جایگاه رسانه در جشنواره بینالمللی «اقوام» از قلم افتاد!
سیزدهمین دوره جشنواره بینالمللی اقوام در حالی آغاز به کار کرد که در حوزه رسانه، معرفی مفاخر و تمدن و تاریخ به جایگاه واقعی نرسیده است.
به گزارش گلستان ۲۴؛ وقتی سخن از بینالملل چه در قالب جشنواره و چه در قالب روابط همکاری در حوزههای مختلف به میان میآید باید به روابط بینالملل توجه کرد و مهمترین ابزار برای ایجاد روابط بینالملل رسانه است که میتواند ظرفیتهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری و سایر اشتراکات را بین کشورهای مختلف منتقل کند.
براین اساس هیچ جشنوارهای به جایگاه بینالمللی نمیرسد مگر آنکه در ابتدا بستر مناسب ارتباطی و بهرهگیری از این ارتباط فراهم شود موضوعی که در آیین افتتاحیه سیزدهمین جشنواره بینالمللی اقوام ایران زمین مورد غفلت قرار گرفت.
البته در استانی مانند گلستان که رسانه هنوز به جایگاه واقعی خود نرسیده مشاهده چنین اتفاقاتی آنقدر هم دور از انتظار نیست، وقتی یک دستگاه اجرایی رسانه را به خوبی نمیشناسد و برای اصحاب رسانه حرمت قائل نیست هر کاری که کند کمیتش لنگ میزند و یک سال نشست خبری جشنواره اقوام در گلستان را با خبرنگاران تهرانی برگزار میکند و سال دیگر جایگاهی برای خبرنگاران قائل نمیشود.
* خبرنگاران در افتتاحیه سیزدهمین جشنواره اقوام جایی برای نشستن نداشتند
مراسم افتتاحیه سیزدهمین جشنواره اقوام ایران زمین امشب در حالی برگزار شد که اصحاب رسانه بهعنوان نمایندگان مردم چه در محل برگزاری مراسم افتتاحیه و چه در محل نمایشگاه جایی برای نشستن نداشتند.
گرچه خبرنگاران دلسوز و فهیم استان گلستان برای نشان دادن فرهنگ اقوام استان گلستان و اعتلای اهداف این جشنواره در این برهه حساس که روابط خارجی ایران بسیار حائز اهمیت است در نشر اخبار و اطلاعرسانی کوتاهی نکردند.
زیبنده بود که مسؤولان برگزارکننده چنین جشنوارههایی تفکر خود را برای باشکوهتر شدن این جشنواره از نگاه استانی خارج کنند و اگر جشنواره اقوام نام «بینالمللی» را یدک میکشد کاش تفکر خود را هم بینالمللی کنند و این مهم تنها با برگزاری نشستهای خبری در خارج از استان و یا فستیوال رسانهای برای فضاسازی چند روزه محقق نخواهد شد، وقتی سخن از اقوام به میان میآید نه یک سال بلکه باید قرنها تاریخ مردم استان گلستان را در نظر گرفت.
* در کنار فروش صنایع دستی و موسیقی آیینی جای ظرفیتهای مردمشناسی و تاریخشناسی خالی است
گرچه جشنواره اقوام فرصت مغتنمی برای فروش صنایع دستی، سوغات و ارائه هنرهای موسیقی آئینی است اما باید به این مهم توجه کرد که حتی فروش صنایع دستی نیز با زنده نگهداشتن تمدن و تاریخ امکانپذیر است و جای ظرفیتهای مردمشناسی و تاریخشناسی که موجب استحکام روابط بین اقوام مختلف و حتی تقویت روابط بین کشورهای همسایه میشود خالی است.
از سویی دیگر مسؤولان متولی باید پاسخ بدهند که 13 سال از برگزاری جشنواره بینالمللی اقوام میگذرد اما در حوزه آسیبشناسی چه اتفاقی افتاده است، متأسفانه تنها در بستر برگزاری این جشنواره کیفیت گروههای موسیقی تقویت شده و یا از هنرمندان مشهور و یا سفرای بیشتری دعوت کردند ولی با گذشت بیش از یک دهه هنوز جای خالی ظرفیت جشنواره اقوام در حوزه پژوهش و بهرهگیری از فرصت ایجاد شده احساس میشود که میطلبد مسؤولان متولی در برگزاری این جشنواره که با هزینههای گزاف در دوران سخت اقتصادی کشور برگزار میشود این مسائل و نکات را لحاظ کنند.
گرچه نشاط اجتماعی موجب تقویت ظرفیت اجتماعی و افزایش امید به جامعه میشود اما این نشاط اجتماعی باید بهگونهای باشد که پایدار باشد.
* جشنواره اقوام علاوهبر شورآفرینی در بستر ظرفیت اجتماعی و افزایش امید به جامعه گامهای جدی بردارد
شور و با شعور و عِرق به سرزمین معنا پیدا میکند و این جشنواره باید علاوهبر شورآفرینی در دو بستر دیگر نیز گامهای جدی بردارد.
تلاش زیادی برای برگزاری چنین جشنواره بزرگ و شکیل انجام میشود اما اینکه این جشنواره تا چه میزان توانسته به معرفی مفاخر معاصر که در آینده تاریخ استان گلستان میشود کمک کند مغفول مانده است، آیا مفاخر ما صرفاً باید بعد از مرگ مورد توجه قرار گیرند و آیا نمیتوان از ظرفیت مفاخر در توسعه صنعت گردشگری استفاده کرد؟
به طور قطع بیان چنین نقدهایی صرفاً برای بیان مشکلات نیست بلکه یکی از وظایف رسانه تبیین درست برای بهکارگیری ظرفیتها است.
گرچه اصحاب رسانه در جشنواره بینالمللی اقوام جای مناسبی برای نشستن نداشتند و برای مخابره اخبارشان اینترنت در نظر گرفته نشد اما به وظیفه خود عمل کردند و از این پس نیز وظیفهمند در مسیر خود گام برمیدارند.
/فارس
ارسال نظر