حادثه خونین 5 آذر سال 57 که در گرگان رخ داد نماد ولایتمداری مردم دیار المومنین است که در حفظ و صیانت از ائمه اطهار به وقوع پیوست.

روز خونین 5 آذر، مهر تاییدی بر ولایت مداری گرگانی ها

به گزارش گلستان ۲۴؛ پنج آذر برای گرگانی ها بیشتر از این که یک تاریخ ساده باشد، یادآور حادثه ای خونین است. حادثه ای که در آن چندی از شهروندان که در اعتراض به جنایت های رژیم طاغوت  به خیابان ها آمده بودند، توسط سربازان جنایتکار به خاک و خون کشیده شدند.

خیابان 5 آذر فعلی گرگان همان خیابانی است که یکشنبه خونین در آن رخ داد و امروزه به این نام، نامیده می شود.

در کتب تاریخی که این واقعه شرح داده شده منشأ اصلی واقعه پنج آذر سال ۵۷ گرگان مربوط به واقعه ۲۹ آبان در مشهد مقدس بود که رژیم طاغوت با حمله مسلحانه به زائران و تظاهرکنندگان در حرم مطهر امام رضا (ع) موجب بی‌حرمتی به این مکان مقدس شد.

به همین دلیل امام خمینی (ره) هفتمین روز این واقعه را عزای عمومی اعلام کردد که با اعلام این فرمان توسط مراجع تقلید و دست‌به‌دست شدن این خبر، مردم شهر گرگان، شهرها و روستاهای اطراف صبح روز پنجم آذرماه سال ۵۷ در فلکه امامزاده عبدالله گرگان جمع شدند تا در یک راهپیمایی  شرکت کرده و خشم و ناراحتی خود را از اتفاق رخ داده به رژیم نشان دهند.

گرچه تجمع مردم برای یک راهپیمایی آرام بود اما مأموران رژیم از همان ابتدا به دنبال کشتار مردم بودند چراکه می‌توانستند با شلیک چند تیر هوایی مردم را متفرق کنند اما این کار را نکردند و به سمت مردم و به‌قصد کشتار این کار را انجام دادند که موجب شهادت تعدادی از مردم در همان لحظات ابتدایی شد.

قیام ۵ آذر، نخستین راهپیمایی بزرگ گرگان

قیام 5 آذر نخستین راهپیمایی بزرگ شهر گرگان در آن زمان بود که در آن قیام مرد و زن، کوچک بزرگ و حتی برخی با کودکان شیرخوار خود در این مراسم شرکت کردند تا ولایت مداری و عشق خود به اهل‌بیت را نشان دهند.

گفته می شود این قیام در مقطعی اتفاق افتاد که مطبوعات در تحصن ۶۰ روزه بودند و اطلاع‌رسانی بسیار ناچیز بود و تنها روش اطلاع‌رسانی در آن روزها از طریق اعلامیه‌ها بود. به همین دلیل خبر از طریق رسانه‌های عمومی  و حتی از طریق رادیو اعلام نشد.

گفته می شود در این روز ۱۴ نفر شهید و بین 70 تا 150 نفر هم زخمی شدند. نقل شده افرادی که در واقعه پنج آذر به شهادت رسیدند شهادتشان اتفاقی نبوده و طبق گفته خانواده حسینی امیر لطیفی، یکی از ۱۴ شهید آن روز این شهید قبل از حضور در راهپیمایی غسل شهادت انجام داده بود.

مدیرکل تبلیغات اسلامی گلستان در رابطه بااهمیت این روزگفت: پنج آذر برای مردم گرگان که در این روز حماسه‌ای خلق کردند یک سند و پشتوانه محکم است.

حجت‌الاسلام نورالله ولی نژاد افزود: حرکت مردم گرگان در آن روز، تصمیم درست و به‌موقع آن‌ها را نشان می‌دهد که برای انقلاب اسلامی از هیچ‌چیز کوتاهی نکردند.

وی اظهار کرد: کشتار مردم ولایت مدار گرگان در روز پنج آذر قساوت قلب مزدوران حکومت طاغوت و پهلوی را به تصویر کشید که به‌پیر و جوان و حتی بیمارستان این شهر هم در این روز رحم نکردند.

غلامرضا خارکوهی تاریخ‌نگار گرگانی است که تلاش‌های زیادی برای معرفی قیام ۵آذر گرگان انجام داده، او در کتابی ۴۰۰ صفحه‌ای بنام «حماسه ۵ آذر سال ۵۷ گرگان» که با استناد به خاطرات شاهدان عینی و اسناد تاریخی و محرمانه نوشته‌شده به شرح وقایع این روز پرداخته است.

همچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی ۵ آذر را به نام روز «قیام مردم گرگان» نامگذاری کرده است.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار