دویچه وله؛
تبادل پیام بین ایران و عربستان
روابط تهران و ریاض که در سالهای اخیر به شدت تیره شده از سال گذشته به مراسم حج نیز کشیده شد. فوت شماری از زائران ایران در حادثه منا و حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد این وضعیت را پیچیدهتر کرد.
به گزارش گلستان24، روابط تهران و ریاض که در سالهای اخیر به شدت تیره شده از سال گذشته به مراسم حج نیز کشیده شد. فوت شماری از زائران ایران در حادثه منا و حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد این وضعیت را پیچیدهتر کرد.
در سال جاری چند دور مذاکره میان مقامهای دو کشور برای اعزام زائران ایرانی به عربستان بینتیجه خاتمه یافت.
روز جمعه حمید محمدی، سرپرست سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ابراز امیدواری کرد که اختلافها با عربستان بر سر این مسئله از طریق مذاکره حل شود.
ظاهرا برخی از کشورهای عربی برای میانجیگری میان تهران و ریاض گامهایی برداشتهاند. ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق که به تهران سفر کرده میگوید در این تلاشها سهم دارد.
تبادل پیامهای شفاهی دو طرف
به گزارش وب سایت دویچه وله، جعفری شنبه، ۲۵ دی درباره میانجیگری میان تهران و ریاض گفت: «این اقدامات از سال گذشته ادامه دارد و من پیامهایی میان دو کشور رد و بدل کردهام زیرا عربستان و ایران در غرب و شرق عراق قرار دارند و هر گونه بحران در روابط ایران و عربستان، عراق را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد و نزدیکی روابط این کشورها به نفع عراق نیز خواهد بود.»
او افزود در سفرش به تهران حامل پیام کتبی مسئولان عربستانی نیست اما "پیامهایی شفاهی را طی ماههای اخیر میان مسئولان این کشورها رد و بدل کردهام و تلاش خواهیم کرد مواضع آنها را به هم نزدیک کنیم".
عراق خود با عربستان اختلافهایی دارد که بخشی از آنها بیارتباط با حضور نظامی ایران در این کشور و سازماندهی و آموزش شبهنظامیان شیعه نیست.
حضور "مستشاری" سپاه در عراق
وزیر خارجه عراق هدف از حضور نظامیان ایرانی در این کشور را "کمک مستشاری" عنوان کرد و گفت: «این کمک بر اساس درخواست رسمی دولت عراق است، همچنانکه دیگر کشورها نیز در این امور فعال هستند.»
او ضمن ابراز امیدواری نسبت به بهبود روابط بغداد و ریاض خاطر نشان کرد: «روابط ما با کشورهای همسایه بر اساس واقعیتهای منطقه و احترام به حاکمیت ملی و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر تعریف شده است و امیدواریم این روابط با احترام به حقوق یکدیگر گسترش یابد.»
هنوز از میزان تاثیر میانجیگری عراق میان ایران و عربستان گزارش دقیقی منتشر نشده، اما شواهد نشان میدهد که دو طرف آمادهاند دستکم برای حل معضل اعزام زائران به مذاکره بنشینند.
دعوتنامه عربستان برای مراسم حج
دویچه وله اضافه می کند: مسئولان عربستان حدود دو هفته قبل اعلام کردند که مطابق معمول هر سال دعوتنامه مراسم حج را برای دهها کشور از جمله جمهوری اسلامی ارسال کردهاند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری ۱۳ دی ماه خود این خبر را تکذیب کرد و گفت، دعوتنامههای عربستان برای ۸۰ کشور ارسال شده و "ایران از این باب مستثنی است".
علی قاضی عسگر، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در امور حج و زیارت چند روز بعد دریافت دعوتنامه و مذاکرات مقدماتی میان نمایندگان ایران و مسئولان عربستان را تائید کرد.
مسئولان سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی مقامات عربستان را به اهمال و سوءمدیریت در این حادثه متهم کرده و تعداد زائران ایرانی کشته شده را ۴۶۱ نفر اعلام کردهاند.
منبع : جام
ارسال نظر