انحلال 900 تعاونی غیرفعال در گلستان
حدود 11 هزار تعاونی ثبت شده در استان گلستان وجود دارد که تنها 2 هزار و 650 تعاونی آن فعال هستند و این در حالی است که به گفته کارشناسان اقتصادی، از آنجایی که تعاونیها میتوانند در همه بخشها ورود داشته باشند، به عنوان یک بخش مهم در محرک اقتصادی کشور محسوب میشود.
به گزارش گلستان24؛یازدهم تا هفدهم شهریورماه به نام هفته تعاون نامگذاری شده است، دلیل اهمیت این موضوع، علاوه بر توصیههای دینی و اعتقادی ما به مشورت و تشویق کارهای گروهی، رسیدن به هدف مشترک اقتصادی در قالب یک کار گروهی است که میتواند به ایجاد اشتغال در جامعه کمک بسزایی داشته باشد.
در واقع هرگاه یک کارآفرین قادر به عملی ساختن طرح ذهنی خود نباشد بهترین اقدام برای انجام این طرح به صورت دسته جمعی و در قالب یک کار گروهی است که به این شیوه انجام کار به صورت سازمان یافته و دسته جمعی تعاون میگوییم. شرکتهای تعاونی به منظور رفع نیازمندیهای مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضا و برای دستیابی به منافع مشترک گرد هم میآیند، در واقع شرکتهای تعاونی با تجمیع وقت، انرژی، سرمایه انسانی اهداف اقتصادی مشترکی را دنبال میکنند و میتوانند دستگاهی ایجاد کرده که قادر به ارائه خدمات برای اعضا بوده و در نهایت نقش مهمی در اشتغال و اقتصاد ایفا کنند.
حدود 11 هزار تعاونی ثبت شده در استان گلستان وجود دارد که تنها 2 هزار و 650 تعاونی آن فعال هستند و این در حالی است که به گفته کارشناسان اقتصادی، از آنجایی که تعاونیها میتوانند در همه بخشها ورود داشته باشند، به عنوان یک بخش مهم در محرک اقتصادی کشور محسوب میشود.
*تأثیرگذاری مشکلات اقتصادی کشور بر فعالیت تعاونیها
یک کارشناس اقتصادی استان در خصوص عدم فعالیت بخش زیادی از تعاونیها ثبت شده استان در گفت و گو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: متأسفانه شرکتهای تعاونی پس از تغییرات اقتصادی کشور نتوانستند خود را به روز کنند از اینرو از قافله توسعه اقتصادی عقب ماندند.
راضیه مفتاح تصریح کرد: در سالهای اخیر کشور با مشکلات و تحریمهای اقتصادی مواجه بود این مشکلات زمینهساز رکود در جامعه شد در واقع این رکود در شرکتهای تعاونی نیز تأثیرگذار بود چرا که اقتصاد کشور بر سه پایه اقتصاد دولتی، اقتصاد خصوصی و تعاونیها شکل گرفته است بنابراین تعاونیها شکلی از اقتصاد مملکت هستند و چیز جدای از آن محسوب نمیشوند و اگر در کشور شاهد نوسانات اقتصادی باشیم این امر نیز بر تعاونیها تأثیر گذار خواهد بود.
وی با بیان اینکه گلستان دارای ظرفیتهای بیشمار برای ایجاد تعاونی و بهره بردن از آن در جهت توسعه اقتصادی است، گفت: گلستان یک استان مرزنشین محسوب میشود بنابراین با فعال شدن تعاونیهای مرزنشین میتوان در بخش صادرات و واردات فعال بود که این امر نیز فعال شدن تعاونیهای حمل و نقل در استان را به دنبال خواهد داشت.
کارشناس اقتصادی استان خاطرنشان کرد: از سویی دیگر گلستان یک استان کشاورزی محسوب میشود بنابر این در بخش کشاورزی، دامداری و شاخههای وابسته به کشاورزی میتوان برای ایجاد تعاونی ورود پیدا کرد و میتوان اشتغال پایدار را برای تعداد زیادی از مردم استان رقم زد.
مفتاح بیان کرد: متأسفانه عدم نهادینه شدن کار گروهی در کشور، کمبود نقدینگی، عدم شفافیت عملکرد که منجر به سلب اعتماد برای سرمایهگذاریهای جدید می شود و اختلاف اعضا با مدیران پس از سودآوری، مهمترین مشکلاتی است که تعاونیها در مسیر فعالیت خود با آن روبرو هستند که این امر موجب غیرفعال شدن تعداد زیادی از تعاونیهای در استان شده است.
*تعاونیهای غیرفعال تعیین تکلیف میشوند/ انحلال 900 تعاونی غیرفعال در گلستان
از سویی دیگر مدیر امور تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان با اشاره به ثبت 11 هزار تعاونی در استان در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: در حال حاضر 2 هزار و 650 تعاونی با گرایش 21 گانه کشاورزی، صنعتی، عمرانی، مسکن، تعاونی مصرف، محلی و کارمندی در سطح استان فعال هستند.
ابوالقاسم یوسفی با بیان اینکه امسال تعاونیهای غیر فعال تعیین تکلیف خواهند شد، افزود: تاکنون 900 تعاونی غیرفعال به اداره کل تعاون مراجعه و انحلال تعاونی خود را اعلام کردهاند.
وی در خصوص مشکلات مربوط به تعاونیها و عدم فعالیت آنها ابراز کرد: در حالیکه تا پایان برنامه ششم توسعه سهم تعاون از اقتصاد کشور باید به 15 درصد برسد متأسفانه به دلیل عدم همکاری و حمایتهای مناسب از بخش تعاون شاهد مشکلات عدیدهای در این بخش هستیم.
مدیر امور تعاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان مشکلاتی از جمله عدم نظارت، عدم آگاهی و دانش مدیران تعاون به قوانین، عدم نقدینگی و اعتبار مناسب را از جمله مواردی عنوان کرد که تعاونیها به سمت غیرفعال شدن و انحلال پیش میروند.
یوسفی در خصوص چگونگی ارائه تسهیلات به شرکتهای تعاونی گفت: در مجموع در چند سال اخیر حمایتهای اعتباری در تمام بخشها کم بوده است اما یکسری اعتبارات از سوی وزرات متبوع به بخش تعاون اختصاص دارد، در واقع تعاونیها همچون سایر بخشهای اقتصادی میتوانند در سامانه بهینیاب برای جذب اعتبار ثبت نام کنند در همین راستا سال گذشته در بحث اعتباری بهینیاب با معرفی 52 طرح 74 میلیارد تومان تخصیص اعتبار داشتیم.
*ایجاد 200 شغل از طریق طرح «روستا تعاون» در گلستان
وی در ادامه به اجرای طرح ملی «هزار تعاونی در هزار روستا» در هفته تعاون اشاره کرد و افزود: 5 هزار شغل از طریق «روستا تعاون» تامین میشود، در همین راستا ایجاد 60 تعاونی در 60 روستای استان گلستان در این هفته کلید میخورد و 200 شغل از طریق روستا تعاون که تشکیل تعاون روستایی است در گلستان ایجاد می شود.
یوسفی در پاسخ به این سؤال که با وجود غیرفعال بودن بخش اعظمی از تعاونیهای استان آیا برنامهای برای ایجاد تعاونی جدید در دست اقدام دارید؟ گفت: ما بر اساس شرایط سیاستگذاریهای کلان اقدام به تشکیل تعاونی میکنیم در واقع ابتدا به تعاونیهای موجود در استان که به ثبت رسیده و غیرفعال هستند اعلام میکنیم وضعیت خود در خصوص فعالیت یا انحلال تعاونی را تعیین تکلیف کنند و از ظرفیتهای که برای برخورداری از تسهیلات وجود دارد استفاده کنند در صورت عدم تمایل برخی شرکتهای تعاونی برای فعالیت بر اساس سیاستگذاریهای کلان اقدام به ایجاد تعاونیهای جدید خواهیم داشت.
بر اساس این گزارش، همسایگی گلستان با کشورهای حوزه سیآیاس، فعالیت بیش از نیمی از مردم استان با کشاورزی و شاخههای وابسته به آن، تنوع اقلیمی و فرهنگی میتواند در ایجاد و تعاونیهایی همچون تعاونی مرزنشین، تعاونی صنایع دستی، تعاونیهای شیلات و شاخههای وابسته به کشاورزی و به دنبال آن ایجاد اشتغال برای مردم به خصوص روستاییان نقش مهمی را ایفا کند، با این وجود آگاه نبودن به قوانین تعاونیها، دانش اندک مدیران تعاونی، عدم حمایتهای مناسب موجب شده تا تعاونیها از کارکرد واقعی خود دور شوند و امروز با موجی از تعاونیهای غیرفعال و به خواب رفته مواجه باشیم امید است با نگاه ویژه به بخش تعاون تا پایان برنامه ششم توسعه شاهد محقق شدن سهم 15 درصدی تعاون در بخش اقتصادی کشور باشیم.
/ فارس
ارسال نظر