تفکر سنتی، مهمترین آسیب در بخش کشاورزی
در آمایش پتانسیل زمین و محدودیتهای اقلیمی مشخص شده و با توجه به الگوی کشت بهینه و اصل مزیت نسبی محصول سازگار با منطقه انتخاب میشود، با این وجود به گفته کشاورزان و کارشناسان آمایش سرزمین گمشده فعالیتهای کشاورزی محسوب میشود و تاکنون اقدام عملی مناسبی در این رابطه صورت نگرفته است.
به گزارش گلستان24،کشاورزی یکی از فعالیتهای مهم اقتصادی در اکثر کشورها و نظامهای مختلف محسوب میشود چرا که رکن اصلی امنیت غذایی بر پایه توسعه کشاورزی بنا شده است، در حالیکه در کشور ما و به تبع آن در گلستان به دلیل برخورداری از منابع تولید پتانسیل بالایی برای کشت انواع محصولات و توسعه بخش کشاورزی وجود دارد اما متأسفانه به دلیل عدم استفاده بهینه منابع، شاهد اتلاف این منابع هستیم که نتیجه این امر بهرهوری پایین منابع و فاصله زیاد با کشاورزی صنعتی برای ما بوده است.
به گفته کارشناسان با به کارگیری اصولی نهادهها و افزایش بهرهوری تولید، عملکرد و کیفیت محصولات افزایش خواهد یافت و توسعه پایدار در بخش کشاورزی را شاهد خواهیم بود در این میان آمایش سرزمین در بخش کشاورزی میتواند به اهدافی هم چون توسعه پایدار کمک شایانی داشته باشد. آمایش سرزمین اهدافی از جمله ایجاد برنامه صحیح و اصولی برای استفاده از سرزمین و منابع طبیعی را دنبال میکند به طوری که استفاده و بهرهبرداری در طول زمان باعث تخریب محیط زیست و منابع طبیعی نشود. در واقع در آمایش پتانسیل زمین و محدودیتهای اقلیمی مشخص شده و با توجه به الگوی کشت بهینه و اصل مزیت نسبی محصول سازگار با منطقه انتخاب میشود، با این وجود به گفته کشاورزان و کارشناسان آمایش سرزمین گمشده فعالیتهای کشاورزی محسوب میشود و تا کنون اقدام عملی مناسبی در این رابطه صورت نگرفته است.
صبح امروز در مراسمی از 53 کشاورز نمونه در بخشهای مختلف تجلیل به عمل آمد در حاشیه این مراسم برخی از کشاورزان پیشرو به بیان برخی مشکلات موجود پیرامون فعالیت خود پرداختند که اغلب مشکلات از نبود آمایش سرزمین در بخش کشاورزی ناشی میشد.
*حفظ منابع پایه، جزو لاینفک زندگی کشاورزان باشد
علیقلی ایمانی کشاورز نمونه در تولید محصولات گواهی شده یکی از دلایل موفقیت خود را مرهون تعامل با کارشناسان و محققان عنوان کرد و در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان گفت: اگر تعامل بین کارشناسان، محققان، مسوولان با کشاورزان در عرصه وجود داشته باشد قطعأ در این زمینه موفقیت حاصل میشود.
وی با بیان اینکه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی میتواند تا حدود زیادی این فعالیت را برای بهرهبرداراناقتصادی کند افزود: امروزه در تولید گندم، دانههای روغنی و محصولات دامی و طیور شاهد توسعه مکانیزاسیون هستیم در واقع مکانیزاسیون موجب حفظ منابع پایه میشود.
دبیر خانه کشاورز گلستان، حفظ منابع پایه را جزو لاینفک زندگی کشاورزان عنوان کرد و گفت: اگر منابع پایه آسیب ببیند نخستین قربانی آن کشاورزان خواهند بود چرا که شغل و معیشت خود را از دست میدهند بنابراین باید در جهت مصرف بهینه آب تلاش کنیم و دارای عملکرد خوبی در محصولات باشیم.
ایمانی ادامه داد: متأسفانه در سالهای اخیر شایعاتی مبنی بر مصرف بیرویه کود و سم کشاورزان در مزارع منتشر شد که این امر به تولیدات و اقتصاد کشاورزان خسارت وارد کرد در حالیکه آمارها نشان میدهد مصرف کود و سم در کشور ما نسبت به میانگین جهانی کم است.
*لزوم تغییر تفکر در بهرهبرداران کشاورزی
آقای فرشباف رتبه برتر کشور در رشته گوسفندداری و رتبه برتر استان در گاوداری، تفکر سنتی بهرهبردارانبخش کشاورزی را یک آسیب برای این بخش برشمرد و در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: اگر چه در سالهای اخیر توسعه مکانیزاسیون موجب نو شدن ادوات کشاورزی شده اما متأسفانه تفکر ما نو نشده است.
وی تصریح کرد: باید این تفکر در کشاورزان وجود داشته باشد که آیا تاکنون منابع آب و خاک که جزو منابع تجدیدناپذیر مملکت محسوب میشوند را حفظ کردهایم یا خیر؟
رتبه برتر کشوری در رشته گوسفندداری بیان کرد: در تمام قلمرو و زیر کشت کوهپایهای که من کشت انجام میدهم حتی یک نوع کشاورزی خاکورزی درست را مشاهده نمیکنم و متأسفانه در دو، سه دهه اخیر طبق رصد بنده در این مناطق مشاهده میکنم که قسمت بالادست به بستر سنگی تبدیل شده است.
فرشباف، آمایش سرزمین در کشاورزی را گمشده مهم فعالیت کشاورزان بیان کرد و افزود: امروز نمی توانیم به اینکه به ازای از دست دادن 3 هزار لیتر آب یک کیلو شالی تولید کردهایم مفتخر باشیم در واقع باید نگاه و رویکرد را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: کشور هلند پایینتر از دریاست اما سطح برخورداری از محیط زیست بالا و سفرههای رنگینزیرزمینی بیشتری نسبت به کشور ما دارند و این در حالی است که کشور ما با تنوع اقلیم و پتانسیلهای فراوان سفرههای آب زیرزمینی آن کاهش یافته است.
فرشباف بیان کرد: از سال 1365 تاکنون سطح آب عمیق 100 متر کاهش یافته است زمان آن فرا رسیده که کشاورزی ما با تعقل همراه باشد در این میان آمایش سرزمین در بخش کشاورزی مهمترین موضوعی است که باید به آن پرداخت.
*عدم حمایت کافی از نوغانداران گلستانی
مهناز پایندان نمونه ملی در رشته نوغانداری از شهرستان گالیکش نیز در خصوص نقش ترویج در به روز رسانی کشاورزان در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: نقش ترویج در به روزرسانی کشاورزان بسیار بالاست در واقع مروجین با برگزاری کلاسهای آموزشی و بیان مسائل مهم در زمان کاشت، داشت و برداشت در افزایش آگاهی کشاورزان و بالا بردن راندمان تولید نقش مهمی را ایفا میکنند.
وی با اشاره به مشکلاتی که حوزه نوغانداری استان وجود دارد، گفت: نبود توتستان در استان یکی از مشکلات مهم نوغانداران محسوب میشود در حالیکه اراضی شیبدار مناسب پرورش درخت توت و ایجاد توتستان است اما به دلیل نبود توتستان پرورش پیلهتر کمتری داریم از سویی برای تهیه برگ توت مجبور هستیم از درختان توت که بیشتر اطراف اراضی کشاورزی هستند استفاده کنیم بنابراین از کشاورزان درخواست میکنیم در فصل نوغانداری سمپاشی را تا حد امکان کاهش دهند.
نمونه ملی در رشته نوغانداری اضافه کرد: اکثر نوغانداران استان جایگاهی برای پرورش پیلهتر ندارند و در منازل خود به پرورش پیلهتر میپردازند اگر مسوولان وامهای کم بهره برای ایجاد جایگاه پرورش پیلهتر در اختیار نوغانداران قرار دهند شاهد ایجاد اشتغال برای جوانان زیادی خواهیم بود.
پایندان خاطرنشان کرد: در گلستان کارشناس نوغانداری نداریم بنابراین مجبور هستم با هزینه شخصی با کارشناسانی از استانهای دیگر در ارتباط باشم که این امر هزینه زیادی به دیگر هزینههای موجود اضافه میکند.
/فارس
ارسال نظر