کودکان کار و متکدیان زن خارجی در سطح شهر گرگان

خودرو که متوقف می‌شود، زن منقل به دست برای اسپند دادن و گرفتن مبلغی بین ماشین‌ها می‌چرخد و پیرزنی برای التماس به کمک بر شیشه‌های خودرو می‌کوبد، این صحنه تکراری هر روزه شهر گرگان است.

گسترش ویروس تکدی‌گری در سطح شهر گرگان

البته این تنها صحنه‌ای  نیست که مشاهده می‌کنید، سرچهار راه‌ها مملو از دختران و پسرانی کوچک ‌سالی است که تقریبا به یک روش سعی می‌کنند با جلوه‌نمایی چهره مظلومانه کودکیشان از تو التماس خرید دستمال کاغذی و یا آدامس ‌کنند.

به گزارش گلستان 24، اصرار پشت اصرار،  و تو در حالی که دوست نداری و دلت هم می‌لرزد، مجبوری با کمی اخم آنان را از کنار خودرویت دور کنی تا از پافشاری خود برای خرید اجناسشان دست بردارند.

داستان این روزهای شهر ما پر است از ماجراهای تلخ و چهره‌های زشتی که مثل زخم متورم خودنمایی می‌کند و البته زیاد هم کاری نمی‌توان کرد و گویا راه حلی هم برای آن نیست.

*تعداد 2 برابری زنان متکدی در شهر گرگان

از متکدیان گرفته تا کودکان خیابانی، هر کدام دستخوش فقری هستند که چه به لحاظ مادی و چه به لحاظ فرهنگی و حتی طمع‌ورزی، چهره شهرمان را نازیبا کرده است و مسئولان اجتماعی و فرهنگی و شهری استان نیز در این میان تنها به آمار و کلمات بسنده می‌کنند.

اگر چه طی سالیان گذشته طرحی تحت عنوان جمع آوری و ساماندهی متکدیان در شهرهای استان ابلاغ شد، اما به نظر می‌رسد چندان اقدام خاصی انجام نگرفته و هر روز بر تعداد این افراد ظاهرا نیازمند افزوده می‌شود.

درآمد بالا و بی‌دردسر این حرفه موجب شده تا از گروه سنی کودکان و حتی زنان که به لحاظ عاطفی  بهتر افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهند، بیشتر استفاده شود و باندهایی با این هدف در پشت پرده این حرکات به فعالیت خود ادامه دهند و همچنان با رونق بیشتری به کار غیرقانونی خود ادامه دهند.

طبق آمار معتبر، سن متکدیان به نسبت گذشته کاهش یافته و به زیر هفت سال رسیده و  طبق همین آمار تعداد متکدیان زن نیز دو برابر مردان متکدی است.

  با بچه‌ها که می‌خواهی صحبت کنی، گویا ترس در چشمانشان موج می‌زند، حتی یکی از آنان می‌گوید به ما گفته شده با غریبه‌ها صحبت نکنیم وهیچ اطلاعاتی ندهیم.

سرانجام پسری حدود 10 ساله را متقاعد می‌کنم که بدون نام بردن از وی و مکانی که در آن دستفروشی می‌کند، صحبت کند، وی که گویی همچنان زیاد تمایل به حرف زدن ندارد، می‌گوید یک سال و نیم است که سر چهار راه‌ها آدامس، مواد خورکی و گاهی هم دستال کاغذی می‌فروشد.

محمد در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان ادامه داد: صبح زود به همراه دیگر بچه‌های همسن و سال خود در چهار‌راه‌ها توزیع می‌شوند و وظیفه دارند که علاوه بر فروش مواد خوراکی، اگر کسی هم به آنان کمک کرد، بگیرند و آن را به مسئولشان بدهند.

وی خاطرنشان کرد: به ما تاکید کردند که هیچ حرفی نزنیم و با کسی سخن نگوییم، و اگر هم شهرداری‌چی‌ها هم ما را جمع کردند، نگران نباشیم، چرا که پس از مدتی دوباره آزاد می‌شویم.

باید پذیرفت متاسفانه زنان و کودکان خیابانی درصد قابل توجهی از متکدیان را تشکیل می‌دهند و  گرایش روزافزون زنان و کودکان خیابانی به تکدی‌گری، زنگ خطر و بحرانی برای جامعه محسوب می‌شود که به عنوان یک حرکت ناهنجار ممکن اثرات نامناسبی بر فرهنگ زندگی شهری بگذارد.

 

*کودکان کار درگیر خشنونت و آینده تاریک/ شهروندان گرگان گلایه‌مند از وضعیت تکدی گری در سطح شهر گرگان

این شرایط ناهنجار و گسترش آن، عواقب بسیار خطرناک و جبران‌ناپذیری دارد و چه بسا آمار جرم، جنایات و بزهکاری را در سطح جامعه شهری افزایش ‌دهد.

شهروندان گرگانی اما از گسترش تکدی‌تگری و کودکان خیابانی در سطح شهر گلایه دارند و انتظار دارند که متولیان امر از جمله شهرداری بساط این صحنه‌های ناخوش‌آیند را از سطح شهر‌ بزداید.

یک شهروند گرگانی گفت: این موضوع از گذشته وجود داشته است، اما به نظر می‌رسد اکنون تعداد افراد گدا و کودکان کار در سطح شهر افزایش یافته و تقریبا در همه نقاط شهر پراکنده شده‌اند.

محمد قربانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان اضافه کرد: اخیرا زنانی نیز در سطح شهر اقدام به تکدی‌گری می‌کنند که انگار ایرانی نیستند و زبان و لهجه آنان طوری است که گویی از کشورهای دیگر به این منطقه آمده‌اند.

وی ادامه داد: ساماندهی و رسیدگی به چنین شرایطی حق طیبعی شهروندان است و انتظار می‌رود متولیان امر از هر دستگاهی که هستند نسبت به اصلاح وضع موجود اقدام کنند.

قربانی یادآور شد: حضور این افراد ممکن است علاوه بر ارائه چهره‌ای بد از شهرمان به شهروندان حتی چهره‌ای ناموجه برای گردشگران ایجاد کند که هرگز زیبنده این استان زیبا نیست.

وی تاکید کرد: مسئولان بهتر است به جای اشاره به این مشکل یک اقدام عملی و موثر انجام دهند تا بیش از این شاهد ترویج تکدی‌گری و بزهکاری‌های منتسب به این نوع رفتار غیر فرهنگی نباشیم.

طی این سال‌ها ورود مهاجران از دیگر شهر‌های کوچک به مرکز استان و محرومیت اقتصادی برخی از شهر‌ها و حتی روستاهای استان موجب شده تا خیابان‌های گرگان هر روز متکدیان بیشتری را در خود جای دهد.

مدیرکل امور اجتماعی استانداری گلستان با اشاره به درآمد بالا به عنوان بزرگترین انگیزه رواج تکدی‌گری در سطح شهر گرگان  گفت: متکدیان گرگانی روزانه ۱۵۰ هزار تومان درآمد دارند که ماهانه چهار و نیم میلیون تومان می‌شود که این رقم در مقایسه با دیگر درآمدهای قانونی بسیار بالا است.

وی افزود: همان‌گونه که پیش از این و در گفت‌وگو با دیگر رسانه‌ها هم مطرح شد، توجه به موضوعاتی از قبیل ناهنجاری‌های اجتماعی و آسیب‌های اجتماعی همیشه در دستور کار مسئولان این بخش و به تبع آن وزارت کشور، استاندارو معاونت سیاسی اجتماعی استان قرار داشته است.

به گزارش خبرگزاری فارس، عبدالرضا چراغعلی اظهار کرد: با ارجاع موضوع به کارگروه فرهنگی و اجتماعی استان، همکاری‌های خوبی با سازمان‌ها و نهادهای موثر برای ساماندهی این موضوع اجتماعی انجام گرفته است.   

 وی خاطرنشان کرد: البته این کار چون یک موضوع فرهنگی نیز به شمار می‌رود، انتظار می‌رود رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما و حتی فضاهای مجازی، توجه به مسائل و آسیب‌های اجتماعی را در اولویت خود قرار داده و با توجه به ظرفیت‌های موجود در استان در کاهش آسیب‌های ناشی از آن بکوشند.

*نباید با موضوع تکدی گری احساسی برخورد کرد/بدون همکاری مردم و تشکل‌های مردمی موفق نمی‌شویم

به گفته وی: کارنامه قابل قبولی در این بخش نداریم و باید برای بهبود شرایط موجود تلاش کنیم که این امر شدنی نیست جز با همکاری و تعامل همه دستگاه‌ها و سازمان‌های مردم نهاد که برای همیاری و انجام کار کارشناسی برای بهبود وضعیت آسیب‌های اجتماعی همکاری کنند.

چراغعلی اظهار کرد: شهرداری، سازمان تبلیغات اسلامی، اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و دستگاه‌هایی از این دست از مهم‌ترین دستگاه‌های دخیل در موضوع آسیب‌های اجتماعی هستند.

 وی تصریح کرد: در این باره باید منطقی برخورد کرد، چنانچه شورای شهر و شهرداری می‌توانند در پیشگیری از رشد سکونتگاه‌های غیر رسمی نقش مهمی ایفا کنند.

مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گلستان خاطرنشان کرد: در موضوع متکدیان و دستفروشان نباید احساسی برخورد کرد، چرا که  در پس دستفروشی و تکدی‌گری حاشیه‌نشینی است و البته از مردم هم انتظار می‌رود احساسات خود را کنترل کرده و برای پاک کردن شهر از این آسیب به ما کمک کنند.

چراغعلی افزود: ۱۰۰ سمن در استان گلستان با رویکرد کمک به افراد بی‌بضاعت و کم‌ بضاعت فعالیت می‌کنند، که هنوز به شکل واقعی از توان این سمن‌ها استفاده نشده است.

با وجود برخی تلاش‌ها، متولیان ساماندهی متکدیان هنوز نتوانسته‌اند راهکار مناسبی برای این معضل پیدا و حتی ساخت یا اجاره مکان‌هایی برای جمع‌آوری این افراد نیز نتوانست از جمعیت متکدیان در سطح شهر گرگان بکاهد که این موضوع موید آن است که تا زمانی که ساز و کار مناسب در دستگاه‌های متولی برای ریشه کنی این معضل وجود نداشته باشد باید همچنان شاهد گسترش این پدیده‌های زشت در شهر گرگان و ترویج بیشتر آن در دیگر شهرهای استان باشیم.

انتهای پیام/


منبع: فارس

ارسال نظر

آخرین اخبار