کاهش مصرف سموم در بخش کشاورزی گلستان
استفاده بیرویه سموم در بخش کشاورزی، تهدیدی برای سلامت و امنیت غذایی کشور
کشاورزی بخش مهم اقتصادی در استان گلستان محسوب میشود استفاده بیرویه و نامناسب از سموم میتواند خطرات جدی برای خاک، سلامت افراد و امنیت غذایی کشور به همراه داشته باشد.
گلستان یکی از قطبهای کشاورزی کشور محسوب میشود و در رأس فعالیتهای اقتصادی استان قرار دارد، حدود 70 درصد درآمد استان به طور ستقیم و غیرمستقیم به بخش کشاورزی وابسته است و 9 درصد ارزش افزوده استان در این بخش ایجاد میشود از اینرو توجه به بخش کشاورزی و شناسایی مشکلات و تلاش برای رفع آن میتواند امنیت غذایی که در واقع یکی از اهداف مهم در تمام دولتها محسوب میشود را محقق کند.
به گزارش گلستان24، با این وجود کشاورزی استان هنوز با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکند و در این میان یکی از دلایل مشکلات به وجود آمده بیاطلاعی و یا ناآگاهی کشاورزان در مراحل کاشت تا برداشت است.
کشاورزان ما هنوز بر اساس روشهای سنتی خود اقدام به کشت محصول میکنند و بدون اطلاع از ضررهایی که این روشها میتواند در آینده سلامت افراد را به خطر اندازد اصرار به ادامه و تکرار آن دارند.
استفاده بیرویه از سموم در مزارع البته موضوعی نیست که تنها محدود به گلستان شود بلکه این موضوع در اکثر استانها وجود دارد و مسؤولان مختلف نسبت به این مسئله ابراز نگرانی میکنند اما از آنجایی که کشاورزی بخش مهم اقتصادی در استان محسوب میشود استفاده بیرویه و نامناسب از سموم میتواند خطرات جدی برای خاک، سلامت افراد و امنیت غذایی کشور به همراه داشته باشد.
استفاده از سموم تنها برای برداشت زودتر محصول
با این حال برخی از مسؤولان جهاد کشاورزی معتقدند که استفاده از سموم در استان محدود شده است اما گفتوگو خبرنگار فارس با عدهای از کشاورزان استان بیانگر این بود که هنوز تعداد زیادی از کشاورزان هستند که در اراضی کوچک خود اقدام به سمپاشی بیرویه و غیراصولی میکنند تنها برای اینکه زودتر محصولی را برداشت و محصول دیگر را در زمین خود جایگزین کنند تا صرفه اقتصادی برای آنها داشته باشد.
در همین رابطه یک کشاورز گلستانی در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: در زمینهایی که در مجاورت زمین ما قرار دارد بسیار مشاهده میکنیم که در مدت زمان محدودی فرآیند کاشت تا برداشت محصول با استفاده از کودهای زیاد و سموم انجام میشود.
این کشاورز گلستانی ادامه داد: این امر بیشتر در محصولات جالیزی دیده میشود که فاصله کاشت تا برداشت در مدت زمان محدودی است و اغلب این محصولات تنها با استفاه بیرویه از سموم و کود به مرحله رشد میرسد.
وی بیان کرد: این رفتار از لحاظ اخلاقی اصلأ درست نیست و بارها در گفتوگو با این تعداد کشاورز از آنها درخواست کردهایم که برای سلامت آیندگان از سموم بیرویه استفاده نکنند اما پاسخ این تعداد این بوده است که برای ما مقرون به صرفه نیست برای محصولاتی که بازار فروش خوبی ندارند چند ماه در زمین آن را نگهداریم بنابراین با مصرف بیشتر سم و کود مرحله برداشت آن زودتر اتفاق میافتد و میتوان چند محصول دیگر را به بازار فروش رساند.
کاهش مصرف سموم در بخش کشاورزی گلستان
در حالیکه برخی از کشاورزان از مصرف بیرویه سم در اراضی خود سخن میگویند اما دبیرخانه کشاورز استان در گفت و گو با خبرنگار فارس اظهار کرد: بیشتر سمومی که در حال حاضر در بازار وجود دارد وارداتی هستند و در کشور فرموله میشود و دوره تأثیرگذاری سم بسیار محدود است.
علیقلی ایمانی با بیان اینکه استفاده از سموم در سالهای اخیر در استان کاهش یافته است، افزود: تا سال 1383 به سموم یارانه تعلق میگرفت کاهش قیمت سم و فراوانی آن در بازار موجب افزایش مصرف کشاورزان میشد در واقع کشاورز برای برداشت زودتر محصول بیشتر از سموم در مزارع خود استفاده میکرد اما بعد از حذف یارانه در این بخش شاهد افزایش قیمت سم و در نتیجه کاهش مصرف کشاورزان بودیم با این وجود در بعضی از فصول به دلیل حاکم بودن شرایط آب و هوایی مساعد آفات خود به خود از بین میروند و این عامل نیز موجب کاهش مصرف سم میشود.
وی اضافه کرد: استفاده از سموم همواه در بخش کشاورزی وجود دارد چرا که حداقل 37 درصد عوامل خسارتزای این بخش را آفات زنده همچون قارچها، علفهای هرز و حشرات تشکیل میدهند و برای مقابله با این عوامل چارهای جز استفاده از سموم شیمیایی باقی نمیماند.
دبیر خانه کشاورز استان گلستان با بیان اینکه در گذشته استفاده از سموم کلره بین کشاورزان بسیار متداول بود، خاطرنشان کرد: کشاورز بدون آگاهی از اینکه این سم تأثیرات منفی خود را بعد از گذشت چند دهه نشان خواهد داد از این سموم مصرف میکرد اما امروزه برای حفظ محیط زیست و سلامت محصول از سموم فسفره که جزو سموم کمخطر هستند استفاده میشود و از آنجایی که از بین رفتن آفات با این سموم کمی کندتر است بعضأ شنیده میشود کشاورزان از این سموم به عنوان سموم بیکیفیت نام میبرند.
ایمانی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که سازمانهای متولی برای نظارت بر میزان مصرفی سموم کشاورزان چه برنامههایی در دست اجرا دارند، گفت: در گذشته شبکه مراقبت تحت نظارت جهاد کشاورزی در کشور وجود داشت از مزارع بازدید میکردند که این مزارع نیاز به سمپاشی دارد یا خیر؟ و میزان دوز مصرفی یا نوع سم طی یک نسخه به کشاورز ارائه میشد اما اکنون این سیستم در کشور وجود ندارد و ارائه سم در انحصار بخش خصوصی است کشاورز اطلاعات کافی از مصرف سم و تأثیرگذاری آن ندارد و از سویی به دلیل نظارت کم بر سمفروشیها، فروشندگان سموم به خصوص فروشندگان غیرمجاز به دلایل ضعف مالی کشاورز توصیههایی را به کشاورز میکنند بیاطلاع از اینکه مصرف بیرویه سم موجب مقاومت گیاه نسبت به آن خواهد شد.
مبارزه بیولوژیک راهی برای کاهش مصرف سم در کشاورزی
در سالهای اخیر برای کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی، مسؤولان استفاده از کودهای آلی و مبارزه بیولوژیک را به کشاورزان توصیه میکنند این امر علاوه بر تضمین سلامت افراد کیفیت محصولات را افزایش و هزینههای تولید را کاهش میدهد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان گلستان مبارزه بیولوژیک را استفاده از یک عامل یا حشره مفید بر علیه حشره مضر که منجر به ناتوانی آفات میشود بیان کرد و گفت: این امر یکی از راههای کاهش مصرف سم در بخش کشاورزی است.
اسماعیل متکی افزود: اگرچه مبارزه بیولوژیک تقریبأ دو دهه میشود که در گلستان آغاز به کار کرده است اما متأسفانه هنوز کشاورزان زیادی چندان اطلاعی از این روش و مزایای آن ندارند.
وی خاطرنشان کرد: 60 درصد اعتبارات مبازره بیولوژیک به صورت یارانه پرداخت میشود و امسال در 21 هکتار از اراضی گوجه فرنگی، ذرت، پنبه، شالی و سویا مبارزه بیولوژیک انجام شده است.
وی با تأکید بر اجرای شیوههایی همچون رعایت الگوی کشت، آیش اراضی و اجرای طرح شبکههای مراقبتی افزود: با رعایت تناوب الگوی کشت و آیش زمین برخی آفات و بیماریهای گیاهی از بین میروند در واقع با این شیوهها بخش قابل توجهی از سموم شیمیایی کاهش مییابد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان گلستان با بیان اینکه استفاده بیش از اندازه سموم شیمیایی موجب آلودگی آبهای زیرزمینی خواهد شد، بیان کرد: این امر موجب عدم تعادل چرخه زیستی میشود چرا که بعضی از حشرات مفید برای زمین با سمپاشی از بین خواهد رفت و به دنبال آن پرندگان که که از حشرت تغذیه میکنند نابود میشوند.
بر اساس این گزارش، مهمترین عامل برای رشد و پرورش گیاه خاک است، در سالهای اخیر به دلیل مشکلات مختلف در بخش کشاورزی این بخش فرسنگها از اقتصادی بودن فاصله گرفته است و کشاورز برای گذراندن معشیت خود گاه بدون اطلاع ضربههای جبران ناپذیری را بر خاک که در واقع مهمترین بستر برای رشد گیاه تلقی میشود وارد کرده است. استمرار تولیدات کشاورزی و استفاده غیراصولی از سموم موجب فقر خاک و در نهایت کاهش کیفیت محصولات و به خطر افتادن سلامت افراد جامعه شده است، در این شرایط فرهنگسازی در خصوص مقدار و نوع مصرف سموم و تشویق کشاورزان به استفاده از مبارزه بیولوژیک میتواند تا حدود زیادی بخشی از مشکلات در این بخش را رفع کند.
انتهای پیام/
منبع: فارس
ارسال نظر