سیبزمینیکاران گلستانی چشم به انتظار صادرات
هماهنگی و اقدامات لازم برای صادرات سیبزمینی از مرزهای استان انجام شده است اما اگر در زمان پیک برداشت، صادرات قطع شود به مشکل برخورد خواهیم کرد.
تنها چند روز دیگر به آغاز برداشت سیبزمینی استان نمانده است محصولی که سالها در الگوی کشت کشاورزان استان جای دارد. این محصول جدای از مشکلاتی هم چون هزینه بالای نهاده و هزینههای کارگری، چند سالی میشود که با مشکل بازار فروش نیز مواجه شده و یکی از مهمترین دلایل این امر راکد ماندن بازار صادرات در سالهای اخیر است.
به گزارش گلستان24، سال زراعی گذشته حدود 5 هزار از اراضی استان زیر کشت سیبزمینی رفت اما از آنجایی که کشاورزان زیادی از محل کاشت این محصول متحمل ضرر شدند امسال کشت سیبزمینی در استان محدود شد و حدود 3 هزار و 500 هکتار از اراضی برای کشت سیبزمینی در نظر گرفته شد به گفته مسئولان جهاد کشاورزی بیش از این مقدار کشت در برنامه سازمان نیست.
این آمار در حالی از سوی مسئولان نقل میشود که شواهد گویای آن است که کشاورزان بیش از این مقدار زمینهای خود را به کشت سیب زمینی اختصاص دادهاند و امیدوار هستند که ضرر ناشی از کشت این محصول، امسال به واسطه صادرات جبران شود و این در حالی است که مسئولان معتقد هستند امسال نیز با مازاد تولید مواجه خواهیم بود و بازار فروش این محصول به صادرات بستگی دارد.
صادرات، راهگشای مشکلات سیبزمینیکاران
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان گلستان با بیان اینکه امسال حدود 120 هزار تن سیبزمینی از اراضی استان برداشت خواهد شد در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: مازاد تولید این محصول و چگونگی بازار فروش آن به صادرات باز میشود، در حال حاضر هماهنگی و اقدامات لازم برای صادرات این محصول از مرزها انجام شده است و اگر در زمان پیک برداشت، صادرات قطع شود قطعأ با مشکل برخورد خواهیم کرد.
محمدرضا عباسی افزود: کشاورزان از زمان کاشت تا برداشت یک محصول هزینههای زیادی را متحمل میشوند به امید آن که بعد از این همه تلاش سود مناسبی عاید آنها شود اما در شرایط کنونی که بحث صادرات و صنایع تبدیلی در استان فراهم نیست باید با دقت بیشتری به نوع و مقدار کشت محصولات توجه داشته باشند تا تنها ضرر عایدشان نشود.
وی در رابطه با علت فراهم نبودن صنایع تبدیلی مرتبط با سیبزمینی گفت: در شرایط کنونی تولید در جامعه رونقی ندارد و سرمایهگذار نیز تمایل چندانی برای حضور در این عرصه از خود نشان نمیدهد در حالیکه ما آمادگی کامل برای حضور سرمایهگذاران در استان را داریم و امکانات لازم نیز برای حضور آنها فراهم است در واقع صنایع بزرگ فراوری بیشتر در استان خراسانرضوی مستقر هستند و کشش بازار و نیاز جامعه نیز بیش از این نیست از سویی دیگر تولید سیبزمینی استان تنها یک ماه است که این موضوع برای سرمایهگذار مقرون به صرفه نخواهد بود.
تغییر الگوی کشت سیبزمینی در استان
برداشت سیبزمینی در گلستان، تقریبأ همزمان با چند استان دیگر است از آنجایی که کیفیت و قیمت سیبزمینی این چند استان به نسبت بهتر از گلستان است عدهای معتقد هستند با این وجود سیبزمینی در گلستان هیچگاه مقرون به صرفه نخواهد بود و برای رفع مشکل بازار فروش لازم است زمان کشت این محصول در استان تغییر کرده تا با برداشت دیگر استانها هم زمان نباشد.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان گلستان در همین رابطه به خبرنگار فارس گفت: با توجه به شرایط آب و هوایی استان، سیبزمینی در پاییز کشت و در خرداد ماه برداشت آن آغاز میشودکه حدود 30 تا 45 روز به طول میانجامد در این مقطع، ابتدا برداشت در دزفول، گرگان و اصفهان انجام میشود و همزمان بودن برداشتها به خودی خود مشکل ایجاد نمیکند بلکه مشکل زمانی رخ میدهد که مازاد تقاضا در بازار وجود داشته باشد که این امر موجب پایین رفتن قیمت میشود.
عباسی گفت: سازمان جهاد کشاورزی همواره اطلاعیههایی برای زمان و مقدار کاشت محصولات از طریق رسانههای مختلف در اختیار کشاورزان قرار میدهد در سالهای اخیر بخش کشاورزی با مشکلات زیادی مواجه شد به گونهای که اعتماد کشاورزان سلب و اکنون بدون در نظر گرفتن برنامههای سازمان از الگوی کشتی که خود برنامهریزی کرده پیروی میکنند اما واقعیت این است که رعایت نکردن الگوی کشت از سوی کشاورزان تنها ضرر را عاید آنها خواهد کرد.
گلستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و همسایگی با کشورهای حوزه سیآیاس میتواند یک پایگاه مهم صادراتی برای محصولات کشاورزی محسوب شود اما به گفته
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان تحریمها در سالهای اخیر تمام بخشهای اقتصادی کشور را تحت تأثیر خود قرار داد و در این میان بازار صادرات و روابط با کشورهای همسایه نیز دستخوش تغییرات شد.
حسینقلی قوانلو در رابطه با اقدامات لازم برای فراهم کردن بازار صادرات سیبزمینی به خبرنگار فارس گفت: در این رابطه چند جلسه کمیته پایش تجارت خارجی با حضور جمعی از مسئولان و تجار برگزار شده است که به طور مفصل درباره مشکلات صادرات و تولید سیبزمینی بحث شد.
وی افزود: اکنون کارهای مقدماتی و هماهنگی لازم برای صادرات با تجار، پایانهها، گمرک و دستگاههای متولی انجام شده تا کار صادرات تسهیل شود با توجه به اینکه کشورهای همسایه همچون ترکمنستان، قزاقستان و روسیه زمینهای کشاورزی مرغوبی ندارند باید از این فضا استفاده و محصولات خود را به بازار هدف صادر کرد.
قوانلو خاطرنشان کرد: کشاورزان گلستانی باید الگوی کشت را رعایت کنند و طبق برنامه سازمان جهاد کشاورزی کشت و میزان کشت را انجام دهند تا با مشکل برخورد نکنند چرا که این تصمیمات به صورت مقطعی گرفته میشود.
با توجه به موقعیت جغرافیایی گلستان و اقلیم مناسب برای کشت انواع محصولات اما نبود برنامهریزی مناسب در حوزه کشاورزی و صنعت استان باعث شده تا هر ساله از محل کشت محصولاتی که به طور قطع میتواند با فراهم شدن زیرساختها برای صادرات و فراوری آن برای استان ارزش افزوده ایجاد کند تنها ضرر عاید کشاورزان میشود نباید فراموش کرد که مهمترین اصل برای تولید کشور مواد اولیه است و مادامی که مواد اولیه وجود نداشته باشد نباید به چرخ تولید امید بست.
منبع: فارس
ارسال نظر