یادداشت/محمد رهبری
«مشاغل سبز» نماد پایداری اقتصادی و اجتماعی
اقتصاد سبز نمادی از پایداری اقتصادی و اجتماعی است که محیط زیست را برای نسلهای آینده و بصورت عادلانهتری برای همه مردم و کشورها حفظ میکند.
به گزارش گلستان24؛محمد رهبری در یادداشتی با عنوان «مشاغل سبز» آورده است که قرن بیست و یکم زمان رویارویی با دو چالش است: چالش نخست، جلوگیری از تغییرات آب و هوایی خطرناک و زوال منابع طبیعی که بطور جدی کیفیت زندگی نسلهای حال و آینده را به خطر میاندازد و چالش دوم، حصول اطمینان از توسعه پایدار که بر اساس سه اصل: رشد اقتصادی، عدالت اجتماعی و حفاظت از محیط زیست بنا شده است.
اقتصاد سبز به نمادی از پایداری اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده است که محیط زیست را برای نسلهای آینده و بصورت عادلانهتری برای همه مردم و کشورها حفظ میکند.
حرکت به سوی اقتصاد سبز با ایجاد مشاغل سبز و سبز شدن صنایع موجود و فرآیندهای تولید و اشتغال، عناصری کلیدی برای دستیابی به توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی و حفاظت محیط زیست ارتباط تنگاتنگی با ایجاد محیط کار ایمنتر و سالمتر و برخورداری همه افراد از کار مناسب دارد.
مشاغل سبز با ابتکار عمل مشترک برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، سازمان بینالمللی کار، سازمان بینالمللی کارفرمایان و کنفدارسیون اتحادیه تجارت جهانی آغاز شده است.
رشد سبز مسائل زیادی از قبیل تغییر آب و هوا، اقتصادهای کم کربن، کارآمدی انرژی، آلودگی هوا، حفظ تنوع زیستی، محدودیتهای منبع، اقتصاد سبز و مشاغل سبز را در بر میگیرد.
اقتصاد سبز و شغلهای سبز یک تعریف واحد ندارند، برنامه توسعه ملل متحد یک اقتصاد سبز را اقتصادی تلقی میکند که به بهبود خوشبختی مردم و برابری اجتماعی منجر شود، در حالی که به نحو چشمگیر از خطرات زیست محیطی و کمبودهای بوم شناختی بکاهد.
سازمان بینالمللی کار شغلهای سبز را شغلهای شایستهای تلقی میکند که:
مصرف انرژی و مواد خام را کم میکنند.
انتشار گازهای گلخانهای را محدود میسازند.
اتلاف و آلودگی را به حداقل میرسانند.
بوم سامانهها را حفظ و احیاء میکنند.
ارضای تقاضای مصرف کنندگان
واکنش نسبت به اقدامات رقبا
دخالت روز افزون دولت
با توجه به آلودهتر شدن محیط زیست، شرکتها باید برای جلوگیری از این امر در راستای نهضت سبز و بازاریابی سبز گام بردارند، آلودگی محیط زیست باعث شده است که فشارهای اجتماعی از جانب مصرف کنندگان، خط مشیهای دولت و شرکتها به سوی سبز شدن تغییر جهت دهند.
شرکتها با سه روش میتوانند سبز شوند؛ فرآیندهای ایجاد ارزش افزوده، سیستمهای مدیریتی،همچنین محصولات، سبزسازی فرآیند ارزش افزوده ، مستلزم طراحی مجدد شرکت، رفع برخی مشکلات آن، اصلاح تکنولوژی و یا راهاندازی تکنولوژی جدید با هدف کاهش اثرات مخرب محیطی برای تمام مراحل است.
در سیستمهای مدیریتی شرکتها باید قبول کنند شرایطی را برای کاهش اثرات مخرب محیطی با فرایندهای ارزش افزوده ایجاد کنند.
روشهای زیر را برای تولید محصول میتوان نام برد:
اصلاح: توسعه عمر یک محصول با اصلاح بخشهای آن
اصلاح قسمتهای فرسوده: توسعه عمر محصول بوسیله مهندسی مجدد
تولید دوباره: محصول جدید بر اساس یک تجربه
استفاده دوباره: طراحی یک محصول که برای هر زمان قابل استفاده باشد
بازیافت: محصولاتی که بتوانند به عنوان مواد اولیه برای استفاده در محصولات دیگر تبدیل شوند
کاهش: هر محصول حداقل مواد اولیه را در برداشته باشد
شغل سبز به چرخه سبز اقتصادی با نگرش به آینده است که شاخصهای سبز در تمامی فرآیند شغل «چرخه درونی و بیرونی» و ارتباط آن با افراد شاغل و محیط اطراف آن رعایت شود در واقع یک فرآیند سیستمی با رویکرد بهبود مستمر است که تمامی اجزای آن در تعامل با یکدیگر و محیط به صورت دوسویه و برگشتپذیر است و بین مسوولیتهای اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی همگرایی وجود دارد.
شاخصهای سبز بر مبنای شاخصهای زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی است که بر سلامت افراد و محیط مشاغل موثر باشند.
شاخصهای زیست محیطی نیز باید بر اساس رعایت استانداردهای زیست محیطی در چرخه شغل از ابتدا تا انتها و دارابودن مدیریت زنجیره سبز باشد.
شاخصهای اجتماعی مواردی مانند رفاه عمومی، افزایش کیفیت زندگی، شرایط کاری ایمن، امنیت شغلی و تامین آینده کار فرد را دربرمیگیرد.
شاخصهای اقتصادی نیز در توسعه اقتصادی، کسب درآمد، ایجاد اشتغال و کارآفرینی سبز معنا پیدا میکند، شاخصهای بهداشت نیز عدم تهدید سلامت انسان «مستقیم و غیر مستقیم»، استاندارد درونی، ایمنی و بهداشت و مهارت سبز است.
طبقهبندی مشاغل:
مشاغل سبز: مشاغلی هستند که یکی از ویژگیهای زیر را دارا باشند:
شاخصهای سبز در آنها رعایت شود «رده اول ضوابط استقرار»
شاخصهای ذاتاً سبز با رویکرد اقتصاد سبز «کاهش تولید و انتشار کربن، کارآمدی انرژی»
شاخصهای ذاتاً سبز با رویکرد آموزش و پژوهش در راستای ارتقاء محیط زیست
مشاغل زرد: مشاغلی هستند که ملزم به رعایت استانداردها و ضوابط خاص محیط زیستی در فرآیند کاری خود «استقرار، تولید، انتخاب و...» هستند «ردههای دو و سه ضوابط استقرار».
مشاغل قرمز: مشاغلی هستند که به دلیل یکی از خواص خطرناک از قبیل سمیت، بیماریزایی، قابلیت انفجار یا اشتعال، خورندگی و مشابه آن نیاز به مدیریت خاص محیط زیستی دارند«ردههای 7،6،5،4 ضوابط استقرار».
سبزسازی مشاغل: فرآیندی سیستمی با رویکرد آموزشی و سیاستگذاری است که از طریق آموزشهای محیط زیستی با تغییر نگرش، رفتار و مهارت افراد، ایجاد حساسیت نظری و عملی در آنها نسبت به مسائل محیط زیست و سلامت و ترویج اخلاق محیط زیستی و با اعمال سیاستگذاریهای تشویقی و تنبیهی چارچوبی زیست محیطی برای تطبیق مشاغل با محیط و ایجاد روابط دوطرفه و برگشتپذیر بین آنها با رعایت ضوابط و استانداردهای محیط زیست به منظور دست یابی به محیط زیست سالم ، رفاه اجتماعی و سلامت جامعه تهیه میشود.
/ فارس
ارسال نظر