نارضایتی شالیکاران گلستانی از وضعیت فروش برنج
اگرچه تا چند سال اخیر برنج تنها محصولی بود که کشاورزان می توانستند بدون دغدغه آن را به فروش رسانده و از سود قابل توجهی برخوردار شوند اما واردات بی رویه برنج و عدم نظارت کافی بر این امر موجب شده تا شالیکاران خطه شمال کشور از جمله گلستان با مشکل فروش این محصول مواجه و انبار کارخانههای شالیکوبی گلستان از برنج انباشته شود.
به گزارش گلستان24؛کاهش ریزشهای جوی و افت سفرههای آب زیرزمینی باعث شد تا در چند سال گذشته تأکید مسوولان گلستانی همواره بر حذف کشت برخی محصولات با نیاز آبی بالا از جمله شالی بیشتر شود و این در حالی است که حمایتهای لازم و کافی برای کشتهای جایگزین شالی انجام نمیشود بنابراین کشاورزان مجبور هستند به کشت شالی، تنها محصولی که در حال حاضر میتواند برای آنها صرفه اقتصادی ایجاد کند روی آورند.
اگر چه تا چند سال اخیر برنج تنها محصولی بود که کشاورزان می توانستند بدون دغدغه آن را به فروش رسانده و از سود قابل توجهی برخوردار شوند اما واردات بیرویه برنج و عدم نظارت کافی بر این امر موجب شده تا شالیکاران خطه شمال کشور از جمله گلستان با مشکل فروش این محصول مواجه و انبار کارخانههای شالیکوبی گلستان از برنج انباشته شود.
*عدم حمایت مسوولان جهاد کشاورزی گلستان از شالیکاران
عدم حمایت شالیکاران برای فروش محصولات خود در حالی اتفاق میافتد که گلستان دارای 12 هزار هکتار اراضی نسق و مناسب برای کشت شالی است و جهاد کشاورزی همواره از حمایت این اراضی نسق تأکید میکند.
به گفته کارشناس مسؤول برنج سازمان جهاد کشاورزی گلستان سال جاری شاهد افزایش 20 درصدی کشت شالی در استان بودیم و حدود 110 هزار هکتار از اراضی گلستان زیر کشت شالی رفت.
مهدی محمدرضاپور در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: از آنجایی که آبهای زیرزمینی استان از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند بنابراین سازمان جهاد کشاورزی هیچگونه برنامه حمایتی از کشت شالی با آب چاه در دست اجرا ندارد.
وی با بیان اینکه اراضی گلستان برای کشت شالی طراحی نشده است، افزود: در راستای نظام الگوی کشت محصولات، کشت برنج به صورت منطقهای و یا تک کشتی در استان انجام خواهد شد و تنها اراضی نسق که حدود 12 هزار هکتار در استان وجود دارد برای کشت شالی مورد حمایت سازمان جهاد کشاورزی است.
در حالیکه مسوولان جهاد کشاورزی اصرار به حمایت اراضی نسقی که کشت شالی انجام میدهند دارند اما کشاورزانی که در این راضی به کشت شالی پرداختند نیز از وضعیت فروش برنج ناراضی هستند.
*نارضایتی شالیکاران گلستانی از وضعیت فروش برنج
در همین رابطه یک کشاورز گلستانی با ابراز نارضایتی از وضعیت فروش برنج در گلستان اظهار کرد: بعد از گذشت حدود 6 ماه از برداشت شلتوک از مزارع هنوز برنج بر دست کشاورزان باقی مانده و خریدار نداشتن برنجهای مرغوب دم سیاه موجب متضرر شدن کشاورزان شده است.
علی ساوری تصریح کرد: با وجود هزینههای زیادی که برای کشت شالی متحمل شدیم مرغوبترین برنج دم سیاه ما را کمتر از کیلویی 8 هزار تومان خریداری میکنند که این قیمت اصلأ برای کشاورز صرفه اقتصادی ندارد و حتی هزینههای او را پوشش نخواهد داد.
وی افزود: انبارهای کارخانههای شالیکوبی گلستان به دلیل خریدار نداشتن از برنج پر شده است و مهمترین دلیل این امر واردات بیرویه برنج با قیمت پایین آن هم در زمان برداشت محصول میباشد.
کشاورز گلستانی بیان کرد: از مسوولان انتظار داریم ابتدا از برنج تولید داخلی حمایت کرده و اگر تولید به اندازه کافی نبود اقدام به واردات برنج کنند.
ساوری خاطرنشان کرد: دولت برنج هاشمی پر محصول گیلان را با قیمت 9 هزار تومان خرید تضمینی انجام میدهد شالیکاران گلستانی نیز انتظار حمایت دارند تا مشقتهایی که در طی چند ماه برای کشت شالی متحمل شدند کمی برای آنها سهل شود.
*فروش محصولات، مهمترین دغدغه کشاورزان
یک کارشناس کشاورزی در استان نیز یکی از مشکلات مهم کشاورزان را فروش محصولات دانست و در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: همه ساله یکی از دغدغههای کشاورزان خطه شمال، فروش محصولات به خصوص برنج به قیمت مناسب است که متأسفانه اقداماتی از جمله واردات بیرویه برنج بیکیفیت و با قیمت پایین بر مشکلات فروش شالیکاران شمال کشور افزوده است.
مهدی یگانه تصریح کرد: با توجه به اینکه روند تولید برنج نیاز به هزینه بالایی دارد تا به محصول تبدیل شود در نهایت قیمت تمام شده برنج داخلی نسبت به برنج وارداتی بیشتر تمام میشود البته بخش اعظمی از این موضوع به وضعیت اقتصادی مردم باز میگردد چرا که اگر مردم از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردار باشند بدون تردید تمایل به استفاده مواد غذایی با کیفیت و تولید داخلی خواهند داشت.
وی بیان کرد: ما قبول داریم که تولید داخلی برنج نیاز مصرف کشور را تأمین نمیکند اما این حق را برای خودمان قائل هستیم که دولت بیش از نیاز مصرف داخلی برنج وارد نکرده و موجب رکود فروش برنج داخلی و متضرر شدن کشاورزان نشود.
یگانه افزود: مصرف سرانه برنج هر فرد ایرانی مشخص است بنابراین برای مسوولان کاملا مشخص است که چه میزان نیاز به واردات برنج داریم با این وجود واردات بیرویه برنج بیانگر دستهای پنهانی در این امر است که سود خود را در واردات بیرویه برنج میدانند و در این میان کسی پاسخگوی این بازار افسار گسیخته نیست.
وی با بیان اینکه سناریوی تکراری واردات برنج باعث انباشت کارخانههای شالیکوبی از برنج شده است، افزود: متأسفانه قیمت فروش برنج در بازار به گونهای است که کشاورز با فروش آن متضرر خواهد شد و این در حالی است که کشاورز با آگاهی به این موضوع که شاید سال آتی نیز مشکل فروش برنج را داشته باشد اما با این حال مجبور به کشت این محصول خواهد شد چرا که گزینه دیگری برای کشت ندارد و این امر موجب واردات بیرویه برنج و سو استفاده برخی افراد از این وضعیت شده است.
کارشناس کشاورزی خاطرنشان کرد: متأسفانه در زمان برداشت برنج واردات صورت میگیرد در حالی که اقدام درست آن است که دو ماه قبل و بعد از برداشت برنج جلوی واردات برنج گرفته شود تا شاهد کسادی در بازار برنج داخلی نباشیم.
براساس این گزارش سیاست یک بام و دو هوا دولت در خصوص واردات بیرویه برنج و عدم حمایت از برنج تولید داخلی موجب شده تا شالیکاران خطه شمال کشور به خصوص استان گلستان متحمل ضررهای فراوانی شوند، بدون تردید شالی یکی از پر مشقتترین کشتها برای کشاورزان محسوب میشود بنابراین بسنده کردن به این جملات که «شالی در الگوی کشت استان جایی ندارد و حمایتی از آن نمیشود» نه تنها مرهمی بر مشکلات روز افزون کشاورزان نخواهد بود بلکه دلسردی این قشر زحمتکش را نسبت به فعالیت کشت و کار بیشتر خواهد کرد، بنابراین لازم است مسوولان در تصمیمات و سخنان خود تدبیر بیشتر به خرج داده تا بذر امید در دلها کاشته شود.
/فارس
ارسال نظر