بازاریان گنبد و حکایت تورم صفردرجه در آستانه نوروز؛
تورم صفر نشده / گنبدی ها هم قدرت خرید ندارند
در آستانه عید نوروز بازارهای گنبد نیز طبق روال هر ساله شلوغ می شوند اما کمتر کسی خرید می کند و بازار در رکود به سر می برد و هرسال دریغ از پارسال!
به گزارش گلستان 24، اینها را بازاریان در گفتگو با خبر نگار ما می گویند بازاریانی که در مغازه ها و فروشگاههای خود در انتظار مشتری نشسته اند تا شاید فروشی داشته باشند و بتوانند اجاره شب عید مغازه هایشان را بدهند و با سودی ناچیز که عایدشان شود نگذارند سرمایه زندگیشان از بین برود.
ساعت شش عصر است و هنوز مغازه داران بسیاری را می شود یافت که می خواهند تا نیم ساعتی با یک خبرنگار بنشینند و از دغدغه هایشان بگویند. وارد یکی از این مغازه ها می شوم.
مهدی فروشنده این مغازه است وقتی از او می پرسم بازار چطور است بی مقدمه می گوید “افتضاح” !خلق الله دنبال قیمت مناسبند و ما هم نمی توانیم چیزی را که گران خریده ایم ارزان عرضه کنیم.
تورم بالاست هر روز با قیمت بالاتری خرید می کنیم و من صبح تا حالا تنها سه کیف فروخته ام و شب عید نزدیک است و من نتوانسته ام اجاره مغازه ام را در بیارورم.
کریمی دیگر فروشنده گنبدی است او می گوید بازار امسال خراب است و ما نصف فروش پارسال را هم نداشتیم تورم شاید مثل قبل نباشد اما صفر نشده است.
او ادامه می دهد: مردم پول و قدرت خرید ندارند و بازار در رکود است و خرید و فروش نمی شود.
در خیابان قدم میزنم فروشگاههای خلوت و بدون مشتری آن هم در این زمان از سال و در شلوغترین مسیر بازار گنبد یعنی خیابان طالقانی شرقی من را در فکر فرو می برد و با این ذهنیت که هنوز برای خرید عید زود است به سراغ مغازه دار دیگری می روم.
علی یک فروشنده لباس است او نیز می گوید: فرقی در تورم احساس نمی شود و نمی توان گفت صفر شده است چرا که هنوز هم با افزایش قیمت خرید می کنیم.
او از قانون حاکم بر بازار انتقاد می کند و می گوید: متاسفانه نمی شود اصولی کار کرد و قیمت ها را قانونمند افزایش داد و این بین همه جا افتاده که اگر قانونمند رفتار کنی موفق نخواهی شد چون ثبات قیمت در همه مغازه ها نیست و این فروش ماست “هر سال دریغ از پارسال”.
به سراغ فروشگاه لباسی می روم که خانوادگی اداره می شود و در حالیکه در بهترین محل بازار گنبد قرار دادر باز هم فروشندگانش در انتظار مشتری نشسته اند. یکی از اعضای آن خانواده وقتی فهمید من یک خبرنگارم با اولین سوال من سر صحبت و دردل خود را باز کرد.
این جوان که همراه نام دارد می گوید: اجاره ها هر سال افزایش پیدا می کند ولی ما نمی توانیم قیمت اجناس خود را بالا ببریم چون اگر متناسب با اجاره، قیمت ها افزایش یابد هیچ کس چیزی از ما نمی خرد یعنی مردم توانایی خرید را ندارند!
همراه همچنین می گوید ما سه نفر از یک خانواده ایم که این فروشگاه را اداره می کنیم اما تا ساعت ۸ شب اگر درآمدی باشد تنها برای اجاره مغازه ماست و اگر هر کدام از ما شاید کار دیگری انجام دهد درآمد بیشتری داشته باشد.
فروشنده دیگر این مغازه نیز می گوید: ما تازه این مغازه را باز کردیم اما از دیگر کسبه که می پرسم می گویند اوضاع بازار سال به سال بدتر از گذشته می شود.
او معتقد است چون قدرت خرید مردم کم شده است مردم بر اساس اولویت ها خرید می کنند و خوراک و تحصیل فرزندانشان نسبت به خرید لباس و دیگر اقلام دراولویت است.
خانوم ۲۰ ساله ای که در حال دیدن اجناس مغازه است وقتی متوجه شد من در حال تهیه گزارش هستم خطاب به من گفت: کلا همه چیز گران شده و همه نمی توانند خرید کنند.
به سمت او می روم و این دختر جوان در خصوص تورم نیز می گوید تورم صفر نشده و اتفاقلا با این قیمت ها باید گفت بالا هم رفته است ” آنچه که عیان است چه حاجت به بیان است؟!”
وارد فروشگاه دیگری می شوم پیرمرد فروشنده تنها و بدون مشتری در حال مرتب کردن کیف هاست به او می گویم خبرنگارم و می پرسم اوضاع بازار چطور است؟
می گوید: این روزها باید درآمد طوری باشد که سود سال عاید فروشنده شود اما کو فروش؟!
مردم توان خرید ندارند و مغازه های اجاره ای هم پس زده می شود چون مستاجر ها نمی توانند اجازه مغازه ها را بدهند.
نظرش را درباره تورم می پرسم و اینکه دولت گفته است ماه گذشته تورم صفر شده است و او پاسخ می دهد : چطور صفر شده است ؟ بستگی دارد به چه می گوید تورم در حال حاضر نرخ های دولتی هم ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش دارد.
او ادامه می دهد اوضاع بازار خراب است من از صبح تا حالا تنها ۳۵ هزار تومان فروش داشته ام که ۳۰ هزار تومان آن به اندازه هزینه یک روز فیزیوتراپی همسرم است و خرج های دیگر و فرزند دانشجو هم هیچ !
خانمی ۴۰ ساله که می گوید سرپرست خانوده ای ۵ نفره است از اوضاع بازار و پایین آمدن توان خرید گلایه می کند.
او می گوید: یک حقوق مستمری بازنشستگی می گیرم که افزایش هم ندارد. بازار می آیم ولی فقط می بینم و وقتی با درآمدم می سنجم می بینم هیچ خریدی نمی توانم کنم یعنی با این اوضاع نمی شود خرید کرد.
این گزارش گوشه ای از اظهارات مردم جامعه ماست که این روزها انتظارشان از نوروز انتظار برای هزینه های بیش از حد توان است.
بازار گنبد و شلوغ ترین خیابان بازار یعنی خیابان طالقانی شرقی همچنان محل گذر مشتریان شب عید است. شاید روزهای آینده، حال و هوای این بازار بهتر از روزی باشد که این گزارش روی خروجی قابوس نامه می رود.
انتهای پیام/قابوس نامه
حقیقتا من چندشب پیش با خانمم رفتم بازار گنبد یک وسیله کوچک بخرم تنها چیزی که خیلی توی چشم بود نبود خریدار در مغازه ها بود اولش فکر کردم شاید بخاطر سردی هواست اما خب خیلی ها که وسیله نقلی دارن، واقعا بازارها خالی بود