نیز در جای خود قرار داشته و آن را نیز افرادی مثل بنده افشا کردند و خبرگزاری فارس بیشترین حجم خبر علیه فساد رحیمی را داشت ولی رسانههای حامی اصلاحات یک کلمه هم در این مورد ننوشتند.
موسوی با اشاره به فساد نفتی استات اویل افزود: در این فساد فردی اطلاعات نفتی ما را به یک شرکت دیگر فروخت و طرف نروژی در آن زمان محکوم شد ولی در ایران تا آخرین لحظه نمیخواستند اجازه دهند که عامل اصلی یعنی مهدی هاشمی محاکمه شود.
وی با اشاره به پرونده کرسنت گفت: نکته قابل تأمل اینکه اولین کسی که نسبت به فساد کرسنت نامه داد خود آقای روحانی بود و به عنوان دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد که این قرارداد یک فساد است ولی برخی صاحبان قدرت پشت آن ایستادند و من در اینجا متأسفم که آقای قنبری فساد کرسنت را توجیه میکند.
قنبری: تاریخچه جنبش دانشجویی فراتر از 16 آذر 32 است/ در سیاست خارجی هیچ کشوری دوست و دشمن دائم نیست
داریوش قنبری نماینده سابق مجلس و عضو شورای مرکزی حزب مردمسالاری در ادامه این مناظره طی سخنانی اظهار داشت: معمولا وقتی صحبت از جنبش دانشجویی میشود حادثه 16 آذر سال 32 مورد اشاره قرار میگیرد و مبدا پیدایش جنبش دانشجویی را در این تاریخ میدانند؛ ضمن اینکه این مناسبت با توجه به فضای خفقان رژیم کودتایی دارای اهمیت خاص خود است اما من معتقدم تاریخچه جنبش دانشجویی فراتر از آن است.
وی افزود: تحولات مهم و سرنگونی استبداد در کشور ما با حرکات دانشجویی رقم خورده است. دانشجویانی که در زمانهای دور به غرب رفته بودند و نشریاتی چون کاغذ خبر و قانون را چاپ میکردند ماهیت استبدادی آن زمان را نشان دادهاند و بانی انقلاب مشروطه شدند.
قنبری تاکید کرد: انقلاب مشروطیت به نوعی از دل جنبش دانشجویی در آمده بود اما چرا اهمیت 16 آذر را پیدا نکرد. زیرا در زمانی که در کشور خفقان بود و همه جا تعطیل شده بود و هیچ کس جرات اعتراض نداشت 16 آذر 32 و دانشگاه بود که فضای خفقان رژیم کودتایی را از بین برد و اعتراض کرد. در آن زمان سه دانشجو شهید شدند و آزادی را در کشور نهادینه کردند.
این نماینده سابق مجلس گفت: تفکر حاکم بر مشروطه و ایدئولوژی آن توسط دانشجویانی که به غرب رفته بودند شکل گرفت. البته اصناف هم نقش خود را داشتند اما رهبری مشروطه با دانشجویان بود. از طرفی عامل شکست مشروطه کسانی بودند که در مقابل آزادی ایستادند و به احیای استبداد کمک کردند. در مشروطه ایدئولوژی آزادیخواهانهای بود که در تحریم تنباکو و دیگر اعتراضات نبود.
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: در کشورهای توسعهیافته دانشجویان در امور سیاسی فعال هستند اما از طریق احزاب و گروههای سیاسی ولی چرا در ایران و سایر کشورهای در حال توسعه این اقدامات در خود دانشگاهها صورت میگیرد.
قنبری افزود: دلیل آن این است که سیاست یک کنش جمعی است و در این کشورها اجازه چندانی به کنش جمعی داده نمیشود و احزاب به آن صورت که باید نمیتوانند در این حوزه کار کنند. لذا این اقدامات سیاسی در دانشگاهها صورت میگیرد. در دانشگاه و مساجد است که مردم میتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.
این فعال سیاسی گفت: در کشور ما دانشجویان همواره از نیروهای فعال سیاسی بودند و انقلاب اسلامی هم به نوعی دنباله جنبش دانشجویی و فعالیتهای دانشگاهی بود. البته نقش دیگر گروهها را هم نباید نادیده گرفت. دانشجویان عمدهترین فعالان انقلاب اسلامی بودند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در غیاب احزاب سیاسی دانشگاهها از مکانهای عمده فعالیتهای سیاسی به حساب میآیند گفت: مجوزهای زیادی تحت عنوان حزب از سوی وزارت کشور صادر شده و حدود صد حزب در حال فعالیت هستند اما هنوز هیچ کدام از آنها به معنای واقعی حزب محسوب نمیشوند و نتوانستند کار ویژه حزب را داشته باشند چون امکان فعالیت جدی ندارند لذا تلاش میشود دانشگاهها کار ویژه احزاب را انجام دهند.
قنبری با بیان اینکه جنبش دانشجویی همیشه به سمت فضایی میرود که آن فضا، فضای بازی در کشور نیست، گفت: جریان یکسویهای که در دانشگاهها حاکم است باید خاتمه پیدا کند. جامعه سلایق سیاسی زیادی دارد اما از زمانی که آقای احمدینژاد سر کار آمد شاهد حاکمیت یک جریان سیاسی بر دانشگاهها بود که اجازه فعالیتهای سیاسی از دیگر گروهها را سلب کرده بود.
این نماینده سابق مجلس ادامه داد: جنگ تحمیلی باعث شد جنبش دانشجویی چند سالی را در سکوت به سر ببرد و دانشجویان مشغول مقابله با دشمن خارجی شدند و بعد از جنگ مجددا جنبش دانشجویی حرکت خود را آغاز کرد و مشغول سازندگی شد.
وی افزود: در دوره سازندگی دانشگاهها به شدت توسعه پیدا کردند و سه برابر شدند و بعد از آن دوره جنبش دانشجویی در جریان اصلاحات و دوم خرداد فعالیت خود را ادامه داد.
قنبری تصریح کرد: بعد از دوران طلایی جنبش دانشجویی و آزادی تشکلات دانشجویی در دوران اصلاحات شاهد شکلگیری دوران آقای احمدینژاد بودیم که به تدریج ممنوعیتها علیه حرکتهای دانشجویی آغاز میشود و بسیاری از تشکلات دانشجویی با فشار در این دوران تعطیل میشوند.
وی خاطرنشان کرد: در این دوران عملا سعی شد که کنترل حرکت دانشجویی در کشور را به عهده بگیرند که الان هم فضای حاکم بر دانشگاهها در همان مسیر حرکت میکند.
قنبری با تایید نظریات سریعالقلم در حوزه سیاست خارجی گفت: هدف سیاست خارجی رسیدن به منافع ملی است اما برخی این منطق را درک نکردند. سازمان ملل براساس منشور خود برای نظم جهانی است و نه عدالت اما برخی هنوز نمیدانند که این نهادهای بینالمللی برای چه شکل گرفتهاند و چه انتظاری باید از آن داشت.
وی تاکید کرد: در گذشته آنقدر به دنبال دانش هستهای رفتید که دانش روابط بینالملل را فراموش کردید و قطعنامه شورای امنیت را کاغذ پاره میدانستید که آسیب آن را دیدیم.
این نماینده سابق مجلس با بیان اینکه در سیاست خارجی هیچ کشوری نه دوست دائم است و نه دشمن دائم و همه برای منافع خود تلاش میکنند، گفت: منافع ملی ما منافعی بود که باید برای دانشجویان اشتغال ایجاد میکرد اما با سیاستهای احمدینژاد ایجاد نشد. منافعی که احمدینژاد 8 سال آن را بر باد داد. منافع ملی 750 میلیارد دلاری است که بر باد رفت. منافع ملی یعنی تحریمهای ظالمانهای که نتوانستند جلوی آن را بگیرند.
وی با اشاره به فسادهای مالی در کشور اظهار داشت: بابک زنجانی در کدام دولت رشد کرد؟ بابک زنجانی کاسب تحریم بود البته کاسبان دیگری هم هستند و ناراحتند که الان دیگر قطعنامه علیه ما صادر نمیشود تاب توانند میلیاردی کاسبی کنند. دیگر دوران بابک زنجانیها تمام شده است و اگر بابک زنجانی را هم پای اصلاحات میگذارید بقیه مفسدین و معاونین احمدینژاد را چه میکنید. اینها مواردی است که قوه قضاییه که همفکر طیف مقابل است مطرح کرده است.
قنبری در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: اگر بحث برجام نبود سرنوشت این کشور سرنوشت عراق میشد. در دوران آقای احمدینژاد به خاطر سوءتدبیری که دولت داشت 6 قطعنامه علیه کشورمان صادر شد و ما تحت اعمال ماده 41 رفتیم و تحریم شدیم. آنها گفته بودند که اگر تحریم و ماده 41 جواب نداد ماده 42 یعنی حمله نظامی به ایران در دستور کار قرار میگیرد اما دولت روحانی ایران را از این مهلکه نجات داد.
وی همچنین در خصوص برخورد با مطبوعات در دولت گذشته گفت: در دوران آقای احمدینژاد اغلب رسانههای دوم خردادی تعطیل شدند. باید اجازه داد آزادی در دانشگاه برای همه باشد نه برای یک طیف خاص.
قنبری در پایان ضمن رد انتقاد به کرسنت گفت: الان صد میلیارد دلار ارزش گازی است که همسایگان ما از میدان مشترک غارت میکنند و این اتفاق در حالی افتاد که اجازه ندادید سرمایه خارجی به کشور بیاید./فارس
ارسال نظر