ورود ریزگردها در استان گلستان بخصوص در شهرستان گمیشان+ تصاویر
اکنون ریزگردها هم به مجموعه حوادث این استان شمالی اضافه شده و نه تنها از یک جهت بلکه گلستان از سمت دو کشور عراق و ترکمنستان در معرض ریزگردهایی است که شرایط زندگی را برای ساکنان برخی نقاط استان دشوار ساخته است.
به گزارش گلستان24، اکنون ریزگردها هم به مجموعه حوادث این استان شمالی اضافه شده و نه تنها از یک جهت بلکه گلستان از سمت دو کشور عراق و ترکمنستان در معرض ریزگردهایی است که شرایط زندگی را برای ساکنان برخی نقاط استان دشوار ساخته است.
فرماندار شهرستان گمیشان با اشاره به ورود ریزگردها از ماه اخیر به این شهرستان ترکمننشین گفت: متاسفانه ریزگردها از ترکمنستان وارد این منطقه شده و شرایط زیستمحیطی منطقه را غیرقابل تحمل کردهاند.
امانگلدی ضمیر در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: چنانچه در شرایط کنونی برای پیشگیری و دفع این پدیده ناهنجار زیستمحیطی تدبیری نشود، در آینده نزدیک مشکلی همچون اهواز در این شهرستان و شهرستانهای مجاور روی خواهد داد.
وی با بیان این نکته که با توجه به کاهش میزان بارندگی و افزایش دما، شرایط اقلیمی کشور تغییر کرده است، افزود: عوامل طبیعی، انسانساز و ترکیبی عوامل تشکیلدهنده مخاطرات طبیعی به ویژه در زمینه خشکسالی هستند.
ترکمنستان منشاء ریزگردها در گمیشان
ضمیر تصریح کرد: به سبب شرایط اقلیمی و جغرافیایی منطقه، گمیشان این قابلیت بالقوه را دارد که در صورت فقدان برنامهریزی مناسب بیش از پیش در معرض ریزگردهایی قرار گیرد که از صحرای «قره قوم» ترکمنستان به این منطقه سرایت میکند.
وی تصریح کرد: از تاثیرات این ریزگردها میتوان به خشک شدن تالاب منطقه، نابودی صنعت کشاورزی و آلودگی زیستمحیطی شهرستان اشاره کرد.
همچنین مدیرکل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به بیان تهدید ریزگردها از جانب وی طی چند ماه گذشته اذعان کرد: این شرایط ناگوار، محصول تبعات تغییرات اقلیمی و کاهش بارش سالانه در استان است که اندک اندک به اشکال گوناگون رخنمایی میکند.
صادقعلی مقدم در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان خاطرنشان کرد: اکنون ریزگرد هم به جمع حوادث طبیعی گلستان اضافه شده و شهرهای هممرز با ترکمنستان و شرق گلستان را تحت تاثیر خود قرار داده است.
وی ادامه داد: موضوع ریزگردها جدی است و باید از تجربیات استانهایی که این پدیده را بیش از این تجربه کردهاند، برای مواجهه با آن بهره برد، هر چند اعتقاد دارم کنترل شرایط فعلی، نیازمند برنامهریزی در حوزه پیشگیری است و میتوان با تدابیری سریع اما نتایجی درازمدت همچون ایجاد پوشش گیاهی، تا حدودی این وضعیت را کنترل کرد.
باید برای مقابله با ریزگردها تدابیری عاجل اتخاذ کرد
مقدم با اشاره به مناطق در خطر ریزگردها در گلستان افزود: بیشتر مناطق بیابانی استان در بخش ترکمننشین قرار دارد که میتوان از جمله این مناطق به حوزه شهرستان گمیشان و دیگر شهرستانهای هممرز با ترکمنستان اشاره کرد.
وی یادآور شد: به نظر میرسد تبعات ریزگردهای احتمالی، علاوه بر محیطزیست، ساختار کشاورزی و معیشت این مناطق محروم را تحت تاثیر قرار داده و آن را دستخوش دگرگونی سازد.
دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان متذکر شد: عوامل طبیعی و انسانی متعددی همچون کاهش بارندگی و رطوبت نسبی هوا، کمبود پوشش گیاهی و استفاده نادرست از منابع آبی در ایجاد خشکسالی و ایجاد ریزگردها موثر هستند.
مقدم نقش منابع طبیعی را به عنوان یک دستگاهمحوری در این فرآیند برشمرد و تصریح کرد: ایجاد دامنه و کمربند سبز در این مناطق از جمله برنامههایی است که میتواند توسط این دستگاه عملیاتی مورد توجه قرار گیرد.
بررسی موضوع ریزگردها در کارگروه تخصصی مخاطرات زیستمحیطی
مقدم یادآور شد: در کارگروه تخصصی مخاطرات زیستمحیطی مدیریت بحران استان نیز باید به این موضوع به شکل جدی پرداخته شود تا بتوان با ارائه برنامه و راهکارهای بلندمدت و کوتاهمدت، انجام مطالعات در خصوص پوشش گیاهی، انجام مطالعات در خصوص باروری ابرها و انتقال آب و شناسایی عوامل تشدیدکننده، مسیرهای موجود برای پیشگیری از این فاجعه زیستمحیطی را در استان مورد بحث و تبادلنظر قرار داد.
به نظر میرسد گلستان که تقریبا بیشترین حوادث طبیعی را در کشور یدک میکشد، با پدیده ویرانگر ریزگردها نیز باید دست و پنجه نرم کند و بهتر است مسئولان استان با جدی گرفتن موضوع، قبل از فراگیر شدن این وضعیت در دیگر نقاط این استان شمالی، چارهای عاجل برای پیشگیری از آن تمهید کنند./ فارس
ارسال نظر