توسعه گلستان با نگاه ویژه به بخش کشاورزی/ چتر حمایتی گسترده شود
با توجه به جایگاه کشاورزی استان گلستان در کشور، نامزدهای ریاست جمهوری باید برای حل دغدغههای کشاورزان این استان برنامه جدی داشته باشند.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از مهر؛ استان گلستان دارای ۵۴۰ هزار هکتار اراضی زراعی بوده که همه ساله در یک یا دو نوبت به زیر کشت میروند به همین سبب فرصت اشتغال صدها هزار شغل در این بخش میسر است.
یکی از محصولات مهم و استراتژیک گندم بوده که گلستان در زمینه کیفیت رتبه اول و در زمینه کمیت رتبه چهارم کشور را دارد و در سال جاری بنا به آمارها، حدود ۳۸۰ هزار هکتار از اراضی استان به زیر کشت این محصول رفته است.
نبود زیرساختهای لازم برای توسعه کشاورزی مکانیزه و گلخانهای، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی برای ایجاد ارزش افزوده، محدود بودن فرصت صادرات محصولات تولیدی، بالا بودن قیمت نهادهها و به صرفه نبودن کشاورزی از جمله مشکلات این بخش است.
با وجود آنکه حدود ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی گلستان به سیستم نوین آبیاری مجهز شده، اما حدود ۳۰۰ هزار هکتار به صورت سنتی آبیاری میشود.
بیابانی بودن دو سوم از عرصههای سرزمینی گلستان در مناطق شمالی سبب شده تا خاک بیشتر مناطق شور و بافتی قلیایی داشته باشد و این موضوع اهمیت اجرای پروژههای زهکشی در گلستان را دوچندان میکند تا با بهبود کیفیت خاک راندمان محصولات زراعی افزایش یابد.
موضوع دیگر، ناکافی بودن صنایع تبدیلی در گلستان مانند کارخانجات است تا بخش زیادی از محصولات کشاورزی در استان فرآوری شده و به صورت خام به دیگر استانها و یا خارج از کشور صادر نشوند.
در حال حاضر به دلیل اینکه صنایع تبدیلی در استان وجود ندارد و بسیاری از صیفی جات زمان نگهداری کوتاهی دارند باعث شده کشاورز کالای خود را به قیمت پایین بفروشد و در نتیجه کشاورزی به صرفه نباشد.
ضعف در سیستم توزیع نهادههای زراعی و گرانی آنها هم یکی دیگر از مشکلات این بخش است که به دلیل کشاورزی بودن گلستان خود را بیشتر نشان میدهد.
همچنین با توجه به کاهش بارندگی و تغییر اقلیم طی سالهای اخیر در استان، توجه به تغییر الگوی کشت و حرکت به سوی کشاورزی مدرن و یا حفاظتی امری واجب است.
با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری و با ذکر این نکته که اقتصاد گلستان بر پایه کشاورزی است لذا لازم است نامزدهای انتخاباتی برنامه جدی را در این خصوص داشته باشند.
نبود صنایع تبدیلی
میرزا قاسمی یکی از سیب زمینی کاران گرگانی در این خصوص گفت: هر سال با وجود آنکه پس از یک دوره سخت کاشت و داشت، محصول را برداشت میکنیم با بازارهای آشفته سیبزمینی رو به رو میشویم.
او افزود: ماندگاری پایین سیب زمینی، سبب میشود تا کشاورزان پس از برداشت، فرصت کوتاهی برای فروش محصول خود داشته باشند.
این کشاورز گلستانی بیان کرد: عرضه صدها هزار تن سیبزمینی در یک بازه زمانی کوتاه، باعث کاهش قیمت خرید این محصول در بازار میشود و دلالان از این فرصت استفاده کرده و دسترنج چندین ماهی کشاورزان را به بهایی اندک میخرند و این امر درامد سرانه کشاورزان را کاهش داده است.
قاسمی اضافه کرد: اگر دولت در این منطقه صنایع تبدیلی ایجاد کند و یا اینکه فرصت صادرات این محصول را به سایر کشورها فراهم کند موجبات اشتغال هزاران نفر مهیا میشود.
او تاکید کرد: نامزدهای ریاست جمهوری باید برای کشت این محصول و رفع دغدغههای کشاورزان این بخش برنامه داشته و اعتبار کافی در نظر بگیرند.
پایین بودن قیمت خرید محصولات کشاورزی
سید محسن سید میرانی یکی از گندم کاران غرب گلستان گفت: علیرغم آنکه گندم یک محصول استراتژیک محسوب میشود، اما قیمت بسیار پایینی دارد.
به گفته او دولتمردان در سالیان گذشته با اختصاص میلیونها دلار ارز بخش قابل توجهی از گندم مورد نیاز کشور را از سایر کشورها و با قیمتی به مراتب بالاتر از قیمت مصوب خریداری و وارد میکردند، اما هم اکنون حاضر نیستند که قیمت گندم را افزایش دهند.
سید میرانی گفت: فارغ از قیمت گندم کشاورزان با موضوعات دیگری از قبیل مشکلات تهیه بذر، تأمین نهادهها مانند کود و سم، گرانی دستمزد کارگران و ... روبهرو هستند.
او ادامه داد: تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران هم یکی دیگر از دغدغهها بوده که با وجود وعده دولتمردان همچنان پا برجا است.
خودکفایی ما را از وابستگی نجات میدهد
یک کارشناس کشاورزی گفت: امنیت غذایی به عنوان اصلیترین پارامتر پدافند غیرعامل و استقلال کشور موضوعی بسیار مهم است.
علی اصفهانکلاته افزود: شرایط خاص ایران در حوزه بین الملل و افزایش تحریمها تلنگری برای کشور است تا با تولید محصولات زراعی کافی به خودکفایی رسیده و امنیت غذایی خود را حفظ کنیم.
او بیان کرد: فرصت تولید بالای حدود ۱۵ رقم از محصولات زراعی، گلستان را به یک استان شاخص تبدیل کرده و به همین سبب برای جهش تولید و بهبود وضعیت معیشتی کشاورزان، رفع دغدغههای فعالان این بخش باید بیش از پیش مورد توجه نامزدهای ریاستجمهوری قرار گیرد.
اصفهانکلاته ادامه داد: توسعه عملیات بِه زراعی مانند زهکشی، یکپارچه سازی اراضی، تقویت و توسعه شبکههای نوین آبیاری و گلخانهها در کنار تأمین مناسب نهادههای زراعی از جمله نیازهای مشهود بخش زراعت در گلستان است.
این کارشناس کشاورزی اضافه کرد: ایجاد صنایع تبدیلی کافی، شناسایی بازارهای جدید برای صادرات محصولات و گسترش حمایتهای مالی از بخش کشاورزی برای توسعه زیرساختهای زراعت از دیگر مواردی است که باید مورد توجه نامزدها قرار گیرد.
او گفت: اعمال حمایتهای سختافزاری و نرمافزاری از کشاورزان موجب افزایش سرانه درآمد فعالان این بخش شده و موجبات خودکفایی استان و کشور را فراهم میکند.
اصفهانکلاته افزود: همجواری گلستان با کشورهای مشترک المنافع و وجود زیرساختهای ترابری مانند ریل، فرودگاه و بزرگراه در کنار تصویب منطقه آزاد اینچه برون یکی دیگر از پتانسیلهای ارزشمند گلستان است که نباید از منظر نامزدها دور بماند.
اصفهانکلاته بیان کرد: منطقه اینچه برون فرصت سرمایه گذاری خوبی برای فعالان اقتصادی بوده و این امر گلستان را از خامفروشی نجات میدهد.
گلستان با ۲۱ هزار کیلومتر وسعت و قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی مناسب یکی از استانهای محوری در بخش کشاورزی کشور است که با تولید حدود ۶ میلیون تن محصول زراعی نقش مؤثری در خودکفایی کشور دارد لذا رئیس جمهور بعدی باید توجه بیشتری به چالشها و دغدغههای بخش زراعت گلستان داشته و با بهره مندی از نظرات کارشناسان اهل فن روزهای درخشانتری برای کشاورزی گلستان رقم بزند.
ارسال نظر