گردشگری آبی، امکان جدید برای توسعه استان گلستان/۵ طرح گردشگری آبی امسال به بهرهبرداری میرسد
گردشگری در استان گلستان در سالهای اخیر به عنوان یکی از محورهای توسعه معرفی شده است و وجود آببندانها، سدها، دریاچهها و غیره در این استان شمالی میتواند از راه های توسعه گردشگری در استان گلستان باشد.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از تسنیم از گرگان ، صنعت گردشگری در دهههای اخیر رشد سریعی در توسعه اقتصادی جهان داشته است و نقش آن به عنوان منبع جدیدی برای اشتغال، کسب درآمد، جذب ارز و تقویت زیرساختهای اجتماعی که موجب رشد و توسعه صنایع دیگر میشود، تایید شده است.
گردشگری در استان گلستان نیز در سالهای اخیر به عنوان یکی از محورهای توسعه معرفی شده است و وجود ظرفیتهایی مانند منابع و تاسیسات آبی در این استان شمالی میتواند از راههای توسعه گردشگری در استان گلستان باشد.
ایجاد و تثبیت جایگاه آب در توسعه گردشگری، بهرهبرداری بهینه و پایدار از منابع و تاسیسات آبی و اراضی مربوطه، کمک به ایجاد زمینههای اشتغال و افزایش درآمد جوامع محلی از جمله اهداف توجه به گردشگری آبی در استان گلستان است که از سال گذشته به طور ویژه در دستور کار استان به ویژه شرکت های آب منطقهای و اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان قرار گرفته است.
استفاده از ظرفیت بسترهای آبی برای توسعه گردشگری
مدیر عامل شرکت آب منطقهای گلستان در خصوص ظرفیتهای گردشگری آبی در استان گفت: استفاده از ظرفیت بسترهای آبی برای راهاندازی مراکز تفریحی و گردشگری، از راههای توسعه بازار گردشگری است.
به گفته سیدمحسن حسینی؛ محدوده اجرای مکانها و موقعیتهای گردشگری شامل دریاچه سدهای بزرگ و اراضی اطراف آنها، رودخانهها و بستر و حریم آنها، چشمهها، آبهای معدنی گرم، آبشارها، سدهای کوچک، آببندانها، قناتها و سازههای فرهنگی و تاریخی آبی است که فعالیتهای گردشگری و تفریحی در این مکانها یا پیرامون آنها طبق ضوابط مربوطه قابلیت انجام دارد.
وی افزود: در استان گلستان نیز 14 سد بزرگ مخزنی شامل کوثر، شهید چمران، بوستان، گلستان، شهید ایمری، شهید قربانی، نگارستان ( کبودوال)، وشمگیر، شهید دستغیب، کرند، دانشمند، اینچه برون، تالاب -سد آلماگل و تالاب - سد آلاگل و سه سد تنظیمی لاستیکی در مسیر گرگانرود به نامهای گنبد، دیگچه و خواجه نفس احداث شده و در دست بهره برداری است و همچنین سدهای در دست ساخت نرماب و آقدکش و سدهای در دست مطالعه قره چای و میرداماد نیز از ظرفیتهای بالقوه گردشگری در استان گلستان هستند.
استفاده از سدهای کوچک مخزنی و آببندانهای تامین آب زراعی برای گردشگری نیز همانند سدهای بزرگ مخزنی، امکان دیگری در این راستا است. حدود 130 سد کوچک مخزنی و آببندان زراعی و دومنظوره در استان گلستان، منابع عظیم آبی هستند که میتوانند به خدمت این موضوع در آیند.
حسینی نقش سازههای فرهنگی و تاریخی آبی در استان گلستان را نیز دارای اهمیت دانست و گفت: سازههای آبی زیادی از گذشتگان به جا مانده مانند سد تاریخی گرکز، پلها (آق قلا، داش کفری، غزنوی، بزپل وغیره)، آب انبارها (درب نو، میرکریم، دین تپه، قیزقلعه وغیره)، قناتها، آسیابها و آبدنگها و حمامها (سبزه مشهد، قاضی، دباغان، اروج، خزانه، خوردیماق و غیره)، فانوس دریایی، خندق دیوار دفاعی گرگان، تاسیسات آبرسانی شهر قدیمی جرجان، خندق تمیشه، سقاخانه حضرت عباس و دهها اثر دیگر که قابلیت گردشگری را دارند که میتواند در این مسیر به کار گرفته شود.
وی در خصوص آخرین اقدامات شرکت آب منطقهای استان برای استفاده از این ظرفیت اظهار داشت: تاکنون تمامی 28 مورد مصوب شده در کارگروه اقتصادی استان ( شامل سدهای نگارستان، گلستان، وشمگیر، دانشمند، بوستان، شهید ایمری، شهید قربانی، شهید چمران و اینچه برون و سدهای کوچک مخزنی شامل ولاغوز، جفا کنده، کلو ، سیجوال، خواجه نفس، محمد آباد گرگان، توشن، قربان آباد، محمد آباد کتول، کرد آباد، شفیع آباد، فاضل آباد آزادشهر، مرزبن. چشمه ساوه، قره چشمه، پاسنگ و قرن آباد) در سال 1399 فراخوان گذاشته شده و برای 8 مورد نیز در سال 1400 فراخوان دوم داده شده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای گلستان گفت: در راستای اجرای شیوه نامه گردشگری در منابع و تاسیسات آبی پیرامون آنها از سدها و تاسیساتی که آگهی فراخوان عمومی انجام شده، ارزیابی کیفی و شناسایی سرمایه گذار در 4 مورد از تاسیسات متعلق به شرکت انجام شده و برای صدور موافقت اصولی به اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری ارسال شده است که پس از پاسخ لازم، مراحل بعدی صورت خواهد گرفت.
پیش بینی 10 تقاضای جدید سرمایهگذاری در پهنههای آبی استان
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان نیز در این باره گفت: کمیتهها و کارگروههای مختلفی طی سالهای گذشته شکل گرفت و ظرفیتهای گردشگری آب شناسایی شده که در سطح استانی ضوابطی برای این نوع از گردشگری در نظر گرفته شده است. این اتفاق منجر به انعقاد تفاهمنامهای در سطح وزات خانههای میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و نیرو شد که حدود 80 درصد از این تفاهمنامه براساس اتفاقاتی بود که در گلستان رقم خورده است.
به گفته احمد تجری، گردشگری آبی در سطح استان گلستان با تعامل و همکاری بین اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و شرکت آب منطقهای پیگیری میشود و نقاط مستعدی شناسایی و ظرفیتهایی برای این نقاط دیده و پایه گذاری مناسبی در استان شکل گرفت و تاکنون اجرای 5 طرح تاسیسات آبی در مساحت 109 هکتار عرصه با میزان سرمایهگذاری 5 هزار و 600 میلیارد ریال شامل سد نگارستان، سد وشمگیر، سد لاستیکی خواجه نفس، سد کوچک مخزنی مرزبن و آببندان محمدآباد گرگان با اشتغال بالغ بر 540 نفردر سطح استان در دست اقدام است.
وی افزود: با توجه به استقبال خوب سرمایه گذاران از سرمایه گذاری در پهنههای آبی استان پیش بینی میشود حداقل 10 تقاضای جدید تاسیسات آبی در پهنههای آبی اضافه شود و تلاش میکنیم فاز نخست هر 5 طرح در دست اقدام استان، با رفع موانع و تعامل و همکاری همه دستگاههای زیرساختی و خدمات رسان و غیره تا پایان امسال به بهره برداری برسد.
به گفته تجری، فاز نخست این پروژهها شامل تجهیزات متناسب با بهره برداری تاسیسات آبی نظیر قایقهای پدالو، موتور جت و غیره و سپس در فاز دوم ایجاد تاسیسات پشتیبان در فضای پیرامونی عرصههای آبی خواد بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان درباره تدابیر اتحاذ شده برای رونق گردشگری آبی در فصل تابستان که با کاهش منابع آبی رو به رو هستیم گفت: با تعامل و همکاری دستگاههای ذیربط از جمله جهاد کشاورزی، منابع طبیعی، تعاون روستایی و غیره و با اجرای اقداماتی نظیر تغییر الگوی کشت، توسعه سامانههای نوین آبیاری، استفاده مجدد از پسابهای صنعتی و خانگی، کاهش هدررفت در شبکههای شرب، اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری، تغییر هوشمند و هدفمند الگوی کشت، استفاده از منابع آبهای غیرمتعارف، کاهش ضریب تبخیر، مدیریت مصرف آب و همچنین افزایش راندمان آبیاری، میتوان رونق بیشتر مجموعههای گردشگری آبی درفصول گرم و کم آب را پیگیری و برنامه ریزی کرد.
استان گلستان از ظرفیتهای بالایی در بخش کشاورزی برخوردار بوده و از این حوزه در کنار گردشگری به عنوان دو محور اصلی توسعه استان یاد شده است. از طرفی بالاترین مصرف آب در حوزه کشاورزی است که میتوان با بهره برداری درست از مزارع به عنوان طرحهای گردشگری کشاورزی و ورود درآمدهای حاصل از گردشگری در بخش کشاورزی، شرایط اصلاح الگوی کشت و افزایش راندمان آبیاری از طریق سیستمهای نوین آبیاری را فراهم ساخت. علاوه بر این با اقداماتی نظیر لایروبی آببندانها و سدها و پهنههای آبی که به دلیل محدودیتهای منابع مالی در زمان مناسب اجرایی نمیشود و مشکلات بسیاری را در مدیریت منابع آب به وجود آورده است میتوان امکان بهره برداری بهتر از منابع آبی استان در فصول گرم سال و در زمان کم آبی را ایجاد کرد.
ارسال نظر