ناکارآمدی طرحهای جامع شهری در مدیریت شهری / عدم مشارکت شهروندان بندرگزی در تهیه طرح جامع شهری
در حالیکه طرحهای توسعه شهری از جمله طرح جامع شهری میتواند نقش بسزایی در برنامهریزی و مدیریت شهری ایفا کند اما در بسیاری مواقع شاهد عدم موفقیت این طرح در تهیه، اجرا و در نهایت نارضایتی شهروندان هستیم.
به گزارش گلستان۲۴؛ در سالهای اخیر گسترش تعداد شهرها و از سویی افزایش تقاضای مردم برای شهرنشینی برنامهریزی برای شهرها را به امر ضروری تبدیل کرده است، در واقع یکی از طرحهای مهم در برنامهریزی و مدیریت شهری طرح جامع است که در آن خطمشی کلی سیاستهای توسعه شهری تدوین میشود.
در طرح جامع شهری محل استقرار و توزیع کاربریهای مختلف شهری اعم از کاربریهای آموزشی، بهداشتی، فضای سبز، تراکمهای جمعیتی، حدود حریمها و محدودههای شهری و به طور کلی مسیر توسعه آینده شهر نشان داده میشود.
در حالیکه طرحهای توسعه شهری از جمله طرح جامع میتواند نقش بسزایی در برنامهریزی و مدیریت شهری ایفا کند اما در بسیاری مواقع شاهد عدم موفقیت این طرح در تهیه، اجرا و در نهایت نارضایتی شهروندان هستیم.
به گفته کارشناسان حوزه معماری و شهرسازی یکی از مسائلی که موجب میشود طرحهای جامع شهری در ایران همواره دارای چالش باشد این است که در طرح جامع توجه کافی به واقعیتهای موجود نمیشود و طرح در یک فضای آرمانی بدون در نظر گرفتن وضعیت جغرافیایی، اجتماعی و اقتصادی ارائه میشود و معمولأ ارتباط سه مؤلفه تعیینکننده جمعیت، فعالیت و عملکرد در محتوای این طرحها نادیده گرفته میشود.
*ناکارآمدی طرحهای جامع شهری در مدیریت شهری
بعد از گذشت چهار دهه از شروع تهیه طرحهای شهری در کشور هنوز شاهد عدم اجرای کامل این طرح در شهرهای مختلف هستیم گویی طرحهای جامع شهری در ایران از کارایی لازم برخوردار نیستند چرا که در تهیه طرح شناخت کافی از مناطق و محورهای توسعه مغفول مانده است معمولأ محتوای طرحها به دلیل عدم همخوانی با شرایط موجود، روش بررسی، تصویب و عدم مشارکت شهروندان و بیتوجهی به امکانات موجود موجب شده تا در نهایت این طرح نتواند در جهت اهداف خود حرکت کند.
بدون تردید مشارکت مردم در تهیه و اجرای طرح جامع شهری میتواند موفقیت آن را رقم بزند یکی از فواید مهم این امر دریافت نظرها و پیشنهادات شهروندان در جهت ارتقا طرح و نزدیک شدن به واقعیت و درنتیجه بالا رفتن ضمانت اجرایی آن است با این وجود به دلیل عدم مشارکت شهروندان، طرحهای شهری تا به امروز نتوانستند خواسته مردم و مدیران شهری را برآورده کنند.
از سال 1390 تاکنون طرحهای جامع 22 شهرستان گلستان از سوی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تصویب و به استان ابلاغ شد، بهمن ماه سال گذشته طرح جامع شهری بندرگز نیز تصویب شد.
در حالیکه به گفته مسوولان مسکن، راه و شهرسازی با تهیه و تصویب طرح جامع افزایش کیفیت زندگی و رفاه شهروندان و توسعه شهرهای استان در همه ابعاد را شاهد خواهیم بود اما گویی شهروندان بندرگزی از نحوه تهیه این طرح رضایت کامل ندارند و معتقد هستند کاربریهای جدید و تعریف شده در طرح جامع بعضی از آنها را دچار خسران کرده است.
*عدم مشارکت شهروندان بندرگزی در تهیه طرح جامع شهری
به گفته عضو سابق شورای اسلامی شهر بندرگز، طرح جامع این شهر از سال 1384 آغاز شد، طرح جامع به سفارش وزارت مسکن و شهرسازی و توسط مشاور تهیه میشود و تصویب نهایی آن با شورای عالی شهرسازی است اما به عناوین مختلف مشاور جدیدی برای این طرح تعریف میشد، در اردیبهشت سال 1397 نیز این طرح کامل و در سطح استانداری به شهرداری بندرگز ابلاغ شده است.
حسن هادیان با بیان اینکه طرح جامع شهری شهروندان را دچار مشکل کرده است، افزود: طرحی که به عنوان طرح جامع شهری برای بندرگز در نظر گرفته شده است در صورتی تهیه و ابلاغ شده که ظاهرا اطلاعات درست در اختیار کارشناسان و تهیهکنندگان طرح قرار نگرفته است.
وی بیان کرد: در زمان تهیه طرح جامع شهری بندرگز عضو شورای شهر بودم اصولأ در زمان تهیه طرح از اعضای شورا و شهرداری یکسری نظرسنجیها میشود و خواستار اعلام نظرات به مشاور طرح هستند تا مشاور در تهیه طرح از آن استفاده کند.
هادیان گفت: متأسفانه این امر در تهیه طرح جامع بندرگز اتفاق نیفتاد، در واقع شورا خواستار اضافه کردن یکسری کاربریها به محدوده شهری بندرگز بود البته این تقاضای مردم بود که شورا به مشاور طرح ابلاغ کرد اما نمایندگان شورای عالی شهرسازی و معماری با این موارد موافق نبودند و نتیجه آن شد که به خواستههای شورا در تهیه طرح جامع شهری موافقت به عمل نیامد.
عضو سابق شورای اسلامی شهر بندرگز یادآور شد: از آن زمان از اعضای شورای شهر و شهرداری خواسته شد تا در جلسات کارشناسی طرح جامع شهر شرکت نکنند، نهایتأ بدون تأیید اعضای شورا و شهرداری این طرح به شورای عالی شهرسازی و معماری ارسال شد و توانست تأییدیه نیز اخذ کند و بعدها نیز به شهرداری بندرگز ابلاغ شد.
*عدم حضور اعضای شورای شهر بندرگز در جلسات تهیه طرح جامع شهری
رئیس سازمان نظام مهندسی بندرگز با بیان اینکه در ابتدای تهیه طرح جامع شهری مسکن و شهرسازی، شورا و شهرداری با هم توافق داشتند، افزود: وقتی طرح کامل شد نمایندگان شورای عالی شهرسازی و معماری این طرح را نپذیرفتند و اعلام کردند این کار باید مجدد انجام شود در تهیه مجدد این طرح یکسری اختلافات بین اعضای شورای شهر و مسکن و شهرسازی به وجود آمد و از آن زمان به بعد تصمیم بر آن شد تا اعضای شورا در جلسه نباشند و تنها نماینده شهرداری بندرگز در این جلسات حضور داشت حتی بعد از تصویب طرح آن را رؤیت نکردیم.
هادیان خاطرنشان کرد: زمانی که مشاور، طرح جامع شهری را آماده میکند در هر برهه زمانی مشخص باید خواستار یکسری اطلاعات از شهردار باشد قطعأ بدون آن اطلاعات طرح جامع شکل نمیگیرد اما یکسری اطلاعات نیز وجود دارد که مشاور باید با حضور میدانی در منطقه آن را کسب کند متأسفانه به دلیل همین مسائل طرح جامع شهری موجب مشکلاتی برای شهروندان بندرگزی شده و خواستار تغییرات و اصلاحاتی در این طرح هستند.
وی گفت: در طرح جامع شهری براساس چشمانداز 10 ساله میزان رشد جمعیت مشخص و براساس میزان رشد جمعیت محدوده شهری نیز تعریف میشود و باید تأمین نیازهای مردم نیز در نظر گرفته شود که ظاهرأ در طرح جامع این موارد نادیده گرفته شده است.
/فارس
ارسال نظر