بی توجهی مسئولان برای احیاء و زنده نگهداشتن نام نعلبندان
بازارچه قدیمی که امروز رونقش مثل سابق نیست و بازاریان محله نعلبندان معتقد هستند که مسوولان هیچ اقدامی برای احیاء و زنده نگهداشتن نام نعلبندان انجام ندادند.
به گزارش گلستان24؛در مرکز گرگان و در کنار مسجد جامع این شهر بازار اصلی (محله نعلبندان) قرار دارد، کمتر شهروند گرگانی است که مسیرش به نعلبندان بازار قدیمی و تاریخی شهر باز نشده باشد، بازاری که در مرکز شهر گرگان قرار دارد و در کنار مسجد جامع تاریخی از دوره سلجوقیان برای گردشگران یک پکیج کامل گردشگری را ایجاد کرده است.
نعلبندان بازاری که در گذشته محل تجارت کشاورزان بوده امروز به یک بازارچه مدرنتر و محلی برای فروش انواع مختلف اجناس بهویژه تره و بار، میوه و سبزی تبدیلشده است.
گرچه بافت تاریخی گرگان بهعنوان قدیمیترین بافت تاریخی ثبت شده کشور در سال 1310 خورشیدی به شماره 41 در فهرست آثار ملی قرار گرفته ولی به دلیل بیتوجهی مسوولان وسعت 200 هکتاری آن به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا کرده است و سایه این فرسایش آثار باستانی و تاریخی بر سر نعلبندان و مسجد جامع شهر گرگان نیز افتاده است، بهگونهای که دیگر از سنگفرشها و دربهای چوبی دوره قاجار این بازار خبری نیست و تقریبا سقفهای سفالی و چنارهای بزرگ این بازار نابود شده است.
این بازار تاریخی که در مرکز اصلی شهر واقعه شده حال دیگر مثل گذشته به گفته بازاریان نعلبندان رونق ندارد و هیچ سیاستی از سوی مسؤولان برای احیاء و افزایش رونق این بازار انجام نشده است.
*بافت تاریخی گرگان ذرهذره در بیتوجهی مسؤولان آب میشود
بازار و بافتهای تاریخی گرگان که هویت و تمدن شهر گرگان به شمار میرود احیاء آن منجر میشود که شهر گرگان به مقصد گردشگران تبدیل شود ولی متأسفانه ذرهذره در بیتوجهی مسوولان آب میشود.
پارکینگ قابل دسترس برای این بازار سنتی گرگان از دیگر مشکلاتی است که در این مکان تاریخی وجود دارد و همچنین میزان زیاد دستفروشها در این بازار شمایل بازار سنتی گرگان را تحت شعاع قرار داده است.
ازاینرو به سراغ فروشندگان و بازاریان محله نعلبندان رفتیم و با آنها در مورد تاریخچه و سرگذشت این بازارچه تاریخی گرگان بحث و گفتوگو کردیم.
محمد عرب عامری که 50 سال در این بازار به تعمیرات سماور و وسایل نفتسوز مشغول بوده به خبرنگار خبرگزاری فارس میگوید که از وضعیت امروز بازار نعلبندان راضی نیست و هیچگونه حمایتی آنچنانی از بازار نعلبندان نشده که رونق خود را حفظ کند.
وی با بیان اینکه در قدیم بافت بازارچه نعلبندان سنگفرش بوده و چنارهای زیادی در این بازار وجود داشت، میافزاید امروز دیگر از دربهای چوبی فروشگاههای بازار نعلبندان خبری نیست و تنها در یک دوره شهرداری گرگان با گل و باغچهکاری درصدد احیاء این بافت قدیمی شده و دیگر مسوولان از این بازارچه قدیمی گرگان خبری نگرفتند.
عربعامری تأکید میکند که رونق بازار دیگر مثل سابق نیست و وضعیت برای فروشندگان نعلبندان سختتر شده و از مسوولان انتظار داریم به محیط بازار توجه ویژهای داشته باشند.
وی با بیان اینکه آنگونه که باید به بازار نعلبندان توجه نشده، یادآور شد:زبالهها در محوطه بازار و محل رفتوآمد خانوادهها قرار دارد بخشی از این بازار محل پارک خودروها شده است.
این فروشنده بازارچه نعلبندان اعتقاد دارد که برای آنکه نعلبندان مرکز فروش باقی بماند و قدرت جذب گردشگر را داشته باشد نیازمند اقدامات اساسی است.
عربعامری میافزاید: باوجود اینکه بافت تاریخی در نزدیکی این بازارچه قرار دارد و بسیاری از گردشگران از این بازارچه عبور میکنند ولی رسیدگی و محور قرار دادن چنین بازار سنتی نسبت به شهرستانهای دیگر در گرگان ضعیفتر بوده است.
وی با بیان اینکه مسوولان باید به این بازارچه که 500 سال قدمت دارد رسیدگی کنند، گفت: تاکنون هیچگونه رسیدگی نشده تا در مسیر احیاء بافت تاریخی نعلبندان تغییر و تحول میراث فرهنگی و گردشگری ارائه دهد و اعتقاد دارم دیگر این بازار برای مسافران و گردشگران بسیاری از جاذبههای خود را از دست داده است.
حاج محمد شاهینی از دیگر بازاریان قدیمی نعلبندان است که بیش از 45 سال در این بازار به حرفه برنجفروشی فعالیت دارد، وی در رابطه نامگذاری اسم نعلبندان میگوید که این مکان در گذشته محلی مانند کاروانسرا بوده و در این مکان اسبها نعل میشدند و بسیاری از مردم روستا برای فروش محصولات خود را به نعلبندان میآوردند.
وی از وجود چنار بزرگی در مرکز بازار نعلبندان میگوید و به این موضوع اشاره میکند که دیگر از سفالهای سقف مغازههای نعلبندان خبری نیست.
شاهینی تأکید میکند: زمانی افراد به نعلبندان پا میگذاشتند هر چیزی که مورد نیاز و مایحتاج خانوادههایشان بود را تهیه میکردند، قصابی، نانوایی، عطاری... و همه جور اقلام در این بازار وجود داشت بهگونهای که بازار صبح، بازار ظهر و بازار شب در نعلبندان دایر بود.
وی گفت: متأسفانه با افزایش بازارها در شهر گرگان و از سویی کاهش قدرت خرید مردم امروز بازار نعلبندان رونق سابق را ندارد و مسافران تنها برای دیدن مکان نعلبندان از این محل گذر میکنند.
این فروشنده قدیمی بازارچه نعلبندان میگوید: متأسفانه در پی بیتوجهی مسوولان بافت نعلبندان حفظ نشده و نتوانسته شهرداری دقت زیادی برای احیاء سنگفرش و بافت این بازارچه داشته باشد و قطعاً اگر به این بازار توجه شود به کانونی برای جذب گردشگر در گرگان تبدیل میشود.
محمد کرمی دیگر بازاری این نعلبندان است که بیش از 35 در این بازار فعالیت میکند او میگوید؛ اجناس این بازار کیفیت گذشته را ندارد و مردم نیز هم به دلیل کاهش قدرت خرید و هم عدم مرغوبیت کالا مثل گذشته از نعلبندان خرید نمیکنند.
وی میگوید در گذشته اسبها با ارابه به این بازار جنس میآوردند در سال 1343 اسبها در این مکان نعل میشدند و در این مکان از محصولات کشاورزی زیادی ارائه میشد و بهنوعی این بازار بارفروشی محسوب میشد و بیشتر فروشگاهها اسبها را نعل میکردند.
کرمی یادآور شد: مسوولان از این بازار حمایت نکردند و به این بازار نرسیدند و بافت قدیمی این بازار دستخوش تغییرات شده و باید ترمیم شود.
اعضای شورای اسلامی شهر گرگان در ایام انتخابات به موضوع گردشگری و توسعه آن در شهر گرگان توجهی زیادی داشتند و توسعه گرگان را در تحول گردشگری گرگان میدانستند ازاینرو به سراغ سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان که در ادوار مختلف در شورای اسلامی شهر گرگان حضور داشت رفتیم تا پرسوجو کنیم که شورای اسلامی شهر گرگان برای بازار نعلبندان که تقریباً در کمتر از 100 متری این شورا واقعه شده چهکاری انجام داده است.
حسین ربیعی، سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان دراینباره به خبرگزاری فارس میگوید: موضوع گردشگری یک موضوعی است که در اکثر شهرها دنبال میشود و مخصوص به گرگان نیست، در روزهای گذشته نمایشگاهی در تهران برگزار شد و حضور گرگانیها در این نمایشگاه چشمگیر بوده و پوشش صدا سیما نیز در این مورد اتفاق افتاد.
وی میافزاید: مجموعه میراث فرهنگی متولی بافت تاریخی گرگان است ما مکانهایی داریم که قدرت جاذبه گردشگری را در شهر گرگان دارد ولی چون اطلاعرسانی از این مکانها انجام نشده میتوان گفت در حال فرسودگی و خاکخورد است.
ربیعی با بیان اینکه در شورای شهر گرگان درصدد آن بودیم که هرساله یکی از خانههای تاریخی شهر گرگان را به تملک در بیاوریم و در مسیر صیانت از آن به انجمنها و گروههای مردمنهاد تحویل دهیم، یادآور شد: ولی شهردارها در گذشته همکاری نکردند و شورا نیز پیگیر نبوده و یا پیگیریهای آن بهجایی نرسیده است.
وی میگوید: احیاء و مرمت بافت بازارچه نعلبندان کار میراث فرهنگی و گردشگری است و نیاز است این بخش سرمایهگذاری کند و در این مسیر شورای شهر و شهرداری میتوانند حمایتهایی با مصوبههای خود داشته باشند.
ربیعی با بیان اینکه زمینه همکاری شورای شهر برای احیاء بافت تاریخی شهر گرگان وجود دارد، گفت: با توجه به گستردگی شهر با ایجاد بازار در محلهای مختلف باید از رفتوآمد در سطح شهر جلوگیری میشد و از اینسو بازارچههایی مانند مرکز فروش در سطح شهر ایجاد شد تا مشکلات ترافیکی کاهش یابد.
وی با بیان اینکه اعتقاد داریم نعلبندان هنوز هم نعلبندان است و از رونق نیفتاده، گفت: نعلبندان جایگاه خودش را دارد هنوز مردم به این بازار سنتی سر میزنند بازار نعلبندان بازارش را دارد و اسمش نشانگر تاریخچه آن است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان تأکید میکند که در رابطه بحث بافتهای تاریخی نعلبندان به میراث فرهنگی و گردشگری برمیگردد و همکاری شهرداری نیز نیاز است ولی ما بودجهای در این رابطه نگذاشتیم.
به گزارش خبرنگار فارس، گرچه امروز اقتصاد و توسعه شهر گرگان در گروی گردشگری و ارائه خدمات به مسافران است ولی شورای اسلامی شهر گرگان توپ سرمایهگذاری بر بافتهای فرسوده را در زمینه میراث فرهنگی و گردشگری انداخته که در طی سنوات گذشته نتوانسته آنگونه که باید از بافتهای تاریخی شهر گرگان صیانت کند بهگونهای که مهمترین ابنیه تاریخی گرگان مانند مسجد جامع و بازار نعلبندان و بافتهای تاریخی شهر گرگان که امروز در 150 هکتار از سطح شهر دیده میشوند در حال نابودی است.
حال باید دید با اندک بودجه دولتی که میراث فرهنگی از اعتبارات ملی اختصاص داده میشود تا چه میزان این اداره کل میتواند در احیاء بافت تاریخی و گرانبهای نعلبندان گام بردارد.
ارسال نظر