گلستان مقصد گردشگری
دیوار دفاعی گرگان، میراث تاریخی در قلب گلستان
دیوار تاریخی گرگان، یکی از طویلترین دیوار دفاعی جهان محسوب میشود که در برخی از منابع از دیوار تاریخی گرگان به عنوان دومین و در برخی منابع دیگر به عنوان سومین دیوار بزرگ دفاعی در جهان نام برده شده است.
به گزارش گلستان24؛براساس تحقیقاتی که از سوی یک تیم باستانشناسان ایرانی و بریتانیایی صورت گرفت قدمت احداث دیوار دفاعی گرگان در سده پنج و یا 6 میلادی است عکس این دیوار نخستین بار توسط اریک اشمیت باستانشناس آمریکایی ثبت شد.
اشمیت یک باستانشناس آمریکایی که با هواپیمای خود در سالهای ۱۳۱۵و ۱۳۱۶ از نقاط باستانی ایران عکاسی میکرد او از این دیوار عکس گرفت و این عکسها سندی برای تحقیقات باستانشناسان ایرانی و خارجی بر این دیوار شد.
دیوار دفاعی گرگان که از آجرهای گلی سرخ رنگ ساخته شده به دوره ساسانی باز میگردد که به آن دیوار بزرگ اسکندر یا دیوار سرخ که در متون قدیمی با نام «مار سرخ» نیز نامیده شده است.
دیوار تاریخی گرگان دیواری تاریخی است که از کنار دریای خزر در ناحیه گمیشان آغاز شده و تا کوههای گلیداغ در شمال شرق کلاله ادامه دارد که متاسفانه تقریبا بیشتر قسمتهای این دیوار از بین رفته است و تنها بخشی از این دیوار در زیر خاک مدفون شده است.
دیوار تاریخی گرگان حدود ۲۰۰ کیلومتر طول دارد و در تاریخ ۲۹ تیرماه سال ۱۳۷۸ به ثبت ملی رسیده است این دیوار پس از عبور از روستاهای چترکروک، سیاقلیق، عزیزآبادپایین، قرهیسر، صخرههای گرگز، گرگاندوز، زاوپایین و درهای به همین نام به صخرههای «بیلیکوه» در محدوده پارک ملی گلستان میرسد.
دیوار دفاعی گرگان از اهمیت و ارزش بسیار بالایی برخوردار است و به همین دلیل دیوار دفاعی گرگان در تابستان سال 1378 با شماره 2345 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید
به دلیل رنگهای آجری دیوارهای دفاعی گرگان، در منابع تاریخی از آن به نامهای سد اسکندر، سد پیروز، سد انوشیروان، قزلآلان و مار سرخ یاد میشود.
دیوار دفاعی گرگان یکی از مستحکمترین دیوار دفاعی بوده که به دست معماران ایرانی ساخته شده است و طول دیوار حدود 200 کیلومتر است و دیوار چین حدود 6 هزار کیلومتر است.
در کاوشهایی که تاکنون انجام شده 2 هزار مترمربع از دیوار حفاری شده و در پی آن یک آتشگاه و استراحتگاه سربازان کشف شده است. همچنین دو قلعه از حدود 38 دژ تخمین زده شده در طول دیوار کاوش شده است.
طبق برآوردها 30 هزار سرباز میتوانستند در طول دیوار مستقر شوند. باستانشناسان با نمونهبرداری و آزمایش خاکسترها و ذغالهای برجای مانده در کورههای آجرپزی نشان دادند که قدمت دیوار به قرنهای پنج و ششم میلادی میرسد.
بر اثر تحقیقاتی که بر روی دیوار دفاعی گرگان صورت گرفت اشیای گوناگونی از جمله سفال، شیشه و فلز به دست آمد که در بین این اشیاء سفال از اهمیت بیشتری برخوردار است.
استان گلستان یکی از آن استانهایی است که یکی از بلندترین دیوار تاریخی جهان را به خود اختصاص داده است و به همین دلیل گلستان به عنوان یکی از زیباترین شهرهای ایران شناخته میشود.
افرادی که قصد سفر به مکانهای تاریخی را دارند برای مسافرت نوروزی میتوانند به استان گلستان سفر کنند و از جاذبههای تاریخی استان گلستان همچون دیوار دفاعی گرگان دیدن کنند.
/فارس
ارسال نظر