دهه فجر در گلستان جشنی دولتی یا مردمی
در آستانه بهمن ماه، در حالی که انتخابات تقریبا همه فعالیتهای گلستان را تحت تاثیر خود قرار داده، با تاکید بر ادبیات تکراری گذشته به استقبال برگزاری برنامههای دهه مبارک فجر میرویم.
به گزارش گلستان24، پیشدرآمد جلسات دهه فجر در استان، جلساتی تحت عنوان هماهنگی برای برگزاری این جشن ملی است که بنا دارد این رویداد بزرگ را به یک برنامه خوب و باشکوه رهنمون سازد، هرچند ادبیات این جلسات نسبت به گذشته تغییر چندانی نکرده و همان ادبیات سالهای گذشته و تاکید بر مردمی کردن آن است.
البته بر این موضوع خردهای نیست، چرا که اگر همین توصیهها عملی شود و بتوان از ظرفیتهای پیشرو استفاده کرد، شاید بتوان تحول مناسبی در برگزاری چنین رویداد بزرگ ملی در سطح استان ایجاد کرد.
انقلاب متعلق به همه ملت ایران است اما طی سالیان گذشته تاکنون با سپردن اجرای این برنامهها به دولتیها آن را محدود کردهایم و بیشتر برنامههای آن دولتی است، تا یک برنامه ملی که مردم هم در آن سهیم هستند.
این که مردم در این برنامهها چگونه حضور یابند، هم قابل مداقه و کارشناسی است، سهیم کردم مردمی که حیات این انقلاب به حمایت آنان جان گرفته و هنوز نیز به پشتوانه آنان در دنیا مقتدرانه حرفهای بسیاری برای گفتن دارد.
*تحول در جشن ملی فجر نیازمند افکار خلاقانه است
تجربه نگارنده در جلسات هماهنگی دهه فجر موید آن است که اصولا در چنین جلساتی بیشتر رویکرد حالت یکنواخت، دستوری و گزارشی دارد و کمتر مباحث طرح شده در این چنین نشستی مورد بحث قرار میگیرد، این که مثلا مردمی کردن برنامههای این ایام تنها با بیان آن عملی نیست، بلکه باید روشهای تحقق چنین رویکردی مورد بحث قرار گیرد و حتی از ظرفیتهای فکری خارج از مجموعه نیز استفاده شود.
آسیبشناسی حس بیتفاوتی نسبت به برنامههای این ایام و تزئینی ندیدن نقش مردم برای چنین جشنوارهای ملی از جمله موضوعاتی است که باید موشکافانه آن را مورد بررسی قرار داد.
اگر چه دهه فجر یک جشن ملی است اما هنوز این برنامه خصوصیات یک جشن را ندارد و نتوانستیم برنامههایی بسازیم و اجرایی کنیم که در وجود مردم، طی این ایام نشاط و امید ایجاد و روحیه شور و شوق آن روزهای خاطرهانگیز تداعی شود.
از دهه فجر تنها نخهای تزئین شده به برگههای کوچک منقش به پرچم جمهوری اسلامی به یاد مانده است و حتی این تزئینات هم دیگر به مانند گذشته پررنگ نیست و نتوانستیم طی این سالها تغییر و ابتکاری نو در این بخش ایجاد کنیم.
*مردم هویت انقلاب اسلامی هستند
دهه فجر اکنون تنها در ادارات دولتی هویت دارد و گستره محلات و کوی و برزن دیگر در برنامهریزیهای ما کمتر هویت دارد و از حواشی محسوب میشود.
روستاها فراموش شدهاند، برای آنها برنامه نداریم و هنوز یاد نگرفتهایم که در این ایام کارناوالهای شادی راهاندازی کنیم تا مردم را به میمنت این پدیده بزرگ قرن بیستم شاد کنیم و حتی برنامههایی را برای پاسخگویی به شبهاتی که این روزها از طریق رسانههای غربی و معاندان به جامعه تزریق میشود، فراهم سازیم.
استفاده از فضای مجازی فرصت بزرگی است که باید از این واقعیت اجتماعی برای اطلاعرسانی دستاوردهای بزرگ انقلاب بهره جست، باید اهداف انقلاب به مردم گوشزد شود، اینکه جایگاه ما به عنوان یک کشور در آن مقطع زمانی کجا بود، باید بیان شود که آن زمان اختیار حاکمان کشورمان در حد حافظ منافع کشورهای بزرگ به تنزل کشیده بود و استبداد ریشههای آزادی فکری و عقیدتی را خشکانده بود.
استاندار گلستان هم معتقد است که باید شور و شوق انقلابی در این ایام جلوه گر شود و گفت: حتما باید شور انقلاب اسلامی را با برنامههای مناسب در جامعه تقویت کنیم و نتیجه برنامههای دهه فجر تقویت انقلاب اسلامی باشد.
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، حسن صادقلو، در جلسه ستاد عالی دهه فجر انقلاب اسلامی استان گلستان اظهار کرد: در انقلاب اسلامی اول، غدیر بنیانگذاری شد و در انقلاب اسلامی دوم، عید فجر بزرگترین اعیاد در صحنه است که حکومتی را بر پایه اسلام ترسیم کرد که مقدمهای برای ایجاد یک نظام جهانی است.
وی با تاکید بر اینکه ارزشهای انقلاب اسلامی باید در جامعه اشاعه شود، تصریح کرد: ستاد دهه فجر استان گلستان باید این حجم باور از انقلاب اسلامی را برای عموم مردم تبیین کند.
*ستاد دهه فجر گلستان طرحهایی نو ارائه کند
استاندار گلستان با بیان اینکه عناصر حدوثی و بقایی انقلاب باید برجسته باشد، گفت: عناصر حدوثی و بقایی انقلاب اسلامی باید احیا شود، مسئولان ستاد دههفجر استان باید طرحهایی نو ارائه کنند تا برنامههای دههفجر نسبت به سال گذشته متفاوت باشد و اقدامات ستاد بر یک خط 20 یا 30 ساله تکرار نشود.
صادقلو با بیان اینکه هدف از برگزاری جلسات ایجاد تشریفات نیست، خاطرنشان کرد: حتما باید شور انقلاب اسلامی را با برنامههای مناسب در جامعه تقویت کنیم، کشور و دنیا نسبت به این موضوع درگیر است، 10 روز در اشل دنیا، منطقه و کشور نسبت به دههفجر انقلاب اسلامی پرداخته میشود، 10 روز برای برگزاری برنامههای این دهه هزینه میشود، لذا نتیجه برنامهها باید تقویت انقلاب اسلامی باشد.
وی تاکید کرد: ما مسئولان نباید مشق بزرگ بنویسیم که نتوانیم آن را انجام دهیم، به تقدس نام ائمه معصومین (ع) اعتقاد داریم و از جایگاه تاثیر معنوی آنها نباید غفلت کنیم، لذا باید همت کرده تا سرمنشاء کارها به نتیجه مطلوب ختم شود.
استاندار گلستان بر لزوم مردمی کردن برنامههای دهه فجر تاکید کرد و گفت: نماد همدلی و همزبانی را مقام معظم رهبری در ابتدای سال عنوان کردند و ما مسئولان باید این شعار را در عرصه عمل نهادینه کنیم.
*بیشتر برنامههای دهه فجر رویکرد دولتی دارد
صادقلو با بیان اینکه حضور پررنگ مردم در عرصههای ملی، شرعی و انقلابی بسیار با اهمیت است، افزود: در روز 22 بهمن مردم حضور پرشوری دارند، اما از 12 الی 21 بهمن بیشتر برنامهها رویکرد دولتی دارد که باید در این زمینه آسیبشناسی جدی صورت گیرد، دولت و نظام باید در سایه باشند، اما عرصهگاه برنامههای دهه فجر باید مردمی برگزار شود.
وی افزود: شبکههای مجازی در راستای مردمی کردن برنامههای دهه فجر باید دارای برنامه باشند، عمده فعالیتهای تحولزا در سال 1394 در سطوح ملی و استانی باید برجسته و از طریق پیامک و در فضای مجازی منعکس شود، صدا و سیما و شبکههای مجازی یک واقعیت گریزناپذیر هستند.
استاندار گلستان نقش روستاها را در پیروزی انقلاب اسلامی و بعد از آن مهم خواند و گفت: برای این ظرفیت بزرگ باید برنامهریزی شود، بر اساس آمار سال 1391 حدود 49 درصد جمعیت استان گلستان روستایی هستند، لذا یکی از روزهای دهه فجر را میتوان «انقلاب در روستا» نامگذاری و برنامهریزی کرد.
صادقلو نقش روحانیت را نیز در موفقیتهای انقلاب اسلامی اثربخش دانست و گفت: راس قاعده انقلاب را روحانیت تشکیل میدهند، این قشر نیز باید در ستاد دهه فجر نقش پررنگی داشته باشند، اهداف انقلاب اسلامی باید صیانت شود، دستاوردها و شعائر اصلی این انقلاب نیز باید برای باور عمومی ترویج شود.
وی درخصوص تزئین و فضاسازی شهری ایامالله دهه فجر بیان داشت: در فضاسازی شهری فقط اکتفا به تزئین شهر نداشته باشیم، بلکه افقها و اهداف انقلاب اسلامی در برنامههای دهه فجر باید به گونهای تنظیم شود که همگان در عرصه اجرا تکلیف خود را احساس کنند.
*سناریوی برنامه های دهه فجر باید تهیه شود
اگر چه مباحث طرح شده از سوی استاندار گلستان، حاوی مباحث ارزشمندی است اما عملی کردن این موضوعات نیازمند برنامهریزی و مشخص کردن سناریویی است که در آن برخی از موضوعات باید به طور دقیق مشخص شود، مانند اینکه مردمی کردن دهه فجر آیا تنها به معنای اجرای برنامه برای آنها است یا آنکه برنامهریزی برای مشارکت آنان در اجرای برنامهها است.
چنان چه مردم را در این جشن ملی سهیم ساختهایم، کیفیت نقشآفرینی آنان چگونه خواهد بود، چگونه میتوان از نقش تشکلهای مردم نهاد در برگزاری برنامههای این ایام سود برد و چگونه میتوان این ساختار فشل دولتی برای تحقق برنامهها و توصیههای مقام ارشد اجرایی استان سود برد.
نوآوری و خلاقیت زاده تفکر است، اکنون در این ساختار نه چندان پرتحرک که جلسات بیشتر جایی برای شنیدن و تائید است، تفکر برای چنین برنامههایی نیازمند نگاه دلسوزانه و انسانهایی است خلاق، که برای وقت ارزش قائل میشوند و با توجه به این واقعیت بهتر است فعلا به اجرای درست همان برنامههایی اکتفا شود که صادقلو به درستی آنها را مورد تاکید قرار داده است. /فارس
ارسال نظر