گلستان صاحب مدرنترین مرکز نمایشگاهی شمال ایران
برای ساخت محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان پس از مطالعات اولیه، زمین اجرای پروژه با مساحتی افزون بر ۱۵ هکتار روبهروی فرودگاه بینالمللی گرگان در مکانی با دسترسی مناسب تعیین، سپس طراحی و ساخت سازههای نمایشگاه براساس معیارها و استانداردهای بینالمللی جهانی از سال ۱۳۸۷ آغاز شد.
به گزارش گلستان ۲۴؛ پس از طی مراحل تأیید طرح و تأمین مالی پروژه، در سال ۱۳۸۸ فاز یک مجموعه به بهرهبرداری رسید و با اقدامهای بهعمل آمده در ۶ اسفند ۱۳۹۳ (۱۵ مارس ۲۰۱۵) به باشگاه جهانی نمایشگاهی وارد شد و عضویت انجمن جهانی صنعت نمایشگاهی(UFI) را کسب کرد.
ویژگی ممتاز و منحصربهفرد محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان نسبت به تمامی مراکز نمایشگاهی ایران، فاصله یک کیلومتری با پایانه مسافربری هوایی (فرودگاه بینالمللی گرگان)، ۵ کیلومتر با پایانه مسافربری زمینی (اتوبوس و راه آهن)، قرارگرفتن در مسیر ترانزیت به مرز کشور ترکمنستان و نزدیک بودن به بزرگترین شهرک صنعتی استان گلستان است.
همچنین محور کمربندی گرگان در تزدیکی آن باعث شده هیچگونه بار ترافیکی در زمان برپایی نمایشگاهها به شهر تحمیل نشود.
شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان بهعنوان یکی از مهمترین شرکتهای تجاری و اقتصادی در شمال ایران با بهرهمندی از فضا، امکانات و تسهیلات نمایشگاهی و نیروهای متخصص، بستر و زمینه مناسبی را از طریق برپایی نمایشگاههای تخصصی و بینالمللی برای تولیدکنندگان و بازرگانان داخلی و خارجی فراهم کرده تا علاوه بر عرضه و نمایش توانمندیهای منطقه و کشور، مبادلات تجاری و سرمایهگذاریهای مشترک و بینالمللی خود را در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان توسعه بخشند.
این شرکت با توجه به دورنمای اقتصادی استان و براساس چشمانداز برنامه چهارم توسعه کشور، ازسوی بخش خصوصی تاسیس و باوجود فرازو نشیبهای زیاد، در مسیر رشد و ترقی گام نخستین خود را با توجه به سیاستهای حمایتی دولت در ایجاد سایت نمایشگاه بینالمللی استان گلستان بهعنوان یک ضرورت و براساس مصوبه سفر ریاست جمهوری و هیات دولت و با حمایت سازمان توسعه تجارت ایران و مساعدت مدیران ارشد استان، محکم برداشته است.
با طراحی مدرنترین سایت نمایشگاهی در شمال کشور و براساس استانداردهای بینالمللی مرحله نخست ایجاد این نمایشگاه انجام شده است.
درحالحاضر فضاهای آماده بهرهبرداری در فاز یک نمایشگاه بینالمللی استان گلستان، فضای مسقف نمایشگاهی شامل یک سالن یکپارچه و مسطح به مساحت ۶۰۰۰ مترمربع، ساختمانهای اداری، مرکز برگزاری نشستهای تجاری داخلی و خارجی، ساختمان خدماتی، انبار کالا و خدمات، سرویسهای بهداشتی، نمازخانه، بیمه (مستقر در زمان برگزاری نمایشگاه برای ارائه خدمات به مشارکتکنندگان)، بانک (مستقر در زمان برگزاری نمایشگاه برای ارائه خدمات به مشارکتکنندگان)، حملونقل کالا (شامل جرثقیل، بالابر و لیفتراک)، تلفن، فکس، اینترنت، تلفن وایرلس، فضای موقت سخنرانی و نمایش فیلم، خدمات غذایی، آتشنشانی و هلالاحمر(مستقر در زمان برگزاری نمایشگاه برای کمک به مشارکتکنندگان) و ارائه خدمات ثبتنام آنلاین است.
مدیران کشور ما را در قالب نمایشگاه ببینند
مهرداد یزدی، مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان گفت: ما برای ایجاد این سایت نمایشگاهی نیازمند حمایت هستیم و مدیران کشور باید ما را در قالب یک نمایشگاه ببینند.
قرار است در طرح توسعه محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی گلستان، طرحهایی در قالب منطقه گردشگری برای این سایت اجرا شود.
حمایت از شهروندان سیلزده
یزدی درباره حمایت از هموطنان سیلزده در ایام عید گفت: ما از ۲ فروردین حدود ۲۰ روز میزبان ۵هزار خانواده آسیبدید از سیل در استان گلستان بودیم.
ابتدا خدماتدهی دچار مشکلهایی بود، اما در نهایت با بررسیهایی که انجام شد به این نتیجه رسیدیم که محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان بهعنوان مرکز مدیریت بحران و اسکان در اختیار هموطنان سیلزده قرار بگیرد.
بس از این تصمیم، پیمانکاران بهسرعت دست به کار شدند و کمکهایی هم از سوی شهرداری انجام شد. خدا به ما کمک کرد و خوشبختانه توانستیم کار یک تا دو هفتهای را دو روزه انجام بدهیم.
در ادامه برای بیمارستان، تدارکات و هلالاحمر غرفههایی تدارک دیدیم و مخابرات نیز دکلهایی برای آنتندهی نصب کرد و بهطور تقریبی، تمام تجهیزات لجستیک نمایشگاه گلستان در وضعیت آمادهباش قرارگرفت و درست مشابه یک شهرک ویژه با استقرار تمامی امکانات در راستای خدماتدهی و کمک به هموطنانمان عمل کردیم.
وی ادامه داد: هلالاحمر نیز زحمتهای زیادی کشید و حدود ۷۵۰ چادر نصب کرده و بیش از ۵ هزار نفر را با امکانات فراهم شده اسکان دادند.
خیرانی از شهرهای گوناگون نیز آمدند و هر یک به سهم خود کمکهایی برای اسکان سیلزدگان انجام دادند. خدمات گوناگونی مانند ایجاد حمام صحرایی، آرایشگاه، تهیه لباس و... در این مدت انجام شد.
اخلاق انسانی ما ایجاب میکرد وظیفه خود را در این زمینه ادا کنیم، اما انتظار داشتیم یک خسته نباشید به ما بگویند.
به هر حال تعداد زیادی از مردم آسیبدیده در سایت نمایشگاه اسکان داده شده بودند و کنترل چنین جمعیتی سخت بود.
خوشبختانه مشکل خاصی پیش نیامد و بهخوبی مدیریت زیرساختها و رسیدگی شبانهروزی به تمامی نیازهای فنی و اجرایی و برنامهریزی را در دستورکار قرار دادیم.
یزدی درباره مشکلات حمایت از هموطنان سیلزده و نحوه حمایتها گفت: انتظار این بود پس از این واقعه مسئولان سازمان توسعه تجارت و صنعت نمایشگاهی از این سایت بازدید کنند اما نخواستیم با این درخواست باری بر دوش دولت بگذاریم.
خواسته ما حمایت است و ما را باید بهعنوان نمایشگاه ببینند. گاهی تصمیمهایی گرفته میشود که به وضعیت اقتصادی استان آسیب میزند.
تصمیمهایی که گاه نظر شخصی است و این رویکرد درست نیست.
سالن یکپارچه نمایشگاه به وسعت ۶ هزارمترمربع و فضای باز محوطه نمایشگاه به مساحت۳ هکتار بهطور کامل عملیاتی شده بود، سیل کانال کنار نمایشگاه را بهطور کامل تخریب کرده و حتی در ورودی را از جا کنده بود. اگر خسارتهایی به مجموعه وارد نمیشد ما نیاز به تامین هزینه نداشتیم.
بهطور مثال، تجهیزات روشنایی سالن و برقرسانی ۲۴ ساعته روشن بود، سیستم گرمایشی در این ۲۰روز یک لحظه هم خاموش نشد، فضایی به مساحت ۲هزار متر پارتیشنبندی شده بودکه آسیبهای جدی به آن رسید و حتی کفپوش نمایشگاه هم قابل استفاده نبود.
اکنون بحث ما این نیست که چه کارهایی در طول این مدت انجام شده است، بلکه موضوع این است که این سایت آسیبهایی دیده و باید به آن رسیدگی شود.
توسعه نمایشگاه در قالب طرح گردشگری
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان درباره توسعه محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان و آینده پیشروی آن اظهارکرد: در نشست هیات مدیره صحبت از توسعه شد و با دو کارشناس حقوقی و مشاور اجرایی طرحهای نمایشگاهی صحبتهایی کردیم. در ادامه مقرر شد این سایت را در قالب طرح گردشگری توسعه دهیم.
مهرداد یزدی در تشریح مسائل مطرح در این جلسه گفت: «ما اینجا یک سالن داریم و یک سالن دیگر نیز کفایت میکند تا در ۵۰ سال آینده نیازی در این زمینه نداشته باشیم. به همین دلیل بهتر است به سمت بخشهای تفریحی و گردشگری برویم که بتوانیم از چنین فضاهایی استفاده کنیم.
سالنآمفی تئاتر، هتل و... مورد نیاز استان است. این موضوع را پیگیری کردیم که مورد استقبال و ساخت هتل ۵ ستاره در دستور کار قرار گرفت تا بتوانیم نخستین هتل تجاری-نمایشگاهی و فرودگاهی ایران را در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان ایجاد کنیم. درحالحاضر بهدنبال مجوزهای ایجاد هتل هستیم، ضمن اینکه استعلامهای لازم را در ۶ ماه گذشته دریافت کردهایم».
گفتنی است حقشناس، استاندار گلستان نیز در بازدیدی که از این مرکز داشتند بر تسریع خدمات و اجرای طرح توسعه محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان تاکید ویژه کردند.
تکمیل این پروژه، براساس نرخ ارز نیمایی حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه دارد و مستلزم این است که این پروژه را بهطور ویژه ببینند و از منابع خاصی با بازپرداخت بلندمدت برای آن تسهیلاتی در نظر بگیرند که بازپرداخت آن در توان ما باشد.
با توجه به اینکه این مکان خارج از شهر گرگان قرار گرفته نه تنها مشکلی ترافیک ندارد، بلکه بهراحتی به فرودگاه و پایانههای گوناگون دسترسی دارد. قابلیتهای خوبی در این منطقه وجود دارد و بناست این ناحیه بهعنوان منطقه ویژه اقتصادی معرفی شود.
استقبال از نمایشگاه اقوام
یزدی درباره برگزاری نمایشگاه اقوام گفت: هر سال سازمان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور، بزرگترین نمایشگاه اقوام ایران زمین را در گلستان برگزار میکند.
نمایشگاه اقوام، نمایشگاهی ملی و بینالمللی است که با حضور معاونان رئیسجمهوری، وزیران، سفیران کشورهای جهان و برخی استانداران گشایش مییابد و تمامی اقوام ایران از استانهای گوناگون کشور همراه با آیینهای محلی، آدب و رسوم و پوششهای اصیل ایرانی در این نمایشگاه حضور پیدا میکنند.
در این نمایشگاه قومیتهای گوناگون استان گلستان نیز میآیند.
هر کدام از این اقوام شرایط زندگی خاصی دارند و کومهها و سیاهچادرهای خود را در حاشیه این نمایشگاه برقرار میکنند و شیوه زندگی سنتی و اصیل کشور را به نمایش میگذارند. یک بخش از نمایشگاه نیز به غرفههای سوغات، هدایا و صنایعدستی اختصاص مییابد و بخش دیگری برای برگزاری آیینهای خاص در نظر گرفته میشود.
آیینها و موسیقیهای بومی و محلی در چارچوب شئونات اسلامی با نظر سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در نمایشگاه اقوام برگزار میشود. اقوام گوناگون ایرانی در این نمایشگاه حضور دارند و سالانه البته قومیتهای گوناگونی به مشارکتکنندگان آن اضافه میشوند.
آمار بازدیدهای نمایشگاه
یزدی درباره میزان بازدیدها از این نمایشگاه گفت: درگذشته آمار دقیقی درباره تعداد بازدیدها از مجموعه رویدادهای نمایشگاهی استان وجود نداشت اما بهطور تقریبی تمام پارکینگها پر میشد. در حالت عادی پارکینگها داخلی و محوطه بیرونی نمایشگاه گنجایش پارک ۲ هزار خودرو را دارد.
بهتازگی در نمایشگاههای تخصصی که اقدام به ثبت بازدیدکننده کردیم، ورود ۶ تا ۷ هزار بازدیدکننده ثبت شده است.
برای نخستینبار فرآیند ثبت آمار ورود بازدیدکننده را از ابتدای سال ۱۳۹۸ در نمایشگاه تخصصی صنعت ساختمان گلستان شروع کردیم که به آمار ۶۰۰۰ نفر در ۴ روز رسیدیم که البته این آمار در نمایشگاه اقوام بهطور تقریبی از حدود ۲۰ هزار نفر هم عبور میکند.
برندسازی و طراحی سایت اختصاصی
در ادامه سیدرضا قندیلی، مدیر امور نمایشگاههای داخلی و خارجی نمایشگاه بینالمللی استان گلستان درباره طراحی وبسایت نمایشگاه بینالمللی استان گلستان و برندسازی این مرکز بینالمللی اظهارکرد: درحالحاضر با برنامهریزی کوتاهمدت درحال تغییر وبسایت نمایشگاه از حالت فعلی به وضعیت توسعهیافته بینالمللی هستیم.
پیشبینی شده در وبسایت با رعایت استانداردهای نمایشگاهی کشور و سایر مراکز جهانی، تمامی امکانات، دسترسیها و خدمات مورد نیاز برگزارکنندگان، مشارکتکنندگان و بازدیدکنندگان بروزرسانی شود و بازدیدکننده وبسایت نمایشگاه تمامی دسترسیها و خدمات را از طریق وبسایت دریافت کند. فرمها و گزارشهای دورههای گذشته در این وبسایت بارگذاری و بازخوردهای مربوط به رویدادها و نقاط ضعف و قوت آنها منتشر میشود و پس از آن هویتسازی و زیرساختهای برندینگ را ایجاد خواهیم کرد و آن را توسعه خواهیم داد. بر همین اساس نمایشگاه از حالت عمومی خارج خواهد شد و هویت خاص خود را پیدا خواهد کرد.
وی افزود: براساس برنامهریزیهای انجام شده کارگروههای تخصصی نمایشگاهها را در استان تشکیل دادیم و همکاری ویژهای با شرکت شهرکهای صنعتی و همچنین سازمان صنعت، معدن و تجارت، جهادکشاورزی و نمایندگی وزارت امور خارجه در استان گلستان آغاز کردیم تا بتوانیم نمایشگاهها را هدفمندتر و مناسب با زیرساختها، ظرفیتها، نیازمندیها، و تقاضای استان برگزار کنیم. علاوه بر آن، درصدد برگزاری نمایشگاه توانمندیهای صادراتی و تولیدی استان گلستان در تهران هستیم.
برنامهریزی کردیم بهطور تهاتری نمایشگاههای تخصصی را در کشورهای منطقه برگزار کنیم و به طورمتقابل نمایشگاههای آنها نیز در ایران و در استان گلستان برپا شود.
اگر قرار است هیاتی به نمایشگاهی خارج از کشور اعزام شود با هماهنگی شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان باشد و اگر سازمانهای مرتبط شرکتی را در این زمینه اعلام کنند، باید هماهنگیهای لازم برای اعتبارسنجی رویدادها و اقدامهای لازم برای ثبتنام و فراهم کردن شرایط مقتضی را انجام دهند.
قندیلی ادامه داد: با توجه به مکاتبات انجام شده، مجوز برگزاری دورههای آموزشی تخصصی نمایشگاهی را از سازمان توسعه تجارت ایران گرفتهایم و این دورهها را با همکاری سازمانها و نهادهای مرتبط با عناوین دورهها، ویژه تولیدکنندگان و صادرکنندگان استان گلستان برگزار میکنیم. بر همین اساس شرکتها نحوه حضور در نمایشگاهها را آموزش میبینند و ما باتوجه به برنامهریزیهای آینده اقدام به برگزاری دوره آموزشی ویژه تمامی غرفهسازان نمایشگاهی استان میکنیم و البته استانداردهای لازم را برای ساماندهی و بهبود روند فعالیت این گروها رعایت خواهیم کرد.
گفتنی است که براساس همین آموزشها، ساماندهی برای معیارهای غرفهسازی و استانداردسازی انجام میشود. قوانین و مقررات نمایشگاهها در دو بخش عمومی و تخصصی ویژه برگزارکنندگان، مشارکتکنندگان و غرفهداران در حال استانداردسازی است که پس از نهایی شدن روی وبسایت نمایشگاه قرار خواهد گرفت.
خدماتدهی به مشتریان وفادار
وی درباره مشتریان وفادار و ارائه خدمات به آنها گفت: ما همزمان با فعالیتهای نمایشگاهی، آموزشهای تخصصی را برای کارکنان نمایشگاه تدوین و علاوه بر آن مشتریان وفادار تمامی سالهای فعالیت نمایشگاه بینالمللی گلستان را پایش کردیم که بتوانیم نرخ مشارکت و میزان اثرگذاری آنها و اقدامهای موثر بر حضور این شرکتها را بررسی کنیم.
مشتریان وفادار بر این اساس که چه متراژی در اختیار داشتند و از چه استانهایی بودهاند را تفکیک کرده و خدماتی برای آنها در نظر گرفتهایم.
برای مثال در نمایشگاه ساختمان ۶۵ شرکتکننده داشتیم که ۴۲ درصد آنها مشتریان وفادار و ۵۸ درصد مشتریان جدید بودند. ۳۵ درصد از این مشتریان جدید علاقهمند بودند در دورههای بعدی نیز شرکت داشته باشند.
نکته جالب اینکه فضای سالن نمایشگاه ۶هزار مترمربع غیرمفید است که از این متراژ حدود ۴۲۰۰ مترمربع را میتوان زیربار فضای مفید برد.
قندیلی گفت: سعی کردیم شرایط بازدیدکننده را به نرخ مبنا برای بازدید استاندارد برسانیم. بهعنوان مثال، اگر فضای غیرمفید زیربار نمایشگاهی مشهد ۲۲ هزار مترمربع باشد ۲۲ هزار نفر نیز بازدیدکننده داشته باشد، یعنی دستکم باید به ازای هر یک مترمربع یک بازدیدکننده ثبت شود.
در نمایشگاه گلستان نیز اگر ۶ هزار مترمربع فضای نمایشگاهی استاندارد وجود دارد، همین تعداد نیز بازدیدکننده خواهد داشت.
بهطور کلی به ازای هر یک مترمربع فضای نمایشگاهی نرخ یک به یک وجود دارد و ما در مرکز نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان از این میزان عبور کردهایم.
روند برگزاری و دریافت مجوز نمایشگاهها
قندیلی درباره جریان و شرایط تقویم مصوب و دریافت مجوزهای نمایشگاهی گفت: مجوزهای نمایشگاه براساس پیشنهاد شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان در کارگروه توسعه صادرات استان مطرح و با هماهنگی کارگروه امور نمایشگاهی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مشخص و در کارگروه تصویب شده و پس از آن با هماهنگی کارگروه تخصصی نمایشگاههای سازمان توسعه تجارت تقویب مصوب مراکز نمایشگاهی کشور ابلاغ میشود.
وی ادامه داد: براساس برنامهریزیهای انجام شده در شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان گلستان روند برگزاری و زمان برخی از نمایشگاهها مانند رویدادهای کشاورزی، بهدلایل اقلیمی تغییر میکند.
بهعنوان مثال، زمان برداشت گندم در یک استان با استان دیگر متفاوت است. ما زمانی که برداشت گندم داریم نمیتوانیم نمایشگاه کشاورزی را برگزار کنیم.
در همین زمینه میتوان به نمایشگاه دام و طیور اشاره کرد که بهدلایل فنی یادشده، زمان آن از اردیبهشت و خرداد به شهریور تغییر پیدا کرده است.
تقویمهای نمایشگاهی برهمین اساس جمعبندی میشود. حتی در زمینه خودرو نیز قصد داریم با ایجاد تغییراتی در گروههای کالایی و برگزاری رویدادهای جانبی، جذابیتهای نمایشگاهی این حوزه را افزایش دهیم تا علاوه بر حفظ رویداد، نیاز استان را در گروههای کالایی تخصصی نمایشگاهها تامین کنیم.
همچنین تلاش میکنیم نمایشگاههای تخصصی را با بازدهی بالا و ترازمثبت مشارکت برگزار کرده و نمایشگاهها از حالت سالنداری خارج و نرخ خدمات در رویدادها را براساس نیاز مشارکتکنندگان و تقاضای بازدیدکنندگان تعریف کنیم.
از سوی دیگر، با جهاد دانشگاهی استان گلستان و مرکز افکارسنجی ایسپا تعامل سازندهای برقرار کردیم تا برای نخستینبار در شمال کشور بهطور دانشبنیان، علاوه بر ثبت تعداد بازدیدکنندگان رویدادها، نظرسنجی تخصصی بر پایه معیارهای بینالمللی از بازدیدکنندگان و مشارکتکنندگان نمایشگاه بهعمل آورند و از این طریق بتوانیم میزان شرکت در نمایشگاه بازخورد آن را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم و اطلاعرسانی رسانهای کنیم.
ارسال نظر