سفر به عمق حادثه معدن زمستان یورت؛
خود را در محل حادثه ببینید و فضای فعلی معدن را درک کنید
به عمق حادثه سفر می کنیم تا با جزئیات و حال هوای معدن زمستان یورت بیشتر آشنا شویم و ببینیم که در این چندروز چه اتفاقاتی در این مکان رخ داده است.
دیروز 18اردیبهشت من به همراه گروه فیلمبرداری پایگاه خبری گلستان24 به سمت شهر آزادشهر حرکت کردیم تا به محل حادثه معدن زمستان یورت برسیم و از نزدیک شاهد ماجرای امداد رسانی و مسائل پیرامون آن باشیم.
بعد از پادگان نظامی نوده ملک اولین یا دومین پیچ، محل ورودی این معدن است که باید جاده خاکی طرف راست جاده را به سمت بالا بروید تا به محل حادثه برسید، در این معدن سه تونل وجود دارد که هر کدام با ارتفاع زیادی نسبت به هم به صورت طبقاتی بر روی دامنه کوه قرار گرفته اند.
در ورودی این جاده خاکی نیرو های امنیتی حضور داشتند و مانع از حرکت اتومبیل ما به سمت بالا شدند به همین علت هم من به همراه افراد گروه به صورت پیاده به سمت بالا حرکت کردیم، در بین راه به یک دو راهی رسیدیم که سمت چپ آن به سمت تونل اول و سمت راست آن به سمت تونل دوم و سوم منتهی می شد و گروه ما با توجه این که انفجار در معدن سوم رخ داده است جاده سمت راست را برای ادامه حرکت انتخاب کرد.
گرمای هوا انقدر زیاد بود که افراد گروه مدتی تاب حرکت نداشتند و خسته شده بودند؛بعد از طی مسافتی به تونل دوم رسیدیم که گفته می شد 13 جسد صبح همان روز از آن تونل بیرون آورده شده بود؛باپرس جو از عوامل مستقر متوجه شدیم که معدنکاران از تونل دوم راهی را برای دستیابی به محل های مسدود شده تونل سوم یافته و توانسته بودند که به این صورت تعدادی از اجساد این کارگران که در کنار یک دیگر حلقه زده بودند را پیدا و از معدن خارج کنند.
با تلاش و پیاده روی زیاد،صرف حدود 20 دقیقه کوهپیمایی طاقت فرسا توانستیم خود را به چند صد متری تونل محل حادثه برسانیم؛ مامورین انتظامی در اول جاده مستقر بودند و اجازه ورود را به هرکس نمی دادند،که بعد از چندین ساعت معطلی و رایزنی های فراوان توانستیم بدون تجهیزات عکاسی و فیلمبرداری خود را به کنار معدن سوم برسانیم.
دراین مکان که در ارتفاع زیادی بر روی کوه قرار داشت چندین آمبولانس و نیرو های هلال احمر و صداسیما مستقر بودند تا به روند امداد رسانی سرعت بخشند، در همین هین یکی از کارگرانی که تازه از معدن بیرون آمده بود را دیدم و سریعا به سمت او رفتم تا از حال و هوای آنجا مطلع شوم، این کارگر که صورتش به علت فضای درون معدن سیاه شده بود با بغض و اندوه از دوستانش که درون تونل گیر کرده بودند می گفت و علت اصلی این حادثه را نبود امکانات ایمنی و عدم توجه مدیر معدن به کارگران می دانست.
این کارگر جوان از نبود امکانات تنفسی مانند کپسول اکسیژن خیلی گلایه داشت و می گفت ما حدود 1800 متر به داخل کوه رفته ایم بدون اینکه برای ما تهویه هوا ودیگر تجهیزات ایمنی را نصب کنند.
او ادامه داد: حدود 9 ماه است که حقوق نگرفته ایم و با مشکلات زیادی روبرو هستیم و بارها برای پیگیری تجهیزات ایمنی و بیمه ی خود به استانداری و فرمانداری رفته ایم ولی پاسخی از جانب مسئولین نگرفته ایم و یکبار هم جواب اعتراضمان را با باتوم و کتک داده اند.
وی در مورد اعتراض و حمله کارگران به حسن روحانی گفت:کارگران از وعده های دروغ حسن روحانی و دولتش خسته شده بودند و دیگر طاقت شنیدن وعده های پوچ را نداشتند، برای همین آنها خشمگین شدند و به ماشین آقای روحانی حمله کردند.
به گفته یکی از کارشناسان که در محل حادثه بود، علت اصلی این انفجار تعویض باتری لکوموتیو نبوده و حادثه به علت جرقه ای که توسط خود لکوموتیو ایجاد شده صورت گرفته است.
انتهای پیام/پ
واقعا برای مسئولان متاسفم
گزارش خوبی بود