وقتی جامعه پزشکی طاقت طنز مهران مدیری را هم نداشت
این پزشکان پول دوست انتقاد ناپذیر/ گرانی تعرفههای پزشکی در آستانه نوروز
پزشکان به درآمد بالا شهرت دارند و در واقع از قشر مرفه جامعه محسوب میشوند با این حال اما در جایی که بیماران از طبقه متوسط و ضعیف نیاز به دست شفا بخش پزشکان دارند، گاهی اتفاقاتی رخ میدهد که پرونده پزشکان و شغل مقدسشان را سیاه میکند. اتفاقاتی مانند زیر میزی بگیری و گرفتن ویزیت دوم که از پزشکان انسانهایی پول پرست میسازد که نه به فکر نجات جان انسانها و التیام دردهای آنها بلکه به فکر جیب خود هستند.
به گزارش گلستان 24 ، پزشکان به درآمد بالا شهرت دارند و در واقع از قشر مرفه جامعه محسوب میشوند با این حال اما در جایی که بیماران از طبقه متوسط و ضعیف نیاز به دست شفا بخش پزشکان دارند، گاهی اتفاقاتی رخ میدهد که پرونده پزشکان و شغل مقدسشان را سیاه میکند. اتفاقاتی مانند زیر میزی بگیری و گرفتن ویزیت دوم که از برخی پزشکان انسانهایی پول پرست میسازد که نه به فکر نجات جان انسانها و التیام دردهای آنها بلکه به فکر جیب خود هستند.
این در حالی است که به نظر میرسد به تازگی عدم انتقاد پذیری را نیز باید به صفات حسنه این پزشکان متخلف که باعث لکه دار شدن نام پزشک هستند، اضافه کرد و این در حالی است که همواره هم نظام پزشکی پشتیبان قدرتمند آنها بوده و هم ثروت وشان اجتماعی آنها باعث شده از بالای چشمت ابروست، هم برنجند.
به این ترتیب است که وقتی خبر میرسد، گاهی برای وقت گرفتن از یک پزشک خاص، عمل کردن بیمار توسط یک پزشک، پیوند اعضا خارج از نوبت و.... مبالغ میلیونی رد و بدل میشود و سازمان نظام پزشکی برخورد جدی با پزشکان و بیمارستانهای متخلف ندارد، کسی تعجب نمیکند.
سریال مهران مدیری در نقد پزشکان و آغاز انتقادات
در وصف عدم انتقاد پذیری و بیطاقتی پزشکان همین بس که سریال طنز مهران مدیری با نام اتاق عمل که برای به طنز کشیدن وضعیت جامعه پزشکی امروز ایران، ساخته شده از همان بدو رونمایی از موضوع مورد انتقاد جدی جامعه پزشکی واقع شد تا جایی که وی مجبور شد نام سریال را از اتاق عمل به مرکز حاشیه تغییر دهد!
حالا هم به نظر میرسد پخش این سریال برای جامعه پزشکی آنقدر گران آمده که حتی وزیر بهداشت هم دست به قلم شده و در نامهای سرگشاده از سرافزاز، رئیس صداو سیما خواسته تا از پخش این سریال جلوگیری کند.
در بخشهایی از این نامه به قلم دکتر قاضیزاده امده است: «در حال حاضر طرح تحول نظام سلامت در کشور به عنوان یکی از مهمترین سیاستها و برنامههای دولت در حوزه داخل در حال اجرا است و میتوان گفت که به مراحل حساس خود رسیده است. بدون شک موفقیت این طرح و تداوم انجام آن در آینده، در عین اینکه مستلزم نقد منطقی و نظارت عمومی از جمله حساسیت رسانهها و به ویژه رسانه ملی است، منوط به همدلی و همکاری همه اجزای حاکمیت و تلاش برای فرهنگسازی مناسب در این حوزه است و همین واقعیت، حساسیت ساخت هر گونه برنامه در حوزه پزشکی را در شرایط حاضر دو چندان میکند و لزوم بالا بردن سطح دقت در ساختن چنین برنامههایی را گوشزد مینماید.
برنامههای طنزی که تا کنون از رسانه ملی در حوزههای مختلف به نمایش در آمدهاند، به ویژه سریالهای طنزی که توسط هنرمند محترم جناب آقای مدیری کارگردانی شده، دارای مخاطبین بسیار زیاد بودهاند و تصویرهای کلی و ماندگار اجتماعی در ذهن مخاطب ایجاد کردهاند. قطعاً جنابعالی تأیید میفرمائید که مدیریت برداشتهای اجتماعی پیرامون حوزهای مثل حوزه سلامت که پس از پخش چنین برنامه پر مخاطبی ایجاد میشود، بسیار پیچیده است، اینکه این سریال در نهایت چه تصویری از نظام سلامت به عنوان یک نهاد اجتماعی ارائه مینماید، بسیار حائز اهمیت خواهد بود، اینکه مخاطب رسانه ملی پس از پخش این سریال، بیمارستان و سایر مؤسسات پزشکی را با چه دیدی مینگرد، در ارتباط آینده وی با این نهادها و نیز شاغلین حرفههای پزشکی بسیار تأثیرگذار خواهد بود. لذا نگرانی عمده اینجانب این است که تصویر کلی حاصل از این سریال از بیمارستان، پزشک، پرستار و سایر اجزای نظام سلامت در ذهن مخاطب، نمایی غیرقابل اعتماد، ناامیدکننده و آکنده با انواع ناهنجاریها و فسادها باشد. این در حالی است که علیرغم همه اشکالات موجود، بدون شک نظام سلامت و جامعه پزشکی ایران یکی از موفقترین نظامهای سلامت در منطقه و حتی جهان است که بیان مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، مهر تأییدی بر آن است.»
این در حالی است که از قدیم الایام گفتهاند کسی که ریگی به کفش دارد، از انتقاد میترسد و به نظر میرسد جامعه پزشکی از همین ریگ در کفش ترس دارند که نمیخواهد به طنز کشیده شوند.
زیرمیزی بگیری و طرح تحول سلامت
این در حالی است که پدیده زشت زیر میزی در نظام سلامت که از تهران آغاز شد، به تدریج به شهرستانها سرایت کرد و به دلیل عدم نظارت و مراقبت تعداد متخلفین افزایش پیدا کرد و ریشه دواند تا جایی که امروز با وجود هزینههای سر سام آور درمان و دارو به دلیل تحریمها باز هم پزشکان و بیمارستانهای خصوصی تخلفات جدی در این خصوص انجام میدهند که نتیجهاش جز سرگردانی بیمار ندارد و با اجرایی شدن طرح تحول سلامت نیز چندان گشایشی در ماجرا حاصل نشد و تنها شکل زیر میزی گرفتن تغییر کرد و حالا هم خبر رسیده است تعرفههای پزشکی باز هم زیاد شده است.
هنوز از یادها نرفته است که وزیر بهداشت در خصوص وضعیت تخلفات پزشکان با آغاز طرح همگانی سلامت اعلام کرد: مسئولیت رسیدگی به تخلفات پزشکی با سازمان نظام پزشکی است. هیچ کس حق ندارد به بهانههای مختلف مطبها و بیمارستانهای مختلف را بازرسی کند امیدواریم بزودی حقوق پزشکان به صورت روزانه، هفتگی یا حداکثر ماهانه پرداخت شود و پزشک برای دستمزد خود مجبور نباشد ۳ ماه انتظار بکشد .
بعد از آن هم وزیر کار و رفاه بلافاصله اعلام کرد: هدف از اجرای مرحله سوم از برنامه تحول سلامت صیانت از جامعه پزشکی است نه کنترل و بازرسی از اینجامعه خدوم. اجرای این مرحله از طرح تحول نباید منجر به نگرانی کسی شود با منطقی شدن تعرفهها، بینظمیهای تعرفهای بسیار نادر خواهد بود. با وجود اینکه تعرفهها و دستمزدها افزایش یافته است اما پرداختی مردم ثابت خواهد ماند.
در هر حال، یکی از سرفصلهای تحولی نظام سلامت، تدوین و ابلاغ کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات سلامت بعد از غفلت ۲۰ ساله است، طرحی که نه تنها بارقه امید را در دل جامعه پزشکی کشور روشن کرد بلکه نویدی است برای مردمی که هر از چند گاهی به دام معدود پزشکان زیرمیزی بگیر گرفتار میشدند و در مسیر درمان از هستی ساقط و به ورطه فقر فرو میرفتند.
سید حسن هاشمی وزیر بهداشت، در مراسم رونمایی از مرکز پاسخگویی به شکایات تعرفهای با بیان اینکه در جهت صیانت از جامعه پزشکی و حقوق مردم از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم کرد، گفت: در مرحله سوم طرح تحول نظام سلامت بیشتر دنبال واقعی شدن تعرفهها هستیم. ادعا نمیکنیم که در این خصوص کارمان بدون نقص است، اما آنچه مسلم است اینکه در اجرایی شدن کتاب تعرفه سلامت ساعتها کار کارشناسی توسط کارشناسان انجمنهای علمی و تخصصی، بیمهها، نظام پزشکی و وزارت بهداشت صورت گرفته است.
به گفته هاشمی، وزارت بهداشت آماده شنیدن نقد منتقدان و راهنماییهای صاحبنظران در زمینه اجرای کتاب تعرفهگذاری خدمات سلامت است.
با این حال اما ماجرای تخلفات جامعه پزشکی، زیر میزی بگیریها، ویزیت دوم بگیری و... همچنان داغ است.
ویزیت دوم معضل جدید جامعه پزشکی برای مردم
بعد از ماجرای زیر مییزی بگیرها که اسامی تعدادی از متخلفان آنها اعلام شد، دریافت ویزیت دوم از بیماران، یکی از مباحث منتقدان اجرای طرح تحول نظام سلامت است که وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی، نسبت به آن اعلام موضع کردهاند.
دریافت ویزیت دوم از بیماران هنگام مراجعه به پزشک برای کسب اطلاع از روند درمان بیماری و...، باعث شده تا دستاندرکاران حوزه سلامت، نسبت به دریافت این قبیل ویزیتها واکنش نشان دهند و دلایلی برای انجام چنین کاری، عنوان کنند.
در عین حال، منتقدان طرح تحول سلامت بر این عقیدهاند که این روند باعث تضییع حقوق بیمار میشود. علیرضا زالی، رئیسکل سازمان نظامپزشکی ایران در پاسخ به اینکه آیا دریافت ویزیت مجدد برای مشاهده جواب آزمایش، رادیولوژی و...، قانونی است یا خیر؟ گفته: اگر یک بیمار برای بار دوم به پزشک مراجعه کند و پزشک بر مبنای تصویربرداری یا آزمایش نسخه بنویسد و برنامه درمانی برای بیمار طراحی کرده و بر اساس ویزیت دوم راه اصلی درمان را روشن کند، در اینجا ویزیت مجدد باید پرداخت شود و منع قانونی ندارد. اما اگر صرفا بیمار به منشی پزشک مراجعه کند و آزمایش را نشان دهد، در اینجا نباید ویزیت مجدد داده شود.
او در همین زمینه ادامه داده: ممکن است بیمار برای بار دوم به پزشک مراجعه کند و به تشخیص جدیدی بر اساس آزمایشهایش برسد. در این زمان دریافت ویزیت منعی ندارد. قدرمسلم این است که براساس معاینه، پزشک به یک قضاوت بالینی برسد که ممکن است در همان مراجعه اول این تشخیص صورت بگیرد و گاهی ممکن است بیمار چندبار مراجعه کند و برای تشخیص قطعی نیاز به ارزیابی مجدد داشته باشد. در اینجا اگر طراحی درمانی برای بیمار بر مبنای روش تشخیص جنبی باشد، دریافت ویزیت منع قانونی ندارد.
زالی معتقد است: روشی که در ارتباط با ویزیت وجود دارد، روش غیرعلمی، غیراستاندارد و منسوخ شده است و باید روش ویزیت و تعرفهگذاری و نرخگذاری ویزیت مانند کشورهای پیشرفته تغییر کند و بخشی از تجلی درآمدی ویزیتی پزشک باید به بخش آموزش، روشهای ترویجی و توانمندسازی تعلق گیرد که تمام دنیا نیز به این سمت میرود.
افزایش تعرفههای پزشکی در سال ۹۴
در این میان تشکیل چند جلسه پیدرپی طی آخرین روزهای سال ۹۳ در سازمان نظام پزشکی و به دنبال آن شورایعالی بیمه منجر به تصویب افزایش ۱۵درصدی تعرفههای پزشکی در سال آتی شده است تا باز هم همه چیز به نفع پزشکان باشد و به ضرر بیماران. رشد ۱۵درصدی تعرفهها که در صورت تصویب هیات دولت هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی به اجرا درخواهد آمد بازهم میتواند در صورت عملکرد نامناسب سازمانهای بیمهگر منجر به افزایش پرداختی از جیب بیماران در سال ۹۴ شود.
براساس آنچه چند روز گذشته و در جلسات فوقالعادهای که به منظور بحث و بررسی تعرفههای درمانی در سازمان نظام پزشکی و شورایعالی بیمه انجام شده تعرفههای درمانی سال۹۴ هماکنون دومرحله اساسی را پشتسرگذاشته و به عملیاتی شدن نزدیکتر شده است.
براساس آنچه داریوش طاهرخانی، عضو شورایعالی نظام پزشکی اذعان داشته است: آخرین جزئیات تعرفههای بخش خصوصی جمعه شب در سازمان نظامپزشکی به تایید رسیده است و پیشنهاد نظام پزشکی برای سال آینده، افزایش ۲۵ درصد ویزیت پزشکان متخصص و خدمات هتلینگ بیمارستانهای خصوصی است و درباره متخصصان اطفال و داخلی، علاوه بر رشد ۲۰ تا ۲۵ درصدی، ۱۰ تا ۱۵ درصد دیگر نیز باید به نرخ تعرفه آنها افزوده شود.
تصویب تعرفههای پزشکی سال۹۴
پس از تصویب تعرفهها در سازمان نظامپزشکی باید شورایعالی بیمه نیز نظر خود را درباره تعرفهها اعلام کند تا با تایید این شورا تعرفههای جدید یک گام به مرحله اجرا نزدیکتر شوند. این اقدامی است که امسال با سازوکار ویژهای و با تشکیل جلسه در شنبه شب گذشته اتفاق افتاد و حاصل این جلسه شبانه تصویب افزایش ۱۵درصدی تعرفههای پزشکی شد. جلسه شورایعالی بیمه برای تعیین تعرفههای پزشکی بخش دولتی و خصوصی شنبه شب با حضور وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین نمایندگان سازمانهای بیمهگر برگزار شد و تعرفههای درمانی برای سال ۹۴ پیشنهاد و در این جلسه تایید شد.
به این ترتیب، با در نظر گرفتن تغییرات تازه درباره نرخ تعرفههای پزشکی در سال آینده میزان سهم پرداختی از جیب بیماران با اما و اگرهای فراوان روبهرو خواهد شد. چنانچه منابع مالی مورد نیاز تامین نشده و سازمانهای بیمهگر تعهدات خود را تمام و کمال اجرا نکنند، بار جبران هزینههای تحمیلی به دوش بیمار خواهد افتاد و این در حالی است که هنوز تحلفات جامعه پزشکی بر جای خود پابر جا هستند و هنوز هم تکلیف زیر میزی بگیرها، ویزیت دوم بگیرها و متخلفان درمانی مشخص نیست.
ارسال نظر