دامداران گلستانی این روزها با مشکلات زیادی در خصوص تأمین نهاده‎های دامی مواجه‎ هستند، دام‎ها گرسنه هستند و هم‎چنان تدبیری برای برون‎رفت از این چالش جدی در دستور کار نیست.

دام‎های گرسنه معطل وعده‎های نافرجام/ آیا «دامدار کارت» امید دامداران گلستانی می‌شود؟

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از گلستان ما، تا دو سال گذشته بخشی از علوفه دام توسط کشاورزان تولید می‎شد اما خشکسالی سطح تولیدات محصولاتی هم‎چون گندم، جو و ذرت علوفه‎ای که بخش اعظمی از خوراک دام را تشکیل می‎داد را با کاهش مواجه کرد.

بروز خشکسالی بی‎سابقه  در کنار مشکلات مربوط به نوسانات ارز و تحریم، واردات نهاده‎های دامی را به شدت دچار مشکل کرد این در حالی است که کاهش نزولات جوی سطح مراتع استان را به شدت کاهش داد و موجب شد تا دام سبک که حدود ۹۰ درصد خوراک خود را از مراتع تأمین می‎کرد حالا این دام‎ها نیر با مشکل خوراک مواجه شوند و نیاز کشور به نهاده‎های دامی بیش از سابق احساس شود.

کمبود نهاده‎های دامی و از سویی افزایش قیمت آن، دامداری را به یک فعالیت بدون صرفه اقتصادی برای دامداران تبدیل کرده است تا جایی که تعداد زیادی از دامداران مجبور به فروش دام زنده خود با قیمت پایین شدند، اتفاقی که بدون تردید می‎تواند امنیت غذایی کشور را تهدید کند و از طرفی اشتغال و اقتصاد استانی هم‎چون گلستان که عمده فعالیت آن بر پایه کشاورزی و دامداری شکل گرفته با مشکلات جدی مواجه شود.

*کمبود و افزایش قیمت خوراک دام موجب تعطیلی دامداری‎های زیادی در گلستان شده است

در همین رابطه یک دامدار گلستانی ساکن یکی از روستاهای بندرترکمن با بیان اینکه کاهش نزولات جوی بر بار مشکلات دامداران افزوده است در گفتگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: تعداد زیادی از مردم گلستان به دامداری مشغول هستند تا چند سال گذشته شرایط نزولات آسمانی در استان بسیار مناسب بود و مقدار زیادی از خوراک دام هم‎چون جو و کاه در استان تولید می‎شد اما زمانی که استان با خشکسالی مواجه شد اغلب فعالیت دامداران نیز کمرنگ شده است.

غلامحسین بزی افزود: در دامداری خودم ۳۰ رأس گاو داشتم اما به دلیل گرانی خوراک دام و هزینه‎های دامداری مجبور به فروش دام با قیمت پایین شدم و در حال حاضر ۱۰ رأس بیشتر گاو در دامداری وجود ندارد.

وی با بیان اینکه اکثر دامداران ورشکسته شده‎اند، گفت: دامدار با مشکل جدی خوراک دام مواجه است، برای یک‌ رأس گاو در طول یک ماه ۵۰ کیلوگرم حواله خوراک تعلق می‎گیرد و این مقدار تنها نیاز پنج روز دام را پاسخگوست.

دامدار گلستانی خاطرنشان کرد: ما انتظار داریم در سال پشتیبانی‎ها و مانع‎زدایی تولید، پشتیبانی از بخش تولید به موقع انجام شود اما متأسفانه موانع موجود بر سر راه تولیدکنندگان بی‎شمار است، دام‎های گرسنه نمی‎توانند معطل وعده‎های برخی مسوولان بمانند باید یک راهکار جدی و عملی برای رفع موانع دامداران اتخاذ شود.

*خشکسالی به مشکلات بخش دامداری گلستان دامن زد/ تنها 60 درصد نیاز دامداران برای تأمین خوراک دام رفع شده است

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گلستان، یکی از مهمترین دلایلی که موجب بروز مشکلات عدیده در بخش دامداری شده است را خشکسالی دانست و در گفتگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: در دو سال گذشته به دلیل کاهش نزولات جوی در سطح استان و به تبع آن خشکسالی شاهد کاهش شدید علوفه در سطح مراتع استان بودیم، به ویژه در سال جاری با کاهش تولید محصولاتی هم‎چون جو مواجه شدیم تا جایی که بیش از ۷۰ هزار تن تولید جو نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرد.

رحمت‎الله سمیعی تصریح کرد: خشکسالی و کاهش تولید محصولات بیانگر این‌ پیام بود که باید نهاده‎های مورد نیاز دامداران را تأمین کنیم اما این میزان نهاده در هیچ کدام از استان‎های دیگر وجود نداشت چرا که خشکسالی تمام تولیدات در کشور را تحت تأثیر خود قرار داده بود بنابراین ضرورت دارد این حجم از نهاده‎ها از طریق واردات تأمین شود.

وی روند واردات نهاده‎های دامی در سال گذشته در کشور را مثبت ارزیابی کرد و افزود: در دو ماه گذشته به دلیل عدم همخوانی تأمین نهاده با نیاز دامدار مشکلات مضاعف شد پیگیری‎هایی از طریق نمایندگان مجلس استان انجام و در دی ماه از ذخایر استراتژیک کشور استفاده کردیم تا بتوانیم بخشی از مشکلات دامداران را رفع کنیم.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: در سال جاری بخشی از نیاز دامداران علاوه بر واردات را از طریق ذرت علوفه‎ای تأمین کردیم که بخشی از مشکل پوشش داده شد اما هم چنان این کمبود وجود دارد در واقع این کمبود در دام سبک بیشتر مشهود است چرا که تغذیه دام سبک تا ۹۰درصد متکی به مرتع است به دلیل خشکسالی و فقری که در مراتع وجود دارد این دامداران هم متقاضی نهاده شدند و بر بار مشکلات افزوده شد.

*دامدار کارت برای رفع مشکل نقدینگی و تأمین علوفه دامداران اجرایی میشود

سمیعی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر آنکه در حال حاضر راهکار برون‎رفت از مشکلات دامداران چیست؟ افزود: علاوه بر واردات، دامدار کارت برای تأمین هزینه نهاده‎های دامداران طراحی شده است و تسهیلات با بهره ۱۱ درصد نیز در اختیار دامداران قرار می‎گیرد، دامدار کارت برای ۵۰ هزار بهره‎بردار استان آغاز شده و دامداران با مراجعه به شرکت پشتیبانی امور دام و یا با مراجعه به سامانه سیتا می‎توانند از این تسهیلات استفاده کنند.

وی افزود: با پایین آمدن قیمت دام زنده در استان سعی کردیم دام مازاد در سطح دامداری‎ها را با قیمت بالاتر خریداری کنیم و یک ‌مقدار نهاده دولتی نیز در اختیار دامداران قرار دهیم تا در راستای اصلاح قیمت‎ها قدم برداشته شود.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: در حال حاضر امکان آن وجود ندارد تمام نیاز دامداران از طریق واردات تأمین شود حدود ۶۰ درصد از نیاز دامداران به نهاده در سطح جامعه تأمین شده و الباقی باید از طریق علوفه‎هایی که در سطح اراضی کشت می‎شد تأمین شود اما با توجه خشکسالی در سال جاری با کاهش تولید ۴۰۰ هزار تنی کاه مواجه بودیم و به دلیل این امر نیز افزایش قیمت رخ داد و باعث افزایش مشکلات دامداران شد تا جایی که دیگر ادامه فعالیت برای بسیاری از دامداران صرفه اقتصادی ندارد.

*از کشاورز کارت تا دامدار کارت، آیا روزنه‎ای برای رفع مشکلات دامداران ایجاد خواهد شد؟

در حالی که برخی مدیران گلستانی معتقدند دامدار کارت می‎تواند روزنه‎ای برای رفع مشکلات دامداران در شرایط فعلی محسوب شود اما چند روز گذشته رئیس اتحادیه تعاونی دام سبک کشور در مصاحبه‎ای عنوان کرد کارکرد دامدار کارت با شرایط کارمزد ۱۲ درصد و سقف اعتبارات ۲۰ میلیون تومان بدون فایده است چرا که دامدار کارت برای هر رأس گوسفند ۳۰۰ هزار تومان و تا سقف ۲۰ میلیون تومان اعتبار تحصیص می‎دهد.

 این به آن معناست وزارت جهاد کشاورزی تنها ۶۶ رأس گوسفند دامدار را تحت حمایت خود قرار می‎دهد و برای بیش از این تعداد تصمیمی گرفته نشده است.

در سال‎های اخیر نبود مدیریت بحران، تصمیم‎های نادرست و غیرکارشناسانه و از سویی وعده‎های نافرجام برخی مسوولان ضربه‎های مهلکی به پیکره تولید در کشور وارد کرد تا جایی که چراغ تولید در بسیاری از نقاط کشور خاموش شده است، در حالی که برای برون‎رفت مشکل تأمین نهاده‎هایی هم‎چون کود و سم در بخش کشاورزی، کشاورزکارت طراحی شده و تنها در چند استان قابل اجراست و البته هنوز هیج نتیجه و تحلیلی در خصوص استقبال کشاورزان و موانع موجود در این طرح انجام نشده است شاهد توزیع دامدار کارت هستیم تا دامداران مشکل نقدینگی تأمین‌علوفه خود را تا بخشی رفع کنند.

این در صورتی است که کشور با مشکل کمبود تأمین ‌نهاده‌های دامی مواجه است و دامدار کارت در شرایطی که نهادهای وجود ندارد و دام‎ها گرسنه هستند نمی‎تواند کمکی به مشکل نقدینگی کند. با این وجود باید امیدوار بود تا اجرای این طرح بتواند بستری برای رفع چالش دامداران محسوب شود.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار