کمبود معلم در مدارس؛
رنج کلاسهای درس استان از کمبود معلم
گرچه گلستان از کمبود معلم در مدارس خود رنج می برد، اما جذب نیروهای بدون مدرک مرتبط باعث شده بسیاری از نیروهای حق التدریسی استان از استخدامی جا بمانند.
به گزارش گلستان 24؛ بر اساس آمارهای غیررسمی، نزدیک به سه هزار نیروی حقالتدریسی شامل معلمان، مربیان پیش دبستانی و آموزگارن نهضت سوادآموزی در بخش آموزش گلستان مشغول به کار هستند که تعدادی از آنان در بلاتکلیفی استخدامی به سر میبرند.
این در حالی است که شهریورماه سال گذشته، مجلس با اصلاح تبصره ۱۰ ماده ۱۷ قانون تعیین تکلیف استخدامی، آموزش و پرورش را ملکف کرد تا شرایط استخدام این افراد را در همه استانها مهیا کند.
بر اساس همین طرح مربیان پیش دبستانی، آموزگاران نهضت و برخی معلمان مدارس، حق التدریسی که تا قبل از سال ۱۳۹۱ مشغول به تدریس بودند، امکان استخدام در این نهاد آموزشی را داشتند.
اما وجود برخی تبصرههای جدید در این ماده و شرایط استخدامی موجب شد تا تعدادی زیادی از این مدرسان به رغم داشتن سابقه تدریس در مقاطع مختلف تحصیلی، از دریافت حکم استخدامی بینصیب بمانند.
این مساله موجب شده تا هر ساله با نزدیک شدن مهرماه تعدادی از مربیان پیش دبستانی، معلمان و آموزشیاران نهضت به دلیل خارج بودن از بنده ۱۰ این ماه قانونی، با اعتراضهای مکرر خواستار رسیدگی مسئولان به این وضعیت شوند.
منظور از استخدام ماده ۱۷ به کار گیری همه حقالتدریسیها نیست
به گفته مدیر کل امور ادرای و تشکیلات وزارت آموزش و پرورش کشور، به کارگیری نیروهای حق التدریسی که در گذشته انجام شده با نظام آموزشی همخوانی نداشته است.
حسن حسینی که برای شرکت در گردهمایی معاونان ادارات آموزش و پرورش استان به گلستان سفر کرده بود، با بیان این مطلب که استخدامی شامل همه نیروهای حق التدریسی نمیشود، در یک گفتگوی اختصاصی به مهر گفت: اگر چه نگه داشت نیروها به دلیل کمبود معلم یکی از سیاستهای این نهاد آموزشی است، اما منظور از این بگارگیری، استخدام همه نیروهای حقالتدریسی نیست.
وی افزود: تبصره ۱۰ ماده ۱۷ قانون استخدامی شامل افرادی می شودکه تا قبل از سال ۹۱ با این نهاد آموزشی همکاری داشتهاند.
حسینی ادامه داد: در بسیاری موارد نیروهای حق التدریسی که از استخدامی محروم شدهاند مدرک مرتبط با رشته مورد نیاز سیستم آموزشی را نداشتهاند و بسیاری از آنان با مدارک غیرمرتبط به کار گرفته شده بود.
وی با بیان اینکه به نیروهای حقالتدریسی قول استخدامی داده نمیشود، گفت: به کارگیری همه این نیروها بر اساس همان ماده ۱۷ الزامی نیست و این قانون از تاریخ یک مهر ۹۵ اجرائی شد.
مدیراداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش کشور افزود: به استناد سند تحول بنیادین آموزش و پروش، سخنان رهبری، و ماده ۶۳ برنامه ششم کسانی میتوانند در این نهاد استخدام شوند که از دانشگاه فرهنگیان و یا شهیدرجائی فارغالتحصیل شده و دورههای مهارتآموزی قبل از تدریس و شرایط آزمون استخدامی را گذرانده باشند.
وی افزود: در طول ۵ سال پس از تدوین این قانون تعداد ۶۰ هزار نیروی حق التدریسی واجد شرایط جذب آموزش و پرورش شدند و پس از سال ۹۱ وزارت خانه با افرادی که بدون مهارت و مدرک مرتبط با تدریس بکار گرفته شدهاند، خودداری میکند.
وی افزود: مخالف استخدام معلمان نیستیم و از آن استقبال میکنیم، اما معتقدیم که این افراد هم باید همانند دیگر نیروها از طریق گذراندن آزمون استخدامی وارد نهادهای آموزشی شوند.
وی افزود: اولویت استفاده از نیروهای حق التدریسی با کسانی است که به صورت تمام وقت تدریس کرده باشند.
حسینی یکی از آسیب های جذب نیروهای حق التدریسی بدون مدرک مرتبط را کم علاقگی و اُفت تحصیلی دانش آموزان عنوان کرد و افزود: جذب نیرو با مدرک شیمی، مامایی، پرستاری، هنرو یا ورانشناسی در مقاطع مهمی چون پیش دبستانی و ابتدائی منجر به بروز چنین مشکلاتی در دانشآموزان شده است.
وی از خارج شدن نیروهای آموزشیار نهضت از زیر مجموعه آموزش و پرورش سخن گفت و افزود: چند سالی است که این نیروها از طریق شرکتها و بخش خصوصی طرف قرارداد به صورت غیر مستقیم با آموزش و پرورش بکارگیری میشوند و این نهاد تعهدی در قبال استخدام همه این نیروها ندارد.
استخدام ۹۰۰ نیروی پیش دبستانی
در ادامه معاون توسعه و پشتیبانی اداره کل آموزش و پرورش استان، با بیان اینکه پس از تصویب مصوبه تعداد ۹۰۰ نفر از نیروهای پیشدبستانی جذب این نهاد آموزشی در استان شدهاند، به مهر گفت: از تعداد هزار و ۶۰۰ نفر نیروی پیش دبستانی، فقط این تعداد شرایط استخدام را داشتند و مابقی به دلیل نداشتن مدرک مرتبط، پاره وقت بودن ساعات کاری، رد شدن در آزمون استخدامی واجد شرایط شناخته نشدند.
عرب احمدی از کمبود نیرو در مدارس استان تا چند سال آینده سخن گفت و افزود: این موضوع بدان معنی نیست که باید هر فردی با هر مدرک تحصیلی و بدون گذراندن دوره مهارت های لازم وارد سیستم آموزشی شود. چرا که تبعات نا خوشایند این جذبها که گذشته صورت گرفته، هم اکنون گریبان نظام آموزشی را گرفته است.
وی افزود: وقتی برخی نیروهای حق التدریسی با ۲۰ سال سابقه کاری دارای مدرک تحصیلی مرتبط با تدریس نیستند، چطور میتوان آنان را بدون تخصص و آزمون وارد سیستم آموزشی کرد.
عرب احمدی گفت: در حال حاضر ظرفیتی برای اضافه کردن نیروی حق التدریسی در استان وجود ندارد و نیروهایی که با آنان قرارداد مجدد بسته میشود، مکلفند به صورت تمام وقت تدریس کنند.
رنج کلاسهای درس استان از کمبود معلم
در حالیکه مسئولان از قوانین موجود بر سرراه حق التدریسیها سخن میگویند، تعدادی از مربیان پیشدبستانی و معلمان و آموزگاران نهضت استان، با اعلام بیخبری از مفاد ماده ۱۷ و تبصره ۱۰ نسبت به رد استخدامی خود در رابطه با نداشتن مهارتهای لازم و نگذراندن دورههای مهارتی به نحوه عملکرد این نهاد آموزشی معترضند.
یکی از معلمان حق التدریسی مراه تپه، با گلایه از کاستیهای آموزشی در مدارس استان گفت: در حال حاضر با وجود این تعداد نیروی حقالتدریسی، کلاسهای درس استان از کمبود معلم رنج میبرند و این درحالی است که با وجود چنین مشکلاتی این نهاد برنامه ریشهکنی بیسوادی را درسر میپروراند.
وی که ا ذکر نام خود ممانعت کرد، افزود: به تعدادی از معلمان حقالتدریسی وعده استخدامی بعد از پنج سال اشتغال داده شده بود و تعدادی از آنها با توجه به اینکه تمام وقت تدریس کرده و شرایط استخدامی را داشتند، رد صلاحیت شدند.
یکی دیگر از معلمان حق التدریسی گنبدی، برگزاری آزمون برای معلمان با سابقه حقالتدریسی را دور از شان این افراد عنوان کرد و افزود: اگر این افراد صلاحیت حضور درکلاسهای درس را نداشتند، چرا با آنان قرارداد تدریس منعقد شده بود.
«اکبر-ن» افزود: بسیاری از گزینشهای انجام شده در دوسال گذشته تا کنون غیرکارشناسی بوده است، اما صدای اعتراض معلمان جامانده از استخدام به جایی نرسیده است.
این معلم اضافه کرد: معلمان حقالتدریسی هر ساله به این امید به تدریس ادامه میدادند که از مزایای بازنشستگی طرح استفاده کنند، اما حالا با گذشت مدتها از ساعات کار طولانی، تدریس در مناطق محروم و حقوقهای معوقه بازنشستگی و استخدام آنان در هالهای از ابهام فرو رفته است.
گفتنی است گلستان از جمله استانهایی است که از کمبود معلم در مقاطع مختلف رنج میبرد، اما وجود برخی اهمالکاریها در جذب نیروهای حقالتدریسی بدون مدرک مرتبط بعد از سال ۹۱ استخدام این افراد و مسئولان پاسخگو در این حوزه را با چالش مواجه کرده است.
/ مهر
ارسال نظر