ساخت و سازهای غیرمجاز
زمینهای زیارت لقمه چرب سودجویان/ ترمز قطار تخلفات کشیده میشود؟!
آژیر خطر ساخت و سازهای غیرمجاز مدتهاست که در استانهای شمالی به صدا درآمده و مسؤولان قضایی و نظارتی برای مقابله با این رویه ناخوشایند به خط شدند اما توقف این پدیده همچنان به ایستگاه آخر نرسیده است.
تولد ساخت و سازهای غیرمجاز در مناطق خوش آب و هوایی که باید لذت سرسبزی آن نصیب عموم مردم شود در چنگ افراد پرطمعی قرار گرفته که تاوان آن متوجه جامعه شده است.
به گزارش گلستان24، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان گلستان در خصوص میزان ساخت و سازهای غیرمجاز و غیراستاندارد در استان گفت: بر اساس آمار غیررسمی متاسفانه به جزء مرکز استان و تا حدودی شهرستان گنبدکاووس در سایر شهرها ساخت و ساز غیرمجاز خیلی بیشتر از ساخت و سازهایی است که از فرآیند قانونی طی میشود.
سید مجتبی موسوی افزود: شاید تصمیمات غیرکارشناسی سبب شده مردم به ساخت و ساز غیرمجاز ترغیب شوند متاسفانه در برخی از شهرهای استان گلستان شاهد این هستیم که جرایم مربوط به ساخت و سازهای غیرمجاز خیلی کمتر از حقالزحمه و مبالغی که مربوط به مجوز پروانه گرفتن قانونی است، میشود که این روند میتواند ساکنان آن منطقه را تشویق به ساخت و سازهای غیرمجاز کند.
موسوی: نظام مهندسی دخالتی در برخورد با ساخت و ساز غیرمجاز در روستای «زیارت» ندارد
وی گفت: در خیلی از شهرها چیزی که مربوط به حقالزحمه مهندسان بوده را متعادل کردیم تا مردم به سمت قانونمداری تشویق شوند.
این مقام مسؤول در خصوص دلایل ساخت و سازهای غیرمجاز بیان کرد: سازمان نظام مهندسی استان در خصوص روستای تاریخی «زیارت» شهر گرگان که یکی از مناطق خوب و گردشگری استان گلستان است هیچ دخالتی ندارد و اظهارنظر کردن برای ما در این زمینه بسیار مشکل است و باید سایر مسؤولان پاسخگو باشند که در این چند سال اخیر چرا چنین اتفاقاتی در این منطقه افتاده است.
موسوی گفت: متاسفانه سازمان نظام مهندسی و مهندسان ما در فرآیند تولید ساخت و ساز غیرمجاز در انتهای تولید قرار دارند و باید شرایطی به وجود آید که ضمن آسیبشناسی از همان ابتدا جلوی این تخلفات گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه دو دسته ساخت و ساز غیرمجاز وجود دارد، افزود: در بخشی از شهرهای ما متاسفانه تعرفههایی که مربوط به جرایم ساخت و سازهای غیرمجاز است خیلی کمتر از تعرفههایی است که مجوز قانونی برای آن اخذ میشود که باید شوراها و مسئولان شهر نسبت به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان گلستان بیان کرد: مسؤولیتهایی که ما و مهندسان باید به آن توجه کنیم این است که اگر ساختمان حتی در انتهای کار بدون نظارت ساخته شوند اگر خدای ناکرده یک گواهی خلاف صادر شود علاوه بر هدررفت سرمایه ملی، باعث به مخاطره افتادن امنیت مردم میشود.
موسوی در پاسخ به این سوال که آیا با تخریب ساختمانهای غیرمجاز اتفاقات خوبی در استان میافتد یا خیر؛ گفت: باید علاوه بر آسیبشناسی تلاش کنیم که ساختمانهای غیرمجاز ساخته نشده تا منجر به تخریب شوند.
وی اظهار کرد: تخریب کردن برای برخی افراد کم درآمد و آسیبپذیر به اقتصاد خانواده آنها نیز ضربه وارد میکند لذا هر کدام از دستگاههای ذیربط با قبول مسؤولیتها باید کنار هم قرار بگیرند حتی دستگاههای قضایی در این راستا تلاش کنند تا زمینه ایجاد ساخت و سازهای غیرمجاز در استان فراهم نباشد.
مقدم: عمده مشکلات امروز ناشی از راه حلهای دیروزمان است
مدیرکل مدیریت بحران گلستان نیز در خصوص وجود ساختها و سازهای غیرمجاز گفت: حاکمیت باید برنامه بازدارنده داشته باشد ولی باید ببینیم با چه طیفی از مخاطبان مواجه هستیم.
صادقعلی مقدم افزود: مخاطب مردمی ما هنوز آگاهی کافی ندارد، منطقه زیارت با سه خطر اصلی که جزو ریسکهای بالاست مواجه بوده که شامل مواردی نظیر سیل، زلزله و رانش زمین است و در این مسائل منطقه زیارت جزو مناطق قرمز است.
وی در خصوص اینکه ساخت و ساز در حریم رودخانه چقدر باید باشد، گفت: بر اساس نوع رودخانه تغییرات وجود دارد ولی حداقل یک حریم کمی و کیفی بستگی به نوع رودخانه متفاوت است.
مدیرکل مدیریت بحران گلستان افزود: کسانی که در بالادست ساخت و ساز کردند علاوه بر اینکه خودش و خانواده را به شدت در معرض خطر حوادث قرار دادند منابع آبی که خودشان و بقیه مردم در پایین دست استفاده میکنند را نیز به شدت آلوده میکنند که این مسئله تهدیدی به مراتب بالاتر از زلزله است.
مقدم عدم آگاهی و همکاری مردم از ساخت و سازهای غیرمجاز را یک ضعف دانست و اظهار کرد: وقتی شهروند بداند ساخت و سازهایی که انجام میدهد علاوه بر اینکه آب خوردن خودش را آلوده میکند سطوح پوشش میزان رواناب چند برابر میشود و این امر موجب وقوع سیلاب در پایین دست میشود شاید به این سمت میل نکند.
وی با بیان اینکه ساخت و ساز غیراصولی میتواند یک ساخت و ساز غیرمجاز باشد، ادامه داد: ساخت و سازی که دارای مجوز باشد طراحی درستی برای ساختن نداشته باشد که قطعا پیامد آن کمتر از ساختمان غیرمجاز نخواهد بود.
مقدم بیان کرد: تراکم جمعیتی در یک منطقه بر اساس شرایط و زیرساختهایی که در آن منطقه وجود دارد تعریف میشود ما چطور میتوانیم در یک منطقه تراکم را تعریف کنیم ولی در فرآیندهایی یکسری کمیسیونها به 10 برابر حد استاندارد تراکم را افزایش میدهند که این مسائل در جنوب گرگان به چشم میخورد.
وی بر لزوم سیستم پاسخگویی افراد تصمیمگیر تاکید کرد و افزود: دستگاههای نظارتی باید مسائل را تبدیل به سند کنند، فردی که تصمیم میگیرد مثلا در معابری که تراکم تعریف شده ارتقای تراکم میدهد چرا برخی کنار نشسته و مدیریت بحران باید به عنوان دستگاه حاکمیتی پاسخگوی عواقب آنها باشد.
این مقام مسؤول تاکید کرد: موارد فوق فرآیندی است که بسیاری از دوستان خیلی قانونی و موجه آن را انجام میدهند به نظر بنده این افراد از آموزش کافی برخوردار نیستند و برخی مواقع تصمیماتی میگیرند که مناسب نیست.
مقدم در خصوص ساخت دیوار حائل گفت: دیوارهسازی برای ارتقای ظرفیت باربری نیست و با دیوارهسازی با هر نوع سازه نگهبان میتوانیم از ریزش دیوارهها جلوگیری کنیم.
وی در خصوص ساخت و سازهایی که تحت عنوان مسکن مهر در استان گلستان ساخته شده نیز بیان کرد: مسکن مهر توسط تیم فنی طراحی شده اما متاسفانه با نشست مواجه شد و به عنوان یک مشکل اساسی قلمداد میشود.
مقدم ابراز امیدواری کرد که روزی فرا رسد که مشکلات امروزمان ناشی از راه حلهای دیروزمان نباشد زیرا عمده مشکلات ما امروز راه حلی بوده که بدون مطالعه ارائه شده است.
سردارزاده: شهرداری از هرگونه ساخت و ساز غیرمجاز جلوگیری کند
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراها استانداری گلستان نیز در خصوص ساخت و سازهای غیرمجاز گفت: نظارت شهرداری، به ساخت و سازهای غیرمجاز معطوف شده است.
احمد سردارزاده در خصوص وظایف شهرداریهای استان در ساخت و سازها و در صورت بروز اشتباه و خطا و نحوه برخورد با متخلفان اظهار کرد: هر شهر بر اساس نقشه مصوبی که مورد تصویب شورای عالی شهرسازی قرار میگیرد برای شهرهای کوچکتر به عنوان طرح جامع و طرح هادی مبادرت به سیاستگذاری در بخش ساز و ساخت میکند.
وی با اشاره به اینکه محدوده قانونی شهرها مشخص شده است، افزود: شهرداری بر اساس قانون مرجع صدور پروانه ساختمانی در واقع مرجعی است که مجوز لازم برای ساخت و ساز را به هر شهروند بر اساس تقاضا و امکانی که قانون برای عرصه مورد نظر مشخص کرد، فراهم میکند.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراها استانداری گلستان با اشاره به نظارت شهرداریها در امر ساخت و سازها گفت: این نظارت در کنار نظارت عالیه مجموعه راه و شهرسازی نسبت به پروانههای صادره از سوی شهرداری به عنوان مرجعی که طرحهای جامع شهر را ابلاغ میکنند، وجود دارد.
سردارزاده افزود: اصولا واحد اجرایی در شهرداریها برای برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز و مقابله و پیشگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز ایجاد شده است رفتار شهرداری باید طوری باشد که از هرگونه ساخت و سازی که غیرمجاز است و یا خلاف پروانه صادر شده است، حتما جلوگیری کند.
وی در پاسخ به این سوال که اگر تخلف و خطایی در ساخت و ساز انجام بگیرد شما از نظر قانونی چه برخوردی با این افراد میکنید، گفت: قانونگذار روال تعامل فیمابین را کاملا پیشبینی کرده و مالک را موظف کرده در زمان احداث ساختمان حتما از شهرداری پروانه بگیرد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراها استانداری گلستان ادامه داد: قانون شهرداری را موظف کرده براساس طرحی که مصوب شده است و در طرح جامع و طرح هادی که توسط راه و شهرسازی ابلاغ میشود، پروانه را صادر کند و مهندس نظام مهندسی را مکلف کرده بر اساس قراردادی که با مالک میبندد حتما اصول فنی را نظارت کند و گزارش مرحلهای بدهد و اگر در هر یک از این مراحل قصوری اتفاق بیفتد یک نظارت عالیه از مجموعه راه و شهرسازی، دفتر فنی استانداری و دفتر امور شهری پیشبینی کرده که این نظارتها وجود دارد.
سردارزاده در خصوص طرح جامع شهر گرگان گفت: طرح جامع و طرح تفضیلی شهر گرگان با پیگیریهایی که انجام شد ابلاغ و مراحل نهایی آن در شورای عالی شهرسازی و معماری پیگیری میشود و از طریق حوزه معاونت هماهنگی عمرانی و شهرداری گرگان اجرایی میشود.
منبع: فارس
ارسال نظر