تشریح بک آیین دیرینه در ماه رمضان؛

گرچه برخی از آداب و رسوم ماه رمضان در انبوه جلوه‎های مدرنیته به فراموشی سپرده شدند اما برخی آداب و سنن همچنان در بعضی مناطق زنده و پابرجا است و اهتمام به آن شور و شعف ماه مهربانی را دوچندان می‎کند.

خوردن کله‎پاچه در شب 27 رمضان

به گزارش گلستان ۲۴؛ آداب و رسوم و آیین یک جامعه، هویت و فرهنگ آن جامعه است که ماندگاری و حیات آن؛ شادابی و سرزندگی هر جامعه‎‎ای را به ارمغان خواهد آورد، استان گلستان نیز به‎عنوان نماد وحدت اقوام و مذاهب در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم مختلفی را در خود جای داده است که در ادامه گذری کوتاه به بخشی از آداب و رسوم مردم استان گلستان در ماه مبارک رمضان خواهیم داشت که از نظر می‎گذرانید؛

محقق و تاریخ‎نگار گلستانی در خصوص آداب و رسوم گلستانی‎ها در ماه رمضان در گفت‎وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: پیشرفته‎شدن تکنولوژی ارتباطات اعم از تلفن همراه، شبکه‎های تلویزیونی، رادیو و ساعت و امثال آن در زندگی امروز ناخودآگاه بر فرهنگ و آداب و رسوم سنتی هر منطقه اثر گذاشته است که از جمله آثار این تکنولوژی پیشرفته دنیای مدرن روی مناسک ماه رمضان است.

غلامرضا خارکوهی ادامه داد: با وجود آنکه از گذشته تاکنون اقوام مختلفی در استان گلستان زندگی می‎کنند و برخی از آیین‎ها و شعائر خاصی وجود داشت اما اغلب این مناسک‎ها و آیین‎های ماه رمضان در استان گلستان کمرنگ شده‎اند.

*خوردن کله‎پاچه در شب 27 رمضان

خارکوهی با بیان اینکه مردم در لیالی قدر در مساجد جامع شهرها و روستاها و مصلاهای نماز جمعه به طور انبوه شرکت می‎کنند، متذکر شد: یکی از آیین گلستانی‎ها از جمله در گرگان در شب بیست‎وهفتم ماه مبارک رمضان خوردن کله‎پاچه است و آن را «کله‎پاچه ابن‎ملجم مرادی» قاتل حضرت امیرالمؤمنین(ع) می‎نامند و از شدت تنفری که نسبت به این شخص پست دارند و می‎خواهند برای همیشه ابن‎ملجم را به‎عنوان انسانی جنایتکار مورد نفرین قرار دهند کله‎پاچه می‎خوردند.

وی یادآور شد: در گذشته فطریه روز عید فطر را یک‎به‎یک در دستان اعضای خانواده قرار می‎دادند و همه آن را لمس می‎کردند تا از اثر معنوی فطریه بهره ببرند و این موجب می‎شود فرزندان از کودکی پرداخت فطریه را به‎عنوان یکی از آیین‎های مهم ماه رمضان در کنار جنبه معنوی آن به خاطر بسپارند.

محقق و تاریخ‎نگار گلستانی خاطرنشان کرد: در گذشته در هر محلات و کوچه‎های مختلف، جوانان و نوجوانان بعد از افطار به بازی‎های بومی و محلی و فوتبال می‎پرداختند که این رسم امروزه به فراموشی سپرده شد و امروز بیشتر در سالن‎های ورزشی و باشگاه‎ها انجام می‎شود.

محقق و تاریخ‎نگار گلستانی در پایان ابراز کرد: متأسفانه بسیاری از آیین‎های گذشته کمرنگ شده است و امیدوارم تا جایی که ممکن است این آیین‎ها حفظ شود و مسؤولان برای احیاء و تقویت آن تلاش کنند.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار