جشن نوروزگاه پس از چند سال وقفه به سبب شیوع کووید ۱۹ در جوار بزرگترین برج آجری جهان برگزار می‌شود گنبدقابوس به‌ عنوان یک شاهکار معماری اسلامی میزبان برنامه‌های فاخر فرهنگی و هنری است.

بزرگترین برج آجری جهان میزبان جشن نوروزگاه

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از گلستان ما، مدیر پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس در خصوص جشن نوروزگاه اظهار کرد: با صدور مجوز اولیه ستاد شهرستانی پیشگیری و مقابله با کرونا، آیین ملی جشن نوروزگاه پس از چند سال وقفه به سبب شیوع کووید ۱۹ همزمان با آغاز سال نو در جوار بنای تاریخی گنبدقابوس برگزار می‌شود.

عبدالمجید نورتقانی با بیان اینکه امسال جشن نوروزگاه از ۲۹ اسفند آغاز می شود، افزود: این جشن آئینی تا پایان تعطیلات نوروزی ادامه خواهد داشت.

وی اضافه کرد: در این جشن ملی برنامه‌های فرهنگی - هنری باحضور گروه‌های مختلف هنری از اقوام مختلف ساکن گنبدکاووس برای شهروندان و گردشگران نوروزی اجرا خواهد شد.

نورتقانی ادامه داد: علاوه بر اجرای برنامه‌های هنری، همزمان نمایشگاهی از آثار صنایع دستی، آداب و رسوم، پوشاک و طبخ غذاهای سنتی و نیز عکاسی برپا خواهد شد.

مدیر پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس همچنین گفت: بنای گنبدقابوس و محوطه آن و نیز موزه تخصصی فرش ترکمن در جوار این بنای تاریخی آماده بازدید شهروندان و گردشگران نوروزی است.

وی افزود: فعالیت های عمرانی خوبی در محوطه بنای تاریخی گنبدقابوس انجام شده و گردشگران و مسافران نوروزی به همراه شهروندان گنبدی می‌توانند از امکانات جدید استفاده کنند.

گنبدقابوس به‌عنوان یک شاهکار معماری اسلامی بر روی تپه‌ای به بلندی ۱۵ متر قرار گرفته، ۵۵ متر ارتفاع دارد و با احتساب بلندی تپه، ارتفاع آن در مجموع به ۷۰ متر می‌رسد و آجر و ملات گچ از مصالح اصلی ساخت آن است، هرساله تا پیش از شیوع کرونا هزاران مسافر و گردشگر داخلی و خارجی از آن بازدید می‌کردند.

بدنه خارجی مدور این بنا دارای ۱۰ ترک (مانند ستاره ۱۰ پر) است که به فواصل مساوی از یکدیگر قرار دارند و در هر ترک آن عبارتی آجری و کتیبه‌ای شکل با خط کوفی نوشته شده و ورودی بنا دارای سردر هلالی و گلویی مقرنسی است که یکی از نخستین مقرنس کاری‌ها در معماری اسلامی ایران محسوب می‌شود.

کتیبه‌های گنبد قابوس با خط کوفی بنایی (معقلی) در عین سادگی خوانا و برجسته هستند که در ۲ ردیف در بدنه بنا در قاب‌های مستطیلی به طور قرینه در بالا و پایین تکرار شده‌اند که متن آن به شرح ذیل است " بسم الله الرحمن الرحیم، هذا القصر العالی، الامیر شمس‌المعالی، الامیر ابن الامیر، قابوس بن وشمگیر، امر ببنائه فی حیاته، سنة سبع و تسعین و ثلثمائة قمریة و سنة خمس و سبعین و ثلثمائة شمسیة".

برگردان پارسی این کتیبه‌ها نیز چنین است که "به نام خداوند بخشنده مهربان، این است کاخ باشکوه، امیر شمس معالی، امیر پسر امیر، کاووس فرزند وشمگیر، فرمان به ساخت آن در دوران زندگی اش، سال ۳۹۷ هجری قمری و سال ۳۷۵ خورشیدی" داد

 

ارسال نظر

آخرین اخبار