سایه سنگین خشکسالی بر زندگی و تولیدات دامداران گلستانی
کاهش ۴۰ درصدی ریزشهای جوی و خشکسالی بیسابقه در گلستان تولید گندم و جو در استان را با کاهش مواجه کرد، امری که در کنار مشکلات فراوان دامداران موجب شد تا مشکل تأمین خوراک دام بیش از گذشته پررنگتر و دامداران را با چالشهای جدی مواجه کند.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از فارس از گرگان، اشتغال جمعیت وسیعی از مردم گلستان کشاورزی و دامداری است از آنجایی که بخش اعظمی از خوراک دام کشور از طریق واردات انجام میشود در سالهای اخیر به دلیل تحریم، ورود و تأمین خوراک دام با مشکلات زیادی مواجه شد، کمبود و گرانی خوراک دام بسیاری از دامداریها در گلستان را با مشکل جدی مواجه کرد تا جایی که به گفته مسوولان حدود ۳۵ درصد از واحدهای تولیدی مجبور به تعطیلی و خارج شدن از چرخه تولید شدند.
از آنجایی که برخی از دامداران گلستانی در اراضی خود گندم و جو کشت میکنند تا حدودی قادر به تأمین خوراک دام خود هستند اما کاهش ۴۰ درصدی ریزشهای جوی و خشکسالی بیسابقه در گلستان تأثیر منفی بر تولید کاه گندم و جو در استان بر جای گذاشت از این رو در سال جاری دامداران با مشکل جدی در خصوص تأمین خوراک دام مواجه خواهند بود.
*خشکسالی تأمین خوراک دام را با مشکل مواجه خواهد کرد/ دامهایی که زیر قیمت بازار فروخته میشوند
یک دامدار گلستانی با گلایهمندی از وضعیت افزایش قیمت نهادههای دامی در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: متأسفانه طی یکی دو سال اخیر با افزایش قیمت نهاده اداره کردن دامداری برای بسیاری از دامداران به کاری طاقتفرسا تبدیل شده است.
احمد مصطفایی تصریح کرد: در حالی که هزینه تهیه خوراک دام بسیار بالاست اما قیمت تولیدات دامی از جمله شیر و گوشت برای دامدار بسیار پایین است، در واقع افزایش هزینه تمام شده تولیدات دامی ادامه فعالیت برای دامداران را با مشکل مواجه کرده تا جایی که بسیاری از دامداران مجبور به فروش دام خود به قیمت زیر بازار شدهاند.
وی بیان کرد: دامدار با مشکل سرمایه در گردش مواجه است و متأسفانه تسهیلات مناسب و ارزان قیمتی در اختیار دامدار قرار نمیگیرد در گذشته حمایتهای خوبی از دامدار انجام میشد اما در حال حاضر دو سالی است که واکسیناسیون دام را خود دامدار باید انجام دهد اما در سنوات قبل واکسیناسیون از طریق جهاد و به صورت رایگان انجام میشد.
دامدار گلستانی خاطرنشان کرد: خشکسالی امسال موجب شد تا بسیاری از دامداران همچون ما که تولید جو داشتیم با کاهش عملکرد مواجه شویم از این رو به شدت برای تهیه خوراک دام با مشکل مواجه خواهیم شد خواهش ما از مسوولان این است در شرایط پیشرو تا حد امکان از خارج کردن کاه گندم از استان جلوگیری کنند.
*کاهش ۵ برابری تولید جو در گلستان خلأ بزرگی در تأمین خوراک دام است
به گفته معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی نیاز استان در طول سال برای تأمین جو ۱۵۰ هزار تن است اما با خشکسالی و کاهش تولید جو ۳۰ هزار تن جو در استان تولید خواهد شد که این امر خلأ بزرگی در تأمین جو برای خوراک دام استان محسوب میشود.
رحمت سمیعی در خصوص مشکلات دامداران گلستانی اظهار کرد: در سال جاری و با توجه به خشکسالی با کاهش تولید جو مواجه هستیم، مصرف عمده در دامداریها نیز جو است از طرفی با کاهش تولید گندم، تولید کاه نیز کاهش یافته، از اینرو در روزهای ابتدایی برداشت گندم از مزارع گلستان سعی بر جلوگیری از خروج کاه از استان کردیم.
وی ادامه داد: متأسفانه بعد از این تصمیم فشارهای زیادی از استانهای همجوار به ما وارد شد از آنجایی که بخش اعظمی از شیر مورد نیاز کارخانجات لبنی در گلستان از طریق خراسانرضوی تأمین میشود این استان اعلام کرد اگر جلوی خارج شدن کاه از گلستان گرفته شود آنها نیز جلوی ورود شیر به کارخانههای لبنی ما را خواهند گرفت از طرفی همدان نیز تهدید کرد در صورت بروز این اتفاق آنها «یونجه» را وارد گلستان نخواهند کرد این اتفاقات موجب نگرانی مسوولان استانی شد.
معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی گلستان بیان کرد: اگر ابتدای برداشت گندم جلوی خارج شدن کاه را میگرفتیم استانهای دیگر تحریک میشدند اما در حال حاضر خروج کاه از مبادی استان با سخت گیری و تحت نظارت نیروی انتظامی صورت میگیرد و تمام سعی ما بر این است در اواخر برداشت کاهی از استان خارج نشود و برای دامداران استان استفاده کنیم.
سمیعی با اشاره به وضعیت نهادههای دامی گفت: با پیگیریهای انجام شده تولید خوراک آماده با قیمت دولتی برای دامداریها را به سه برابر افزایش دادهایم از سویی با شرایطی که داریم واردات جو پاسخگوی نیاز دامداران نخواهد بود.
* انعقاد تفاهمنامه ۳ جانبه برای حمایت از تولیدات دامداران/ پرداخت تسهیلات ۲۰۰ میلیارد تومانی با کارمزد ۴ درصد
وی در خصوص برنامههای امور دام در حمایت از دامداران گفت: در حوزه حمایتی امسال روند جدیدی تعریف شده است تفاهمنامهای سه جانبه بین «صندوق کارآفرینی امید»، مجموعه «صباح» و «سازمان جهاد کشاورزی» به منظور راهاندازی دامداریهای راکد و نیمهراکد استان انجام شده تا بتوانیم این دامداریها را مجدد به چرخه تولید باز گردانیم در این راستا از صندوق کارآفرینی ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات با بهره چهار درصد داده شده است از سویی از طریق کارخانجات منابع ریالی برای تهیه نهادههای دامی تأمین میشود.
وی ادامه داد: در راستای اجرای این طرح تأمین نهاده، واکسیناسیون، درمان دام و خرید شیر با قیمت تضمینی از دامداران انجام میشود، این طرح برای یک روستا در شهرستان کلاله اجرا و در ادامه برای شرق استان عملیاتی خواهد شد.
معاونامور دام جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه قیمت خرید شیر از دامدار در نقطه سر به سر هزینه درآمد وی قرار دارد، گفت: در حال حاضر دامداران به سرمایه در گردش نیاز دارند از سویی با توجه به شرایط خشکسالی باید مسوولان کمک کنند تا نهاده بیشتری وارد استان شود.
براساس این گزارش نیاز اصلی در یک دامداری و دام تأمین خوراک است، مادامی که در تأمین این نیاز با مشکل مواجه باشیم تولیدات دامی با کاهش مواجه خواهد شد از سویی اقتصاد و اشتغال تعداد قابل توجهی از افراد نیز به مخاطره خواهد افتاد. در سالی که به تعبیر مسوولان شاهد خشکسالی بیسابقه در گلستان هستیم و تولیداتی همچون کاه گندم و جو که مورد استفاده خوراک دام هستند با کاهش تولید مواجه شدهاند باید با تدبیری مناسب مانع از خارج شدن دامداریهای از چرخه تولید شد.
ارسال نظر