تغییر اموزش با بازیهای جدید
بازیهای جدی چیست؟ آیا این بازیها میتوانند در شیوههای آموزش تغییر ایجاد کنند؟ آیا میتوان آنها را درسهای جذابتر معنا کرد؟
بازیهای جدی چیست؟ آیا این بازیها میتوانند در شیوههای آموزش تغییر ایجاد کنند؟ آیا میتوان آنها را درسهای جذابتر معنا کرد؟ و آیا آموزش بر اساس این بازیها را میتوان برای تدریس همه موضوعها به کار برد؟
بازیهای جدی که بهطور خاص برای اهداف آموزشی طراحیشدهاند، در سراسر جهان راه خود را به کلاسهای درس باز میکنند.
مدرسه مدیریت گرونوبل یک مدرسه بازرگانی معتبر فرانسوی است که در کاربرد بازیهای جدی پیشگام بوده است. این مدرسه به مدت دو سال و نیم به یک مرجع بینالمللی در مورد بازیهای جدی تبدیلشده و حتی دانشگاه ام. آی.تی. از طریق این مدرسه تحولات مربوط به کاربرد این بازیها را دنبال میکند.
هلنه میشل، مدیر بخش بازیهای جدی و نوآوری در مدرسه گرونوبل میگوید: “بازی جدی نوعی از بازی است که از ابتدا برای یک هدف جدی طراحی میشود. مثلاً برای هدف آموزشی یا حرفهای. بازیهای جدی در سه زمینه مفید است. یعنی وقتی میخواهید پیامی را منتقل کنید که یا پیچیده است یا خستهکننده و یا آنقدر ساده که نمیخواهید برای آنوقت زیادی صرف کنید. برای ساختن یک بازی جدی چه بهصورت ویدیو و چه بر روی صفحه، از آغاز طراحی تا آماده شدن آن، به یک سال زمان نیاز دارید.”
چالشهای مربوط به دمکراسی در تایلند، اخیراً سرخط بسیاری خبرها بوده است. اما این موضوع پیچیدهای است، ببینیم از طریق بازیهای جدی چگونه مفهوم حکومت را به دانش آموزان آموزش میدهند.
تغییرات سیاسی اخیر در تایلند، این تردید را در مردم ایجاد کرده که دمکراسی چیست؟ در مدرسهای در شهر نانتابوری در نزدیکی بانکوک، از طریق یک بازی جدی به کودکان آموزش داده میشود که در یک جامعه دمکراتیک چگونه باید حکومت کرد. این بازی به آنها یاد میدهد که یک دولت دمکراتیک را چگونه تحلیل کنند و برای حفظ آن چهکارهایی انجام دهند که برای دمکراسی مفید باشد.
طراح یک بازی جدی دراینباره میگوید: “دمکراسی چیزی نیست که فقط از طریق کتاب بتوان آموخت. بلکه چیزی مانند سبک زندگی است که باید آن را تجربه کرد. برای اینکه کودکان آن را درک کنند، یک کشور با نظام دمکراتیک را در بازی شبیهسازی میکنم و میگذارم تا دانش آموزان آن را تجربه کنند و از این طریق بیاموزند.”
این برای اولین بار است که این دانش آموزان به بازی پیچیدهای در مورد دمکراسی باهدف آموختن آن دست میزنند. این بازی که “سیم دمکراسی” نام دارد، توسط سازمان غیرانتفاعی “فریدریش نومان” طراحیشده است. این بنیاد در همکاری با کمیسیون انتخابات تایلند، این بازی را از طریق کارگاههای آموزشی به بیش از دویست دبیرستان و دانشگاه در سراسر کشور معرفی کرده است.
در این بازی، کشور روی صفحه ترسیم و چهار بخش در نظر گرفته میشود: بیمارستانها، مدرسهها، جنگلها و مراکز پلیس، که به ترتیب از بهداشت عمومی، آموزش، محیطزیست و امنیت شهروندان نمایندگی میکنند. سپس هر یک از تیمها دست به کمپین انتخاباتی میزند. واژههای کلیدی که اغلب در این بازی شنیده میشود، عبارتاند از مشارکت، همکاری اجتماعی، نقش فعال شهروند و نظارت بر رفتار حکومت.
دانش آموزان پس از شرکت در بازی، نتایج آن را ارزیابی میکنند و با شرکت چندباره از مفهوم آن بیشتر آگاه میشوند. بازی سیم دمکراسی از طرف معلمان و استادان با استقبال هرچه بیشتری روبرو میشود و حتی اقتباسی از آن برای دانشگاههای مالزی، کره و برای مدارس بوتان، فیلیپین، هند و اندونزی تهیهشده است.
کشور زامبیا ازنظر سوادآموزی اغلب در ردههای پائین است که علت آن را کلاسهای درس شلوغتر از ظرفیت و کمبود علاقه فردی برای آموزش میدانند. اما اکنون یک بازی ویدئویی که در فنلاند تولیدشده، دستیابی به نتایج بهتری را ممکن کرده است.
در کلاس اول یک مدرسه ابتدایی در لوزاکا، بیست دقیقه از وقت خود را صرف یادگیری حروف، سیلابها و واژهها از طریق یک معلم دیجیتال میکنند. سپس با “هد ست” آنچه آموختهاند را چک میکنند و درازای هر پاسخ درست امتیاز میگیرند که برای آن دوره تحصیلی جمع میشود.
یک معلم ارشد مدرسه میگوید: “وقتی به یک گروه دانشآموز درس میدهید، آنها در یک فضای آموزشی نشستهاند و شما روبه روی آنها قرار دارید. اما اکنون از طریق گرافو گیم ها، آموزش به شکل فردی و یکبهیک انجام میشود و دانشآموز به آهستگی و حرفبهحرف، سرانجام واژهها را یاد میگیرند.”
در دانشگاه زامبیا در لوزاکا، استاد روبرت سرپل، پژوهش دانشجویان دوره دکترا درزمینهٔ گرافو گیم ها را هدایت میکند. این استاد دانشگاه میگوید: “زمانی که یک بازی کامپیوتری به یک بچه در یک خانواده میدهید، همه افراد ساعتها با آن بازی میکنند، زیرا جذاب و توجه برانگیز است. بنابراین اگر ما بتوانیم این کار را در یکروند تدریجی با گرافوگیم انجام دهیم، بسیاری میتوانند خواندن را از این طریق بیآموزند و این راه خوبی برای ایجاد انگیزه در یادگیری ساده حروف و اصوات خواهد بود
ارسال نظر