مهمترین شاخصهای یک کانون پویا در جهش تولید
بیکی با اشاره به شاخص های یک کانون پویا در جهش تولید، گفت: اگر هر کانونی به هر میزان به این شاخص ها توجه کند و در این مسیر گام بردارد به طور قطع می تواند نقش موثری در فضای تولید و کسب و کار داشته باشد.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از شبستان؛ با توجه به نامگذاری امسال به نام جهش تولید از سوی مقام معظم رهبری، همه نهادها باید برای تحقق این امر دغدغه مند باشند و همه بخش های اقتصادی، تولیدی، فرهنگی و اجتماعی برای تحقق آن تلاش کنند.
رسیدن به جهش تولید در شرایط فعلی میتواند کشور را از فشار اقتصادی خارج و تکیه بر تولیدات داخلی را افزایش دهد.
در این بین کانون های فرهنگی و هنری مساجد نیز با توجه به ظرفیت خود نقش موثری در راستای تحقق شعار سال دارند و می توانند با اجرای برنامه های خود اقدامات لازم را برای رسیدن به جهش تولید انجام دهند.
سال جهش تولید را برای فعالیت کانون های فرهنگی هنری چگونه ارزیابی می کنید؟
با توجه به اینکه امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام سال جهش تولید نامگذاری شده است؛ فارغ از اینکه فلسفه این نامگذاری چیست؟ کشور ما در چه شرایطی قرار دارد؟ کانون های فرهنگی هنری مساجد با توجه به توانایی و ظرفیت بالایی که دارند؛ می توانند یک نقش بسیار موثری را در جهت رشد تولیدات فرهنگی و اقتصادی، چه به طور مستقیم و چه به طور غیرمستقیم داشته باشند.
آنچه که مهم است؛ این است که کانون فرهنگی و هنری در ابتدا، ظرفیت و توان خودش را بسنجد و بر اساس یک نقشه راه و شناسایی ظرفیت های پیرامونی، نظیر: خیرین، نهادها و اعضای کانونی بتوانند در مسیر جهش تولید قدم بردارند.
عبارتی را که اشاره کردید «نقش کانون ها در رشد تولیدات فرهنگی و اقتصادی چه به طور مستقیم و غیر مستقیم»، منظور شما از نقش کانون ها به طور مستقیم و غیرمستقیم چیست؟
نکته ای که ما باید در خصوص شرح وظایف کانون ها به عنوان یک شرح وظیفه ذاتی، مدنظر قرار دهیم این است؛ فعالیت در عرصه فرهنگی و هنری به عنوان حوزه فعالیت کانون ها به شمار می آید؛ یعنی خط مشی و رسالت فعالیتی که قانون برای کانون ها مشخص کرده است، با توجه به این مسئله، در عرصه فرهنگی و هنری از دو محور می توان به حوزه اقتصادی ورود مستقیم و غیر مستقیم داشت.
منظور از ورود و نقش کانون ها به طور مستقیم در حوزه فعالیت های اقتصادی این است که بسیاری از کانون ها چنین ظرفیتی را دارند تا دست به تولیدات فرهنگی بزنند و می توانند تولیدات فرهنگی خودشان را به طور مستقیم در بازار عرضه کنند، نظیر تولیدات نرم افزارهای فرهنگی، تابلوهای هنری، کتب، کلاس های آموزشی و غیره. اما نقش کانون ها به طور غیر مستقیم در فعالیت های اقتصادی بسیار زیادتر است، کانون ها می توانند به طور غیرمستقیم، زمینه ساز یک تحول بزرگ در جهش تولید باشند؛ مانند؛ انگیزه سازی نیروهای کانون ها در حوزه کسب و کار، مشاوره های اقتصادی در مسجد، برقراری ارتباط بین اعضای کانون ها و مراکز فنی و حرفه ای، تشویق و ترغیب جوانان و نوجوانان به کار و تلاش، مبارزه با فرهنگ بیکاری، کسلی و خمودی و بسیاری از عناوین دیگر که کانون ها می توانند نقش موثر داشته باشند.
یکی از رسالت های فرهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد در حوزه فرهنگی، بحث پیشگیری یا مبارزه با آسیب های اجتماعی است، چه ارتباطی را می توان بین فعالیت در حوزه فرهنگ اقتصادی و بحث پیشگیری از آسیب های اجتماعی برقرار کرد؟
شاید بتوان ادعا کرد ریشه بسیاری از آسیب های اجتماعی، چه به طور مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم، مشکلات اقتصادی است که گریبان گیر جوانان و خانواده ها شده است، البته عوامل و ریشه های آسیب های اجتماعی در هم تنیده است در برخی از موارد اعتیاد باعث از هم پاشیدگی اقتصادی است و در برخی از موارد مشکلات اقتصادی باعث روی آوردن به اعتیاد شده است، اما به طور کلی ریشه بسیاری از فقرهای فرهنگی در فقر اقتصادی است و ریشه بسیاری از فقرهای اقتصادی در فقر فرهنگی است.
در پاسخ به این سوال باید عرض کنم؛ با ترویج روحیه تلاش، کار، خودباوری، مشاوره های اقتصادی، کمک های مالی در زمینه کسب و کار، آمار بسیاری از آسیب های اجتماعی کاهش پیدا می کند.
یک مثال و ضرب المثل معروفی است که در بین مردم متداول است؛ اینکه برای کمک به دیگران نباید به او ماهی داد بلکه باید به او ماهیگیری آموزش داد؛ بهترین راه مقابله با آسیب های اجتماعی کمک در زمینه مهارت و آموزش کسب و کار به دیگران است که خودشان بتوانند عهده دار مخارج زندگی و تصمیم گیری در معیشتشان باشند.
مهمترین شاخص های یک کانون موفق در جهش تولید چیست؟
به نظر بنده 8 شاخص را می توان برای یک کانون پویا در عرصه فضای تولید و کسب و کار ترسیم کرد، اگر هر کانونی به هر میزان به این شاخص ها توجه کند و در این مسیر گام بردارد به طور قطع می تواند نقش موثری در فضای تولید و کسب و کار داشته باشد.
۱- اولین و مهمترین شاخص یک کانون موفق در جهش تولید، ایجاد بانک اطلاعات از فضا و توانایی های کانون و همین طور میزان علاقه و ظرفیت اعضای کانون است؛ که به عنوان یک کار مقدماتی، به برنامه ریزی اقتصادی کمک بسیار زیادی می کند.
۲- انگیزه سازی: مدیران کانون باید طوری برنامه ریزی کنند که انگیزه اعضای کانون را به سمت علاقه به کارهای مهارتی، اقتصادی زیاد کند. می توان به وسیله مسابقات، سخنرانی ها، استفاده از فضای مجازی، ترویج الگوهای موفق این کار را انجام داد.
۳- ارتباط با مراکز فنی و حرفه ای و بنگاه های اقتصادی: مراکز فنی و حرفه ای با توجه به امکانات و ظرفیت بالایی که در خصوص کسب و کار دارند می توانند به عنوان یک همکار و شریک راهبردی از آنها نام برد.
مدیران ستاد استانی باید تفاهم نامه همکاری با این مراکز در استان ها امضا کنند و بالتبع مدیران کانون ها باید به این مراکز مراجعه کنند و از این ظرفیت استفاده کنند.
۴- ایجاد صندوق های قرض الحسنه: ایجا د صندوق های قرض الحسنه می تواند هم جنبه مشارکت افراد در کانون را بالا ببرد و هم می تواند پشتیبانی اقتصادی از طرح های اقتصادی داشته باشد.
۵- ایجاد کلاس های مشاوره در زمینه کسب و کار: یکی از مهمترین جنبه های رونق یک اقتصاد پایدار مشاوره صحیح است، کانون ها می توانند از کارشناسان اقتصادی استفاده کنند و بسیاری از علاقمندان اقتصادی را نسبت به کارهای تولید و اقتصادی راهنمایی کنند.
۶- ترویج و در اختیار قرار دادن طرح های اقتصادی تولیدی: بسیار طرح های موفق اقتصادی موجود است؛ که ما از آن بی اطلاع هستیم. کانون ها می توانند؛ با توجه به ظرفیت های اطلاع رسانی که دارند؛ این طرح ها را در دسترس اعضای خود قرار دهند.
۷- ایجاد مسابقات و جشنواره های فرهنگی با موضوع فرهنگ اقتصاد: با توجه به اینکه فعالیت های فرهنگی و هنری به عنوان شرح وظیفه دستگاهی کانون ها است، کانون می تواند از قالب های مختلف فرهنگی و هنری استفاده کند و با موضوع فرهنگ اقتصاد به ترویج فرهنگ تولید و کسب و کار بپردازد.
۸- تبیین فرهنگ کار و تلاش و مذمت فرهنگ احتکار، بیکاری، ربا و غیره از طریق فضای مجازی: کانون ها با توجه به فضای مجازی در اختیار مخصوصا کانال ها و گروه های کانونی این فرهنگ را تبیین و ترویج دهند.
ارسال نظر