شلختگی کودکان قبل از هفت سالگی خلاقیت می آفریند
نگاه به زندگی در گروههای سنی مختلف متفاوت است. درک بیشتر این تفاوت با مقایسه رفتارهای بزرگسالان و کودکان در شرایط مشابه به راحتی امکانپذیر است.
نگاه به زندگی در گروههای سنی مختلف متفاوت است. درک بیشتر این تفاوت با مقایسه رفتارهای بزرگسالان و کودکان در شرایط مشابه به راحتی امکانپذیر است. کودکان به صورت طبیعی برخلاف بزرگسالان از ذهنی خلاق برخوردارند زیرا آنها محدودیتهای ما را ندارند. ما بسیار عملگرا و بدبین هستیم و در هر کاری حساب سرانگشتی میزنیم حال آن که در دنیای کودکی آن چه که بیش از هر چیز مشهود است رویاهای آنهاست که سرشار از اسرار و شگفتی است و خارج از اختیارات ماست. اقدامات کودکانه خلاقیت را در آنها پرورش داده و آنها را به نبوغ میرساند.
عدم درک دنیای کودکان امری است که برای ما مکررا تکرار شده است. شاهد مثال ما کار نقاشی است که کودکی با کلی ذوق و نشاط کشیده است و آنچه را که در تخیل داشته است با کشیدن خطوطی چند برای ما توضیح میدهد. حال آن که نقاشی او برای ما بیمعناست و کودک قادر نیست آنچه را که در ذهن داشته است بر ورق پیاده کند. در چنین شرایطی واکنش درست چه میتواند باشد؟
برای والدینی که رشد علمی- تخیلی کودک خود را میخواهند در هم چنین شرایطی آن است که توضیحات کودک را بپذیرند و از او حمایت کنند تا از او "سالوادور دالی" دیگری بسازند. کودکان به صورت طبیعی ذهن بسیار خلاقی دارند. آنها محدودیتهای ما را ندارند. ما بسیار عملگرا و بدبین هستیم حال آن که این صفت در میان کودکان کمرنگتر به نظر میرسد. پس والدین موظف هستند که رسیدگی به خواستهای کودکان را در اولویت کارهای خود قرار دهند و لازم است که بدانند کودکان از لحظه لحظه بازی با والدین و توضیح دادن کارهای خود برای والدین لذت میبرند.
شلختگی کودکان و رشد خلاقیت
بسیاری از والدین مخصوصا مادران به برخی از کارهای کودک خود حساس هستند و احساس میکنند که اگر اثر انگشت کودکشان بر روی شیشه بماند و یا به قابلمه غذا دست بزنند، اتفاق وحشتناکی روی میدهد و ما مجبوریم از کارهای خود عقب بمانیم تا به رفع گندکاریهای کودک خود بپردازیم. حال آن که باید پذیرفت اگر خواهان پرورش خلاقیت فرزند خود هستیم باید به او اجازه دهیم که به بازیهایش به سبک خودش ادامه دهد و چارچوب و محدودیت برای او تعریف نکنیم. زیرا بین خلاقیت و شلختگی کودکان رابطه تنگاتنگی وجود دارد.
اگرچه شلختگی کودکان برای والدین به ویژه مادران بسیار آزار دهنده است اما این امر بیشک نشئت گرفته از خواست درونی کودک است و باید برای خواستهها و تمایلات کودک ارزش قائل شد تا ابتکار و خلاقیت در او ایجاد شود. در چنین شرایطی والدین از اینکه فرزندشان فعالیت دارد نباید ناراحت باشند و بدانند که اگر خلاقیت او را سرکوب کنند آینده او را تحت تأثیر خودخواهیهای خود کردهاند.
سخن پایانی:
"نانسی بلکری" روانشناسی است که کتابهایی چند در زمینه خلاقیت کودکان نوشته است. او در این رابطه میگوید درست است که نمیتوان بذر تخیلات را در ذهن کودکان خود کاشت اما میتوان محیطی فراهم کرد که در آن خلاقیت کودکان ریشه بدوانند و نویدی برای رسیدن به موفقیتهای بیشتر فرزند در آینده باشد. و لذا والدین باید بر کودکان خود سخت نگیرند و بی نظمیهای آنها را تحمل کنند و خانه اولین محیطی باشد که فرزند در آن راحت باشد و به راحتی بتواند آزادی عمل داشته باشد تا بتوان شاهد موفقیتهای او در آینده باشند.
ارسال نظر