تکرار داستان غمانگیز فصل زراعی و چالش کشاورزان برای تأمین نهادههای تولید
اگر چه آغاز فصل کشت زراعی در سال گذشته و با افزایش چند برابری قیمت کودهای شیمیایی، شوک بزرگی را به کشاورزان وارد کرد اما گویا امسال قرار است با اجرای طرح کشت قراردادی گندم روزنهای از امید در دل کشاورزان گلستانی ایجاد شود.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از فارس از گرگان، تأمین نهادهها یکی از اقدامات مهم در زمان کشت محصولات است،گلستان با دارا بودن ۶۵۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی یکی از تولیدکنندگان مهم محصولات کشاورزی و باغی در کشور محسوب میشود از اینرو تأمین نهادهها به مقدار و قیمت مناسب برای این استان کشاورزیخیز امری بدیهی و ضروری به نظر میرسد با این وجود کشاورزان نه تنها در گلستان بلکه در اکثر نقاط کشور سالهاست با مشکلات بیشماری دست و پنجه نرم میکنند افزایش هزینهها به خصوص در بحث نهادهها فشار مضاعفی به کشاورزان تحمیل کرد تا جایی که در فصل زراعی گذشته بسیاری از کشاورزان نتوانستند در زمان کشت به مقدار مناسب از کودهای شیمیایی استفاده کنند این امر در کنار خشکسالی بیسابقه در استان عملکرد محصولات را به شدت کاهش داد و از سویی اقتصاد کشاورزان را بیش از گذشته ضعیف کرد.
*کمبود نقدینگی و سردرگمی کشاورزان برای تأمین نهادههای تولید
در همین رابطه یک کشاورز گلستانی با ابراز گلایهمندی از افزایش هزینههای کشاورزی در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: طی دو سال گذشته کشاورزان شاهد افزایش چند برابری هزینهها در بخشهای مختلف بودند تا جایی که بسیاری از کشاورزان قادر به کشت و زرع نیستند و ترجیح میدهند اراضی خود را در قطعات کوچک و برای ساخت و ساز به فروش برسانند.
علی مؤذنی تصریح کرد: کشاورزان زیادی به دلیل مشکلات نقدینگی قادر به تأمین نهادهها به خصوص کود شیمیایی در فصل کشت نیستند این امر بر میزان تولید، عملکرد محصول، اقتصاد جامعه و در نهایت امنیت غذایی کشور تأثیرگذار است.
وی بیان کرد: هزینههای کاشت جدای از بذر، سموم، کود هزینه آمادهسازی زمین یا ماشینآلات نیز یک وزنه در بحث هزینههای کشاورزی شده است چرا که نگهداری و تعمیر ادوات دنبالهبند و تراکتور بسیار پرهزینه است.
کشاورز گلستانی خاطرنشان کرد: مسوولان باید برنامهای جدی برای رفع مشکلات کشاورزان داشته باشند در غیر این صورت خسارتهای جبرانناپذیری بر اقتصاد استانهای کشاورزیخیز وارد میشود.
* اجرای کشت قراردادی گندم در ۵۵ هزار هکتار اراضی گلستان
بعد از افزایش هزینههای چند برابری کودهای شیمیایی و عدم توانایی بسیاری از کشاورزان برای فراهم کردن این نهاده مهم در زمان کشت طرحی به نام کشت قراردادی در محافل مختلف مطرح و در نهایت این طرح برای گلستان و چند استان دیگر به مرحله اجرا درآمد.
به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان در کشت قراردادی کشاورز با ارائه سفته دارای امضا و یک ضامن تا مبلغ ۳ میلیون تومان به ازای هر هکتار از کود شیمیایی و بیمه زمین کشاورزی بهرهمند میشوند و مبلغ آن را اداره کل غله و خدمات بازرگانی و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی پرداخت و پس از برداشت و خرید گندم اداره کل غله و خدمات بازرگانی پول آن را از کشاورز دریافت میکند،کشت قراردادی گندم از بیستم آبان در گلستان و هفت استان دیگر برای اولین بار در کشور آغاز شده است، ۳۷۰ هزار هکتار از اراضی گلستان در فصل زراعی جدید زیرکشت گندم میرود و کشت قرار دادی برای ۵۵ هزار هکتار از اراضی گلستان اجرا خواهد شد.
رئیس انجمن ملی گندمکاران کشور با اشاره به چگونگی اجرای طرح کشت قراردادی در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: سال گذشته در زمان کشت محصولات کشاورزی، دولت ارز ترجیحی را حذف و ارز نیمایی را جایگزین کرد، این امر موجب شد یکباره قیمت نهادههای تولید تا پنج برابر افزایش یابد.
علیقلی ایمانی تصریح کرد: در اراضی ما طی سال چندین بار کشت انجام میشود از این رو زمینهای کشاورزی از حاصلخیزی کافی برخوردار نیستند و حتمأ گیاه برای رشد نیاز به کودهای شیمیایی دارد اما با افزایش قیمت نهادههای تولید کشاورزان نتوانستند از این نهادهها استفاده لازم و کافی را داشته باشند و در نتیجه کشاورزان شاهد درآمد خوبی نبودند.
وی با بیان اینکه کشت قراردادی در قالب خرید گندم با همکاری سازمان جهاد کشاورزی، اداره کل غله، شرکت خدمات حمایتی، صندوق بیمه محصولات کشاورزی، سازمان نظام مهندسی در حال اجراست، افزود: سال گذشته طرحی با عنوان کشت قراردادی مطرح شد تا حداقل حمایتها را از کشاورزان در بخش تولید داشته باشیم تا علاوه بر ارتقا درآمد کشاورز به تولید نیز لطمه وارد نشود.
رئیس انجمن ملی گندمکاران کشور بیان کرد: در مجلس شورای اسلامی مصوب شد بازرگانی دولتی نهادههای تولید را از شرکت خدمات حمایتی جهاد کشاورزی و بیمه را از بیمه محصولات کشاورزی یکجا خریداری کند و آن را در اختیار مراکز خدمات حمایتی جهاد کشاورزی قرار دهد، کشاورزان نیز بعد از انعقاد قرارداد با مراجعه به شرکت خدمات حمایتی میتوانند نهادهها را تحویل و زمان برداشت محصول، بازرگانی دولتی و بیمه هزینهها را از حساب کشاورز کسر میکند.
*در کشت قراردادی،کشاورز تنها ۱۰ درصد سهم بیمه محصولات را پرداخت میکند
ایمانی در خصوص بیمه محصولات کشاورزی در کشت قراردادی توضیح داد: روال معمولی بیمه محصولات کشاورزی به این صورت است که ۷۰ درصد سهم بیمه را دولت و ۳۰ درصد را زارع پرداخت میکند، در کشت قراردادی از ۳۰ درصد سهم زارع ۲۰ درصد آن را وزارت جهاد کشاورزی و تنها ۱۰ درصد آن را زارع پرداخت خواهد کرد و این اطمینان برای زارع حاصل میشود که اگر حوادث طبیعی و غیرمترقبه ایجاد شود محصولش بیمه خواهد بود.
وی گفت: در کشت قراردادی فقط از کود و بیمه محصولات حمایت میشود اما در صورت موفقیتآمیز بودن طرح در سال آینده سموم و بذر را نیز تحت پوشش این طرح قرار خواهیم داد.
براساس این گزارش، اجرا شدن طرح کشت قراردادی در سالی که به نام «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» مزین شده است میتواند نوید خوبی برای رفع مشکلات در مهمترین بخش اقتصادی گلستان باشد، اقتصاد حدود ۷۰ درصد مردم گلستان به کشاورزی و شاخههای آن وابسته است حمایت از این بخش کمک شایانی به درآمد و رفاه مردم خواهد کرد.
ارسال نظر