رئیس اداره میراث فرهنگی گنبدکاووس:
برنامه جامع گردشگری گنبدکاووس تدوین میشود
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گنبدکاووس با اشاره به توصیههای مقام معظم رهبری برای اولویت دادن به تولید ملی و اشتغال، گفت: توسعه صنایع دستی راهبرد ما برای اشتغالزایی است.
به گزارش گلستان24؛ایران به سبب موقعیت جغرافیایی و بیش از 7 هزار سال تمدن و فرهنگ و نیز تنوع فرهنگی در جغرافیای زیستی خود، یکی از شاخصترین کشورها در حوزه میراث فرهنگی بشری است.
شهرستان گنبدکاووس نیز به عنوان نگین گردشگری شمال کشور همواره در تاریخ و فرهنگ ایران اسلامی و دنیا درخشیده و ظرفیتهای بزرگ و عظیم آن در حوزههای مختلف همیشه نشان دهنده عمق فرهنگ غنی این سرزمین بوده است.
از آستان مقدس امامزاده یحیی بن زید (ع) به عنوان امامزادهای واجبالتعظیم و گنجینهای فرهنگی گرفته تا برج همیشه سرفراز قابوس بن وشمگیر و شهر تاریخی جرجان همه و همه ظرفیتهایی است که باید به آن مجموعه سوارکاری، تالابهای بینالمللی، دریاچه مصنوعی، دیوار تاریخی گرگان و البته ظرفیت بزرگ اقوام را نیز اضافه کرد.
حال این شهرستان تاریخی و با تاریخ و تمدنی چندین هزار ساله و با این حجم وسیع از ظرفیتهای بیبدیلبعضا جهانی و بینالمللی به دلیل برخی بیمهریهای تاریخی نتوانسته است در عرصههای مرتبط با میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به جایگاه واقعی و شایسته خود رسیده و ظرفیتهای بالقوه خود را به فعلیت برساند.
در این مسیر بدون تردید در کنار همه عوامل و مولفههای دخیل در ارتقای سطح فعلی این جایگاه و شناساندن این ظرفیتها به هموطنان عزیزمان و جامعه جهانی از جمله رسانهها، مردم، دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، شهرداری و سازمانهای مردمنهاد قطعا باید به نقش پُررنگ اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گنبدکاووس نیز به عنوان یک نقش اصلی و اساسی اشاره کرد که در سالهای گذشته آنگونه که باید و شاید نتوانسته بار سنگین این مسوولیت را بر دوش بکشد که البته باید ریشههای این مطلب را با کنکاشی دقیق از مسوولان این نهاد خدمتگزار جویا شد.
از همینرو در روزهای ابتدایی آغاز به کار امیرعلی گلچشمه رئیس جدید اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گنبدکاووس که با اندیشه و امید تغییر و تحولی اساسی در این اداره و خدمات آن پا به عرصه خدمت گذاشته است به سراغ وی آمدهایم تا در یک گفتوگوی صمیمی نگاه وی به این حوزه و برنامههای او را در مسند جدید از او جویا شویم که مشروح این مصاحبه را در ادامه مشاهده میکنید:
به طور کلی در این تعداد روزهای معدود آغاز به کار چه اقداماتی را انجام دادید؟
گلچشمه: در روزهای نخست کاری تلاش کردم ضمن برگزاری جلسات هماهنگی با پرسنل اداره به مراکز و محلهای تحت مدیریت خود از جمله پایگاههای میراث فرهنگی، موزه و محیطهای تحت حفاظت نیز مراجعه کرده و سرکشی مختصری را انجام دادم.
یکی از موضوعاتی که طی گزارشات مردمی و تائید کارشناسان ما مورد بررسی قرار گرفت موضوع فعالیت جمعه بازار در مکان جدید و ورود غیر مجاز برخی افراد به محوطه حفاظت شده و تغییر در محل حصارکشیها و محدوده این محوطه است که با توجه به همکاری صمیمانه و همیشگی شهرداری امیدواریم دغدغه و نگرانی ما نسبت به رعایت بهداشت محیط در محل جدید جمعه بازار در محل مجاورت با محیط حفاظت شده بر طرف شود که با روحیهای که از شهردار محترم سراغ دارم این موضوع را قابل حل میدانم.
اقدام دیگری نیز که در این روزهای معدود انجام دادم حضور در موزه فرش شهرستان و بازدید از روند اجرایی امور و نحوه استقبال مردم از این موزه تاریخی بود که دیداری نیز با پرسنل این موزه داشتم که مطالب مهمی نیز به این عزیزان منتقل شد.
جلساتی را نیز در درون اداره با همکاران خود داشتیم و با برخی از هنرمندان رشتههای مختلف صنایع دستی نیز جلساتی را برگزار کردیم تا از شرایط کاری و مشکلات آنها مطلع شویم که خروجیهای خوبی را نیز به دست آوردیم.
در زمان انتصاب شما به عنوان رئیس اداره میراث فرهنگی انتقادات جسته و گریختهای صورت گرفت، نظر شما در این باره چیست؟
گلچشمه: درباره انتقادها نیز باید از چند منظر به این انتقادات و هجمهها نگاه کنیم تا بتوانیم به تحلیل درستی از ماجرا برسیم.
نخست آنکه بسیاری از عزیزان و دلسوزانی که در رسانهها قلم میزنند باید بدانند بنده به مدت 10 سال فعالیت رسانهای و روابط عمومی در ادارات مختلف از جمله اداره تبلیغات اسلامی و فرمانداری را در پرونده کاری دارم و فعالیتهای خبرنگاری و رسانهای فعالی را در سالهای گذشته داشتهام و به طور کامل با فضای رسانه و مطبوعات آشنایی دارم و به هیچ وجه این فضا و رخدادها در یک جابهجایی اداری برایم غریبه نیست.
نکته دوم این است که بنده معتقدم عموم این منتقدین دلسوزان شهرستان هستند که هر یک به دلیلی و با استدلالهای خود که میتوان درست و یا نادرست باشد بدون هیچ قصدی انتقادات خود را مطرح کردهاند که امیدوارم بتوانم با تشخیص درست این انتقادات برای اصلاح آنها اقدام کنم و شجاعانه میگویم آماده پذیرش هرگونه انتقاد و پیشنهادی نیز در اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هستم.
نکته سوم اما این است که بنده ضمن پذیرش همه انتقادها و تقدیر از منتقدان و حتی مخالفان انتظار دارم در کنار این فضاهای جدی نقد و حساسیت بر موضوعات مربوط به این اداره رسانهها و فعالان رسانهای ما را در توسعه اقدامات زیربنایی و پیگیریهای جدی شهرستانی برای استیفای حقوق تاریخی شهرستان ما را یاری کنند.
نظر شما درباره ظرفیتهای صنایع دستی گنبدکاووس و آینده آن چیست؟
گلچشمه: بنده معتقد هستم ظرفیت بسیار عظیم و غنی در حوزه صنایع دستی در گنبدکاووس وجود دارد که با توجه به وجود ظرفیت اقوام مختلف و گوناگون در این شهرستان این توان به صورت مضاعف جلوه خواهد کرد و در صورت توجه کافی و اصولی میتوان گنبدکاووس را به جایگاه واقعی خود در این حوزه رساند.
آنچه بنده به صورت خلاصه در حوزه صنایع دستی باید به آن اشاره کنم این است که فعالیتهای هنری در این حوزه با کمترین هزینه بیشترین کارآیی و بهرهوری را در سطح شهرستان و حتی استان گلستان میتواند ایجاد کند که البته تاثیرات مثبت و مهم آن بر موضوع اشتغالزایی و حمایت تولید ملی را که توصیههای رهبر معظم انقلاب در این حوزه است باید به مزایای آن الصاق کرد.
از سویی دیگر عمده هنرمندان ما در گنبدکاووس در حوزه صنایع دستی کسانی هستند در درون منازل خود و کارگاههای خانگی مشغول به کار هستند و حمایت از آنها و فراهم کردن شرایط مهیاتری برای تولید و فروش قطعا میتوانیم با توسعه مشاغل خانگی ضمن ارج نهادن به نهاد اجتماعی خانواده در درون منزل بسیاری از مشکلات ناشی از گسیل نیروهای جویای کار در جامعه را کاهش دهیم.
بنده با برداشتی که از فرمایشات رهبر معظم انقلاب درباره فعالیت بانوان در عرصه پیشرفت داشتهام معتقدم میتوان بخشی از زنان را که هنرمندانه در رشتههای مختلف تخصص دارند و از سویی خود را موظف به تربیت شایسته فرزند و حضور در منزل میدانند با حمایت از راهاندازی مشاغل خانگی و زودبازده وارد چرخه اقتصادی شهرستان کنیم.
برنامه شما در حوزه گردشگری و توسعه آن در گنبدکاووس چه خواهد بود؟
گلچشمه: در حوزه گردشگری بنده در نخستین اقدام از پروژه بزرگ نخستین هتل مدرن شهرستان گنبدکاووس بازدید کردم که در جوار دریاچه مصنوعی گنبدکاووس در حال اجراست و تلاش خواهیم کرد با تمام توان به این عزیزان کمک کنیم تا در هفته دولت سال بعد این پروژه بزرگ را که میتواند افتخاری برای گنبدکاووس باشد به بهرهبرداری برسانیم.
بنده معتقدم باید تورهای گردشگری موجود در سطح شهرستان را که به مقاصد استانهای دیگر صورت میگیرد رفت و برگشتی کرده و تلاش کنیم هر توری که به شهری میرود یک تور بازگشت به شهر گنبدکاووس نیز راهاندازی کند و به عبارتی جاده یک طرفه گردشگریِ این روزها را به جادهای دو طرفه برای توسعه گردشگری گنبدکاووس تبدیل کنیم چرا که کمتر شهری در ایران اسلامی وجود دارد که علاوه بر مراکز فرهنگی و تاریخی متعدد و مهم دارای تنوع اقوام و ظرفیت عظیمی در حوزه صنایع دستی همچون گنبدکاووس باشد.
در این حوزه در نظر داریم تا طرح جامعی را برای افزایش گردشگری و بازدیدهای مردمی تدوین کنیم تا اقشار مختلف درون شهرستان و استان گلستان نیز بتوانند بیش از گذشته با توانمندیهای گنبدکاووس در حوزه صنایع دستی و گردشگری آشنا شوند و بعد از آن در حوزه ملی و بینالمللی برنامهریزی کنیم.
آیا به وعدههایی که مدیرکل میراث فرهنگی در روز معارفه شما دادند عمل میکنید؟
گلچشمه: بله، قطعا آنچه مدیرکل محترم در روز معارفه اینجانب در هفته گذشته مطرح کردند موضوعات مهم و اولویتدار اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گنبدکاووس خواهد بود که البته مطالبات مردم عزیزمان نیز همین پیگیری موضوع موزه بزرگ گنبدکاووس، پارک تاریخی امامزاده یحیی بن زید (ع) و طرح توسعه برج قابوس بن وشمگیر است که بنده نیز تلاش خواهم کرد به اتفاق همکارانم با تمام توان برای محقق شدن این موارد اقدامات لازم را انجام دهیم.
آیا به استفاده از ظرفیت اقوام در مسیر کاری فکر میکنید؟
گلچشمه: بنده به استفاده درست و بهجا از ظرفیت اقوام معتقدم و فکر میکنم باید از همه ظرفیتهای فرهنگی اقوام به صورت متناسب استفاده کرده و با نگاهی مثبت و فرصتمحور از این ظرفیت بزرگ برای ارتقای توسعه در شهرستان بهره ببریم زیرا این تنوع قومیتی و این توانمندی بینظیر در میان هنرمندان قومیتهای مختلف در گنبدکاووس در صورت عدم حمایت کم کم به سوی دلسردی هدایت شده و عملا کمرنگ و بیرنگ خواهد شد.
/فارس
ارسال نظر