تلاش برای قرار گرفتن جایگاه اصلی نخبگان در جامعه
اگرچه نخبگان یک جامعه میتوانند با کارآمدی خود، برنامهریزان و مسؤلان کشور را در اجرای سیاستهای مختلف همراهی کنند اما برخی از نخبگان معتقد هستند فراهم نبودن زیرساختها و عدم فرهنگسازی و حمایت برای حضور نخبگان در عرصههای مختلف موجب شده که این قشر رفته رفته از متن به حاشیه بروند.
به گزارش گلستان 24؛ در عصر حاضر نگاه دولتها و حکومتهای مختلف در رابطه با ایجاد توسعه پایدار تغییر پیدا کرده است در واقع امروزه اتکا به منابع طبیعی از جمله نفت، گاز، معادن و .. مواردی نیست که یک کشور بتواند برای ایجاد توسعه پایدار و ثروت به آن تکیه کند بلکه امروز نیروی انسانی و اهمیت به این مقوله سهم بسزایی در ایجاد ثروت برای کشورهای توسعه یافته دارد.
در این میان نیروی انسانی از جمله نخبگان یک جامعه، با مهارت و خلاقیت خود میتوانند یکی از عناصر مهم در فرایند توسعه کشور محسوب شوند. فرد نخبه با توانمندی و استعداد ویژه خود برای گسترش علم، فناوری و فرهنگ میتواند نقش مهمی در مدیریت کشور ایفا کند در واقع نخبگان یک جامعه میتوانند با کارآمدی خود برنامهریزان و مسوولان کشور را در اجرای سیاستهای مختلف همراهی کنند در این میان یکی از سیاستهایی که در چند سال اخیر مورد توجه مسوولان قرار گرفته است مباحث مربوط به کاهش جمعیت و اجرای سیاستهای کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری است.
با توجه به اهمیت سیاستهای ابلاغی جمعیت و استفاده از ظرفیت نخبگان برای نیل به این مهم، نشست هم اندیشی نقش نخبگان در اجرای سیاستهای ابلاغی جمعیت با حضور نخبگان استان گلستان و برخی مسوولان برگزار شد.
اگرچه در این نشست تمام تأکید رئیس بنیاد نخبگان و مدیرکل ثبت احوال گلستان استفاده از ظرفیت نخبگان برای اجرای سیاستهای ابلاغی جمعیت بود اما برخی از نخبگان استان معتقد بودند فراهم نبودن زیرساختها و عدم فرهنگسازی و حمایت برای حضور نخبگان در عرصههای مختلف موجب شده که این قشر رفته رفته از متن به حاشیه بروند.
*از نخبگان استفاده عملی نمیشود
عضو هیئت علمی، پژوهشگر و یکی از نخبگان گلستان با بیان اینکه حرفهای بسیار زیبایی در رابطه با استفاده از نخبگان برای اجرای سیاستهای مختلف از سوی مسوولان زده میشود، گفت: این در حالی است که شرایط مناسب برای حضور نخبگان در کشور وجود ندارد و استفاده عملی از نخبگان نمیشود.
علیرضا قربانی در گفت و گو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: در راستای اجرای سیاستهای ابلاغی جمعیت، چند سال گذشته به چند دستگاه مرتبط با این حوزه مراجعه کردم تا در حوزه خانواده که یکی از دغدغههای اصلی من در زندگی محسوب میشود مشاوره رایگان انجام دهم اما این دستگاهها تقاضای درخواست کتبی داشتند و بعد از طی بروکراسیهای معمول اداری، پیگیری لازم از سوی دستگاهها برای انجام چنین برنامهای اتفاق نیفتاد.
وی افزود: وقتی مشاهده کردم نمیتوان امیدی به این دستگاهها داشت اقدام به ثبت دفتر مشاوره کردم و تاکنون توانستهام 61 همایش در راستای سیاستهای جمعیتی و بدون همکاری دستگاهی برگزار کنم.
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه مسائل جامعه هنوز برای برخی مسؤلان تبدیل به یک دغدغه نشده است، گفت: متأسفانه در بسیاری از همایشها که با هزینه شخصی فرد نخبه برای ارائه پژوهش خود به جامعه و مسوولان برگزار میشود شاهد حضور مسوولان ذیربط نیستیم حتی دستگاه مربوط حاضر به شرکت در این همایشها به عنوان یک مدعو نیست.
قربانی خاطرنشان کرد: من به عنوان یک پژوهشگر و محقق جامعه هستم اما در این سالها کسی سراغم را نگرفت که پژوهشهای شما چه راهگشایی میتواند برای جامعه داشته باشد در صورتیکه من سالهای عمر خود را صرف پژوهش و تحقیق کردم.
وی در خصوص استفاده از ظرفیت نخبگان برای اجرای سیاستهای ابلاغی جمعیت گفت: حدود 12 میلیون دختر و پسر آماده ازدواج در کشور داریم در حالیکه شرایط ازدواج برای آنها فراهم نیست از طرفی بحث ازدواج آسان و دانشجویی مطرح میشود اما این فکر را نمیکنیم که آیا این ازدواج از استحکام لازم برخوردار خواهد بود؟ در واقع آموزش پیش از ازدواج و مسوولیت قبل از ازدواج باید در کیفیت زندگی لحاظ شود که متأسفانه برنامههای ما در این زمینه غالبأ جامع نیست.
قربانی بیان کرد: وقتی شرایط برای حضور و حمایت از برنامههای نخبگان در جامعه فراهم نباشد و از سویی زیرساختهای ما دارای مشکل باشد نمیتوان به تحقق برخی سیاستها در کشور امیدوار بود.
*تلاش برای قرار گرفتن جایگاه اصلی نخبگان در جامعه
رئیس بنیاد نخبگان گلستان نیز، نقش نخبگان در توسعه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جوامع را بسیار مهم عنوان کرد و گفت: ما به مشکلات زیرساختی کاملا واقف هستیم چرا که در امور از متخصصان استفاده نمیشود بنابراین تمام تلاش ما بر این است تا نخبگان در جایگاه واقعی خود قرار گیرند.
ابوالقاسم خزاعیان تصریح کرد: این که امروز شاهد آن هستیم نخبگان در جایگاه اصلی خود قرار نگرفتهاند بخشی مربوط به اشکالات زیرساختی و بخشی مربوط به سازمانها است چرا که وظایف آنها شفافسازی نشده است از اینرو اکنون زمان آن است تا مسوولان از حاشیه امن بیرون روند.
وی بیان کرد: ما سیاستهای و قوانین قوی برای استفاده از نخبگان داریم اما متاسفانه در اجرای قوانین با مشکل مواجه هستیم.
رئیس بنیاد نخبگان گلستان با بیان اینکه نخبگان باید در صحنه حضور داشته باشند، افزود: نخبگان به عنوان الگوهای جامعه محسوب میشوند به عنوان مثال اگر در بحث زادآوری این قشر وارد عمل شده و با انجام پژوهشهای کاربردی و تجزیه و تحلیل ساختار جمعیتی، دورنمای جمعیت کشور، برنامهها و انتظارات نسل آینده را به مسوولان ارائه دهند به طور قطع در مدیریت آینده کشور با مشکلات کمتری مواجه خواهیم بود.
خزاعیان اذعان کرد: برای حضور بیشتر نخبگان در عرصههای مختلف باید جذابیتهای داخلی را افزایش داد و با حمایت از برنامههای نخبگان بتوان شاهد تحقق اجرای سیاستهای جمعیتی برای کشور باشیم.
بر اساس این گزارش، نقش بیبدیل نخبگان بر توسعه همه جانبه کشورها بر کسی پوشیده نیست در حالیکه نخبگان در کشورهای توسعه یافته جهان از جایگاه بالایی در عرصههای مختلف برخوردار هستند اما متأسفانه هنوز در کشور ما حمایت مناسبی از برنامهها و پژوهشهای این افراد در راستای رفع مشکلات جامعه نمیشود مادامی که زمینه مناسب برای حضور این افراد در جامعه فراهم نباشد نمیتوان به تحقق اجرای سیاستهای ابلاغی جمعیت که مهمترین رکن آن توجه به نیروی انسانی است امیدوار بود.
با این وجود امیدوار خواهیم بود تا با اجرای نشستهای مشترک با حضور نخبگان و مسوولان دستگاههای مختلف حضور این افراد بیش از گذشته برای رفع مشکلات جامعه مشاهده شود.
/ فارس
ارسال نظر