فرماندار مردمی در دولت مردمی آیتالله رئیسی
دولت سیزدهم برخلاف دولتهای سابق وابستگی و خاستگاه حزبی و گروهی با یک هویت و گفتمان فروملی ندارد و این بیش از همه به شخص و شخصیت آیتالله رئیسی باز میگردد که در طول خدمتش در دستگاه قضا نه در تشکیلات سیاسی عضو بوده است و نه وابستگی به آن داشته است.
به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از فارس از گرگان، آیتالله رئیسی خود از دل مردم برخاسته و همواره در میان مردم و برای مردم بوده است، از اینرو این دولت همانطور که خاستگاهش مردم است، هویت و گفتمانش مردم و مردمی است و به همین دلیل باید دولتمردان آن به ارتباط موثر با مردم، توجه به مطالبات مردمی و حفظ و تقویت انسجام بین اقشار مختلف مردم اهتمام ویژه داشته باشند در غیر اینصورت آنچه مورد اختلال جدی قرار خواهد گرفت همین هویت و گفتمان مردمی است.
موضوعی که بهنظر میرسد که هم نیاز مبرم به تولیدات فکری و اندیشهای دارد و هم در استانها و شهرستانها نیاز به اقدامات عینی و ملموس از سوی مدیران عالی، میانی و کارکنان آن دارد.
بدون شک بخش اعظم این مسولیت خطیر و قابل ادراک برای همه را شخص آیتالله رئیسی بر دوش میکشد چراکه در تمام این سالها حرف و عمل او یکی و باورپذیرترین رفتارها و پیگیریها را در بین مسوولان اجرایی داشته است و به همین دلیل جریان مخالف بهجای تمرکز بر موارد یادشده صرفا بر حواشی دیدارها و روابط مردمی تمرکز دارد تا اصل آنها که دارای اثر مستقیم، عمیق و خدشهناپذیر است.
آیتالله رئیسی در چنین وضعیت و موقعیتی است که به تعبیر حضرت علی (ع) همانند رشتهای آحاد مردم را جمع میکند و پیوند اجتماعی_سیاسی میدهد.
حال سوال اصلی این است که هر کسی که به لحاظ اجرایی منتسب به دولت مردمی است و در جایگاه یاد شده امور مردم را بر عهده دارد، باید دارای چه ویژگی هایی باشند؟ و آیا کسانی که فاقد آن هستند صلاحیت عهدهداری آن مسئولیت را دارند یا خیر؟
پاسخ به این سوالات در مورد هر یک از مقامات دولتی و اجرایی از تهران تا مراکز استان و شهرستانها و ... صدق میکند اما نگارنده در این وجیزه بهطور خاص و به دلیل ویژگیهای میدانی و اقتضائات ارتباطی با مردم بر موضوع فرمانداران تمرکز دارد و ویژگیهای عام فرمانداران مردمی (مفروض اصلی این است که فرمانداران انتصابی دارای ویژگیهای خاص و اختصاصی قانونی هستند) در دولت مردمی را مورد بررسی قرار میدهیم:
الف: معنویت و اخلاق و تمام مولفههای آن که در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است بهنحوی که نتیجه عملی آن دوری و پرهیز از هرگونه تعصبات فردی، خانوادگی، رفاقتی، سیاسی و حزبی خاص شود.
ب : سبک زندگی مردمی در محیط محله، شهر و اجتماع و محل کار و... بهنحوی که مردم این مسوول را از خود و با خود و برای خود بدانند نه بیخود و بیخودی!
ج : دارای باور، فهم و روحیه مردمی و مردمداری باشد و از خودبرتربینیهای معمول در نظامهای بوروکراتیک اداری و سلسله مراتبی خشک دوری گزیند.
د: با عدالت و انصاف، انسجامبخش بین تمامی گروهها، مجموعهها و حتی افراد مستقل مردمی باشد.
ه: سواد، مهارت و دانش لازم برای ارتباط موثر با مردم و پیگیری امور آنان را داشته باشد و اگر دارای ضعف احتمالی است آن را از طریق معاونان و مشاوران و کارکنان امین جبران کند.
و: عرصه و میدانهای حقیقی و اثرگذار برای خدمت به مردم را با علم و اشرافیت حقیقتا بشناسد و در اتفاقات و وقایع در کنار مردم باشد.
ز: برنامه عملیاتی رو به چشمانداز روشن و ملموس برای مردم داشته باشد و جهتگیری و حرکتهای روزانه او مردم را به رسیدن به آن چشمانداز امیدوارتر کند و به دنبال اقدامات غیرمرتبط و تبلیغاتی پوچ در فضای مجازی نباشد.
ح : پیگیر مستمر خواست و مطالبات فردی، جمعی و عامه مردم باشد و به بهانه پیگیری خواست و مطالبات عامه مردم از خواست و مطالبات فردی و جمعی بعض مردم غفلت نکند.
ط: به حاشیهها توجهی نداشته باشد و با سعهصدر از کنار آنان عبور کند (فرمانداری که به دنبال حاشیه است هیچگاه نمیتواند جایگاه مردمی خود را حفظ و تقویت کند)
ی: اهل تعامل با افراد متخصص و گروههای مرجع برای مردم باشد حتی اگر مخالف او باشند و به جای ایجاد مانع و معارضه به دنبال شنیدن مسئلهها و نظام حل مسائل آن باشد و در واقع از هر اقدام خلاقانه، مبتکرانه و نوآورانه برای حل مسائل مردم استقبال کند.
و ویژگیهای دیگری که وجود هرکدام از آنها میتواند بر مردمی بودن یک فرماندار به اقتضای بوم شهرستان بیفزاید. لذا اگر این ویژگیها در تکتک فرمانداران شهرستانهای تابعه یک استان بروز و ظهور حقیقی و برجستهای پیدا کند به همان میزان در ساخت هویت و گفتمان مردمی دولت نمود پیدا خواهد کرد و برعکس آن در هویت و گفتمان دولت اختلال ایجاد خواهد کرد و حتی یک استاندار مردمی را فردی غیرمردمی در ذهن مردم به تصویر خواهد کشید!
ارسال نظر