توسعه زراعت چوب بدون رفع مشکلات به بنبست میرسد/ تولیدکننده چوب بینصیب از طرحهای حمایتی
در حالی که طی یک دهه گذشته مسوولان گلستانی بر زراعت چوب به عنوان یک روش درآمدزا و اقتصادی و از سویی راهکاری برای صیانت از جنگلها تأکید میکنند، اما عدم شناسایی و توجه کافی به مشکلات زراعتکاران چوب موجب شده تا تمایل چندانی را از سوی مردم گلستان برای روی آوردن به زراعت چوب شاهد نباشیم.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از فارس از گرگان،طی سالهای اخیر مسوولان گلستانی بر توسعه کاشت درختان مثمر و غیرمثمر در مناطق مختلف از جمله اراضی کمبازده و اراضی شیبدار استان تأکید میکنند چرا که معتقد هستند کاشت درخت و زراعت چوب ثمرات اقتصادی فراوانی به همراه خواهد داشت و از سویی روشی مناسب برای مقابله با گرد و غبار و ریزگردهاست علاوه بر این موجب درآمدزایی روستاییان و جلوگیری از مهاجرت آنها به شهرها خواهد شد، اگر چه فواید بیشمار زراعت چوب بر کسی پوشیده نیست اما عدم شناسایی و توجه کافی به مشکلات موجود در بخش زراعت چوب موجب شده تا با وجود تأکید مسوولان، تمایل چندانی برای زراعت چوب در استان را شاهد نباشیم.
*لزوم توجه به رفع مشکلات تولیدکنندگان چوب برای پایداری زراعت چوب در گلستان/ روشها و نوآوریهای جدید در تولید چوب جایگزین کشت سنتی شود
در همین رابطه کارشناس ارشد ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گلستان در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان، زراعت چوب را یکی از راهکارهای مهم برای صیانت از جنگلهای کشور عنوان کرد و گفت: طی دهه گذشته اجرای طرح زراعت چوب در اکثر استانهای کشور در حال اجراست و البته مورد توجه مسوولان گلستانی نیز قرار گرفته است.
سوسن مقصودلو با بیان اینکه زراعت چوب بهترین عامل برای کاهش فشار بر جنگل، تأمین نیازهای کارخانهها، رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال عنوان شده است، افزود: با این وجود مشکلاتی بر سر راه زراعت چوب وجود دارد که لازم است مسوولان امر در جهت رفع آن کوشا باشند تا شاهد زراعت چوب پایدار در کشور باشیم.
وی در ادامه به مهمترین مشکلات زراعتکاران چوب استان اشاره کرد و افزود: نداشتن آب کافی برای آبیاری مزرعه، مقاومت کم نهالهای چوبده در مقابل سرمازدگی و یخزدگی، مشکل سایهاندازی درختان چوبده به محصولات کشاورزی از مهمترین مشکلات زراعت چوب محسوب میشود از سویی کشت سنتی و عدم وجود روشها و نوآوریهای جدید در تولید چوب و عدم آشنایی تولیدکنندگان با مهارتهای کارآفرینانه و استفاده از روشهای غلط قطع، خشک کردن و انبار نیز بر مشکلات زراعتکاران چوب افزوده است.
کارشناس ارشد ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گلستان اضافه کرد: زراعت چوب میتواند اهداف بسیار عالی در جهت افزایش سطح جنگلها و تنفس جنگل ایجاد کند در صورتی که شاهد ارائه تسهیلات مناسب و کافی، حمایتهای دولتی در خصوص ایجاد بازار فروش و در اختیار قرار دادن نهادهها و اطلاعات فنی به زارعین چوب باشیم.
*ایجاد 27 هزار هکتار باغ مثمر در گلستان
رئیس جهاد کشاورزی گلستان نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان با اشاره به آخرین وضعیت کاشت درخت در سطح استان گفت: چند سالی میشود طرحهای مختلف از جمله الگوسازی و تشویق هماستانیها برای افزایش سرانه فضای سبز و همچنین اراضی که پوشش خود را از دست دادهاند، ارائه میشود در اینمیان ارزشافزوده قابل توجهی نیز برای اراضی شیبدار بهوجود آمده است.
مختار مهاجر خاطرنشان کرد: با توجه به میزان بارندگیها میتوان باغزارهای دیم را ایجاد کرد با این وجود تغییر رژیم بارندگی طی سنوات اخیر در شرق و دامنههای کوهپایهای استان موجب شده تا روانآبهایی به صورت سیلاب حرکت کند و میزان شست و شوی خاک را بسیار بالا ببرد و این امر یکی از عوامل اصلی شدت بخشیدن به سیل در استان است که باید از آن جلوگیری کرد.
وی تصریح کرد: به طور متوسط میزان بارندگی گلستان بین ۳ هزار و ۴۵۰ تا ۳ هزار و ۸۰۰ میلیمتر میباشد اگر چنانچه نفوذپذیری آبهایی که حاصل از بارندگی است را شدت ببخشیم میتوانیم سفرههای زیرزمینی تجدیدپذیر و منابع آبی خوبی را در استان داشته باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه از سال ۱۳۸۱ توسعه کشت نهالهای مثمر در اراضی شیبدار مصوب شد، افزود: تاکنون ۲۷ هزار هکتار باغ مثمر در استان ایجاد شده است و عملکرد خوبی را در این باغها شاهد هستیم هر چند در سالهای اولیه کشت درختانی همچون زیتون میزان باردهی کمی داشتند اما با توجه به گسترش تحقیقات و اصلاح ارقام قدیمی به گونههایی دست یافتیم که بیش از یک هزار و ۵۰۰ کیلو هر اصله درخت باردهی دارد.
مهاجر خاطرنشان کرد:به جای آنکه حدود دو تن تا سه تن گندم، جو و علوفه برداشت کنیم بهتر است همین مقدار زیتون برداشت شود چرا که چندین برابر این غلات درآمد ایجاد خواهد شد از سویی زمینه روانآب را کاهش و سرعت نفوذپذیری را افزایش میدهد.
وی بیان کرد: از مهر ماه سال جاری، چالهکنی برای اراضی داوطلب شروع و در بیش از ۴۵۰ هکتار نهال زیتون کاشته شده است پیشبینی ما برای توسعه باغهای استان در سال جاری ۴ هزار هکتار بود اما با توجه به محدودیت منابع مالی تا کنون یک هزار و ۲۰۰ هکتار را عملیاتی کردهایم تاکنون نیز در ۸۰۰ هکتار اراضی شیبدار کار چالهکنی آغاز و در همین اراضی چند سالی میشود که توسعه گیاهان دارویی را داریم در واقع یکی از انگیزههای اقتصادی در روستا محسوب میشود و حرکتی است که میتواند ثبات زندگی و مهاجرت برعکس را با خود به همراه داشته باشد.
*شناسایی و تولید گونههای مقاوم به سرما در گلستان/ تلقیح قارچ ترافل با گونههای جنگلی یکی از پتانسیلهای اراضی شیبدار در استان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به کاشت گونههای نهال متناسب با اقلیم استان گفت: زیتون یکی از گونههای متناسب با اقلیم گلستان است اما یخبندانهای سنوات گذشته موجب شد تا کار تحقیقاتی در مرکز تحقیقات آغاز و گونههای مقاوم به سرما شناسایی شود، همچنین بعضی از گونهها که به سرما حساس هستند بعد از سرمازدگی مجدد میتوانند خود را بازیابی، سبز و به بار بنشینند و الان حدود سه سالی است که توسعه این نهالها در دستور کار قرار گرفته است.
به گفته مهاجر از ۱۱۰ هزار هکتار اراضی شیبدار گلستان، ۷۵ هزار هکتار پتانسیل کشت نهال مثمر دارد و تاکنون ۲۷ هزار کشت انجام و مابقی طبق دو برنامه در آینده اتفاق خواهد افتاد.
وی یکی از پتانسیلهای اراضی شیبدار در مستثنیات را تلقیح «قارچ ترافل» با گونههای جنگلی به خصوص زیتون و بلوط عنوان کرد و گفت: در این زمینه یک شرکت دانشبنیان با مشارکت مرکز تحقیقات این دانش را بومیسازی کرده و تلقیح اتفاق میافتد، از افرادی که میخواهند در این زمینه فعالیت کنند دعوت میشود چه در اراضی مستثنیات چه در اراضی منابع ملی میتواند تلقیح «قارچ ترافل» را انجام و با این کار هم سطح جنگلها افزایش و هم درآمد جانبی برای تولیدکننده باقی خواهد گذاشت.
*بهرهمندی طرح زراعت چوب از اعتبارات روستایی ۴ درصد/ درآمد 130 درصدی زراعت چوب در مقابل کشت شالی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی از طرح زراعت چوب به عنوان یکی از طرحهایی که میتواند از اعتبارات روستایی چهار درصدی بهرهمند شود نام برد و گفت: اگر هماستانیها بخواهند از این طرح استفاده کنند میتوانند از اعتبارات روستایی بهرهمند شوند منابع مالی در صندوق بانک کشاورزی فراهم است همچنین از محل اعتبارات روستایی نیز میتوان استفاده کرد.
مهاجر گفت: یک هکتار زراعت چوب امروزه میتواند ۱۳۰ درصد کشت شالی در درازمدت درآمد داشته باشد و به صورت سالانه برداشت انجام شود از طرفی این طرح اقتصادی بوده و میتواند نیاز کشور را رفع و جلوی خروج ارز را بگیرد.
وی گفت: سالانه رقم بسیار زیادی واردات چوب برای تأمین نیاز در صنف و صنعت انجام میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: در اراضی بیابانی اگر تناژ محصولات زراعی گندم و جو خیلی پایین باشد، صرفه اقتصادی نخواهد داشت اما اگر کشت علوفههای چند ساله در این اراضی انجام شود، میتوان از بیابانی شدن استان و ورود ریزگردها جلوگیری و علوفه گرانقیمتی را تولید کنیم.
ارسال نظر