خشونت و مفاهیم جنسی در رسانههای جمعی
بیش از یک قرن است که رسانههای جمعی کنترل افکار و تصورات بشری را به دست گرفتهاند
بیش از یک قرن است که رسانههای جمعی کنترل افکار و تصورات بشری را به دست گرفتهاند، شرکتهای سازندگان فیلم و برنامههای تلویزیونی با اهداف استعماری و یا منفعتطلبان مفاهیم ضد ارزشی و اخلاقی را در قالب برنامههای فریبنده و مسحورکننده به مخاطبان القا میکنند و بشریت را به لبهی پرتگاه اخلاقی میکشانند. از نامناسبترین جنبهی رسانههای اجتماعی؛ ترویج خشونت و آزادی روابط جنسی استکه بهصورت های مختلف در اغلب برنامههای رسانهای جاسازیشدهاند.
برنامههای تلویزیونی با مفهوم خشونت با سرعت بالایی رو به افزایش است چنانکه بهطور میانگین هر کودک سالیانه نزدیک به 12000 صحنهی خشن در تلویزیون میبینند که شامل صحنههای قتل و تجاوز به عنف میشود. بااینکه بیش از 1000 پژوهشی که در این زمینه انجامشده نشاندهندهی این است که برنامههای خشن باعث افزایش رفتارهای خشونتآمیز بهویژه در پسران میشود.
چند گروه از کودکان هستند که در برابر مفاهیم رسانههای جمعی آسیبپذیرترند که شامل:
- کودکان از اقلیتهای قومی و مهاجران
- کودکانی که به لحاظ روانی ناپایدارند.
- کودکانی که استعداد یادگیری ندارند.
- کودکانی که توسط والدین خود مورد سو استفاده قرارگرفتهاند.
- کودکانی که در خانوادههای ازهمپاشیده شده زندگی میکنند.
محققان در طول سه دههی گذشته؛ مطالعات گستردهای درزمینه ی نقش رسانه در توسعهی خشونت انجام دادند و همهی پژوهشها و مطالعات به این نتیجهی واحد رسیدهاند که تبلیغ خشونت در رسانههای جمعی بر روی همهی اقشار مردم فارغ از سن و جنس و نژاد و قومیت تأثیر منفی میگذارد؛ اولین زنگ خطر؛ مربوط به زمانی است که خشونت در رسانهها بهعنوان یک امر عادی و پذیرفتهشده تلقی میگردد و مشکل زمانی حادتر میگردد که مجرم در برنامههای تلویزیونی بدون مجازات رها میشود. این تصاویر؛ باعث حساسیتزدایی شده و در رفتارهای مخاطبان نمود پیدا میکند.
القای مفاهیم بیبندوباری و آزادی رفتارهای جنسی نیز از دیگر مضراتی است که با اهداف استعماری در رسانههای جمعی نهادینهشده است. امروزه تلویزیون به ابزار قدرتمندی برای ترویج مسائل جنسی تبدیلشده است بهطوریکه بین سالهای 1976 تا سال 1996، افزایشی 270% در برنامههایی با محتوای جنسی در تلویزیونهای کانادا وجود داشته است. رسانهها، به کودکان و نوجوانان رفتارهای جنسی را بهگونهای نشان میدهد که گویا امری عادی و بهدوراز هر خطری است و این پیغام را به آنان ارسال میکند که چون رفتارهای جنسی عملی متداول است پس انجام آن برای هرکسی در هر سنی، خالی از اشکال است.
دانشمندان به ارتباط مستقیمی بین رواج مفاهیم جنسی در رسانهها و افزایش خشونتهای خانگی، آزارهای جنسی و تجاوز به عنف؛ دست یافتند. آنهااظهار داشتند؛ مردانی که صحنههای جنسی خشن نگاه میکنند بیشتر تمایل به رفتار خشونتآمیز علیه زنان دارند و ذهنیتی در آنها ایجاد میشود که تصور میکنند زنان، از مورد تجاوز قرار گرفتن لذت میبرند حتی اگر ظاهراً مقاومت کنند؛ مردانی که برنامههای جنسی میبینند، به این خرافه اعتقاد پیدا میکنند که جواب نه خانمها، درواقع جواب مثبتی است به تعرضات آنها. علاوه بر آن؛ بروز رفتارهای خشونتی غیرجنسی نیز در این افراد افزایش می یاید و ضربوجرح همسرانشان را امری عادی میپندارند.
ارسال نظر