هوای این روزهای گلستان همچنان گرم است و آسمان نیز با صفحه‌ای آبی، سترون از ابرهایی است که این دیار عطش زده آن را آرزو می‌کشد، امادریغ از لحظه‌ای خاکستری.

دریغ از لحظه‌ای خاکستری بر آسمان گلستان/ گلستان در معرض هجوم خشکسالی و حریق

به گزارش گلستان 24؛ قرار است دمای این روزهای گلستان از آنچه هست گرم‌تر شود و البته این موضوع بدان معنا است که همچنان زمین این دیار تشنه‌تر و حجم سبز این دیار بیش از پیش در معرض هجوم طغیان‌گر حریق ویرانگر واقع خواهد شد.

طی این چند روز، آتش‌سوزی در برخی از مناطق جنگلی گلستان موید آن است که با تداوم گرما و کاهش رطوبت شرایط منابع طبیعی حاد است و با کوچک‌ترین غفلت انسانی و حتی واکنش‌های طبیعی، شرایط پیچیده می‌شود.

این تنها مشکل گلستانی‌ها نیست، چرا که تداوم گرما موجب افزایش مصرف برق و آب در گلستان شده و با افزایش مصرف احتمال قطعی آب و برق محتمل خواهد بود.

*کاهش آستانه تحریک‌پذیری جنگل‌ها مقابل حریق

مدیرکل منابع طبیعی استان با اشاره به برخی آتش‌سوزی‌ها در عرصه‌های منابع طبیعی استان گفت: با اقدام به موقع و واکنش سریع نیروهای این مجموعه، این آتش‌سوزی‌ها در کوتاه‌ترین زمان مهار و اطفا شد.

ابوطالب قزلسفلو در گفت‌و گو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: افزایش دما، کاهش رطوبت و خشک شدن علف‌های سطح مناطق جنگلی موجب شده تا آستانه تحریک‌‌پذیری این بخش از منابع طبیعی افزایش یابد.

وی ادامه داد: در بسیاری از این حریق‌ها، سهل‌انگاری انسانی دخیل است که متاسفانه موجب می‌شود تا هرساله شاهد از بین چندین هکتار از مناطق جنگلی استان باشیم.     

قزلسفلو با تاکید بر توجه به موضوع تامین اعتبار برای پروژه‌های پیشگیرانه افزود: موضوع پیشگیری به عنوان کم‎هزینه‌ترین مسیر مقابله با بلایای طبیعی است و بکارگیری توانمندی محلی، استفاده از دیده‌بان و نیروهای بومی و حضور در منطقه برای جلوگیری از حریق در سطح عرصه منابع طبیعی و مراتع در منطقه از اولویت‌هایی است که با وجود کمبود اعتبارات پیگیر آن هستیم.

وی درباره اقدامات انجام شده برای پیشگیری از حریق گفت: برنامه‌ریزی برای پیشگیری اطفاء حریق، راه‌اندازی پایگاه اطفاء حریق در شمال کشور در گرگان و کلاله و گالکیش و تهیه و تدوین طرح جامع اطفاء حریق و استقرار اکیپ‌های گشت و نصب gps بر روی خودروها و راه‌اندازی مانیتورینگ و نصب سیستم وایرلس برای ارتباط بین شهرستان‌ها از مهم‌ترین اقدامات و برنامه‌های انجام شده است.

*تجربه دمای بالای 40 درجه در گلستان

مدیر کل هواشناسی استان گلستان گفت: آنالیز مرکز پیش‌بینی هواشناسی و الگوهای پیش‌یابی جو، تداوم سامانه کم فشار حرارتی و پایداری هوا را تا پایان هفته جاری نشان می‌دهد.

نوربخش داداشی‌تنکابنی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: این شرایط به گونه‌ای است که رکورد دمای حداکثر مطلق استان در گرم‌ترین ساعات مدت یاد شده، از مرز ۴۰ درجه سلسیوس خواهد گذشت.

وی ادامه داد:در روز یکشنبه اول مردادماه هوای استان به نسبت روزهای دیگر هفته، گرم‌تر بود و رکورد دما به حداکثر ۴۳ درجه سلسیوس و حتی بیشتر هم رسید.

داداشی‌تنکابنی ادامه داد: با توجه به تداوم گرمای هوا و خشکی، در ساعات بعدازظهر و اوایل شب پدیده‌های وزش باد نسبتا شدید موقتی و گرد و غبار محلی در ناحیه شمالی استان روی خواهد داد.

شرایط جوی استان، منابع آبی استان را تحت تاثیر قرار داد و موجب شد تا شرایط آب ذخیره شده استان در سدها هم تحت تاثیر قرار گیرد، آنچنان که مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان از استمرار کاهش آب‌های ذخیره شده در پشت سدهای استان خبر داده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، علی نظری  در گفت‌وگو با خبرنگاران استان گلستان اظهار کرد: ۳۱ تیرماه سال قبل مقدار آب ذخیره شده در سدهای استان ۱۶۴ میلیون متر مکعب بوده است.

وی خاطرنشان کرد: در این استان شمالی ۱۴ سد مخزنی با ظرفیت ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب وجود دارد که طبق گزارش‌های دریافتی، کاهش آب، پشت سدهای دانشمند، بوستان، گلستان، دستغیب، کوثر ووشمگیر بیشتر است.

نظری در زمینه وضعیت بارندگی در استان اضافه کرد: در سال آبی جاری «مهر۹۵ تاکنون» ۳۷۵ میلی‌متر بارندگی در ایستگاه‌های باران‌سنجی این شرکت ثبت شده است که این رقم ۳۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل و ۱۳.۵ درصد در مقایسه با دوره درازمدت کاهش دارد.

*کاهش آب‌های ذخیر شده سدهای گلستان  

وی یادآور شد: در چهار ماه امسال، ۱۱۹.۷ میلی‌متر بارندگی در ایستگاه‌های باران‌سنجی استان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از ۳۵ درصد کاهش برخوردار است.

عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به وضعیت نامناسب منابع آبی، از هم استانی‌ها به ویژه کشاورزان درخواست کرد که به توصیه‌های کارشناسان شرکت آب منطقه‌ای و جهاد کشاورزی در خصوص نوع زراعت فصل تابستان توجه و عمل کنند تا آسیب‌های بحران کم آبی در استان کم‌تر شود.

 نظری ادامه داد: امیدواریم با بارش باران، شرایط فعلی ذخایر آبی استان از حالت بحرانی خارج شود و بتوانیم شاهد شرایط بهتری در این حوزه باشیم.  

همچنین مدیر عامل شرکت توزیع برق استان در اواخر تیرماه سال جاری مصرف برق استان به مرز یک هزار و سه مگاوات رسید که این میزان مصرف برق نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد رشد داشته و ضرورت رعایت اصول مدیریت مصرف برق را دو چندان کرده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، علی اکبر نصیری در جمع خبرنگاران با اشاره به گرمای بی‌سابقه هوا و افزایش مصرف برق در استان اظهار داشت: درروز سه‌شنبه 13 تیرماه سال جاری نیز مصرف انرژی برق در استان گلستان از 1133 مگاوات ساعت عبور کرده  بود که این میزان مصرف انرژی برق نسبت به روز نخست هفته جاری 12 درصد و نسبت به روز مشابه در سال گذشته 62 درصد افزایش را ثبت کرده که رکورد جدیدی در مصرف برق استان گلستان محسوب می‌شود.

*شکست رکورد مصرف برق در گلستان/ لزوم صرفه جویی در انرژی برق

وی از مردم خواست که با تداوم افزایش بی‌سابقه دما امروز، در راستای ارائه خدمات مطلوب و پایداری شبکه از سوی این شرکت به ویژه در ساعات اوج مصرف برق از بکارگیری لوازم برقی غیرضروری و پرمصرف خودداری کنند.

نصیری با اشاره به احتمال افزایش دما طی روزهای آینده ادامه داد: این دوره گرما، گرم‌ترین گرمای فراگیر کشور در سال جاری است و بر این اساس شاهد افزایش قابل توجه مصرف آب و برق خواهیم بود که لازم است مسوولان و مردم تدابیر لازم را اتخاذ کنند.

وی توصیه کرد برای کاهش استفاده از سیستم‌های سرمایشی مردم عصرها و شب‌ها را در پارک‌ها و مناطق تفریحی و خنک سپری کنند.

عضو شورای هماهنگی مدیرت بحران استان گلستان با اشاره به اجرای طرح تغییر ساعت کار ادارات استان گفت: از روز سه‌شنبه 13 تیر ساعات کار ادارات استان گلستان تغییر کرده است که با توجه به گزارش دریافتی این موضوع موجب صرفه‌جویی در مصرف برق استان شده است.

نصیری تاکید کرد: با استفاده متناوب از کولر و پنکه، خاموش کردن لوازم سرمایشی در زمان ترک منزل، استفاده نکردن همزمان از لوازم پرمصرف برقی در ساعات اوج مصرف «۱۳ تا ۱۷ بعدازظهر»، استفاده از روشنایی طبیعی روز و خاموش کردن لامپ های اضافی  می توان ضمن مدیریت بهینه انرژی از نگرانی حاصل از رشد بی رویه مصرف برق در استان کاست.

گرما همچنان ادامه دارد و  گزارش پیش‌رو نیز نشان می‌دهد، مشکل تنها افزایش مصرف انرژی از جمله آب و برق نیست، بلکه منابع طبیعی این استان سبز هم در  معرض تهدید است و همین اوضاع ایجاب می‌کند برای روبرو شدن و مدیریت این اوضاع سخت مسئولان استان تدابیر ویژه ای بیاندیشند و مردم را نیز در این مسیر  با خود همراه سازند.

 براساس پیش‌بینی اداره کل هواشناسی استان گلستان دمای هوا در استان گلستان به صورت بی‌سابقه‌ای در روزهای جاری افزایش خواهد یافت که حتی ممکن است دمای هوا تا 49 درجه سانتی‌گراد نیز برسد.

 /فارس

ارسال نظر

آخرین اخبار