محرومیت شالیکاران گلستانی از چتر حمایتی مسوولان/واسطه ها فعالتر از مسوولان در زمان برداشت محصول
وجود مشکلات تکراری همچون کمبود کود و سم، گرانی این نهادهها و از سویی حضور فعال دلالها در زمان برداشت محصول و خرید محصول به قیمت پایین بر دغدغهمندی این روزهای شالیکاران گلستانی افزوده است.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از فارس از گرگان، یکی از محصولاتی که به دلیل صرفه اقتصادی در دو دهه اخیر مورد توجه بسیاری از کشاورزان گلستانی قرار گرفته کشت برنج است.
کشاورزان در چند سال اخیر از نحوه قیمتگذاری و خرید محصولاتی که بنابر گفته مسوولان استانی با الگوی کشت استان همخوانی دارد، چندان رضایتی ندارند از این رو با وجود آنکه همواره برخی مسوولان بدون در نظر گرفتن معیشت کشاورزان بر عدم کشت شالی به دلیل مصرف بالای آب تأکید میکنند اما کشاورزان برای ادامه حیات و اقتصاد خانواده شالی را در الگوی کشت خود قرار دادهاند و البته معتقد هستند باید حمایتهایی در این رابطه انجام شود.
این روزها بسیاری از شالیکاران گلستانی در فصل داشت شالی به سر میبرند و مشغول کودپاشی و سمپاشی مزارع خود هستند تا یک محصول مرغوب را به بازار عرضه کنند اما وجود مشکلات تکراری همچون کمبود کود و سم، گرانی این نهادهها و از سویی حضور فعال دلالها در زمان برداشت محصول و خرید محصول به قیمت پایین بر دغدغهمندی این روزهای شالیکاران گلستانی افزوده است.
*برای پرداخت هزینه کاشت و بدهیها مجبور به فروش محصول به دلالها هستیم/ شرکت تعاونی در خرید برنج حمایتی از شالیکاران نمیکند
در همین رابطه یک شالیکار گلستانی با ابراز نارضایتی از وضعیت نهادهها در بازار در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: این روزها در مرحله کودپاشی و سمپاشی مزارع خود هستیم و مهمترین مشکل در این فصل تهیه کود، سم و گازوئیل است.
علی ساروی با بیان اینکه برای هر یک هکتار تنها یک کیسه کود به کشاورز حواله اختصاص میدهند، افزود: این مقدار کود پاسخگوی نیاز اراضی ما نیست، مجبور هستیم با هزینه بالا سم و کود را از بازار آزاد تهیه کنیم با این وجود و تقبل هزینههای سنگین، کشاورزان امید چندانی به درآمد ندارند چرا که زمان برداشت محصول دلالها به قیمت پایین شالی را از کشاورز میخرند.
وی اضافه کرد: وقتی به شرکت تعاونی برای خرید شالی مراجعه میکنیم به ما میگویند نرخ خرید برنج معلوم نیست، تنها منبع درآمدی ما از کشاورزی است ما در طی کاشت تا برداشت هزینههای زیادی صرف میکنیم و بعضأ بدهکار هم هستیم برای فروش نمیتوان تعلل کرد و برخلاف میل باطنی خود مجبور هستیم محصول را به قیمت پایین به واسطهها بفروشیم.
*دولت دخالتی در خرید برنج از کشاورزان ندارد
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان گلستان مقدار کودی که برای زراعت برنج در اراضی نسق به کشاورزان تحویل داده میشود را چهار کیسه عنوان کرد و گفت: در بعضی از اراضی به لحاظ فنی، کشت برنج توصیه نمیشود ولی در مجموع طبق دستورالعمل فنی چهار کیسه کود برای اراضی شالی کافی است.
محمدرضا عباسی تصریح کرد: قیمت سم نیز مقداری افزایش یافته است برای رفع این مشکل دولت برای واردات سم ارز نیمایی در نظر گرفته است با این وجود برخی کشاورزان برای استفاده از سم به افراد غیرفنی مراجعه میکنند معموِلأ این افراد چندین سم را به کشاورز پیشنهاد میدهند اختلاط چند سم علاوه بر اینکه تأثیرگذاری آن را کاهش میدهد هزینه مبارزه با آفات و بیماریها را دو برابر میکند در صورتی که با مراجعه به کلینیکهای گیاهپزشکی یا کارشناسان پهنه با کمترین هزینه و بهترین روش و زمان مبارزه با آفات و بیماریها را شاهد خواهیم بود.
وی در خصوص عدم خرید تضمینی برنج از کشاورزان گفت: قیمت تضمینی، قیمت کف است و معمولأ برای کشاورزان توجیهی ندارد کشاورزان به خصوص برنجکاران حاضر نیستند محصول خود را با قیمت تضمینی بفروشند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان گلستان اضافه کرد: مشکلی که در خصوص برنج وجود دارد این است که کشاورز میخواهد با توجه به برداشت مکانیزه که برای برنج اتفاق میافتد در زمان برداشت این محصول عجله میکند بنابراین رطوبت شالی بالاست، توصیه ما به کشاورزان این است در زمان برداشت عجله نداشته باشند و اگر ناچار به برداشت هستند هواگیری خشک در فضای باز را انجام دهند و مدت کوتاهی محصول خود را نگهداری و زمان فروش مناسب به بازار عرضه کنند.
وی بیان کرد: وقتی عرضه محصول زیاد شود قیمت کاهش خواهد یافت قیمت برنج آزاد است و دولت دخالتی در خرید برنج ندارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان در خصوص کمبود گازوئیل که برخی کشاورزان با آن مواجه هستند نیز گفت: برای چاههای که برقی نیست طبق قانون، کشاورز باید به آب و منطقهای مراجعه کند چون متولی چاه آب و منطقهای است در صورتی که چاه پروانه بهرهبرداری داشته باشد تاریخ آن نیز به روز باشد میتوانند در سامانه ثبتنام و در این رابطه کشاورزان مشکل سوخت نخواهند داشت.
عباسی خاطرنشان کرد:کشاورزانی که کمبود سوخت دارند، یا چاه آب آنها مجوز ندارد و یا اینکه مجوز دارد و پروانه بهرهبرداری آن را تمدید نکردهاند در واقع برای سوخت موتور آب، سازمان جهاد کشاورزی هیچگونه نقشی در تأیید و یا رد تعیین سهمیه سوخت ندارد سازمان جهاد کشاورزی فقط در خصوص تراکتور به کشاورزان حواله میدهد که ماهانه در سامانه ثبتنام میشود.
ارسال نظر