علیرغم هشدارهای مسوولان جهاد کشاورزی گلستان مبنی بر محدود شدن کشت سیب‌زمینی در استان به دلیل نامناسب بودن بازار فروش این محصول، همچنان در فصل کشت سیب زمینی، کشاورزان زیادی مبادرت به کشت این محصول می‎کنند چرا که معتقد هستند بازار محصولات کشاورزی از ثبات لازم برخوردار نیست و شاید در زمان برداشت شرایط بازار برای فروش سیب‌زمینی مناسب و سود قابل توجهی عاید کشاورزان شود.

سردرگمی کشاورزان گلستانی برای کشت محصولات

به گزارش گلستان 24؛گلستان با دارا بودن 650 هزار هکتار اراضی باغی و زراعی و از سویی شرایط اقلیمی مناسب، زمینه مساعدی برای تولید انواع محصولات در این استان را فراهم کرده است.

با این وجود برخی کارشناسان معتقد هستند اگر چه گلستان زمینه مساعدی برای کشت و تولید انواع محصولات زراعی و باغی را دارا می‎باشد اما برخی محصولات از جمله سیب‎زمینی در الگوی کشت استان جایی ندارد و کشاورزان باید کشت این محصول را محدود کنند، کشت سیب‎زمینی معمولأ از اواسط آذر ماه در گلستان شروع می‎شود و تا اواسط اسفندماه نیز ادامه دارد سیب زمینی محصولی است که تا یک دهه پیش درآمد و سود قابل توجهی به مدد مناسب بودن شرایط فروش و تسهیل صادرات عاید کشاورزان می‎کرد از این‌روبسیاری از کشاورزان به کشت این محصول روی آوردند اما رفته رفته این وضعیت مطلوب به وضعیت بحرانی برای سیب‌زمینی‌کاران گلستان تبدیل شد تا جایی که در چند سال اخیر شاهد زیان بسیاری از کشاورزان برای کشت این محصول بودیم و قصه پر دردی برای کشاورزان این استان رقم خورد در این میان بودند کشاورزان بسیاری که برای جلوگیری از افزایش ضرر محصولات خود، بدون آنکه سیب‌زمینی‌ها را برداشت کنند اقدام به شخم محصول کردند.

در این میان عواملی همچون بازار نامناسب برای فروش سیب‌زمینی، عدم صنایع تبدیلی و مرتبط با سیب‌زمینی، عدم توزیع بذر با کیفیت، تحریم و کاهش صادرات موجب شد تا شرایط سیب‌زمینی‌کارانگلستان وخیم‌تر از گذشته شود با این وجود هنوز تعداد زیادی از کشاورزان گلستانی مبادرت به کشت این محصول در مزارع خود می‌کنند چرا که معتقد هستند بازار محصولات کشاورزی از ثبات لازم برخوردار نیست و امیدوار هستند که زمان برداشت محصول مشکلات سیب‌زمینی‌کاران کاهش و بازار صادرات همچون گذشته رونق یابد.

*سردرگمی کشاورزان گلستانی برای کشت محصولات

در همین رابطه یک کشاورز گلستانی در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: در گذشته بخش وسیعی از اراضی خود را به کشت سیب‌زمینی اختصاص می‎دادم اما حدود سه سالی می‎شود که به دلیل مشکلات بازار فروش این محصول، اقدام به کشت آن نکرده‎ام چرا که به دلیل نامناسب بودن بازار فروش سیب‌زمینی نمی‎توان حتی هزینه‎های مربوط به کشت این محصول را پوشش داد و تنها ضرر عاید کشاورز می‎شود.

علی مقصودی بیان کرد: سیب‌زمینی از جمله صیفی‎جاتی محسوب می‎شود که تناژ بالایی در واحد سطح دارد و اگر قیمت خوبی داشته باشد اتفاقات خوبی برای کشاورز رقم خواهد خورد در واقع در مقابل بقیه زراعت‎ها آورده خوبی برای زارع خواهد داشت اما ریسک بالایی نیز دارد.

وی ادامه داد: کشاورز با آگاهی از تمام شرایط موجود در نهایت سلیقه‎ای عمل می‎کند و خودش تصمیم می‎گیرد که امسال چه محصولی کشت کند، به عنوان مثال تصمیم گرفتم امسال دو هکتار از اراضی خود را به کشت سیب‌زمینی اختصاص دهم چرا که در این بازار آشفته سردرگم هستیم که چه محصولی بکاریم اگر گندم کشت کنیم که باید منتظر پرداخت قطره چکانی مطالباتمان باشیم بقیه زراعت‎های که دولت تقبل کرده خرید تضمینی انجام دهد قیمت خرید آن قدر پایین است که کفاف زندگی را نمی‎دهد.

کشاورز گلستانی خاطرنشان کرد: اکثر اراضی کشاورزی استان خرد است و واقعیت این است که در این اراضی نمی‎توان کشتی که صرفه اقتصادی داشته باشد را انجام داد.

مقصودی با بیان اینکه تعاونی‎های کشاورزی می‎توانند نقش مهمی در جهت جلوگیری از مشکلات بازار فروش را ایفا کنند افزود: متأسفانه تعاونی‎ها کشاورزی فعال و پویا نیستند اگر بذر خوب توسط تعاونی‎ها توزیع شود و با برگزاری جلساتی کشاورز مجاب شود که کدام بذر برای کشت مناسب است شاید کمتر شاهد اتفاقات تلخ برای فروش سیب‌زمینی باشیم.

وی گفت: چند سال پیش بخش اعظمی از سیب‌زمینی گلستان به ترکمنستان صادر می‎شد اما اکنون آن کشور تمایلی برای خرید سیب‌زمینی از این استان را ندارد چرا که توقع آنها برای کیفیت محصول بالا رفته اما همچنان کشاورز ما همان محصول با همان کیفیت چند سال پیش را تولید می‌کند.

*کشاورزان کشت سیب زمینی را محدود کنند/ شرایط برای صادرات فراهم نیست

کارشناس صیفی‎جات جهاد کشاورزی گلستان در خصوص آخرین وضعیت کشت سیب‌زمینی استان در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: براساس ابلاغ  وزارت جهاد کشاورزی، برنامه کشت سیب‌زمینی برای گلستان 5 هزار و 200 هکتار است که تاکنون در 5 هزار و 600 هکتار اراضی استان سیب‌زمینی کشت شده و انتظار می‎رود میزان کشت از این نیز بیشتر شود.

فاطمه دماوندی با بیان اینکه نسبت به سال گذشته تاکنون یک هزار هکتار بیشتر کشت سیب‌زمینی در استان انجام شده است، تصریح کرد: کشت بیش از تقاضا یکی از مهمترین مشکلات در زمان فروش سیب‌زمینی محسوب می‎شود و متأسفانه کشاورزان این مسأله را در برنامه کشت خود لحاظ نمی‎کنند.

وی ادامه داد: به طور کلی قابلیت نگهداری صیفی‌جات کم است و فسادپذیری محصول بسیار سریع و خیلی زود از بین می‎رود در واقع تنش بازار بر فروش این محصولات بسیار تآثیرگذار است از این رو نمی‌توان برنامه خاص یا خرید تضمینی برای صیفی‌جات انجام داد.

کارشناس صیفی‎جات جهاد کشاورزی گلستان بیان کرد: ما به عنوان سازمان متولی تنها می‎توانیم کشاورز را هدایت کنیم که بیش از نیاز کشور اقدام به کشت محصولی خاص نکنند با این وجود این کشاورز است که درنهایت تصمیم می‎گیرد چه مقدار از اراضی خود را به کشت محصول اختصاص دهد.

دماوندی گفت: اگر صادرات استمرار داشته باشد می‌توان بخش قابل توجهی از مازاد تولید را صادر کرد اما متأسفانه به دلایل مشکلات مالی و بانکی بحث صادرات نیز با مشکل مواجه شده است از سویی دیگر باید در برنامه‎ریزی‎‎های صادراتی به ذائقه کشور هدف نیز توجه شود همچنین بسته‌بندی و برندینگ نیز صورت گیرد.

وی با بیان اینکه آموزش‎هایی از جمله سورت‌بندی از مزرعه باید در دستور کار باشد، افزود: اگر کشاورز آموزش ببیند که سورت را از مزرعه انجام و از داخل زمین با توجه به تقاضای کشور هدف چند سایز را در نظر بگیرد می‎توان امیدوار بود بخشی از مشکلات در حوزه صادرات و فروش سیب‌زمینی رفع خواهد شد.

بر اساس این گزارش،یکی از دغدغه‎های مهم سیب‌زمینی‌کاران گلستانی در سال‎های اخیر بحث‎های مربوط به فروش این محصول است در حالیکه می‎توان با اقدامات و آموزش‎هایی در حوزه بسته‌بندی و برندینگ محصولات و از سویی توزیع بذر با کیفیت و حمایت از فروش محصولات در زمان برداشت بخشی اعظمی از مشکلات را رفع کرد. بدون تردید کشاورز با مشاهده حمایت از وی ترغیب خواهد شد که برنامه های ابلاغی از سوی وزراتخانه متبوع را در برنامه کشت خود لحاظ کند در غیر این صورت تمام برنامه‎ریزی‎های مربوط به کشت محصول از صفر تا صد آن بر عهده کشاورز خواهد بود و او چاره‎ای جز کشت محصولاتی که از عدم ثبات بازار فروش برخوردار هستند ندارد با این امید که مشکلی در زمان برداشت وجود نداشته باشد.

/فارس

ارسال نظر

آخرین اخبار